Съдът в Кюстендил реши: Чеку на свобода

Паси: Бившият косовски премиер е добре дошъл у нас
25 юни 2009 20:28,
122
Съдът в Кюстендил реши: Чеку на свобода
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Кюстендил не уважи искането на прокуратурата за временно задържане на бившия косовски премиер Агим Чеку.

В 19.25 часа окръжният съдия Соня Кочова огласи решението, че съдът остава без уважение искането на окръжната прокуратура в Кюстендил за временно задържане на Чеку.

На основание на чл. 64 ал. 5 от НПК задържаният да се освободи незабавно от съдебната зала, гласи съдебното решение.

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок и да се протестира пред Софийския апелативен съд.

В случай на жалба е насрочено съдебно заседание на 2 юли 2009 г. от 10.00 часа.

След оповестяването на съдебното решение Агим Чеку каза пред журналисти, че го е очаквал.

Аз съм доволен от процедурата, която спазва българската държава. Това са международни задължения, които всяка държава спазва. На това съдебно заседание още веднъж се засвидетелства, че заповедта за арестуване е от страна на Сърбия, но тя няма никакво основание и искането за арест е нелегитимно и не съдържа никакви доказателства и факти, заяви Чеку.

Политикът каза, че няма претенции към българските гранични власти и че е доволен от техния професионализъм и коректно отношение.

Нямам претенции към българските гранични власти

Той съобщи, че най-напред ще се види със семейството и приятелите си, но ще бъде на разположение на българското правосъдие.

Окръжният прокурор на Кюстендил Камен Пешев каза извън съдебната зала, че според него няма основание да се наложи каквато и да е мярка спрямо Агим Чеку.

Бившият премиер на Косово беше арестуван от българските власти във вторник по силата на стара заповед за арест, издадена от Сърбия.

Вярвам, че това е първата стъпка към окончателната реабилитация на г-н Агим Чеку. Така председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси коментира решението на съда в Кюстендил.

Имам доверие в българския съд, особено когато става дума за видими международни казуси, добави той.

Вярвам, че това е първа стъпка към окончателното снемане на всички обвинения към моя гост в международните файлове, каза Паси.

Не допускам г-н Чеку да бъде екстрадиран и той е добре дошъл в България, добави Паси в отговор на въпрос за очакванията му дали българската страна ще удовлетвори искането на Белград за екстрадaцията на бившия косовски премиер.

Още по темата

Решението на българските съдебни власти да освободят бившия командир на т. нар. Армия за освобождение на Косово и бивш областен премиер Агим Чеку не допринася за добрите отношения между България и Сърбия.

Това заяви сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич, съобщава БНР.

Дачич направи изказването си по време на руско-сръбски бизнесфорум в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Според тука пишещите справедливо ли постъпи България, като не предаде Чедомир Бранкович на хърватския съд през 2005 г, а го пусна да си ходи в Сърбия?
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Отдавна престъпноста се толерира у нас....
79
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
Към сърбите:Ще хванете Чеко за ***...
78
0
 
0
 
! Отговори
до 77 преди 14 години
Привет на братята сърби !!! Този престъпник си заслужава съдбата,която ще му отредите !! А ако може и да се обединим с вас,че да се освободим и от нашите българоубийци !!
77
0
 
0
 
! Отговори
Д преди 14 години
Чеку, сустигнуете свака суза српска! Умрееш у натежим мукама! СРБОУБИЦО, вратие ти се како си жео на СВЕТОМ СРПСКОМ КОСМЕТУ!!!
76
0
 
0
 
! Отговори
агент гоце преди 14 години
Явно и Соломон Паси е захапал наркобозката и е засмукал здраво
75
0
 
0
 
! Отговори
шиптър преди 14 години
Значи интерпол е формална служба.Как нашия съд реши че този е невинен,нетрябваше ли да го предаде на Сърбия за да има дело и ако наистина е невинен те ще го усвободят.Май чичо САМ се намеси пак и разпореди какво да решат магистратите ни.Това за пореден път доказва ,че в България на власт са мафиотите.
74
0
 
0
 
! Отговори
Pusi преди 14 години
Pusita sme!!!
73
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 14 години
NR.71 E ZA NR. 67
72
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 14 години
NR. 71 E ZA TEB .
71
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 14 години
TI SI ROBSKA DUSHA I SHTE CELUVASH VSJAKAKVI GAZOVE ! TRJABVA DA ZNAESH OBACHE , CHE AKO CELUVASH AMERIKANSKI , SHTE SE NALOJI DA CELUVASH I TURSKI !
70
0
 
0
 
! Отговори
срамота е преди 14 години
само едно не мога да разбера малко ли са ни наште си престъпници че покровителстваме и чуждите -първо сретен йосич а сега и чеку.знаем за слабостта на бойко към тях ама.......
69
0
 
0
 
! Отговори
наско преди 14 години
Вече и чуждите престъпници търсят убжище в нашата страна ама то какво да се очаква у нас всички престъпници са на прага да станат управляващи та няма да подкрепят братята си по призвание ли
68
0
 
0
 
! Отговори
до 67 преди 14 години
А ако знаеш жена ти къде обича да ме целува.....
67
0
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 14 години
А ти обичаш да целуваш на олигарха Путин ли г...а !! Или на руско-турската мафия ? По-добре американско-европейски г..з,отколкото руско-турски !! Видяхме докъде ни докараха !!
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе, направо трябваше да го пратим евродепутатин. Соломон се закле, че е добър евроатлантик.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
e vie kvo ochkvahte? nashte pak celuvat amerikanski gzove. jalki sme
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Abe ,balgari , ne se li raztrevogihte za sebe si i za Balgarija sled sluchaja Agimm Cheku --Solomon Pasi-Kalfin !?!? Nikoi ot vas li ne si pomisli kolko vatre vav predatelstvoto sa nashite politizi , i kolko goljama e opasnostta za zjala Balgarija i za vseki edin ot nas pootdelno !?????
63
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 14 години
До 55. Не съм сигурен дали за същия адрес става въпрос, но по телевизията им посочиха, че там са регистрирани 300 души и всичко това на около 40 метра от ЦИК. Смех, смех, смех! ... и ужас.Тази вечер Велизар Енчев липсваше и ми се струва, че подготвя за утре сериозен материал по казуса "Чеку".
62
0
 
0
 
! Отговори
Инсекта преди 14 години
Освен това, този който не може да си плати водата не би трябвало да има право на глас.Мухъл някаъв безподобен който прекарва по - голямата част от денонощието в боkлукчийските контейнери ще ни определя как да живеем.

Спонсорирани публикации