Влязохме в световните медии! Бивш косовски премиер арестуван у нас

Задържането на Агим Чеку е станало на "Гюешево"
23 юни 2009 23:23,
80
Влязохме в световните медии! Бивш косовски премиер арестуван у нас
Агим Чеку. Снимка: БГНЕС

В България е задържан бившият косовски премиер Агим Чеку, съобщиха за БТА източници в полицията.

Арестът на Чеку е станал на граничния пункт "Гюешево", при влизането му в страната ни.

За него има червена бюлетина от Интерпол.

Според източници в полицията, задържането е заради присъда от 20 години затвор на Чеку от сръбски съд по обвинение в извършване на геноцид.

Заповедта за арест е издадена на 6 май тази година.

Агим Чеку е задържан за 24 часа в Кюстендил.

Агенция Reuters припомня, че през май тази година бившият косовски премиер беше експулсиран от Колумбия, но властите в страната отказаха да го предадат на Сърбия.

Той е бил задържан в Словения (2003 година) и Унгария (2004 година), но и в двата случая бързо е освободен, без да бъде предаван на сръбските власти.

Агенция DPA съобщава, че е получила информацията за ареста на бившия премиер от говорителя на опозиционната косовска Социалдемократическа партия в Прищина (с лидер Агим Чеку).

Чеку ще бъде освободен след два или три часа, категоричен е говорителят на партията.

Dnes.bg припомня, че Чеку беше министър-председател на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година.

В книгата си "Ловът, аз и военнопрестъпниците" бившият прокурор на Международния трибунал за Югославия Карла дел Понте твърди, че косовски албански водачи са търгували с органи от сръбски затворници:

Още по темата

Близо 300 затворници-сърби и други славяни, сред които и жени, са били изпратени през лятото на 1999 г. от Косово в Албания, където са били хвърлени в нещо като затвор. Там хирурзи са вземали от тях органи. Ръководителите от средно и високо равнище на Армията за освобождение на Косово (АОК) са знаели за престъпленията и са участвали активно в контрабандата с органи, твърди Карла дел Понте.

През лятото на 1999 г. двамата главни водачи на АОК, която се бореше срещу режима на Слободан Милошевич, бяха Агим Чеку и Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
ROYALIST преди 14 години
Vsichki oligofreni laiat kato malki pseta srestu Balgarskia ZAR i Balgarskoto Zarstvo,kakto predi 100-120 godini sa laiali podkupnite pro-ruski agenti srestu Balgarskia Knaz i Balgarskia ZAR FERDINAND.Mrazestite Zara sa nazionalni predateli i rep.komunisticheski otrepki.Nestasnizi palni sas Zavist i Zloba v republikata na Zloto...Mnozinstvoto ot Balgarite sa blagorazumni,dobry i trudolubivi hora i ZARSTVO BALGARIA ste bade VAZSTANOVENO.ZAR Simeon II e nai-dostoiniat nash darzavnik sled republikanskata okupazia v 1944 godina...Всички, които пишете по тези форуми сте силно манипулирани от комунистите и от техните произведения, псевдодемократите СДС и Иван Костов.Не се заблуждавайте...Борис е бил достоен държавник и милеещ за страната си монарх. Народа го е обичал и му е вярвал безпрекословно. А любовта на народа не се печели лесно. С годините комунистите насадиха това отношение към Симеон, баща му и към монархията като цяло.
78
0
 
0
 
! Отговори
realist преди 14 години
prodaval e organite na hristiqnite a sega go pyskame po milo po drago,kakav narod sme,nie ve4e ne sme naciq nie sme ne6tastnici i dypedavci......
77
0
 
0
 
! Отговори
Православен преди 14 години
Да го предадат на сръбските власти. Да покажем, че сме европейци и съдебната ни система е независима. Военнопрестъпниците задължително на съд. Не само сръбските, а и косовари, босанци и хървати. В името на онези разфасовани хора в Албания. В противен случай сте хора без морал и дупедавци!!!!!!!!
76
0
 
0
 
! Отговори
Sara преди 14 години
Napravo v Srbiia go ispratete,a ti Osmane normalen li si
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Vazmogno e i predizbornata kampanija na Pasi da e funansirana ot Agim Cheku , sas pari ot narkotrafika i targovija na organi !! Vedna Interpol da izjasni vraskata megdu dvamata !!!!!! Zjala Balgarija na izbori , za da se nakagat predatelite !!!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Da se arestuva i Pasi sas obvinenie za predatelstvo sreshtu Balgarija !! Zashto e skochil vednaga da zashtitava edin masov ubiez ,izdirvan ot Interpol, sas tezi naivni i izmisleni objasnenija !?????!! Zashto e izdadena dalgosrochna Viza na Agim Cheku ,da si vliza i izliza vav Balgarija kogato si poiska!?????!kakvi *** sreshtu Balgarija barkat dvamata zaedno---edin evrein i edin shiptar !!!i
73
0
 
0
 
! Отговори
иве преди 14 години
Паси трябва да бъде арестуван.да даде обяснения с какво право работи по някъкви бивши проекти за които не се знае дали изобщо са актуални. чеку е бивш държавен глава.с някакви бивши а в момента без функции частно лице,търсено със заповед от интерпол.Нали това се искаше от Сърбия да предадепресъпниците на хагския трибунал.едино от условията беше предаването на чеку.наПаси ще му бъде тесен автъра да побере хем албански хем сръбски,На Пасевица вече и е все едно тя и без това обслужва орталъка.
72
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Адолф преди 14 години
Соломон Паси го бил поканил. Да си ходи с него в Измисленото Косово тоя *** скапан. Европейските ценности нямат нищо общо с *** и ***!
71
0
 
0
 
! Отговори
evil преди 14 години
Ами хубаве бе османчо, ама хайде да се позамислиш тая твоя кръв досега какво ти е дала, мизерия, ограбване и лъжи. Каква полза имаш от нея... на 5 ти бегай да задраскаш номерчето и си нижи тютюн за жълти стотинки, вместо да живееш добре със съседите си. не вярвам да си видял лоши от тях, ако щи и турци или българи или марсиянци да са. Виж календара коя година сме и се позамсли малко, ако имаш с какво.
70
0
 
0
 
! Отговори
.................... преди 14 години
Amenhotep | 24.06.2009 12:02А политиката на Клинтън бе ясно изразена в неговото т. нар. нецензурирано писмо до косовските албанци от 1999 година, което се налага да припомним. Ето какво пише там:"През 1998 г., казва той, използвахме всички средства , за да разрешим кризата в Сърбия - планове за физическо ликвидиране на Милошевич, тайно въоръжаване на Армията за освобождение на Косово, прехвърляне през границата на терористи за саботажни действия, убийства на цивилни и полицаи и предизвикване на масово изселване на албанското население... Както в Северна Корея, Виетнам и Ирак ние ще осъществим докрай политиката си на изпепелената земя, докато не остане нито един жив сръбски войник, докато не заставим и последния сърбин да приеме нашия цивилизационен избор. Ние се ръководим от стратегията за окончателно и безвъзвратно премахване на православно - славянската хегемония на Балканите и в Централна Европа. Деструкцията на Сърбия и трайното присъединяване на Албания, Македония и България към мюсюлманските ценности ще създадат нова обстановка на Балканите и в Европа. ЕС и САЩ трябва да унищожат докрай националните икономики на държавите от региона, за да станат те неделима част от новия световен ред. Стимулирането на националното развитие, на националната самобитност трябва да отстъпят място на атлантическите критерии и ограничаване на националния суверенитет в бившите социалистически страни. Балканите трябва да станат център на атлантическия ден, на взривени болници, детски домове, църкви и манастири, радиотелевизии, на срутени за десетилетия мостове, на опожарени рафинерии и химически заводи, които да превърнат в екологическа пустиня всяка страна, отказала да приеме нашия цивилизационен избор. Ние и нашите съюзници трябва да следваме стратегията, която да гарантира превеса на силите, обединяващи Югоизточна Европа, за да влезе тя в новия световен ред, в който няма и не ще има място за православно високомерие и славянско упорство и превъзходство".
69
0
 
0
 
! Отговори
Митре войвода преди 14 години
Смане ке ти връкне зелника
68
0
 
0
 
! Отговори
do nr 39 преди 14 години
Agim Cheku vliza i izliza vav Balgarija , kogato si iska , zashtoto raboti po plana "Albanija do Cherno more " !! Sergei , Dogan i Kalfin sa mu sauchastnizi , zashtoto te parvi ot Balkanite priznaha Kosovo , za koeto polichiha mnogo pari !! Tova e istinata !!
67
0
 
0
 
! Отговори
Егати преди 14 години
В затвора - САМО защото са сърби. И после им продават органите, продават ги на ЧАСТИ ! А много жени и не само на части са ги продали. И тези хора ги подпират американците ? И за това американците дойдоа и "освободиха" Косово ? После ще ми говорят за демокрация и права на човека ... Права на американците, и може би на някои техни съюзници. Всички останали са стока на пазара.
66
0
 
0
 
! Отговори
Сема преди 14 години
Така...Осман и всички други,тръгнали на"война" по форумите,предлагам да си извадят по един зъб и веднага ще им мине:).А относно пропагандата,даването и търсенето на сметка и за човешката ненавист съм абсолютно съгласна с вас.Немалко пъти точно по форумите,анонимни лица са ми пописвали "смъртната присъда".Да,това се случва.Злобата,омразата,фалшивите ценности и липсата на вяра в Господ ще ни погубят,не глобалното затопляне.Съжалявам за песимистичния коментар,но няма да спестявам истината сега.
65
0
 
0
 
! Отговори
сссе преди 14 години
твоя кръв? ок ако сте рода. твоя вяра???мислиш ли че този безбожник доган е вярващ? абе ти си пълен темерут!
64
0
 
0
 
! Отговори
Зиг преди 14 години
Случаят с този шиптър-престъпник ще е тест за сегашното правителство! Ако действително го освободят - значи положението в *** наистина е сериозно!
63
0
 
0
 
! Отговори
sunny преди 14 години
Васил Стефанов и Българче са прави - не му обръщайте внимание на този *** Осман. Той сам си е наказан човека, стига му толкова. Щом дори сам не разбира колко е ***, значи е безнадежден.Провокатор грозен, както и всички от ДПС!
62
0
 
0
 
! Отговори
Dora преди 14 години
Predoite go na srbite, neka mu sdiat ,kakvo trsi pri nas
61
0
 
0
 
! Отговори
опаа преди 14 години
Принципът е държавите да си сътрудничат в криминалните престъпления, а в политическите - Не. Това е за да не си развалят отношенията, по-добре да си затворят очите (въпреки международните договори, които са подписали и ратифицирали). Ама ние квито сме калпазани, пак ще оплескаме работата :)))
60
0
 
0
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 14 години
Османе, не разбра ли, че никой не те подкрепя? Сега какво искаш? Намираме те за ограничен и посредствен. Лично аз не се дразня от такива като тебе. Съжалявам те, защото щом говориш такива глупости, по всички останали въпроси в човешкия живот си кръгла нула. Нашите ценности се различават диаметрално. И - сигурен съм - не след много време за пропагандата ти ще ти се потърси сметка, защото е човеконенавистна.