Съдът в Кюстендил реши: Чеку на свобода

Паси: Бившият косовски премиер е добре дошъл у нас
25 юни 2009 20:28,
122
Съдът в Кюстендил реши: Чеку на свобода
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Кюстендил не уважи искането на прокуратурата за временно задържане на бившия косовски премиер Агим Чеку.

В 19.25 часа окръжният съдия Соня Кочова огласи решението, че съдът остава без уважение искането на окръжната прокуратура в Кюстендил за временно задържане на Чеку.

На основание на чл. 64 ал. 5 от НПК задържаният да се освободи незабавно от съдебната зала, гласи съдебното решение.

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок и да се протестира пред Софийския апелативен съд.

В случай на жалба е насрочено съдебно заседание на 2 юли 2009 г. от 10.00 часа.

След оповестяването на съдебното решение Агим Чеку каза пред журналисти, че го е очаквал.

Аз съм доволен от процедурата, която спазва българската държава. Това са международни задължения, които всяка държава спазва. На това съдебно заседание още веднъж се засвидетелства, че заповедта за арестуване е от страна на Сърбия, но тя няма никакво основание и искането за арест е нелегитимно и не съдържа никакви доказателства и факти, заяви Чеку.

Политикът каза, че няма претенции към българските гранични власти и че е доволен от техния професионализъм и коректно отношение.

Нямам претенции към българските гранични власти

Той съобщи, че най-напред ще се види със семейството и приятелите си, но ще бъде на разположение на българското правосъдие.

Окръжният прокурор на Кюстендил Камен Пешев каза извън съдебната зала, че според него няма основание да се наложи каквато и да е мярка спрямо Агим Чеку.

Бившият премиер на Косово беше арестуван от българските власти във вторник по силата на стара заповед за арест, издадена от Сърбия.

Вярвам, че това е първата стъпка към окончателната реабилитация на г-н Агим Чеку. Така председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси коментира решението на съда в Кюстендил.

Имам доверие в българския съд, особено когато става дума за видими международни казуси, добави той.

Вярвам, че това е първа стъпка към окончателното снемане на всички обвинения към моя гост в международните файлове, каза Паси.

Не допускам г-н Чеку да бъде екстрадиран и той е добре дошъл в България, добави Паси в отговор на въпрос за очакванията му дали българската страна ще удовлетвори искането на Белград за екстрадaцията на бившия косовски премиер.

Още по темата

Решението на българските съдебни власти да освободят бившия командир на т. нар. Армия за освобождение на Косово и бивш областен премиер Агим Чеку не допринася за добрите отношения между България и Сърбия.

Това заяви сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич, съобщава БНР.

Дачич направи изказването си по време на руско-сръбски бизнесфорум в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Магадан преди 14 години
За жалост още една новина тип "хрониките на Магадан".Гласувайте!!!!!! Друг начин няма. Подигравките с нас нямат край...
20
0
 
0
 
! Отговори
Злопаметен преди 14 години
ДАНО! А ние трябва да помним магариите им за да не отърват ножа.Сърбите са прави да се сърдят,но не на нас ,обикновенните хора трябва да са се сърдят,а на калпавите мекерета,дето ни управляват.
19
0
 
0
 
! Отговори
КРИВОСЪДИЕ преди 14 години
ДА ПРЕДАДЕШ НА СЪРБИТЕ ТОЗИ КАСАПИН И МЕЖДУНАРОДЕН ПРЕСТЪПНИК, ДА НЕ Е КАТО ДА ОСЪДИШ "БУШОНА" ВАЛЬО ТОПЛОТО НА 100 ГОДИНИ ЗАТВОР !!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
При положение,че няма лекарства за онкоболните,може Калфин,Надка и Паси да са договаряли с него директно органи и наркоза за трансплантации
17
0
 
0
 
! Отговори
harison преди 14 години
sram za Bulgaria!otnovo se skarahme sas sarbite!ama nali obi4ame rezaci da ni ebat,taka e!GLASUVAI,NARODE!
16
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
След 3 дена е големият сръбски празник Видовдан.На този ден през 1389,султан Мурат е заклан заради желанието си да превземе християнските Балкани.Чеку и за тебе ще дойде Видовдан,рано или късно ще си получиш заслуженото.
15
0
 
0
 
! Отговори
Срам и позор ! преди 14 години
Новина е, но не е изненада ! Изненада щеше да бъде, ако българската държава поне веднъж беше действала суверенно, а не като жалко пале подтиквано от желанието да го погали големия господар !Съд ли ?! Епа в България таково животно нема !
14
0
 
0
 
! Отговори
hehe преди 14 години
Ще отмента нещо, пък изводите вие си ги правете :)Забелязвате ли че всички ПРЕСТЪПНИЦИ И КРИМИНАЛНИ ТИПОВЕ СА В ПОЛИТИКАТА ИЛИ ОКОЛО НЕЯ ????Тъй че за какво става въпрос :)))))))))))
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво...Голмия транжировач на славянски *** -свободен!!!Аллаху акбар,дано скоро изнася органи и от Гоцев ***.....
12
0
 
0
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 14 години
Не искам да остане недовършено последното изречение: "Едвам се въздържам да изсипа куп вулгарни ругатни по адрес на Соломон Паси заради мръсната му роля (и) в този случай"
11
0
 
0
 
! Отговори
Злопаметен преди 14 години
Като не можеш да четеш маймуница,как си разговарял с родителите си ????????Явно не познаваш добре "майчиния" си език.
10
0
 
0
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 14 години
Ситуацията беше наистина много деликатна - каквото и да бяха направили българските власти, щеше да има негативни последици за държавата.Пред вид това, мисля, че трябва да бъде категорично осъдена позициятана на Соломон Паси, който е поканил Чеку на НЕОФИЦИАЛНО посещение у нас с единствената цел да предизвика този скандал и по този начин да обвърже по-тясно България с една от двете противостоящи страни в конфликт, към който ние нямаме пряко или еднозначно отношение.Едвам се въздържам да изсип
9
0
 
0
 
! Отговори
.................... преди 14 години
Отново нашата правосъдна система доказа че за за нищо не става. Двоини стандарти, утре и бен ладен ако пуснат няма никой да се очуди!!!!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
малииии преди 14 години
хаха, сеа ще кажат че на интерпол информацията и бюлетините не са актуални - хаххахаха, голем смех
7
0
 
0
 
! Отговори
На баба ти Фърчилото преди 14 години
Смяташ ли че името ти е толкова интересно , че бих чел маймуница заради теб. Ако искаш да кажеш нещо - напиши го на родния ни език.
6
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Либен преди 14 години
Ей, от едно време си ги събираме всякакви терористи и "революционери" - Карлос Чакала,Мехмед Али Агджа, Ясер Арафат. То само *** идват у нас, я!
5
0
 
0
 
! Отговори
Злопаметен преди 14 години
Идва време да вземем правосъдието ( сиреч автомат "Калашников") в ръцете си и да се разправим с тия недоразумения във властта,съда и прокуратурата.
4
0
 
0
 
! Отговори
Димитър Иванов преди 14 години
Ceku must face justiceespritdecorps.ca/Ceku must face justice.htmhttp://***.youtube.com/watch?v=vZTKztB55DYAgim Ceku accused by Canadian soldiers for War Crimes in Croatia during the break-up of YugoslaviaIt was here that the men of the 2nd Battalion of Princess Patricias Canadian Light Infantry came face to face with the savagery of which Ceku was capable. Over 200 Serbian inhabitants of the Medak Pocket were slaughtered in a grotesque manner (the bodies of female rape victims were found after being burned alive). Our traumatized troops who buried the grisly remains were encouraged to collect evidence and were assured that the perpetrators would be brought to justice.
3
0
 
0
 
! Отговори
Злопаметен преди 14 години
СМЪРТ ЗА ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ. Дано скоро почнат да отстрелват и съдиите,както почнаха мафиотите ! ПОЗОР !
2
0
 
0
 
! Отговори
бай ДЖОН преди 14 години
видяхте връзката СОПОЛАН ПАСИ и албанската МАФИЯ.