Осмокласниците ни зле. Последни по математика в ЕС

15-годишните имат най-лошите резултати и по природни науки
10 юли 2009 07:23,
117
Осмокласниците ни зле. Последни по математика в ЕС
Снимка: БГНЕС

 

15-годишните българчета са последни в познанията си по математика в Европа.

Това сочат резултатите от световно проучване, представено от Институт "Отворено общество".

По аритметика учениците ни показват за четвърти път най-лоши резултати в сравнение с връстниците си от останалите страни членки на ЕС.

Българските осмокласници заемат и последно място по природни науки, сочат данните.

От страните членки на общността само Румъния има малко по-лош резултат.

Според изследването учениците от по-долните класове имат по-стабилни познания в сравнение с тези, които са завършили основно образование.

За да имат по-добри резултати, учениците трябва да полагат както тестове поне веднъж годишно, така и матура, като оценяването трябва да е външно, а не от учителите им, смятат експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
АКО ПОПИТАМЕ УЧЕНИТЕ ОБАЧЕ, ТЕ ЩЕ НИ КАЖАТ, ЧЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ (ОПИТИ) СЕ ПРАВЯТ САМО С ОПРЕДЕЛЕНА "ИЗВАДКА" (ПАРАЛЕЛКА) ДЕЦА, КОПИЕ НА МАСОВА ПАРАЛЕЛКА В ЕДНО УЧИЛИЩЕ. Апробират се новите помагала, като се прави ЗАДЪЛЖИТЕЛНА проверка на входа и изхода от група специалисти, в която задължително трябва да присъстват изявени педагози, учители и ОБЕЗАТЕЛНО ПСИХОЛОЗИ! И ЕДВА ТОГАВА, повтарям - тогава трябва да се въведат за масова употробичам в училище!!! Да сте чули за нещо такова у нас в последните години? А да сте се опълчили срещу образователните издевателства над децата ви? И тук отговорът е НЕ!Защо си позволявате тогава така "компетентно" да вменявате вина в младежите, че видите ли те са си виновни за неграмотността...
75
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Какви ли "реформи" не се въвеждаха и продължават да се въвеждат - резултат наистина няма и няма да има! Е, питам ви как да стане това, като в училище само се правят експерименти? А на чиновниците от МОН, повечето от които СЛУЧАЙНО са попаднали там по квотен партиен признак, много им се иска това да са реформи. Няма кой да им каже и да им потърси отговорност за това, че "експериментират" безумията си с деца ни? Бихте ли ми посочили една "БЯЛА" държава, в която се правят експерименти с децата на цялата страна - повсеместно и задължително? Имат ли някои от тези деца поне право на избор? Могат ли да се възпротивят поне? НЕ! НЯМАТ ТОВА ПРАВО НИКЪДЕ, в никое училище в страната ни! Никой не ги и пита, та те са деца - НЯМАТ ПРАВО НА МНЕНИЕ!!!
74
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Проблемът с неграмотността е НАИСТИНА страшен и МНОГО голям. Повече от сигурна съм обаче, че нито един от вас, пишещите тук по него, не е учител и никога не е бил. Затова само констатирате, а предложенията ви за ограмотяване са просто безумни.
73
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Няма да е зле точно тук, пред тази аудитория да се направи една извадка по предметите, които се изучават в една степен, да се види съпоставката от уроци за нови знания и уроци за упражнения, да се напишат извадят на показ всички безумни теми и раздели, ппредложени за изучаване от децата, които отново казвам, че НЕ СА за тази възраст!!!Примерите за узаконено интелектуално НАСИЛИЕ с децата на България са безброй - във всяка степен на обучение от първи до седми клас! Това е една от основните причини и за другото, физическото насилие. Защото съвсем логично е човек, който е натоварен с непосилни за възрастта му дейности да не е удоволетворен, да не е щастлив, да не се радва на това, което трябва да върши по задължение... Не може и трябва да се спре безумието ДА СЕ ПРЕПОДАВАТ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН ПО НАЙ-МАЛКО 4 НОВИ УРОКА, ДА ЛИПСВАТ ЧАСОВЕ ЗА УПРАЖНЕНИЯ И ПРОВЕРКА НА ЗНАНИЯТА, да се препуска из безумно и отвратително поднесено учебно съдържание на още по безумни учебни помагала...
72
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Запитвали ли сте се поне веднъж защо децата бягат от час? И какво да прави то в час, когато му се изсипва информация НЕОТГОВАРЯЩА НА ВЪЗРАСТОВИТЕ МУ УМЕНИЯ И ПОТРЕБНОСТИ. Колко от Вас биха се подложили на експеримента да бъдат само един месец ученици, да се готвят всеки ден подобаващо за изпитване на следващия ден? Имате ли представа в пети, шести или дори в седми клас какво пише в учебниците на тези деца?
71
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Имате ли мнение за така нареченото ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ? Знаете ли, че и то е поредното безумие на управляващите образованието ни чиновници? Кой виден психолог и педагог би се подписал под заповед да се провеждат в 4 последователни дни изпити с деца, които дори нямат и идея какво е изпит? Защото, ако се сравнява с писмените класни работи - те по закон на Здравното Министерство в лицето на РИОКОЗ следва да са по един брой седмично... А какво се прави в училище - ИЗДЕВАТЕЛСТВО С НЕВРЪСТНИ ДЕЦА.... Без коментар оставям написаното!СМЯТАМ, ЧЕ Е РЕДНО ПРОКУРАТУРАТА И СЪДЪТ ДА СЕ СЕЗИРАТ И ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ ЗАКОННО ЛИ СА СЕ ПРОВЕЛИ ВСИЧКИ ТЕЗИ БЕЗУМНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ В УЧИЛИЩАТА НА БЪЛГАРИЯ /ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 3 ГОДИНИ/ И ДА СЕ ПОТЪРСИ ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ ОТ ВИНОВНИТЕ, А НЕ КОЛЕКТИВНА БЕЗОТГОВОРНОСТ, НА КОЯТО СМЕ СВИДЕТЕЛИ В ПОСЛЕДНОТЕ 8 ГОДИНИ В МОН.
70
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Виждам, че се "коригира" мнението ми , оппа, пак ЦЕНЗУРА!Явно НИКОЙ НЕ ИСКА ТУК ДЕЦАТА НИ ДА ЗНАЯТ И ДА МОГАТ - УВИ, явно това е било НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА и поддържащите този сайт са част от *** НА ПРЕДИШНАТА ВЛАСТ!
69
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 14 години
Коментарите ви са заядливи и некомпетентни - никой няма полза от el dorado ви разсъждения за съдържанието на теста по математика след 8 клас...Същите ви бяха и коментарите след стачката на учителите - в нея прозряхте само искане за пари, а то беше последно в списъка искания!
68
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 14 години
УЖАС, УЖАС - да се поверят децата ни на поколение, което е редно да си гледа старините, защото е преминало пределната възраст да обучава и възпитава деца, а тя е БЕЗУМНО ГОЛЯМА - 60 за жените и 63 за мъжете... Това, че има изключения на тази възраст някои да изглеждат добре съвсем не означава, че в главата им всичко е наред и е годно да извършва този тежък учебновъзпитателен труд. Но, за съжаление друго не може и да бъде - НЯМА КАК ДА СЕ НАМЕРЯТ УМНИ, КАДЪРНИ, МЛАДИ И ИНТЕЛИГЕНТИ ХОРА, КОИТО ДА РАБОТЯТ ЗА 300 лева... борсата им предлага за образованието и интелекта десетократно повече. Затова сега в училище може да се спори достойни ли са всички учители, на които е поверено образованието и възпитанието на децата ни. Безспорно има много и прекрасни, но и те са вече на изчеване... И за това безпорно вина има най-много и персонално министър Д. Вълчев. Ако имаме достатъчно гражданско съзнание и доблест, както и доза смелост ТРЯБВА ДА МУ ПОТЪРСИМ СМЕТКА ЗА "РЕФОРМАТА" И БЕЗУМИЯТА, КОИТО ДОПУСНА ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ ЗАКОННО С ДЕЦАТА!!!
67
0
 
1
 
! Отговори
Американците са най- преди 14 години
Питай ти ако искаш европейците за САЩ да видим те дали знаят колко щата има там кои са и т.н. или за Азия примерно ...
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако теста за осмокласничките е бил "как се прави ***" или "как да преспим с чичко с БМВ", мисля бихме били няколко нива над Европа :)НОРМАЛНО Е
65
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 14 години
Интересувате ли се на каква възраст са учителите, които ще преподават на децата Ви и имате ли право на избор? И тук отговорът е НЕ! Защото наглостта на правителството и лично на министър Вълчев извърши още едно ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - началната работна заплата на младия учител е ПОЗОРНО СМЕШНА! Освен, че след стачката на учителите от образованието се оттеглиха много достойни учители и директори, стана и това, че училището ни ще се обслужва само и единствено от учители на пенсионна възраст, тъй-като стажът им позволява да вземат малко по-прилична заплата от младите специалисти. Дори бяхме свидетели наскоро за още по-безумно решение на същия този министър - да прави банка от пенсионери учители, които да заместват болните и отсъстващи учители...
64
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 14 години
Трябва да се спре безумието по математика ДА СЕ ПРЕПОДАВАТ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН ПО НАЙ-МАЛКО 4 НОВИ УРОКА, ДА ЛИПСВАТ ЧАСОВЕ ЗА УПРАЖНЕНИЯ И ПРОВЕРКА НА ЗНАНИЯТА, да се препуска из безумно и отвратително поднесено учебно съдържание на още по безумни учебни помагала...
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
О какво проучване само, *** такива. Утре ще кажете, че американците са най-умната нация.(Който ще ходи в САЩ да си направи 1 експеримент - питайте ги коя е столицата на Европа, да точно така. Обикновено казват Париж. Много голяма част от тях си мислят, че Европа е държава...)
62
0
 
1
 
! Отговори
Смех на буци преди 14 години
Ето ви един начин да пишете думите, които хентелегентния робот на днес.бг трие. Вкарвайте латински букви, които изглеждат като нашите, тоест латинско П, вместо Р на кирилица и т.н. Така *** роботче не ги пипа :) Изобще смех !
61
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 14 години
Бате ши дадеш 2 лева ко изкарам на матимтикатъ голямо уценка а ?
60
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 14 години
Имате ли представа уважаеми пишещи тук родители, че УЧЕНИЦИТЕ НЕ СА ЩАСТЛИВИ В УЧИЛИЩЕ. Доказателство за това са МАСОВИТЕ бягства от училище - неизвинените отсъствия са вече осемцифрени числа... И няма как да е друго, защото какво да прави детето в час, когато му се изсипва информация НЕОТГОВАРЯЩА НА ВЪЗРАСТОВИТЕ МУ УМЕНИЯ И ПОТРЕБНОСТИ. Колко от Вас биха се подложили на експеримента да бъдат само един месец ученици, да се готвят всеки ден подобаващо за изпитване на следващия ден?
59
0
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 14 години
Продавам пресни картофи изгодно на пътя между с. Брацулково и с. Титринково ЕВРОПЕЙСКО КАЧЕСТВО ЮЖНОАМЕРИКАНСКИ ЦЕНИ АВСТРАЛИЙСКИ ПРОМОЦИЙ
58
0
 
1
 
! Отговори
Статистик преди 14 години
Не забравяйте, че тук са взети резултатите на всички в България - българи, , турци и т.н. *** ни "братя" не гледат сериозно на образованието, за турците не знам, ама и те са същите, май. А те са голяма част от младите и свалят яко резултатите.Иначе ученолюбивите деца тук, мачкат всички под ред в Европа. Виждал съм го с очите си.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Може да се направи много - чалгаджийките да метат улиците, Слави в тухларната, бигбрадърите да почистват плажовете и да се обложат с 1000% данък el dorado издания като Блясък и т.н. Пазара на детски книжки е наводнен с неща, които пълнят главите на децата с вещици, духове, Хари Потър и прочие блудкави глупости, които тровят децата.