Диагноза: Бежанец

Можем ли да усвоим културата на толерантност по отношение на една толкова уязвима група хора
10 дек 2009 18:15,
155
Диагноза: Бежанец
Снимка: UNHCR

Бежанец не е просто човек, който бяга от голяма опасност, а човек, на когото обществото признава право на защита.

Според конвенцията за закрила на бежанците от 1951 година бежанец е лице, което „при основателни опасения от преследване по причина на раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения се намира извън страната, чийто гражданин то е, и не може да се ползва от закрилата на тази страна или не желае да се ползва от такава закрила поради тези опасения...“

За 2009 г. до момента 767 души са потърсили закрила в България, съобщиха на пресконференция от Представителството на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в България. От тях 255 са получили статут (39 – бежански, 216 – хуманитарен).

Признатите бежанци са от Афганистан, Етиопия, Ирак, Сирия, Судан или лица без гражданство.

Татяна Вълчанова, координатор на проучването на ВКБООН представи доклада на организацията за 2008 година за това как живеят бежанците и търсещите убежище в Централна Европа.

Животът на бежанците в България не е лек. В доклада на ВКБООН те сами говорят за проблемите си.

Още по темата
21 юли 2008 18:30
14

Продължително задържане

Системно биват задържани хора при опит да влязат незаконно в страната ни.

Лицата, които са подали молба за убежище, по принцип трябва да бъдат освободени и прехвърлени в някой от приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците.

Практиката обаче е те да бъдат задържани в специалния дом за временно задържане на чужденци в Бусманци.

Освен това търсещите убежище не получават ясна информация за своето законово положение и своите права, липсват преводачи (особено от редките езици).

„Аз съм бежанец, не съм извършил престъпление, защо ме държат в този затвор?“, пита млад афганистанец.

„Тук съм с мъжа ми и малките ми деца повече от месец. Защо ни заключват? Ние не сме престъпници. Не искам децата ми да растат между затворнически стени!“, казва отчаяна жена от Централна Азия.

Центърът за задържане не е предназначен за деца, няма и условия за бременни жени.

Нова фасада отвън, стари хлебарки отвътре

След като бъдат прехвърлени в приемателните центрове в София или Баня, проблемите на бежанците не свършват.

Условията за живот са отчайващи. Хората спят в олющени стаи върху стари легла с мръсни дюшеци. В центъра в Баня няма дори достатъчно топла вода.

От хората се очаква сами да се грижат за всекидневните си потребности, но това е невъзможно, защото липсват кухненски уреди и перални машини.

Навсякъде пъплят хлебарки и дървеници. Търсещите убежище се притесняват за здравето си.

В центъра в София се правят ремонти, но засега само по външната част на сградата – на прозорците и фасадата.

Как се оцелява с 55 лева на месец?

Толкова е помощта, която бежанците получават на човек на месец. Жени споделят, че децата им остават недохранени и едва свързват двата края.

Ситуацията излиза от контрол, ако някой от семейството се разболее.

Здравните работници искат да им се плаща в брой, защото не са запознати с осигурителния статус на търсещите убежище или заради корупция. „Лекарите казаха, че ми правят услуга, като ми взеха 200 долара вместо 100 лева, защото те не били обменно бюро“. (100 лева са около 70 долара – бел.ред.)

„Имам две ръце. Дайте ми работа, за да мога да се грижа за семейството си, не искам да живея като просяк“, споделя баща на две деца от Сирия.

По време на процедурата за убежище на бежанците не им е позволено да работят. Те все пак го правят, за да оцелеят, излагайки се по този начин на открита експлоатация.

Езикът и жилищата – основните предизвикателства пред интеграцията

Имаме програма за интеграция на бежанците (въведена през 2006 г.), но тя е неработеща.

Програмата предвижда уроци по български език, дневни пари за обучение (1,5 евро за учебен ден), карти за пътуване за срока за обучението, социална ориентация, помощи за наем и консултации, такси за детски градини и еднократна помощ при напускане на приемния център.

Езиковите курсове обаче са организирани в работно време, а хората имат жизненоважна нужда да работят и предпочитат вечерни курсове.

Голям проблем се оказва и намирането на жилище, особено когато ксенофобията и расизмът на наемодателите се оказват пречка. В крайна сметка, ако намерят жилище под наем, те плащат повече от българите и биват мамени от хазаите си.

Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците посочи, че средствата, които се осигуряват за квартири на бежанците, са увеличени от 150 лв. на 170 лв. на човек месечно.

Тя добави, че разбира забележките за финансовите средства за бежанците, но това са възможностите.

„Одобреният за следващата година бюджет на агенцията е 3 млн. лева – намален е с една четвърт в сравнение с този за настоящата година. Това също затруднява работата ни, но когато една страна е в криза, тя не може да си позволи друго“, каза Андреева.

Тя посочи, че ще бъде предприета законодателна инициатива по отношение на възможностите за образование на децата на бежанците.

Записването в училище е бавно и проблемно

Особено трудно става, когато децата нямат свидетелство от училищното си обучение досега. Курсовете по български език не се провеждат през цялата година. Когато семейството пристигне в „неподходящо“ време, децата не могат да почнат да учат езика.

Сериозна пречка за записване в училище се оказва организирането на тест за определяне на нивото на знанията им, без който те могат да бъдат записани само в първи клас, независимо от възрастта им.

Поради всичко това не е изненадващо, че посещаемостта на училище (основният инструмент за интеграция) сред тези деца е тревожно ниска.

*************

Съдбата на бежанеца и неговата история е неговата закрила, на която той може да разчита. Дори и най-нискостоящият в социалната йерархия гражданин на една страна е в по-добра ситуация от човека, който не по свое желание е напуснал родината си.

Дали се замисляме върху голямата разлика между избор и принуда?

Един бърз преглед на публикациите в медиите от последните години внушава следната идея: „Напират, напират...“

Бежанците са също като нас – хора с емоции и стремежи. Но не по своя вина те са загубили всичко – поминък, дом, близки, приятели, родина.

Бежанците са сред най-уязвимите хора на нашата земя. Те имат нужда от нашата закрила, помощ и толерантност.

Правото на закрила изключва разглеждането на бежанците като заплаха за националната сигурност и като заплаха въобще.

Културата на толерантност (която липсва у българите) предполага солидарност с бежанците и готовност за помощ.

Културата на толерантност ни дава гледната точка, от която става ясно, че този, който напуска страната си поради това, че не може да изповядва своята религия, има не по-малко право на закрила от тези, които са мигрирали заради по-нормален живот.

С една значителна разлика – за доброволните мигранти винаги има път назад.

За бежанците този избор не съществува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
silvia преди 13 години
статията е написане тенденциозно против "нетолерантните българи " , аз не знам къде са по-толерантни .Хазайте - много лоши - не е вярно аз имах чеченец - честен човек беше макър и зъл към християните -вярата ги фанатизира ...трябва много време за да резбере че не сме лоши хора , когато го прибраха в затвора само ние ходихме "злите хазяй " и платихме адвоката ...после ни ги върна като си отиде - честен човек , но много фанатизъм бе братче !
136
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 14 години
"Можем ли да усвоим културата на толерантност по отношение на една толкова уязвима група хора" О,Боже за какви глупости пак говорите доколкото си спомням и интеграция за крадливите *** искахте??а също и за разни турски *** които сега ни наричат *** непрестанно повтарят "Смърт за българите"??мога да кажа само Бог да пази майка България такива "европейско мислещи" хора я унищожават и то не само държавата а и нацията .
135
3
 
2
 
! Отговори
оооо преди 14 години
бе тия бежанци кой ги е канил та идват да ядат нащия оскъден хляб , това е все едно да отида в къщата на някого и да кажа " Я виж колко ми харесва , тук е по- долре отколкото у дома и по- добре се хранят вече ще живея тук и ще ме храните за ваша сметка"
134
1
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 14 години
От няколко години страните от ЕС с излаз на Средиземно море са в паника от прииждащата напаст от Африка и Азия. Сега има натиск от ЕС към страни като БГ, Румъния, Полша и Прибалтика да вземат част от емигрантите (бежанците). Официално нищо не се казва но май ЕС ни изнудва с това. Или взимате *** или няма фондове и пари. Сега ни подготвят та дано по меко мине заселването на *** по нашите земи. Има вече и тарифа колко ще се плаща на глава. Сега БГ може и да не е на нивото на повечето ЕС държави но ако плана за населването ни със всякаква напаст се осъществи, БГ вече никога няма да е същата. Може и да има дупки по улиците, корупция и мръсотия но има и събор на село с музика, печено и хора. Има и хубави закачливи и освободени жени. Може спокойно да таковаш комшииката и да не те претрепат с камъни за това. Може да си се напиеш на спокойствие и да се повеселиш с компания без да се притесняваш много. Скоро всичко това ще се промени. В Италия вече има сблъсаци между разни талибани и абдахали и месните. Франция също е с разтящо недоволство от ислямистките безобразия и т. н. Западняците си гледат интереса и не им пука за нас, ще ни ги натресът всичките докатао се усетим и нашите политици ще си приберат пачката и ще духнат като стане непоносимо. Децата им са вече на запад, а и повечето вече си понакупиха имоти там. Да ни ечестито на всички. Голям проблем е за гългари от Молдова, Бесарабия и бившия СССР да се сдобият с БГ документи, но за всички други става доста бързо.
133
2
 
2
 
! Отговори
до "писна ми&qu преди 14 години
Какви деца, каква страна ... Те си влачат децата като парцали, а пък тези от женски пол даже не ги броят.Помисли малко "писна ми", защо не идват образовани, знаещи езици, умеещи да правят нещо, а разни скитащи се ***
132
2
 
2
 
! Отговори
неизвестен преди 14 години
приютяваме всякакви негърски и други ислямски ***.Аман!
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПОДСЛОН ЗА ИСЛЯМИСТИ ТРЪГНАЛИ ДА РАЗНАСЯТ ТАЗИ ЗАРАЗА!!!
130
1
 
2
 
! Отговори
читател преди 14 години
За какво ги държали - влизат без документи, влизат нощно време през границата, е какво да ги правят.Как да различиш талибана от Афганистан с този които е избягал от тях.За какви осигуровки и какви училища става дума, къде ще учат тези върли ислямисти, утре ще искат децата им да ходят в нашите училища с фереджета и шалвари.Убежище се дава само на образовани, с добра професия хора, знащи езика и уважаващи нашите норми на живот. Не на ислямистите.Другите обратно там откъдето са дошли.
129
1
 
2
 
! Отговори
еееееей преди 14 години
страшна работа сте бе ...аз ако тръгна по света щото тука ме тормозят примерно *** ,комшията,мързи ме да работя , имам си прроблеми и избягам и един вид съм бежанка мислите ли, че някой из европа ще се смили над мен ,ще ме храни ,ще ми намери жилище и ще ме има за човек и т.н......НЕ !!!! Тия мързеливи *** цял жживот са свикнали да протягат ръцете и да получават на готово. Сеят спин,крадът, лъжат и се занимават предимно с наркотици . В цяла европа са пропищели от тях бе..
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добре де! Когато животът на даден човек е заплашен и той бяга за да се спаси, е логично да избяга и да се установи на най-близкото безопасно място, т.е. в съседна държава, а не задължително да пропатува половината свят, че да поиска статут на бежанец в Зап. Европа или САЩ! Точно за това съм малко скептична по отношение на тези бежанци и цялата работа ми намирисва на емиграция и в желанието си да получат легален статут се обявяват за бежанци!
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Май нещо не си чел внимателно. Казвам, че има обстоятелства, когато наистина човек няма избор, но не винаги е така! Много от тези тъй нар. "бежанци" не са живели чак толкова зле в родината си, но просто са решили, че в България, респ. Европа имат шанс за нещо по-добро! И са неприятно изненадани, че не са ги посрещнали както са очаквали! А иначе, разбира се, има случаи, когато хората буквално бягат за да спасят живота си, но при това положение би трябвало да са доволни и на малкото, което имат ту
126
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
а *** от кога станаха бежанци ? българите незнам дали са толерантни,но ти с този пост освен, че показваш нетолерантност, но и невежество. Защо такива като теб,многознайковци, първо не седнат да попрочетат малко, преди да ми се правиш на патриот. Като си толкова надъхан какво направи ти ? да бежанеца може да ти вземе работното място,ако си нископлатен обикновен работник,какъвто предполагам че си, ако имаш въобще необходимата възраст. но поне бежанеца има оправдание за ниския си стандарт на..
125
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 14 години
Не знам какво точно може да се направи, но трябва по някакъв начин да ги накраме да спрат да се множат като ***(*** де), защото ще става все по-зле. Нашите заплати няма да се увеличат, но данъците -да, т.е парите, които те ще вземат ще са повече, защото спрямо миналта година са се пръкнали 10-15 повече чавета. Така че нищо чудно скоро ние да работим само, за да им плащаме на тях помощите. И после реват - няма хляб. Да дойдат да ме питат мене как се оправям с 300лв и си плащам сметките.
124
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 14 години
Мисля, че прекалено много хора слагат етикети. Българите били такива, *** били еди-какви си, пък бежанците - еди-що си. Мисля, че всички мразим ***, които живеят на нашия гръб, но все пка нека не забравяме, че има към 1-2% ***, които си плащат сметките и са коректни, но изяждат цялата омраза заради останалите. Така че може наистина между тези бежанци да има добри и съвестни хора, които искат просто шанс. Мисля също, че е крайно време да направим нещо спрямо *** ***, но..
123
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 14 години
Заради повсеместната разруха ни е трудно да приемем положението на тези хора като окаяно. Да - трудно им е, но всички от нас едвам свързват 2та края и живеем месец за месец. Тук не е Белгия или Холандия, страни с възможности.
122
0
 
0
 
! Отговори
Писна ми преди 14 години
До 115: Не мислиш ли, че за да тръгнеш с децата, положението е много сериозно. Ти не можеш да знаеш от какво бягат и кое ги е накарало да избягат. И дано никога не се случи да разбираме. От тях има и лъжци, но повечето са хора, които вярват, че тук ще е по-добре за тях и децата им. Голям смях, нали?! Щеше да е смешно, но е трагично...за да смятат, че тук е по- добре от там, където и да е това там...
121
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 14 години
Разбира се, всеки де можем да пишем статии колко зле е в някой край на родината. Малко ли клошари има, малко ли хора ровят по кофите без надежда в живота си, малко ли спят на улицата? А пенсионерите, как те преживяват на тези пенсии, не мисля че някой от тях може да си позволи да плаща сметки и да си купи лекарства. Не казвам че е нормално да държим бежанци в такива условия, а просто казвам че цялата ни страна е в такова окаяно положение.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ти си неграмотен
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
добре бе уш не сме расисти уш сме много толерантни а само вище коментарите за кво става на вапрос вие не сте хора
118
1
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 14 години
ама чакайте малко, защо трябва да търпим разни *** и араби в страната ни, не мога да разбера..!?