Диагноза: Бежанец

Можем ли да усвоим културата на толерантност по отношение на една толкова уязвима група хора
10 дек 2009 18:15,
155
Диагноза: Бежанец
Снимка: UNHCR

Бежанец не е просто човек, който бяга от голяма опасност, а човек, на когото обществото признава право на защита.

Според конвенцията за закрила на бежанците от 1951 година бежанец е лице, което „при основателни опасения от преследване по причина на раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения се намира извън страната, чийто гражданин то е, и не може да се ползва от закрилата на тази страна или не желае да се ползва от такава закрила поради тези опасения...“

За 2009 г. до момента 767 души са потърсили закрила в България, съобщиха на пресконференция от Представителството на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в България. От тях 255 са получили статут (39 – бежански, 216 – хуманитарен).

Признатите бежанци са от Афганистан, Етиопия, Ирак, Сирия, Судан или лица без гражданство.

Татяна Вълчанова, координатор на проучването на ВКБООН представи доклада на организацията за 2008 година за това как живеят бежанците и търсещите убежище в Централна Европа.

Животът на бежанците в България не е лек. В доклада на ВКБООН те сами говорят за проблемите си.

Още по темата
21 юли 2008 18:30
14

Продължително задържане

Системно биват задържани хора при опит да влязат незаконно в страната ни.

Лицата, които са подали молба за убежище, по принцип трябва да бъдат освободени и прехвърлени в някой от приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците.

Практиката обаче е те да бъдат задържани в специалния дом за временно задържане на чужденци в Бусманци.

Освен това търсещите убежище не получават ясна информация за своето законово положение и своите права, липсват преводачи (особено от редките езици).

„Аз съм бежанец, не съм извършил престъпление, защо ме държат в този затвор?“, пита млад афганистанец.

„Тук съм с мъжа ми и малките ми деца повече от месец. Защо ни заключват? Ние не сме престъпници. Не искам децата ми да растат между затворнически стени!“, казва отчаяна жена от Централна Азия.

Центърът за задържане не е предназначен за деца, няма и условия за бременни жени.

Нова фасада отвън, стари хлебарки отвътре

След като бъдат прехвърлени в приемателните центрове в София или Баня, проблемите на бежанците не свършват.

Условията за живот са отчайващи. Хората спят в олющени стаи върху стари легла с мръсни дюшеци. В центъра в Баня няма дори достатъчно топла вода.

От хората се очаква сами да се грижат за всекидневните си потребности, но това е невъзможно, защото липсват кухненски уреди и перални машини.

Навсякъде пъплят хлебарки и дървеници. Търсещите убежище се притесняват за здравето си.

В центъра в София се правят ремонти, но засега само по външната част на сградата – на прозорците и фасадата.

Как се оцелява с 55 лева на месец?

Толкова е помощта, която бежанците получават на човек на месец. Жени споделят, че децата им остават недохранени и едва свързват двата края.

Ситуацията излиза от контрол, ако някой от семейството се разболее.

Здравните работници искат да им се плаща в брой, защото не са запознати с осигурителния статус на търсещите убежище или заради корупция. „Лекарите казаха, че ми правят услуга, като ми взеха 200 долара вместо 100 лева, защото те не били обменно бюро“. (100 лева са около 70 долара – бел.ред.)

„Имам две ръце. Дайте ми работа, за да мога да се грижа за семейството си, не искам да живея като просяк“, споделя баща на две деца от Сирия.

По време на процедурата за убежище на бежанците не им е позволено да работят. Те все пак го правят, за да оцелеят, излагайки се по този начин на открита експлоатация.

Езикът и жилищата – основните предизвикателства пред интеграцията

Имаме програма за интеграция на бежанците (въведена през 2006 г.), но тя е неработеща.

Програмата предвижда уроци по български език, дневни пари за обучение (1,5 евро за учебен ден), карти за пътуване за срока за обучението, социална ориентация, помощи за наем и консултации, такси за детски градини и еднократна помощ при напускане на приемния център.

Езиковите курсове обаче са организирани в работно време, а хората имат жизненоважна нужда да работят и предпочитат вечерни курсове.

Голям проблем се оказва и намирането на жилище, особено когато ксенофобията и расизмът на наемодателите се оказват пречка. В крайна сметка, ако намерят жилище под наем, те плащат повече от българите и биват мамени от хазаите си.

Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците посочи, че средствата, които се осигуряват за квартири на бежанците, са увеличени от 150 лв. на 170 лв. на човек месечно.

Тя добави, че разбира забележките за финансовите средства за бежанците, но това са възможностите.

„Одобреният за следващата година бюджет на агенцията е 3 млн. лева – намален е с една четвърт в сравнение с този за настоящата година. Това също затруднява работата ни, но когато една страна е в криза, тя не може да си позволи друго“, каза Андреева.

Тя посочи, че ще бъде предприета законодателна инициатива по отношение на възможностите за образование на децата на бежанците.

Записването в училище е бавно и проблемно

Особено трудно става, когато децата нямат свидетелство от училищното си обучение досега. Курсовете по български език не се провеждат през цялата година. Когато семейството пристигне в „неподходящо“ време, децата не могат да почнат да учат езика.

Сериозна пречка за записване в училище се оказва организирането на тест за определяне на нивото на знанията им, без който те могат да бъдат записани само в първи клас, независимо от възрастта им.

Поради всичко това не е изненадващо, че посещаемостта на училище (основният инструмент за интеграция) сред тези деца е тревожно ниска.

*************

Съдбата на бежанеца и неговата история е неговата закрила, на която той може да разчита. Дори и най-нискостоящият в социалната йерархия гражданин на една страна е в по-добра ситуация от човека, който не по свое желание е напуснал родината си.

Дали се замисляме върху голямата разлика между избор и принуда?

Един бърз преглед на публикациите в медиите от последните години внушава следната идея: „Напират, напират...“

Бежанците са също като нас – хора с емоции и стремежи. Но не по своя вина те са загубили всичко – поминък, дом, близки, приятели, родина.

Бежанците са сред най-уязвимите хора на нашата земя. Те имат нужда от нашата закрила, помощ и толерантност.

Правото на закрила изключва разглеждането на бежанците като заплаха за националната сигурност и като заплаха въобще.

Културата на толерантност (която липсва у българите) предполага солидарност с бежанците и готовност за помощ.

Културата на толерантност ни дава гледната точка, от която става ясно, че този, който напуска страната си поради това, че не може да изповядва своята религия, има не по-малко право на закрила от тези, които са мигрирали заради по-нормален живот.

С една значителна разлика – за доброволните мигранти винаги има път назад.

За бежанците този избор не съществува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Абсолютно прав е 51-ви. Англия, Франция, Холандия и всички западни страни са богати, именно защото са експлоатирали ресурсите на страните от 3-тия свят. Редно е те да положат грижа за тези хора.Българите никога не сме колонизирали, нито поробвали други народи!
56
0
 
0
 
! Отговори
Китай преди 14 години
Да не се множат като ***, а първо да правят сметка как ще се издържат. Но за това са виновни и разните "активисти", дето не ги напътстват в това отношение, а само се дерат нонстоп за човешки права. Всъщност го карат през лука - да се каже само, че вършат някакава дейност, като замитат всичко върху главите на кротуващите си редови граждани. Китай разрешава само по едно дете на новобрачни двойки. За африканци и разни проблемни други това правило е крайно наложително също.
55
0
 
0
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
ABE OPRAVQTE SE ,AZ SI KAZAH MNENIETO OTIVAM V DRUG FORUM. TUKA MI OMRAZNA
54
0
 
0
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
51 I EDNO E MNOGO PRAV Angliq VE4E REVAT OT AFRIKANCI PAKISTANCI I INDIICI ALBANCI .AKO NAPRAVQT TAKA 4E DA OTKLONQT POTOKA KAM BG MALE MALE NE MI SE MISLI.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Strah me da pogledna komentarite...kato znam kakav ni e balkanskia mantalitet...
52
0
 
0
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
ne mu se varzvaite tova e steriotipno mislene kato kaje6 obrazovan i te gledat s previlegiq v ob6testvoto tova ne e ot zna4enie priqtel .S takava pezentasciq se hodi v biroto po truda. I VSE PAK DANO BG DA VNIMAVA KAKVO PRAVI ZA6TOTO VSQKO STADO SI IMA MAR6A A V BG SI IMAME VE4E DOSTATA4NO,NALI TAKA BERLINSKI
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тези държави които са властвали над африка и други по света да си прибират бежанците, НЯМАТ право да замесват БГ за да им оправя проблемите, както са дробили такова да кусат както се казва. Бежанска семка не ни трябва в БГ. И толерантността както винаги е криворазбрана в БГ.
50
0
 
0
 
! Отговори
ехххх преди 14 години
До БерлинИ аз нищо против нямам ама с граници да е ! Ти живееш с чужденци а не с бежанци това е голяма разлика !!!! И недей си мисли,че само ти учиш в чужбина... кво се изтъкваш .. :)
49
0
 
0
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
VIJ KAKVO BERLINSKI VUNDERKING.Parvo da jivee6 s pakistanec e istinsko nakazanie kato se ima predvid kak meri6e v pome6teniqta kogato zapo4ne da si prigotvq hrana.Vtoro verno e 4e v nogo otno6eniq 4ujdencite ne te obremenqvat s gluposti kakto balgarite.3-to bravo za postignatoto No priqtel tuk ne stava vapros za pakistanec koito e kandidatsval po izvan evropeiska programa za studenti tuk stava vapros za mnogo hora koito ne tarpqt integraciq Hva6ta6 li mi misalta.A v Bg 6te promeni6 samo nervite
48
0
 
0
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
Do pismenite moralisti,molq da me iazvinite za dopusnatite prasvopisni gre6ki.
47
0
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 14 години
Не приятелю , много грешиш , дошъл съм за да си взеа дипломата след 3 семестъра, с идеята да се върна след това в България с надежда че мога да помогна с нещо . Имайки впредвид и че не съм си плащал с "3 изпита за 200 евро и едно прасе" , а го пиша , защото ако си умен човек , ще се сетиш , че в Берлин една от столиците на Европа със милиони (буквално ) хора от всякакви държави , съм видял за какво става дума и не пиша като някой по долу те АКО ДОЙДАТ ЩЕ НАПРАВЯТ , а живея с пакистанец 2ма немци и китаец в апартамент и са далеч по приятни хора от бившите ми съседи във Варна !!! Както искаш ме разбирай ! Лошото е , че като ви чета гнусотиите и се замислям дали наистина искам да се върна ...
46
0
 
0
 
! Отговори
аАаАа преди 14 години
хъх " намира извън страната, чийто гражданин то е, и не може да се ползва от закрилата на тази страна или не желае да се ползва" - значи всички българи извън българия могат спокойно да искат статут на бежанци !за ква толерантност говорите ...малко ли сме толерантни, че търпим милион *** да се хранят с нашите пари, докато нашите родители вземат мизерни пенсии ?
45
0
 
0
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
Roditelite ne se integrirat ne integrirat i decata si.Kogato decata im pootrasnat povliqni edinstveno ot filmi i MTV ispalniteli zapo4vat da se zanimavat s nezakonni dela to i bez tova e anarhiq v bg. Sega se pravite na demokrati no kogato po4nat da stavat masovi tineijarski obistva i iznasilvaniq 6te obvinite darjavata kakto obiknovenno.
44
0
 
0
 
! Отговори
леле преди 14 години
Хора от бежанците по голяма напаст няма ...
43
0
 
0
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
6to mi slagate minusi be az vseki den gi vijdam tezi ne6ta koito gi pi6a.Kazvam 4e vaprosnite bejanci ne iskat da se inegrirat marzi gi da rabotqt jiveqt ns pomo6ti i pravqt deca.Doidat li 700 6te doidat o6te 1700 i nakaq pak danakoplatcite 6te sa precakani slagai te minusi na kompiutara e lesno
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
nali ti e qsno 4e ne samo ot arabite i 4ernite ima murzelivi i glupavi! ti si primer za tova!
41
0
 
0
 
! Отговори
ехххх преди 14 години
Сакън да не напишеш от къде си нали ..все пак за тва си отишъл ,че да можеш да напишеш из форумите : СТУДЕНТ ОТ БЕРЛИН ...много важно ..но, нас не ни вълнува. Нека да идват хората щом са в беда но да си има граници а не България да става боклуджийската кофа на Европа и всеки да ни плаща за да се отърве от тях ...щото видите ли ние сме толкова толерантни ?
40
0
 
0
 
! Отговори
Sturmfuhrer преди 14 години
Ако правителството започне да приема масово тези сажди, ще има последствия... Няма да им дадем, да разрушат напълно нашата родина!*** ни стигат!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
do 34 do nqkade si prav No megdu nas i tqh ima super ogromna razlika nie umeem da cenim kakvo ni se dava a i znaem kak da se trudim za razlika ot mnozinstvoto AFRIKANCI INDIICI I ARABI
38
0
 
0
 
! Отговори
Candy преди 14 години
Как може да сте толкова низки, бе! Те не имигрират и не идват тука, 'щото много им харесва! 700 човека ви се видяха много ли? Могат поне да им осигурят нормални условия за пребиваване, никой не е казал, че трябва да отворим границите си.... Те са хора избягали от жалкото подобие на държави, защото са били преследвани по някаква абсурдна причина.