Кой иска да поиграе на Монополи с Руската църква?

Апетитите на израелската "Абротеа" срещу безпомощната община
7 яну 2010 14:47,
63
Кой иска да поиграе на Монополи с Руската църква?
Снимка: Булфото

"Столичната община няма средства за отчуждаването на терена до Руската църква", обяви изненадващо зам.-кметът Минко Герджиков.

С други думи – общината не може да плати на израелската "Абротеа интернешънъл", собственик на голяма част от парка до божия храм, да спре мераците й за градеж на бизнес сграда.

Герджиков обаче уточни, че може да им предложи равностойно обезщетение - 25% в "Централни хали" .

"Тъй като фирмата притежава останалите 75%, а и с нашия процент не можем да влияем върху вземането на решения за управлението на дружеството", поясни дясната ръка на Фандъкова.

От друга страна, общината вземала по 300 хиляди лева дивидент годишно от дружеството, което по думите му не е малка сума.

"Ако това не удовлетворява дружеството, можем да преговаряме и за предоставянето на терен от "Софийски имоти", прехласна се Герджиков.

И всичко това идва седмица след като на 30 декември м.г. главният архитект на район „Средец” издаде заповед на израелската фирма "Абротеа" да постави прозрачна ограда на зелената площ около Руската църква в София.

Още по темата
Разбира се, същият ден строителният контрол спря изпълнението на заповедта, но това не решава окончателно съдбата на апетитния имот.

Около случая текат дългогодишни съдебни спорове.

Теренът, на който се намираше прочутото Писателско кафене, разрушено през 70-те години, е частна собственост, след като през 1994 г. парцелът с площ 1200 кв. м, е реституиран от наследници на рода Балабанови.

Те го продават за 1,5 млн. долара на регистрираната в България "Абротеа интернешънъл", дъщерна фирма на групировката "Аштром", която нашумя със скандалната продажба на столичните Хали по времето на Стефан Софиянски.

През 99 година "Абротеа" получава разрешение за строеж на сграда с 4 надземни и 2 подземни етажа.

След обществен натиск тогавашният главен архитект на София Стоян Янев отменя заповедта си, след като с промени в Общия устройствен план на София и на базата на Закона за устройство на Столична община този терен е предвиден за озеленяване и поради тази причина на него не може да се строи нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На Костов трябва да му отрежат главата заради реституцията. Гадовете за да могат да се налапат с апетитни имоти осакатиха цялата държава. Как въобще може в 21 век да се реституира в центъра на европейска столица ГРАДИНКА. Не нагло, а супер нагло и после се чудят защо престъпниците са безкруполни, ами те гледат от ВАС господа. В европейска страна такива управници щяха отдавна да са отишли по затворите.
60
0
 
0
 
! Отговори
pipi преди 14 години
най-после някой е обърнал внимание за какво наистина става въпрос!
59
0
 
0
 
! Отговори
honourable преди 14 години
само не разбирам защо коментарите са в такъв смисъл. нали точно, за да не се застроява теренът, общината ще го придобие обратно. навремето същата община, чрез тогавашния кмет, беше продала общинския дял от този терен на предишните съсобственици. справедливо ли е да ви забранят да застроите имота си, без да ви заплатят обезщетение? или, когато се касае за собствените ни интереси, нещата стоят по друг начин? хайде да бъдем обективни.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Според Закона за устройство на територията в парцелите, отредени за жилищно строителство, зелените площи трябва да са МИНИМУМ 40%, т.е. в двор от 1 декар градината е над 400 кв.м. Има ли ги? Е, питайте в общината къде са градините тогава и как са разрешили строителството на всякакви безумни постройки.
57
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 14 години
Мутрите в софийската община лапат като за цяла България ?!
56
0
 
0
 
! Отговори
Щурмбанфюрер преди 14 години
*** носят само проблеми. Затова целия свят ги мрази.
55
0
 
0
 
! Отговори
грон преди 14 години
някой /мнение 53 /аз пък си спомням че в "Парка на свободата" тогава се разхождаха свободно елени и сърни.и казах парка - някой забелязал ли е че онази къща с дърворезбите в парка зад руското посолство я разрушават. входната врата и покрива зад нея вече ги няма
54
0
 
0
 
! Отговори
Мамона преди 14 години
Бъдете проклети навеки, алчни антихристи!!!
53
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
изобщо, що за човек трябва да си, за да разрешиш такъв строеж ИЛИ всичко е отново цирк, за да не се плаща по 300 000 лв на година, на общината за халите ли?един участник във форумът бе написал, 40 % зелени площи !!!!!!!! и аз си спомням София като малък, имаше паркове, мама му стара, А сега за съжаление каква столица имаме, гадна новина
52
0
 
0
 
! Отговори
нагъл крокодил преди 14 години
Този лъжец Минко Герджиков имаше пари да изпрати общинската полиция да затворят цяла улица в София, заради рождения ден на някакъв предградиен мафиозо, пардон, предградиен кмет. А когато става дума за обществен интерес - нямало средства. Тоя Минко на общината ли служи или на израелските интереси? Къде е контра-разузнаването да го арестува, че е израелски агент?
51
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Познай!!!!!! Ако е бил на мачле или да открива детска градинка, може и да не е бил ТОЙ.
50
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Няма умора ченгето Герджиков. Не наяде се покрай Софиянски, иска още да ***. Който не е сърбал попарата му, той не знае какви подли номера знае да прави. Няма ли да се задави от алчност.
49
0
 
0
 
! Отговори
Партайгеносе преди 14 години
ШИПЧЕНСКИЯ
48
0
 
0
 
! Отговори
Партайгеносе преди 14 години
Нямат умора тия седесасти от общината. София в следващия век иполовина щее едно голямо архитектурно л- йно. Синода да звъни срочно на руския им колега и Путин с Лужков да оправят нещата, те имат опит с евреите - виж Ходорковски. Преди десетина години възстановиха напълно ипченския манастир и го подариха на БЦП.
47
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 14 години
София беше хубав град, това е.
46
0
 
0
 
! Отговори
Владко преди 14 години
Абе няма ли кой да махне тоя психично болен Минко и тая пръцла Пъдпъдъкова от общината? Лятно време хората се тъпчат в кварталните градинки и няма места, докато парковете се унищожават или се оставят да буренясват, за дане ходи никой там и да ни се стори след това добра идея да се построи нещо....
45
0
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
Хайде кажете кой е подписал разрешителното за строеж!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Накрая ще остане само парка "Орландовци".
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как ще бие шут, като са се оплели като свински черва? Като са взели комисионните и са позволили строежа, всичко е било кротко, а сега е кофти, защото се шуми. И защо си мислите, че ББ е ангелче небесно, чисто от всякакви машинации и далавери? Хайде, свалете най-накрая тези розови очила! Израелската фирма сигурно е с капитали от ограбените от *** народни пари или пък капитали на руската мафия. Така че договора още в началото е правен в ущърб на общината, а най-вече на софиянци.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
dam bila hubava bez zavodi i i grozni zdaniq