Първанов орязан от МО в новия закон за отбраната

БСП заплашва, че президентът ще наложи вето на промените
15 яну 2010 14:45,
116
Първанов орязан от МО в новия закон за отбраната
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно новия Закон за отбраната и в него вече няма текст, който предвижда подчиненост на военния министър на президента.

Така се орязва най-същественото от ограничените правомощия на президента – това на върховен главнокомандващ, тълкува новите текстове Ангел Найденов от „Коалиция за България“.

Освен това – мнозинството не прие предложението на левицата началникът на отбраната да бъде на пряко подчинение на държавния глава. Тези аргументи, според социалистите, са достатъчни президентът да наложи вето върху закона.

Постът началник на отбраната също се превръща в „декоративна фигура”, твърдят социалистите. Самият генщаб щял да стане „канцелария на министъра”,  който ще осъществява „еднолично командване”.

Левицата пита защо политическо лице трябва да осъществява командването на българската армия.

Николай Младенов обаче е категоричен, че няма никакво ограничение на президентските правомощия в полза на неговите. Министърът благодари на двамата депутати от БСП, които са подкрепили закона.

Що се отнася до контрола върху началника по отбраната, Младенов обясни, че за първи път най-висшият военен ще има партньор, който не e политическо лице – постоянен секретар.

По този начин решенията, които министърът взима, ще бъдат осигурени от военна и цивилна гледна точка, твърди Николай Младенов.

БСП обаче не е на това мнение – изискванията към така наречения постоянен секретар са само да има 3 години стаж в държавната администрация, тоест те са несравними с тези към шефа на генщаба.

Законът предвижда още обезщетенията към военните да се изплащат, но разсрочено. Според военния министър в условията на криза това е единственият възможен вариант. Опозицията обаче контрира, че в криза сме през 2010 година, а законът ще важи по-дълго.

Мнозинството отхвърли и още едно социално предложение на БСП – военните да имат право да купуват жилища, в които са живели 15 години. Тезата на Николай Младенов – в момента няма ресурс да се строят нови.

Опозицията в лицето на „Коалиция за България” е категорична – новият закон за отбраната ще създаде силна демотивация сред военните. Ще има резерви и напрежение към службата, ще намалеят желаещите да станат професионални войници.

Сергей Станишев припомни поговорката, че на народ, който не храни собствената си армия, се налага да храни чужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
До Вайс: преди 14 години
Уважаеми,май забравихте,че "нещастниците социалисти"дадоха 13-та заплата и... др.добавки.А сега....30% съкращение!Честито на печелившите!
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав е строевия командир. Има още такива офицери завършили училища и Военно политически академии обучавани за кадри на ЦК на БКП и ЦК на КПСС да служат в БА. Някоъ от тях са в МО, Щаба на отбраната и Щабовете на видовете ВС. Прикрити са под формата на завършили чуждоезикови курсове и школи за сметка на стревите командири. Сега предстои пак реформа и редуциране на офицерите. Но няма кой да ги изгони най после от кацата с мед. Те пак изплуват защото за това са учили- да топят,доносничат и лижат.
113
0
 
0
 
! Отговори
СТРОЕВИ КОМАНДИР преди 14 години
ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОСА ЗА АРХИВА НА ГлПУНА?Къде са доносите на ЗКПЧ и началниците на полиототдели?Това беше репресивния апарат на ЦК на БКП в армията. Имаха право и докладваха през главата на командирите до репресивния апарат. Пострадаха много момчета. Не можеше да станеш командир на рота и нагоре ако не си член на БКП.Най-преданните кадри бяха пращани да учат в школата на ЦК на КПСС в Москва - ВПА "имени Ленина". Тоес да прокарват и политиката на братския Съветски съюз у нас.
112
0
 
0
 
! Отговори
ндсв преди 14 години
Отбраната 8 години се водеше от НДСВ, забрави ли?
111
0
 
0
 
! Отговори
Вайс преди 14 години
Точно пък нещастниците социалисти нямат никакво право да разсъжданат по тази тема в момента. Защото точно те не си мръднаха пръста за армията. Не само, ами чисто и просто я предадоха. Да, защото генералите си въобразяваха, че като дойдат на власт говедата комунисти ще се застъпят за войската, но стана точно обратното. Хората братче, си гледаха бизнеса и далавирите,и хич не им пукаше за армията. Сега са опозиция. Мръсни животни комунистически....
110
0
 
0
 
! Отговори
do gargamel преди 14 години
Ние имаме силна икономика всяка година бележи ръст,бизнессмените ни осигуряват на заплатата която дават всички работници,условията за труд са отлични,плащат се осигуровки по график здравните ссъщо,имаме иновации навсякъде.Намалят осигуровките купуват нова С класа и така.Ако имаме икономика дори и малка но стегната и работеща по европейските правила и норми а не по ГАНЬОВСКЦИТЕ.Ще има пари за образование,инфраструктура,здравеопазване сигурност.А в сегашният си вид след 10г сме свършили като народ
109
0
 
0
 
! Отговори
gargamel преди 14 години
Силна и модерна армия се издържа от силна икономика.
108
0
 
0
 
! Отговори
милитарист преди 14 години
военни разходи като % от БВПТурция - 5.3Гърция - 4.3САЩ - 4.06България - 2.6Румъния - 1.9Белгия - 1.3
107
0
 
0
 
! Отговори
милитарист преди 14 години
бр. действащи военни на 1000 души население:Гърция - 15.8 (9 месеца казарма за мъжете)Турция - 6.7Сърбия - 6.4България - 5.1САЩ - 4.6Румъния - 4.5
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Режат армията за да развъждат дебели и *** милиционерски ***. Безполезна за говедовъдството генно-модифицирана порода.
105
0
 
0
 
! Отговори
Турски сериали преди 14 години
Доста хора се гневят на турските сериали и турските новини много силни патриоти сте вие бе.Турската армия е 20 пъти по-голяма от нашата и имат всичко ама всичко.Сега защо желаете да се унищожи нещо което 100г назад е било в основата на тази държва в която живеем в момента.Питате ли се на тях защо им е толкова голяма армия при положение че и те са в НАТОТО. Когато стана лудницата с кипър знаете ли къде бе нато ??? Ами Гърция тяхната армия също е голяма ама хората си я подържат и нея пипат а тук ?
104
0
 
0
 
! Отговори
бай ти уиа преди 14 години
брат ам пристави си ,че милиционерите стачкуват ко праим а, ей всеки говори няма държава и държавност а някой замисляли си кои е туи
103
0
 
0
 
! Отговори
бай ти Ганиа преди 14 години
ква модерна авиация кви 5 лева, на България и требва малко кашимерия,малко инженери,малко военна полиция и тва е,нема авиация,нема флот,нема танкове и артилерия
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
прав си авер но на кой му дреме, НО е все едно помощник на МО
101
0
 
0
 
! Отговори
разбиращ преди 14 години
че са *** да но и продажни тия *** журналята,
100
0
 
0
 
! Отговори
alex преди 14 години
Левицата пита защо политическо лице трябва да осъществява командването на българската армия.Следващ въпрос!Хората питат защо политическо лице трябва да стои на чело на страната като президент на републиката и да изпълнява тройно салто мортале с испано кармаза привкус
99
0
 
0
 
! Отговори
456 преди 14 години
ей брато едно смислено мнение тука.Е затова ние е армията когато е нужно да помага, но в тоя момент се съмнявам
98
0
 
0
 
! Отговори
Гестапо преди 14 години
може и да изглежда "декоративна" армията, но бюджетните разходи на МО за 2010 са 890,6 млн. лева, а за Министерство на здравеопазването - 704,1 млн. лева. сами си правете изводите.
97
0
 
0
 
! Отговори
kpp преди 14 години
Че той Гоце си е *** отдавна бе!
96
0
 
0
 
! Отговори
второ мнение преди 14 години
бате сигурно и ти си *** в селскию ***.Ти си сигурно виден гражданин както казваше баба ми, това не е по темата не знам как да ти кажа