В условна държава – условни присъди

Смешна присъда за мъж, крил данъци и сметки, крал самоличности
25 яну 2010 16:50,
240
В условна държава – условни присъди
Арбен Хавальов. Снимка: Булфото

Крупен бизнесмен, собственик на луксозния хотел "Каса Домини" в Рибарица – Арбен Хавальов, бе осъден условно на 3 години с петгодишен изпитателен срок за:

– укриване на данъчни задължения в особено големи размери – 450 097,41 лв.;

– водене на счетоводство с невярно съдържание;

– кражба на самоличност.

Хавальов бе признат за виновен от Пернишкия окръжен съд и за документна измама.

Освен условната присъда, той ще трябва да плати и 10 хил. лв. глоба.

Досъдебното производство срещу него започна през 2003 година, но година по-късно наказателното производство е спряно.

Делото му обаче влиза отново в съда през 2008 година.

През всичките тези години прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки на негово име.

Предметът на фалшивите сделки, чрез които е източван ДДС, е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.

За да станат факт далаверите му, през 2000 г. Хавальов регистрирал в Пловдивския окръжен съд фирма фантом на едноличен търговец – на името на Антон Белев.

Като лични данни на Белев обаче бил посочен ЕГН на столичанина Явор Миланов, останалите (месторождение и адрес) пък били взети от паспорта на Димитър Манолов.

Впоследствие разследващите установили, че последните двама мъже били изгубили личните си документи.

Още по темата

Тогава фирмата на Хавальов била именувана "РАС-Антон Белев" с адрес на управление – гр. Пловдив, ул. "Младежка" 6, който впоследствие също се оказал фалшив.

Името на Хавальов нашумя през лятото на 2008 година, след като от ДСБ поискаха проверка на собствеността на хотел "Каза домини" в Рибарица, за който дотогава се твърдеше, че е на лидера на ДПС Ахмед Доган.

От регистрацията в съда и фирмения регистър ДАКСИ обаче изплува друго – инвеститор на "Каза домини" (Къщата на боговете от ит. ез. – бeл. ред.) е "Роял билдинг" ООД, което е  80% собственост на "Боила Студиос".

Едноличен собственик на "Боила студиос"  е сестрата на Хавальов – Илвие Ибраимова Имамова, фризьорка в малък салон в София.

Брат й обаче твърди, че всичко около сделката е законно – средната цена на леглата, които били специално поръчани за хотела, е между 4000 и 5000 евро, а комплектът спално бельо – 800 евро.

По признания на самия Хавальов всичко е марка "Версаче".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Krasavec...a znaete li che 95% ot "Biznesmenite"ni bram4at na DDS. Ina4e ot kade 6e iskarvat pari, da ne mislite 4e sa mnogo kadarni. Pove4eto biznes v Bulgaria e dalavera, Istinski biznes po4ti nqma!
128
0
 
0
 
! Отговори
сю преди 14 години
Ах,Меркел душко що не ги барнеш за ушенцата всинцата хубавци са при теб.Що не им ревнеш"Защо сте ми се домъкнали тук БРЕ"???
127
0
 
0
 
! Отговори
Обезверен преди 14 години
Публикувайте и името на съдията, че да ги бием и убиваме като кучета.
126
0
 
0
 
! Отговори
до125 преди 14 години
Това според мене подигравка с Българското правосъдие . Затворите са пълни с пилищари *** . Е такова *** трябва да се вкара вътре и да пръснат *** та другеит е да му мислят . Законотворците по този начин предлагат на съдиите подкупи .Така ако се работи е.б.а. х м. е с е у държавата
125
0
 
0
 
! Отговори
? преди 14 години
само не ммога да разбера какво са виновни съдиите, приположение, че закона позволява определяне на наказанието под най-ниския предел при определени условия ...и съдът е ДЛЪЖЕН да ги приложи ...споразумение, съкратено съдебно следствие ... самите наказания за такъв вид изами не са високи (защо ли?)и след прилагане на някой от горните правни институти се получава условното осъжданетака, че виновни са законотворците, но не и съдиите ...
124
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Съдията правораздава съообразно закона. Това, че сме комунистическа страна и нормата не е норма а е направена така, че да се бяга от правосъдие не е вина на магистрата.
123
0
 
0
 
! Отговори
Терорист преди 14 години
Това е този същия, дето заплаши Яне Янев със съд, понеже му разкрил далаверите.
122
0
 
0
 
! Отговори
Шматков преди 14 години
Тоз *** манафин и кадъната трябва да лежат дълго в затвора . Кушлев с комисията си има пълното основание да му конфискува абсолютно всичко а отделно трябва да се задеистват всички криминалисти и да се видят от къде са кинтите му защото е видно че парите му са от криминални деяния и това е достатъчно основание
121
0
 
0
 
! Отговори
Tekumze преди 14 години
Напълно нормално за БГ.....Ставийски пиян убива хора и не е в затвора, че този ли, не е нормално.....
120
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 14 години
"Ubavez bravo tigre". Seriozno ei sadiite vie vabshto milsite ili prosto ste tam za broika???? Vahite zaplati triabva da sa po nulata. укриване на данъчни задължения в особено големи размери 450 097,41 лв.; i vie sto go globili - 10 хил. лв. глоба. Napravo da biahte mu dali edin bonus, toi bez tova vie sas "ubaveza" ste edno i sachto nehsto.
119
0
 
0
 
! Отговори
едноличен търговец преди 14 години
На съд трябва да са и всички от Пловдивския съд дето са регистрирали фалшивата фирма. Просто не мога да си представя с какви документи са я регистрирали, как поне един не е чукнал ЕГНто в компютъра, за да види, че всичко е фалшиво??? Не проверяват ли тези хора преди да издадат съответното решение? А и да продължи с регистрацията в данъчно, община и т.н. как е успял? Без помощта на някой из висотите ли? И само това ли е укрил или само това са успели да разберат следствените???
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
браво на съдията! цяла година да работи, 12 заплати за вземе, после 13та и 14та, а и още поне 120 подкупа! ех, да ни е жив и здрав и за пример на останалите
117
0
 
0
 
! Отговори
Пфууу преди 14 години
За укриване на данъчни задължения в особено големи размери 450 097,41 лв има глоба 10 000 лв глоба . Ай сектир бе с тея 10 000 лв на Алиса нейната страна на чудесата РЯПА да яде пред нашата страна на чудесата !!!
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
STRAXLIVCI !
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
13 ,14э заплата им трябва на всички магистрати ха ха ха ха . Евала на Пернишките магистрати добре си прибират паричките . Пак са виновни полицаите защото са го разкрили и са го предали на съд место да си приберат някой лев те го дават на Пернишките магистрати защото те са беднички . Остава делото да се е гледало и от прокурора Цветков и тогава всичко е ясно .Съдиите да живея в Перник и по цяла България. Щом Бойко се уплаши от тях -няма лабаво . Полицаите са виновни че ги хващат.
114
0
 
0
 
! Отговори
хошо преди 14 години
там са замесени Петар Драшков бивш шев на ДАНС Ахмет Догар СиБанк.. как да го осъдят???
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Tyka nema pravosadie! A INA4E REVAT ZA KOLEDNI BONYSI PO 4-5 BONA! MRASNICI!
112
0
 
0
 
! Отговори
Monte Cristo преди 14 години
Браво, дайте на съдиите още 5 заплати бонус!! Иначе ще съдят Дянков!!
111
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
такива образи ги ражда партията престъпница бсп-тю.
110
0
 
0
 
! Отговори
anitta преди 14 години
Сега всички участвали в успловната присъда- с дипломите и вън от съда! Нещастници-един *** да се прави на по-хитър от държавата!