3 март в Кърджали - поп, мюфтия и кмет на кафе

Единни са, че празникът е освобождение, но и обединение
3 мар 2010 16:03,
452
3 март в Кърджали - поп, мюфтия и кмет на кафе
Поп, кмет и мюфтия в "Ганкиното кафене". Снимка: БГНЕС

Трети март в Кърджали събра на една маса за празнично кафе отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кмета Хасан Азис.

"На този ден черпя с кафе кмета и мюфтията в знак, че празниците ни събират, независимо от историческата им обремененост. Нарочно го пием в такова народно кафене, на открито, а не в някое претенциозно. Смятам, че този празник е на всички. И както е било по време на освободителната война – в нея са участвали, независимо от пол, вяра и народност всички, които са обичали това отечество", обяви свещеникът.

Още по темата

"Това е традиционното ни кафе в Ганковото кафене, така сме го нарекли заради характера му, в него всеки ден се събират българи, турци, българомохамедани. Националният празник е денят, който отново ни събира всички на едно място", присъедини се и градоначалникът Азис. 

"„Аз съм новобранец, ще се уча от тях, идвам с чисти намерения. Всяка религия цени щастието, социалната хармония и моята идея е същата като тяхната – да бъдем единни и в празник, и в делник", каза на свой ред младият мюсюлмански духовник.

"Това е празникът на Освобождението ни, но и на обединението ни. Ако някой не обича мястото, където се е родил, майката, която го е откърмила, пък била тя и циганка, той не е човек", отсече поп Гарена.

Преди празничното кафе тримата се включиха в общоградските тържества за трети март пред Паметника на освободителите в Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
0
 
1
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 443И какво значение има? Нали са били великите пра-българи? Дето някои лъжепатриоти се бият по гърдите колко били велики? И че били иранци-миранци, арийци-марийци?И като сме били християнска страна - каква полза? Масовите екзекуции по времето на процесите срещу богомилите при цар Борил по времето на християнска България също са били много цивилизовани, няма що!С тия теории само се въртим в кръг :-(
406
0
 
1
 
! Отговори
Yenicari преди 14 години
Можеше на трима кюрди един турчин, ако не беше Мощната Турска Армия да разрежда кюрдските плевели.
405
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По времето на Хан Крум България още не е била християнска страна.
404
1
 
0
 
! Отговори
gingirigik преди 14 години
На трима кюрди един турчин. Такова ще е демогравското съотношението на Турция в бъдеще.
403
0
 
1
 
! Отговори
Yenicari преди 14 години
На двама Турци един българин. Такова ще е демогравското съотношението на България в бъдеще.
402
0
 
2
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: 363"Остави романа "Под игото" и прочети собствената си история. Но не от турски източници. В Руски документален филм казаха, че султан Мехмет е имал харем от деца момчета. Целият свят ви казва, че сте диваци. Европейският съюз ви натиска да признаете, че сте вършили зверства не само над българи, но и над арменци, гърци и други народи."А той Хан Крум е бил много цивилизован - да пиеш вино от черепа на Никифор I е пример за цивилизованост!!!
401
0
 
1
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 436Да, така е. И аз стигнах до този извод като се разрових в различни източници.Обаче повечето хора (да не кажа почти 100%) не го знаят. И аз не го знаех доскоро и бях доста изненадан. Затова го написах сега тук, но се съмнявам дали ще ми повярват (особено тези, дето вярват че пра-българите били едва ли не иранци - аналог на нацистката митология за арийската раса).
400
0
 
0
 
! Отговори
Volkan преди 14 години
...ще ви е много трудно да приемете историята си.
399
0
 
0
 
! Отговори
Volkan преди 14 години
Не са само филми. Чел съм книги с автори англичани (а анличаните са приятели на турците) и там пише за зверствата на турците не само към българи, арменци, гърци. Но и например към венециянци. Не искам да кажа какво са им правили, защото могат да четат хора със слаби нерви. Европа е била потресена и се е сплотявала да воюва срещу турците.Неудобното на историята е, че тя не може да бъде изтрита. Вие трябва да приемете историята и да се замислите защо всичко това се е случило. Ще ви е много трудно
398
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Турците преди да приемат исляма са използвали за бог думата тanri (танръ). След като приемат исляма използват Аллах. Танръ остава да се използва за всички богове освен Аллах. В съвременна Турция има общо взето две течения: 1. За запазване на досегашното статукво. 2. За по широко приложение на думата танръ. До степен такава, че да измести думата Аллах от приложение.
397
0
 
0
 
! Отговори
yordan преди 14 години
i ne moje da gledash filmi i da sadish cqla naciq ...armencite ot kakto sa na tozi svqt sa vredni proceti malko knigi sled tva shte razberesh che ti govorq istinata....
396
0
 
0
 
! Отговори
Yordan преди 14 години
do 363: bircet vnimavay s prikazkite...shtoto lichi si che samo filmi gledash i na tiq prostotii vqrvash... znaish li koe e nay vqrnoto che- armencite sa ubili nad 1 milion turci... a gyrcite sa za men nay dolnata naciq zashtoto po vreme na Vizantiysko vladicestvo Bylgarskiq narod poveche e stradal ..plashtal sumati danitsi... pri osmanskata nqmalo takiva neshta... mn dobre znam i dedite mi sa razpravili che tehnite dedi s bulgarite sa bili kato bratq dokato tiq nashi geroi negi kurdqsali...
395
0
 
2
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 431P.S.: Забравих само да добавя - ако си прочел и предишните ми коментари, пра-българите според мен имат много общи неща и със пра-унгарците. Най-малкото едно от пра-българските племена е било заселено там. Славянските думи в унгарския са се появили доста по-късно - тях не ги броим.Но колкото и да се мъчех, "доказателствата" за иранския произход на пра-българите ми се виждат въздухарски, ако мога така да се изразя. Нищо убедително не намерих.
394
0
 
2
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 431Точно това ме дразни, че мними "националисти" се бият по гърдите че сме били ирански народ, че сме били близки с кюрдите. Моето лично мнение е че сме еднакво (и много) далече както от турците така и от иранците и кюрдите.Както и да е, вярно е че нито една теория не е доказана. Но има много факти насочващи към тюркските народи.А, иначе не го знам турския. Ама съм полиглот и езиците са ми хоби ;-)
393
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Теб те дразни едно, друг друго. Истината е че никоя от теориите не е доказана, в това число и тюркската. Щом ползваш за източник нета, там можеш да намериш доста доказателства и за не тюркския произход в това число и в езика. А за човек незнаещ турски, знаеш кое как се изговаря. :)
392
0
 
3
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 427P.S.: А, щях да забравя само да добавя, че подобни "националистически" теории съществуват и в Унгария, например някои се опитват да доказват че съвременния унгарски език произхождал едва ли не от шумерския, което е смехотворно :-)
391
0
 
2
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 427Последната хипотеза ми се струва най-достоверна, защото и в унгарския език има страшно много тюркски (не задължително турски) думи, които си ги е имало и преди Отоманската Империя, а пък Унгария много за кратко е била завладяна за разлика от нас, че да възприеме толкова много турски думи. И то думи които ги няма в българския език. Пример - ябълка: На унгарски "alma"; на турски "elma".
390
0
 
2
 
! Отговори
един българин преди 14 години
До: номер 427Да, така е, съгласен съм. Нищо не е доказано на 100% - както версията за тюркския така и версията за иранския произход. Но това което ме дразни напоследък и се набива на очи са упоритите опити да се "докаже" иранския произход на прабългарите. На турски се изговаря Танръ - "и"-то на края на думата е без точка отгоре и се изговаря като "ъ", понеже турците нямат такава буква. Както казах, най-правдоподобно звучи версията че е имало тюркски народи, смесени с угро-фини.
389
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Думата е Танри, и определено не доказва тюркския произход на прабългарите. Има множество хипотези за произхода им- тюркски, хунски,ирански и др., но нищо не е доказано на 100 %. В много статии ще намериш доказателства за разминаването на прабългарски думи точно с тюркски, така че на този етап всеки си вярва на каквото си иска и му е удобно.
388
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И каква е новата митология за прабългарите??? С какъв произход са според теб???