На 3 март преди 132 години възкръсва България

Честит национален празник на всички българи
3 мар 2010 07:22,
743
На 3 март преди 132 години възкръсва България
Снимка: Булфото

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война.

Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Площта му е над 170 000 кв. км. Пълномощници от руска страна са граф Игнатиев и Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.

Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибунално княжество с християнско правителство и своя войска.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта.

Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

За съжаление, големите европейски сили, не допускат нито за ден съществуването на голяма по територия и население държава на Балканите.

Няколко месеца по-късно през юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Днес представителни части от Българската армия ще участват в тържествата за отбелязване на националния празник.

От 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои тържествена церемония за издигане на националния флаг на Република България.

Вечерта, от 18.30 ч., на площад Народно събрание ще се проведе тържествена заря-проверка в памет на героите, дали живота си за свободата на България.

Честит национален празник!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


743
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
645
0
 
5
 
! Отговори
ООО ШИПКА преди 14 години
710 също е от ООО ШИПКА,и добавям...Нека носим йоще срама по челото,...Нека.Но ние знаем,че в нашто недавно свети нещо ново,има нещо славно ,що гордо разтупва нашите гърди... СЪНАРОДНИЦИ ИМАМЕ С КАКВО ДА СЕ ГОРДЕЕМ ,нека бъдем благоразумни,толерантни и честни към собствената си съвест,признателни към героите които завоюваха гордоста ни ,свободата ни.Нямаме право да се държим като бандюги,богохулци и т.н.т.УСПЕХ И ЩАСЛИВИ БЪДНИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
644
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много се е отегчил тоз народ,ясно е!!И от свободата си след 500г.османско робство,от УРА строим комунизъм или социализъм,неще и да скача за да се запише в най новата история като демократ.Това което правим на него се радваме - факт неоспорим е!!НАРОД сме обаче С ИСТОРИЯ на която ни завиждат и малки и големи народи.А ние що не се гордеем,ами се държим като урочасъни??Поради липса на гордост ли ставаме бандюги,богохулци и т.н.т.?? ...Ах,ний живейме в тебе,кат същи чужденци,...ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО..
643
0
 
5
 
! Отговори
ООО ШИПКА преди 14 години
Абе Генчо,то празник-празник,и че РУСИЯ ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА НИ,и в света с уважение заслужено,да така е и така ще бъде - ами те бе холан,БЪЛГАРСКИ НЕ ЗНАЕШ ЛИ,КИРИЛИЦАТА уважение не заслужавали??? Таман щях да подхващам Ленка,Вофка и др.дето си позволяват да плещят на техния си език и със посланик да заплашват,пък и разни анонимци дето на бабаити се правят на връх ТРЕТИ МАРТ и не ги е срам че не знаят що е писал наш писател и то за себеси - ...ДАБИ МИРНО СТОЯЛО НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО...що сеплюите
642
0
 
4
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
Я знаю, даже прежде чем вы узнаете!:))))) Вофка, что случилось? Ты писал консулу?
641
2
 
11
 
! Отговори
Ради преди 14 години
Отпразнувахме празника с турски сериали по телевизията.Борците ни за свобода сигурно се обръщат в гробовете.
640
5
 
0
 
! Отговори
Пенка преди 14 години
Отдых, ЦРУ, наверное, видели этот сайт!:)
639
0
 
4
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
Отдых, ГРУ, наверное, видели этот сайт!:)
638
0
 
3
 
! Отговори
321 преди 14 години
Chestit 3 mart na paterici ( s malko zakysnenie ).
637
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аиде стига сте намесвали политиката,ако случаино не сте прочели статията е със друга насоченост.Писна ми все за депресии да говорите.Егати депресанският народ.По голям песимист от Българинът не съм виждала.
636
3
 
10
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Честит празник на всички с малко закъснение!Поклон пред загиналите за България - българи, руснаци, финландци, румънци и др.!Кръвта им е по нашата земя и тя никога няма да забрави тези свидни жертви!Бог да пази България!
635
1
 
6
 
! Отговори
GENCHO преди 14 години
DO VSICHKI SVINI , KOITO PLJUJAT NA RUSKATA SAMOJERTVA . RUSIA SHTE OSTANE DOTOGAVA , DOKATO IMA PLANETA ZEMJA ! MNOGO STE GORDI S KRACHMARSKIJA SI PATRIOTIZAM , NO TOJ SE GRADI NA EDNO NISHTO ! BG E PALNA NULA ! PO "DEMOKRATICHNIJA" PAT PO KOJTO E TRAGNALA , NJAMA DA STIGNE DONIKADE ! BG E BEZPRAVEN LAKEJ ! POMISLETE ZA TOVA VMESTO DA GRACHITE SRESHTU SAZDATELJA SI !
634
0
 
2
 
! Отговори
Vofka преди 14 години
так я тоже угрожал с этого и все началось и он свои повытерал а мой оставил :((( А консулу так на всякий случай пусть знает он тут зачем штаны протирать и по Софии кататься обратят внимание на сайт посмотрят, так как это не первая тема тут такой порно фильм уже очень долго.Спокойно, ложусь я ка спать а то завтра на работу рано вставать.
633
1
 
0
 
! Отговори
Русофиль преди 14 години
Лена, если вас тянет к порнуху, можем сиграть? :))
632
0
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
Ах, зачем давать ему электронной почты? Жаловаться консулу, он угрожал, может обратиться к помощи полиции..:(
631
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 14 години
я сам его дал и если ну нельзя тут писать он же может прочитать тогда неитересно.
630
0
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
что случилось так, что он знал вашей электронной почты?
629
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 14 години
порно фильм не порно фильм но как-то оставлять это русофобское сборище неохото, надо суетиться как-то, завтра разтолкую консулу что почем где-то у меня был емайл его, ну вконтакте помощи попросить у наших по групам.Хорошо что сегодня все стало на свои места и это чмо показало истинское свое лицо
628
0
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
най-ясно проличава при анкети, какви са настроения, психари не важни. Близо 70% искат АЕЦ, само 19% за ПРО и едва ли знаят за какво става въпрос.
627
0
 
0
 
! Отговори
Лена преди 14 години
това безобразие, ужас...днес била с привърженици на Атака, помолила съвсем нарочна да ме запознаят с тях, разказала какви неща пишат някои тук, те останали много учудени, казаха, че за първи път чуват, че "трябва" да мразят руснаци, казаха, че никой не мрази руснаци, това глупости на няколко психари в нета и да не обръщам внимание, така че това тук е порно филм.
626
0
 
4
 
! Отговори
Vofka преди 14 години
прав си човек трябва да действам, утре ще пусна емайл със снимки дето съм направил на русския консул, и ще помоля до обрърне внимание на този сайт.