Трактора държи в ръцете си съдбата на Станишев

Главният прокурор отрече, че ще се кандидатира за президент
10 мар 2010 21:20,
104
Трактора държи в ръцете си съдбата на Станишев
Снимка: БГНЕС

Обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев зависи от анализа на секретните доклади на ДАНС, които бяха открити в офиса на Алексей Петров при операция Октопод.

Това стана ясно от изказване на главния прокурор Борис Велчев.

Дали срещу Станишев ще бъде повдигнато обвинение за това, че е допуснал изтичане на класифицирана информация, ще стане ясно, когато приключи анализът на документите, открити при Петров.

В края на миналата година „лоялният гражданин“ Алексей Петров връчи на премиера Бойко Борисов доклад от ДАНС, за който се смята, че е изчезнал от кабинета на експремиера.

Заради скандала бе поискан депутатският имунитет на Станишев.

Сега се проверява дали има връзка между масива на ДАНС, открит при операция „Октопод“, и въпросния доклад.

Ако се окаже, че между тях има връзка, е възможно Станишев да бъде оневинен.

Борис Велчев каза, че според експертизата на изчезналите от кабинета на Станишев документи, част от тях са съдържали класифицирана информация.

По време на неформалната си среща с медиите главният прокурор коментира и проверката по случая със смъртта на Ахмед Емин. Според Велчев няма съмнения, че бившият началник на политическия кабинет на Ахмед Доган се е самоубил.

Прокуратурата е поискала анализа от ДАНС, за да се изяснят обстоятелствата около смъртта му, тъй като не е яснен мотивът за самоубийството.

Още по темата

Анализът все още не е получен в Софийската градска прокуратура.

Попитан за срещата между Съюза на съдиите и вътрешния министър Цветан Цветанов, на която бе домакин, главният прокурор коментира, че на нея е обсъден въпросът за избора на членове на Висшия съдебен съвет.

„Никой не е искал да се разпуска ВСС, а да се направи такава реформа, че да не се поставя под съмнение изборът му“, каза Велчев.

Според него промените трябва да бъдат в посока намаляване на политическата квота в съвета. Друга възможност била да се обособят два състава на ВСС – единият от прокурори, а другият от съдии.

Според Борис Велчев е необходима и реформа в структурата на прокуратурата. Според него тя трябва да бъде децентрализирана, за да бъде по-ефективна.

„Много е удобно прокуратурата да бъде единна и децентрализирана за всички, освен за самата прокуратура“, коментира Велчев.

Според него едната възможност е главният прокурор, който в момента контролира всички прокурори, да упражнява надзор само върху апелативните прокурори, които да наблюдават поверените им райони.

Друг вариант е въвеждане на общо събрание, което да взима решения по някои въпроси.

Излишно дълъг бил и седемгодишният мандат на главния прокурор, като според Велчев пет години били напълно достатъчни.

Главният прокурор отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент, с думите: „Не ме забърквайте с политика“.

Той обясни, че никога не е имал желание да влиза в политиката и няма да го направи.

По думите му, след като изтече мандатът му начело на държавното обвинение, ще се отдаде на преподавателската си работа в университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
1
 
! Отговори
Priest преди 14 години
Всичко това е прах в очите, за да не се разплете историята за предсрочното изплащане на задължения на България към Световната банка и МВФ с пари от НОИ и НЗОК. Идея на Дянков - слънчицето на Бат Бойко и изпълнена със съгласието на последния. Може би нямаше да има значение това, обаче мисля, че си струва да се поинтересуваме сега, когато ще вдигат данъка здраве. Всъщност с новия данък здраве нашето здраве ли ще подобряваме или отчетите на Световната Банка ???
89
5
 
3
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 14 години
ХА ХА ХА ХА ХА.................. И ДА СЕ КАНДИДАТИРА , ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЛИ ??? ТИЯ СОМУНИСТИЧЕСКИ *** ВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ 10 ГОДИНИ НАЗАД И ПАК НЕ СЕ СПИРАТ ?!
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МИ ТО НА ВСИЧКИИМ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ ТРАКТОРИСТА Е СТАНИШЕВ!
87
3
 
0
 
! Отговори
di преди 14 години
ТракторЪТ държи в ръцете си съдбата на Станишев
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тя съдбата му е ясна... трябва да посети затвора за 20 г.
85
4
 
7
 
! Отговори
а костов??? преди 14 години
Политици и медии мълчат по въпроса за участитето на Костов в контрабандни канали!11.03.2010 15:12Пълно мълчание цари в големите български медии по отношение на вчерашната публикация на в. Галерия според, която името на председателя на Комисията за контрол на ДАНС и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов фигурира в докладна записка на Националната служба за сигурност от 2001 г. като участник в контрабанда на кафе заедно с имената на Константин Димитров Самоковеца и Николай Методиев - Пилето.Въпреки, че вестникът със 150 хиляден тираж излезе в София още вчера по обяд, а днес е по вестникарските павилиони в цялата страна, темата до момента не е коментирана от нито един политик, а на самия Костов, който беше гост в сутрешния блок на Нова телевизия не беше зададен нито един въпрос около скандалния материал.Гробното мълчание по отношение на публикацията говори, че разработката на НСС е автентична, защото в противен случай Костов щеше да бъде първият, който да отрече съществуването й. Припомняме, че докладната записка, която беше публикувана във вчерашния брой на в. Галерия е заведена с входящ номер и носи всички белези на автентичност.Докладната записка е била изготвена в НСС във времето, в което настоящият заместник председател на ДАНС Иван Драшков е изпълнявал длъжността директор на НСС, а в изготвянето й е участвал тогавашният офицер от НСС и настоящ областен управетел на Бургаска област от ГЕРБ Константин Гребенаров.В този смисъл, ако фактите в разработката са изопачени или неверни, отговорността трябва да бъде понесена от тях двамата.Ако данните отговарят на истината обаче, Иван Костов трябва веднага да подаде оставка като председател на Комисията за контрол на ДАНС и да бъде подведен под отговорност, а разследващите органи да проверят, защо тази докладна записка е била неглижирана от 2001 г. до сега.Като председател на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов има достъп до документацията на тайните служби и в качеството си на контролиращ орган може да възпрепятсва евентуално бъдещо разследване на случая.Припомняме, че един от основните мотиви за ареста на Алексей Петров беше разработка на ДАНС, според която бившата барета е организирал престъпна група и е извършил престъпления. Ако правителството и вътрешният министър Цветанов са последователни в борбата срещу мафията би трябвало веднага да предприемат действия по отношение на разработката на НСС, които да доведат или до арест на Иван Костов или до уволнение и търсене на отговорност от Иван Драшков и Константин Гребенаров./Гласове
84
2
 
1
 
! Отговори
???? преди 14 години
Танас се е изучил,а *** не!Така,че трябва здрав разум за действие!Желязната ръка да действа за такива ????? като теб.
83
2
 
1
 
! Отговори
rave преди 14 години
Tuk stava vupros za promiti mozuci..Ako ima6 fokazatelstva za nqkoi predstavi gi..Ina4e si ostava6 klukar
82
5
 
3
 
! Отговори
rave преди 14 години
Tozi prezient e izbran ot naroda prqjo i s pove4e procenti ot GERB.. Dqnjov koi go e izbiral? A boiko koi go e izbiral?Zna4i rzlikata ot nazna4eniq 4inovnik i fudjavniq glava e ot tuk do Mars...
81
2
 
1
 
! Отговори
hihi преди 14 години
Ami da zapovqda 6e mu storq ka4amak.
80
2
 
1
 
! Отговори
eave преди 14 години
Detektora na lijata ne e zafuljitelen..Ne e dazatelstvo v suda. Dokazano e 4e moje da se manipulira Az pitam drugo: Tiq ot parlamenta i pravitelstvoto 6to ne minavat psihotestove pri vsupvane v dlujnost ,taka kakto se iziskva za ohraniteli, 6ofiori 4e dori i za traktoristi
79
4
 
2
 
! Отговори
rave преди 14 години
Purvo: Batkov e pomak! Vtoro: Izpliha nai setne kanu4eto za kvo pribraha Traktora..Az si misleh 4e e za reket,prostituciq, $e e 6ef na osoveno opasna banda...a to kvo bilo..hihihi Treto: Nikoi ne moje da bude v zatvora 6toto na nqkuv lainqr ot foruma mu se iska...trqbvat gokazatelstva:
78
2
 
4
 
! Отговори
стига вече преди 14 години
Главният прокурор отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент, с думите: Не ме забърквайте с политика.Аман от наследници на комунисти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
77
2
 
1
 
! Отговори
rave преди 14 години
Naiposle izpluha kamu4eto 6to arestvaha"traktora" Mislehsi 4e e za reket...Prostituciq...,organizator na golqma banda..A to kva bila rabotata!!Ama tiq *** 6e sprat li da komentirat ne6ta koito o6te se izqsnqvat?
76
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 14 години
ironiq na sudbata, dve deca na biv6i 4lenove na politbyro na BKP
75
2
 
10
 
! Отговори
??? преди 14 години
' независимият ' съдия номер 1 у нас Лазар Груев беше назначен на този пост от Гоце / бивш агент на ДС / ...13 от всичките 25 - *** членове на ВСС са избрани от парламента на триглавата ламя ... За каква независима съдебна система става въпрос или НИЕ сме ***, че не го разбираме ?
74
4
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 14 години
Много те е яд,че Станишев ще се оттърве?...Мразиш го и искаш да му натрият муцуната.На всяка цена?
73
2
 
4
 
! Отговори
www преди 14 години
Очевидно намериха начин да спестят честта на Станишев. ***!!!
72
3
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 14 години
Едно време ни плашеха с караконджоли, с империализма, с полската мищка... сега с октопода.Колкото п-голям и страшен е врагът, толкова по-големи ще бъдат овациите за "героите-победители". Бонев кръсти тогавашната операция "комар". Недалновидно. Нерде Ямбол, нерде Стамбол?...
71
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 14 години
Нека Лазар Груев пръв да се тества за лоялност чрез детектора на лъжата, за да се убедим, че е с чист морал и чиста съвест !В противен случай за каква независима съдебна система и за какво обективно и безпристрастно правораздаване може да говорим ?