Мюфтийството: Превръщаме се в полицейска държава

Вероизповеданието зове да се зачитат правата им
16 юни 2010 17:00, Красимир Ангелов
397
Мюфтийството: Превръщаме се в полицейска държава
Снимка: Булфото

“Вместо да бъдат изпълнени решенията на Европейския съд по правата на човека, се наблюдава намеса в работата на мюсюлманското вероизповедание чрез натиск и заплахи от страна на ДАНС”.

Това се отбелязва в специално съобщение на Главното мюфтийство до Dnes.bg.

В него е отбелязано, че на 14 юни е затворена интернет страницата на мюфтийството, “което е поредният опит за заглушщаване на гласа на многобройното мюсюлманско население в страната”.

“Въпреки че е член на ЕС в България се прилагат методи на полицейска държава. Председателството на парламентарната комисия по контрол на ДАНС от партия Атака и назначаването на Божидар Димитров, чийто профил е отдавна известен, за министър, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към МС, е показател за задкулисните планове на този натиск”, обявиха от Главното мюфтийство.

Оттам допълват, че действията целят нарушаването на общественото спокойствие и “прилагането на действия”, които възраждат тъмното минало на страната”.

“Ще продължим да отстояваме нашата справедлива кауза пред международните платформи и като представители на мюсюлманската общност ще продължим да отстояваме правата си в държава членка на ЕС, която не признава принципите и решенията на Съвета на Европа”, се чете още в декларацията, която завършва с призив:

“Призоваваме българското правителство да предприеме възможно най-скоро необходимите действия за недопускането на по-нататъшно уронване престижа на страната ни, както и нарушаването на общественото спокойствие на мюсюлманите в България и българския народ като цяло”.

Dnes.bg припомня, че в началото на месеца почти 1000 души – имами, мюфтии и мюезини, участваха в протестното шествие на мюсюлманите, което премина пред президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Още по темата

Всички протестиращи изразиха недоволството си от възстановяването на Недим Генджев като ръководител на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Тогава от Гавното мюфтийство отправиха апел към държавните институции да не се намесват в делата на вероизповеданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От групичката на Генджев ще кажат обратното. На кого да вярваш??? В спора има две страни нали така.
226
3
 
1
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 13 години
naistina e policeiska darjava sledvashtite shte sakratqt miliciqta s 50% ot xorata 4e samnogo 75000 4oveka po 1200 lv napravete si smetka vatre rabotqt celi familiiiii
225
2
 
3
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
този долния коментар е в отговор на въпроса кой ни пречи да си решим проблемите.
224
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е то и ти сложи всички под общ знаменате. Аз съм българин и бих помогнал ако мога.
223
1
 
4
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Бойко Борисов, Божидар Димитров, Волен Сидеров и съдиите, които се подават на натиск като си пишат решенията.
222
1
 
3
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 13 години
BUDA LI SME BUDALI SA RUSNACITE 4E SE ZANIMAVAT S VAS KAKVO STANA SEGA "Газпром" погледна към Румъния
221
2
 
7
 
! Отговори
ЧУДО преди 13 години
Във всяко стадо си има ***!Дадох ти пример,че не бива да слагаш всички под общ знаменател!Вероятно има много и от тях които не са "хора" ,но това ни най-малко означава че са по долу от човеците!Имай предвид,че по скоро Турчин ще ти помогне ако закъсаш в чужбина от колкото бЪЛГАРИН!Едва ли някой може да ме убеди в обратното......
220
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е кой ви пречи бре??? Решете си ги.
219
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано да е така. Вярвам че ако сте истински мюсюлмани, тези протести ще са към всички които се опитват да се месят иначе става подозрително . Доста трудно каза ДА, ама ти вярвам.
218
2
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Ти не си в час. Мюфтийството плаща заплати на 400 имама и се предвижда това число да достигне близо 1000. Мюфтийството има три средни училища и един ВУЗ, мюфтийство разпространява книги и списание, т.е. грижи се за духовността, мюфтийството провежда по над 500 Куран курса годишно, мюфтийството изпраща по над 700 хаджии годишни. С идванетп на генджев всички тези неща ще изчезнат и отново ще се върнем назад. Това проблем само на ръковдоството ли е или на всички мюсюлмани.
217
3
 
4
 
! Отговори
хю преди 13 години
Абе българи ,оставетени ние да си решавае нашите проблеми,ние бъркаме ли се в вашите църковни дела.
216
2
 
3
 
! Отговори
Хайдар преди 13 години
Мислете като ,,европейци,, а не като ,,неандерталци,, .
215
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Мога да кажа много неща с които турците ми вредят? За нашите еничари също си прав. Двата проблема са отделни. Това че има наши управници които ограбват народа, значи ли че трябва да си затворя очите за другите вреди които се нанасят от турци в България? Или иначе казано - понеже има едно зло да не обръщам внимание на другото зло.
214
4
 
3
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Ми то е имало протести бе. На една конференция 50 човека напуснаха демонстративно конференцията, защото ДПС се е опитала да се намеси. Те защо не останаха в залата да ги убедят в правотата си, а излезнаха. За да дават тема на разговор на такива като теб. така, че отговора е да, защото е имало протести. Но не се е усетило и не са били отлкова големи, защото намесата едва ли е била толкова груба. с ясна личност и т.н.
213
3
 
6
 
! Отговори
Хасан преди 13 години
Проблемите които се натрупаха в мюсюлманското вероизповедание се дължат предимно на политическа основа и най вече въпроса е кой ще контролира вакъфските имоти.За жалост това е самата истина.Вярата си е вяра.Хората които си вярват си се молят в джамийте и въобще не знаят кой е главният мюфтия.Това не е протест на обикновенните мюсюлмани които се трудят и живеят тихо и кротко.Това е проблем най вече на върхушката в мюфтийството.
212
6
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Да излизаме, докато имаме това право. Сега реагираме остро, защото усещаме какво започва. Раните от възродителния процес са много пресни. И знаем какво се цели като се наложи Генджев за мюфтия. Просто това е началото и затова все още имаме право на изява. И докато го имаме ще викаме с пълен глас. После като ни се отнеме и това право...да знаете, че ще последват и вашите.
211
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бате, не мога да разбера защо ти е толкова трудно да отговориш. Само преди малко написа имената на политици и ги обвини за положението. Сега обаче странно защо не искаш да кажеш нищо. Щом става въпрос за определена партия ти е трудно да отговориш, но иначе казваш че държавата( определена политическа партия) ви нарушава правата. Бъди мюсюлманин, но бъди и обективен.
210
4
 
3
 
! Отговори
ЧУДО преди 13 години
Преди години съм спал в "турци",бях закъсал!Беше по времето когато им сменяха имената!Единствено мога да кажа точни и гостоприемни хора!!!!!!!Само на раздяла ми казаха:На никой не казвай защото ще ни претрепят........
209
5
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"Dnes.bg припомня, че в началото на месеца почти 1000 души имами, мюфтии и мюезини, участваха в протестното шествие на мюсюлманите, което премина пред президентството, Министерския съвет и Народното събрание. "-------------------------------------------------------------------------------------------------- По времето на социализма гласа им не се чуваше, но през демокрацията ги оставиха да правят каквото си искат и резултата е налице! Затова народа е казал - ВЪШКАТА КАТО СЕ НАЯДЕ ИЗЛИЗА НА ЧЕЛОТО.
208
4
 
6
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
бате ти си специалист по политическо налагане на мюфтии. Аз просто съм мюсюлманин. Участвах в последната конференция. На мен никой не ми е казал за кой и как да гласувам. Ето защо съм толкова разпален. не мога да ти отговоря на въпроса. Явно на вас проблема ви е ДПС и тотално бъркате двете понятия. Политическа партия е различно от изповедание. Но явно е много трудно да го разбереш.