Мюфтийството: Превръщаме се в полицейска държава

Вероизповеданието зове да се зачитат правата им
16 юни 2010 17:00, Красимир Ангелов
397
Мюфтийството: Превръщаме се в полицейска държава
Снимка: Булфото

“Вместо да бъдат изпълнени решенията на Европейския съд по правата на човека, се наблюдава намеса в работата на мюсюлманското вероизповедание чрез натиск и заплахи от страна на ДАНС”.

Това се отбелязва в специално съобщение на Главното мюфтийство до Dnes.bg.

В него е отбелязано, че на 14 юни е затворена интернет страницата на мюфтийството, “което е поредният опит за заглушщаване на гласа на многобройното мюсюлманско население в страната”.

“Въпреки че е член на ЕС в България се прилагат методи на полицейска държава. Председателството на парламентарната комисия по контрол на ДАНС от партия Атака и назначаването на Божидар Димитров, чийто профил е отдавна известен, за министър, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към МС, е показател за задкулисните планове на този натиск”, обявиха от Главното мюфтийство.

Оттам допълват, че действията целят нарушаването на общественото спокойствие и “прилагането на действия”, които възраждат тъмното минало на страната”.

“Ще продължим да отстояваме нашата справедлива кауза пред международните платформи и като представители на мюсюлманската общност ще продължим да отстояваме правата си в държава членка на ЕС, която не признава принципите и решенията на Съвета на Европа”, се чете още в декларацията, която завършва с призив:

“Призоваваме българското правителство да предприеме възможно най-скоро необходимите действия за недопускането на по-нататъшно уронване престижа на страната ни, както и нарушаването на общественото спокойствие на мюсюлманите в България и българския народ като цяло”.

Dnes.bg припомня, че в началото на месеца почти 1000 души – имами, мюфтии и мюезини, участваха в протестното шествие на мюсюлманите, което премина пред президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Още по темата

Всички протестиращи изразиха недоволството си от възстановяването на Недим Генджев като ръководител на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Тогава от Гавното мюфтийство отправиха апел към държавните институции да не се намесват в делата на вероизповеданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво като има протести,като сте недоволни...пътят го знаете,тук е България.
206
6
 
5
 
! Отговори
Кюргуз преди 13 години
Чудно ми е какви права имат християните в мюсулманска страна - право да умрат, право да бъдат закланим и право да станат мюсулмани "доброволно"
205
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не говоря за Недим Генджев. Говоря за налагане на мюфтия. Ключовата дума е НАЛАГАНЕ. Ако ДПС ви наложи мюфтия, ще има ли протести. ДА или НЕ.
204
3
 
6
 
! Отговори
ЧУДО преди 13 години
Можеш ли да кажеш поне едно нещо с което "Турците"ти вредят?Нима "Турците" те ограбиха и подложиха на геноцид собствения си народ?Първо се вгледаи в собствените си еничери!!!
203
4
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Точно само правата си искаме. Запознай се с казуса. Тогава говори. Ще видиш колко сме ощетени. Не може 20 години да потвърждаваме избор различен от Генджев и накрая съда да излезе с решение, че точно Генджев трабва да ние глава.
202
4
 
6
 
! Отговори
Мислител преди 13 години
Здравей мюсюлманин,Никога не пиша в този форум, но днес ще направя изключение. От 2-3 месеца следя както става в Главното мюфтийство и въобще положението с мюсюлманите в България. Съгласен съм с теб, че е много неприятно положението, гледам че Генджев вече даже контролира сайта на главното мюфтийство. Лошо.Призовавам мюсюлманите в България да възстановят правдата с всички мирни, законни и честни средства. Не се давайта не Генджев и не допускайте разкол, разединение, противопоставяне, т.н. На българския народ в момента му трябва повече вяра, независимо каква е тя. В България има религиозна свобода и религиозна толерантност и така трябва да бъде. Съгласен съм че в София, която е над 1 милион, трябва да има втора джамия. В момента хората се молят на улицата и на трамвайната спирка около единствената джамия. Това е грозно и недопустимо. Нека се построи втора джамия накъде в града.И един съвет от мен, нека джамията да е красива на външен вид. Ако е грозна ще отблъсне хората още повече, но ако е красива ще се хареса. По света съм виждал красиви джамии, наистина приятна гледка, но повечето в България са грозни за жалост. Една забележка до останалите - вижте как пише човекът с ник "мюсюлманин". А много хората в този форум пишат с елементарни правописни грешки. Като се правите на големи българи, поне пишете правилно.
201
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Нито евреи, нито арменци са заплаха на етническото ми спокойствие, единствено мюсулманите!
200
4
 
4
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Независимо коя партия ДПС, ГЕРБ, АТАКА ако се опита да наложи точно Недим Генджев за мюфтия - да щепе да има пртести. Не казвам да го наложи, само да се опита.
199
6
 
6
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 13 години
Другари ***-като е полицейска-автобуса и Турция,там да видите за каква демокрация става въпрос,а още имате и избор-елате в Ирландия и си постройте джамия в центъра на столицата/както е в София/ тогава само стой та гледай колко дни ще ви е здрава джамията-така,че който не му харесва-дома.
198
5
 
6
 
! Отговори
Стоянов преди 13 години
Мюсулманите са персона нон грата в България.
197
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Мюсюлманите в България са граждани с права както на всички останали. И докато си мислите, че сте някакви привилегировани, ще получавате само отрицателни резултати - защото не сте. При най-малките неприятности които имате се започва едно изнудване на тема етнически мир. С това си докарвате само омраза. Също както и мита, че сте много работни. Между мюсюлманите има тарикати, мързели и нагаждачи в същия процент, както при всеки етнос, дори и по-голям.
196
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Зададох *** въпрос. Ако ДПС като управляващи бяха наложила мюфтия на мюсюлманите в Бг, щеше ли да има такива протести???
195
7
 
6
 
! Отговори
Комшу преди 13 години
Който иска права да ходи в Турция, ще видите там права на правата лопата сапа.....
194
10
 
9
 
! Отговори
! преди 13 години
Мюсулманите да си ходят в мюсулманските страни, тук е Европа
193
6
 
3
 
! Отговори
ЧУДО преди 13 години
Това ще те нахрани ли?Турция има най-голямата армия в НАТО и пази *** с F16 в момента!Не е лошо да се мисли преди да се плескат глупости!Кой според теб има полза от етническо противопоставяне?!
192
8
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ЗА КАКВИ МЮСУЛМАНИ МИ ГОВОРИТЕ В ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА?
191
4
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Казват, че са мюсюлмани, но те се гаврят, както с чувствата на християните така и с чувствата мюсюлманите. То и Генджев казва, че е мюсюлманин, но повярвайте ми не е.
190
2
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Ако беше спуснат от ДПС? Що не си отговорите каква част от активистите, симпатизантите и електората на ДПС са мюсюлмани? Няма как да ограничим членове и така нататък на ДПС да имат религиозни чувства. Така, че ако някой член на партия - от ДПС, АТАКА, Герб и т.н. иска да има позиция по отношение на мюсюлманско изповедание, може да я заеме. Но все пак трябва поне да е мюсюлманин.
189
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казвам само че са мюсюлмани и че се гавреха. Искаше пример дадох ти го.
188
3
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 13 години
Мисля, че позицията на мюфтийството за братя юзеирови беше ясна. Ако ти бъркаш официално представителство на изповедание в България, с някви шутове, то правите сериозна грешка. Кой мислиш забрани на братя Юзеирови да се опитват да пропагандират по джамиите. Но държавата как се отблагодари?

Спонсорирани публикации