Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт

Мюфтии предлагат промени в правилника за новите документи
29 юни 2010 13:45,
980
Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт
Снимка: Булфото

На новите документи за самоличност да се разреши на жените мюсюлманки да се фотографират, без да се показва част от косата.

За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Областната дирекция на МВР, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов.

Според мюфтии от региона изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.

В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОДМВР.

Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъдат изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.

Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва да се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона постоянно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към парламента, за да се променят самите текстове в правилника.

"Това не противоречи на българското законодателство и може да бъде разрешено, може да се направи подобен компромис", твърди Неджми Дъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


980
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
817
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аменхотеп, предполагам че ти си му потомък на Кемал. Иначе няма как да знаеш. :)
816
0
 
1
 
! Отговори
Зомби преди 13 години
Законът за документите да се спазва.Всеки,който иска да се снима с бурка ще получава синя карта с право на пребиваване в страната и право на работа.Без лична карта и без право на гласуване .Заповед!
815
3
 
2
 
! Отговори
XACAH преди 13 години
moya dyado razkazva6e za baba ti sashtoto, a mayka ti i moya bashta yako sa se ***. a ti mi dokaray jena si ili po dobre dashterya si. ekzemplyar ot svetovno priznat eban narod.
814
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой от вас *** ли е кадъна.Аз съм и то не една.Обаче винаги намирисват на лой,или на манджа.Не са нечистоплътни но си имат една миризма ,ама е гот де.Имах чувството че си отмъщавам заради историята на 500 г. дето са ни ***.Много готино чувство и както съм с голямо .кересте.....нали ме разбирате ,чувството е страхотно.После като минава покрай мен с Мемет много странно ме гледа.Страх я е да не я види Меметчо ,че ме заглежда.Хммммм не знаят френски ли.Мхаааааа.
813
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ааааа,мусулманките искали да са забрадени ,че като я гепна в гората да бере гъби и я ошибам едно яко зад едно дърво на задна прашка,да не може салито да познае кого ***-жена му или комшийката.
812
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя ходжа къде е тръгнал бе хамсалак с хамсалак.В западна европа забраняват носенето на забрадки ,а камо ли паспорт със снимка със забрадка.И трябва да им се натрият тъпите муцуни *** ,и да им се обясни един път завинаги ,че тук е България ,официалната религия е християнската и който не му харесва марш в анадола.Аз ако живея в Саудитска Арабия аджаба дали ще ме *** ,че съм християнин и ще променят законите си заради мене.Ами много им клякаме и ни се изсраха вече на главите ,а не само са се
811
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бе да ви го таковам на религиите...няма какво да ядем дето се казва.Стига с простотиите, корана е написан доста след смъртта на Мохамед,а самият той не е можел да пише, просто е измислен в услуга на един султан....същото е и с библията писана пренаписана...Опомнетесе бе *** живеете в 21 век и всички ще отидем на оня свят където и да е той....
810
0
 
2
 
! Отговори
* преди 13 години
ЯСНО ми стана ! Благодаря за пояснението ! Значи г-н мюфтията манипулира мюсюлманската общественост ЗАРАДИ урязяният БЮДЖЕТ . Иначе като е казал г-н А. Агуш за съпругите на изповядващите Исляма няма проблем да се снима т със забрадки ...НО забрадките трябва да са сгънати на 4 и да са в левият джоб на мантото .
809
0
 
2
 
! Отговори
eminem преди 13 години
Няма законова пречка мюсюлманките да се снимат със забрадка в новите документи за самоличност, каза пред радио Фокус Смолян депутатът от ДПС Ариф Агуш. Той обясни, че единствено трябва да се промени Наредбата, която регламентира как могат да се снимат жените, носещи забрадка, като това е работа на МВР и Министерски съвет, които могат да вземат решение, тъй като парламента няма правомощия над въпросната наредба. Така, че въпроса е за промяна в наредбата, която трябва да се коментира в МВР и МС, посочи Агуш и добави, че носенето на забрадка е право, което мюсюлманите искат да консумират, като отново въпросът е на диалог. Според Агуш искането не цели някаква провокация. Няма място за притеснение, но като цяло мюсюлманската общност преживява тежък момент, защото е застрашена самата институция, отбеляза Агуш. Повод за това е орязаният бюджет за мюсюлманското вероизповедание, който е намален със 75%, като не е ясно дали между първо и второ четене ще се приеме някаква промяна. Другият проблем е връщането на Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет, без мюфтия, защото е починал. Въобще това е орган, чийто 15 члена са починали и е не действащ, няма 2/3 и не може да функционира, обяви Агуш и добави, че по този начин мюсюлманската общност няма ръководство, няма бюджет, което застрашава общността и е нормално да възникват такива процеси и притеснения, защото просто няма управление. Агуш каза още, че дали мюсюлманките ще могат да се снимат без да показват ушите и косите си, може да каже само вицепремиерът Цветан Цветанов, от който зависи.Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
808
2
 
6
 
! Отговори
lorena преди 13 години
Какви мюсюлманки има в Смолян за бога?Те ,ако ги питаш турски незнаят думица.Как не ги е срам,що за позор е тяхното.Навремето ,са потурчвали насила дедите им,те сега с гордост развяват феса./Абе ,хора българи,ако станат от гробовете вашите прадеди,те първи ще Ви сложат под ятагана,за да не ги срамите.Те в една Турция вече не ходят забулени,тук нашите помакини,ще го кажа директно,станаха много по вярващи в аллах,отколкото наистина хора с мюсюлманската религия.
807
3
 
1
 
! Отговори
* преди 13 години
Господин мюфтията Дъбов , не знам по какви причини , но въвежда и мюсюлманското и християнското население в заблуда . Снимането на биометрични данни на жени за паспорти е грешно , ако го направи чужд мъж . Но ако го направи сродник служител или жена служителка в МВР не е забранено . А въпросните паспорти после на границата също могат да се показват на служителки .Господин мюфтията е решил на умряло куче нож , да вади .
806
2
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
Понеже сме толерантна страна да ходят както искат но,да плащат за паспорт с такава снимка примерно 5000 лева и да важи шест месеца,после наново.Нали е бедна държавата,които иска да се прави на баровец да си плаща.Не мисля,че ще има повече от 50 *** кадъни с пари.Що ли джамиите не плащат данъци.
805
7
 
3
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Да ви *** в белите дробове, мюсюлманки ли сте кви сте. Ами утре аз мога да си измисля религия, която преследва всички, които си крият ушите, косите и ръцете. Какво ще кажете бе, *** долнопробна мюфтии - я марш в някоя мюсюлманска страна да си блъскате главите по 555 птри на ден да се молите на Лайнах, да ви *** майката рязана да ви ***, *** долна гнилоч.
804
3
 
4
 
! Отговори
HA HA HA преди 13 години
AMI HAIDE VSI4KI DA SE ZABRADIM...............
803
3
 
14
 
! Отговори
де преди 13 години
Аз предлагам да се снимат надупени.
802
1
 
3
 
! Отговори
БАУ преди 13 години
Захарии, в *** НИЩО не е задължително, иначе нямаше да сме на изчезване!
801
2
 
7
 
! Отговори
ала -бала преди 13 години
да по добре да се снимат с "бурки."АКО НЕ БЪРКАМ наименованието на ония пазарски чанти с мрежа ,които си слагат на главите пък някои дори отстояват да си останат за жените в Авганистан.Така може даже с 1 снимка всички да си направят лични документи и МВР няма да има проблеми и ще стават по -бързо
800
2
 
4
 
! Отговори
стамат преди 13 години
Темата не е озаглавена правилно.От написаното разбирам,че не жените,а .....искат да се снимат със забрадки.Ако зависеше от тях биха си снимали бръснатите катерици.
799
2
 
5
 
! Отговори
О.К. преди 13 години
876Може би обичаш повече родината си...В Бг си израстнала...И за това мислиш, че имаш същите права като БЪЛГАРИТЕ... А ти всъщнос каква си..? Не си ли българка?Баси малоумницата. Поста ти е пълна боза.
798
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е извинявай,но не съм съгласна,все пак лицето се вижда и може да се разпознава