Здравната министърка тръгна с голямата ножица

Борисова обяснява из страната необходимостта от свиване на разходите
11 юли 2010 19:58,
127
Здравната министърка тръгна с голямата ножица
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Анна-Мария Борисова тръгна из страната, за да обяснява необходимостта от съкращения и свиване на разходите в здравеопазването.

Първата й спирка беше в Пловдив, където пред шефове на лечебни заведения обяви, че ще закрие 400 легла в най-голямата болница в Южна България – Университетската "Свети Георги".  Това прави 30% от легловата база на лечебницата.

"Решили сме да поемем пътя към Европа и това е начинът", обяви министър Борисова. Тя каза още, че ще има съкращения във всяка клиника, а разходите ще трябва да се свият с 15-20%.

"Мерките на здравния министър ще доведат до съкращаване на медицинския персонал и на лекари", прогнозира пред Dnes.bg шефът на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Сакакушев.

80 легла ще бъдат закрити и в Окръжна болница – Пловдив, съобщи след срещата с министър Борисова директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров.

Обезпокоителна е информацията, че се закрива и Кожно-венерическия диспансер под тепетата, който обслужва цяла Южна България. Идеята е той да бъде преструктуриран в Кожна клиника към УМБАЛ "Св. Георги". 

"Само миналата година сме обслужили 43 хиляди пациенти и не ми е ясно как една клиника ще поеме този поток на болни", обясни пред Dnes.bg директорът на диспансера Елена Дякова.

С 20% се свива бюджетът и на Спешна помощ – Пловдив. Dnes.bg припомня, че и сега парите в „Бърза помощ” не са големи.

Още по темата

Около 400 лева взима медицинска сестра, а около 500 лева – лекар. По 2 лева медиците получават за нощно дежурство, а 8 линейки обслужват целия град. След новината за свиване на разходите не е ясна съдбата на медиците с линейките. 

Единствената добра новина от срещата на Анна-Мария Борисова с шефовете на лечебни заведения е, че идеята за сливането на две общински болници в Пловдив засега няма да се осъществи.

През новата седмица министър Борисова ще продължи да обикаля страната с "голямата ножица", коментират болничните шефове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: политика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
12
 
! Отговори
@@@@ преди 13 години
Ще минаваме на европейско биолечение, без лекарства, само шамани треви и пушек....:)И Болници не ни трябват, само палатки и чист въздух.А и няколко да копаят дупките.
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що не я наврат тази министърка в *** ***!
87
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
България ще остане без медицински персонал в най-близко бъдеще,младите хора ,които сега завършват не виждат нищо привлекателно в тази работа,защо да събират нерви и да си ходят без пари,насочват се на другаде.Къда отиват нашите здравни осигуровки,само там където трябва ги няма.
86
3
 
4
 
! Отговори
Kaishev преди 13 години
Na kolana ne mu ostanaha dupki za stiagane.Dokoga? Dori i kato si plashtame v chastni kabineti pak neshto ne e savsem dobre sobslujvaneto i grijite za pacientite otsrana na lekarite.Ne e mai samo do parite,ami tolkova mogat
85
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Един ден отивам в окръжна болница на преглед след операция и пред кабинета навалица,хора от цяла южна България,сестрата горката изпадна в нервна криза,работила за 250лв.а толкова работа,направо ми дожаля за нея,а лекърът я замести за малко,направо се побъркват от писане,незнам какво има да се реже вече.
84
5
 
25
 
! Отговори
PENE преди 13 години
Намерената на разклона министърка , тръгнала " с голямата ножица " а ние какво да правим като ореже ВСИЧКО - да умираме ли !!??Бойко е най - голямото разочарование за Народа - по - голямо даже и от учителят му царя !!!
83
0
 
9
 
! Отговори
ха преди 13 години
към редакторите - не мисля, че има дума "министърка" в българския език?
82
1
 
38
 
! Отговори
Nikolla преди 13 години
Пътят към Европа?Ето как:1 лекар-2 сестри-4 легла с пациенти,това е европейското съотношение!Минимално възнаграждение на лекар-специалист-4500 ЕНа сестра-1900Е
81
3
 
17
 
! Отговори
Noname преди 13 години
Абе я всички болници под ножа ;) само париците на хората ще цоцате..... Я малко естествен подбор да има.
80
1
 
27
 
! Отговори
Noname преди 13 години
"Решили сме да поемем пътя към Европа и това е начинът", обяви министър Борисова." Евала бабе! Много си права колкото по-малко живи болни имаме, толкова по-бързичко ще рипаме към европата. Само да не те свие някоя бъбречна криза докато си на обиколката, че да не се окаже баш твоето легълце в поредната порязана болница е съкратеното ;)
79
0
 
4
 
! Отговори
Nikolla преди 13 години
Довижданееееееее!
78
5
 
3
 
! Отговори
bulgarin преди 13 години
TURZIA E MHOGO PO EVROPEISKA OT CHIFUTSKA EVROPA ,SHTE SE MOLIME DA NI E * ,SLED KATO * SE DRAPNAHA OT RUSIA ZA 3 GROSHA,PLUS TOVA KUHNYATA NIE SASHTATA ,BAKLAVA TARATOR,MUSAKA I OVNESHKO S KARTOVI .TOVA E NACHALOTO NA SVETA ,DRUGOTO E EVREISKI IZMISHLYOTINI.
77
0
 
5
 
! Отговори
88 до ред преди 13 години
Не е лесно, разбира се. На мен ми отне около 15 години преминали в борба и надежди. Уморих се.
76
16
 
1
 
! Отговори
red преди 13 години
а кой 3 коалиция ли нееее предпочитам герб
75
4
 
6
 
! Отговори
red преди 13 години
лесно е да избягаш айде да избягаме всички България да я подарим примерно на турция това е още по лесно
74
10
 
7
 
! Отговори
лия преди 13 години
ще се получи както с учителите напускаха напускаха накрая им вдигнаха заплатките и сега посмъртно не можеш да се вредиш в училищата кой бяга от такава сладка работа където си изкарваш още поне 2 заплатки от рушвети и подаръци
73
3
 
22
 
! Отговори
88 преди 13 години
Уважаеми лекари и медицински сестри, предлагам два изхода от тази идиотска ситуация, наричаща се "реформа на "здравеопазването"", а именно терминал 1 и терминал 2 на Летище София.
72
1
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
Мария, с уважение,една умна жена срещу толкова утьовци тук!С толкова простосия имаме тая орисия!
71
1
 
8
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Василев, коментара ти е просто излишен. Работата е там, че НЯМА РАЗЛИКА дали ще е серГЕЙ или бате Бойко. Все тая, и все в ...Поне това трябва да сме го осъзнали вече! Просто се пренасочват икономически интереси. За нас, обикновенните хора, проблемите не се решават. Така че стига популизъм, политиката тук няма нищо общо. И това всъщност е проблема ...
70
1
 
16
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Аман от лозунги преди беше напред към комънизъма а сега към светлото европейско бъдеще. Това могат да правят само слаби политици и партийни секретари(комунисти), но какво да се прави такава ни е съдбата да ни управляват разни *** и шменти капели, но затова сме си виновни само ние, защото ние ги избираме, после се оплакваме че са ни излъгали, но това е характерно за комплексирано общество и народ който се намира още в своето детство а едно дете винаги се лъже и то доста наивно!!!