Здравната министърка тръгна с голямата ножица

Борисова обяснява из страната необходимостта от свиване на разходите
11 юли 2010 19:58,
127
Здравната министърка тръгна с голямата ножица
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Анна-Мария Борисова тръгна из страната, за да обяснява необходимостта от съкращения и свиване на разходите в здравеопазването.

Първата й спирка беше в Пловдив, където пред шефове на лечебни заведения обяви, че ще закрие 400 легла в най-голямата болница в Южна България – Университетската "Свети Георги".  Това прави 30% от легловата база на лечебницата.

"Решили сме да поемем пътя към Европа и това е начинът", обяви министър Борисова. Тя каза още, че ще има съкращения във всяка клиника, а разходите ще трябва да се свият с 15-20%.

"Мерките на здравния министър ще доведат до съкращаване на медицинския персонал и на лекари", прогнозира пред Dnes.bg шефът на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Сакакушев.

80 легла ще бъдат закрити и в Окръжна болница – Пловдив, съобщи след срещата с министър Борисова директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров.

Обезпокоителна е информацията, че се закрива и Кожно-венерическия диспансер под тепетата, който обслужва цяла Южна България. Идеята е той да бъде преструктуриран в Кожна клиника към УМБАЛ "Св. Георги". 

"Само миналата година сме обслужили 43 хиляди пациенти и не ми е ясно как една клиника ще поеме този поток на болни", обясни пред Dnes.bg директорът на диспансера Елена Дякова.

С 20% се свива бюджетът и на Спешна помощ – Пловдив. Dnes.bg припомня, че и сега парите в „Бърза помощ” не са големи.

Още по темата

Около 400 лева взима медицинска сестра, а около 500 лева – лекар. По 2 лева медиците получават за нощно дежурство, а 8 линейки обслужват целия град. След новината за свиване на разходите не е ясна съдбата на медиците с линейките. 

Единствената добра новина от срещата на Анна-Мария Борисова с шефовете на лечебни заведения е, че идеята за сливането на две общински болници в Пловдив засега няма да се осъществи.

През новата седмица министър Борисова ще продължи да обикаля страната с "голямата ножица", коментират болничните шефове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: политика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
9
 
! Отговори
VASILEV преди 13 години
NA VI GERB, NA VI BOKO TAPANARINA - AMA PRIZNAJTE SI 4E SI GLASUVAXTE ZA BOKO. SEGA MINISTARKATA SHTE IZKARATE VINOVNA ILI STANISHEV GDETO IM OSTAVI NA TIJA TAPANARI 8 MILIARDA I POLOVINA REZARV
68
0
 
22
 
! Отговори
Мария преди 13 години
"Ми да закрият болниците, после да закрият училищата, пожарните, полицията и църквата, накрая да закрият българския народ и България и да няма един поп да каже амин!"А, това със закриването на българския народ отдавна тече. А България - за мен от 8 години такава държава вече няма :( Всичко може да понесе човек, но когато ОТКРОВЕННО те оставят да се мъчиш и агонизираш - за каква държава говорим?! За какво съм плащала аз 20 години всички данъци и осигуровки. Ние не сме нейни поданници явно!
67
11
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
чичо Гошо или "гошко",така на прасетата казваме!Наистина съм им плащал образованието не само на доткурите.Затова сега тази лайнокрация ни докара на това дереже,защото си тренираха разкрачването!Кадърните отлетяха и тук остана плявата.Патим от зъболекари,адвокати,доткури и пишман политици-бизнесмени!Да работи в общинска болница с нормална,добра заплата една петилетка а след това като е кадърен да си открива кабинет,но не в поликлиниките,които са строени от целия народ!Анадъмо,ешек.
66
1
 
6
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Ти се осъзнай ***! И се научи първо да пишеш, после да мислиш, и ако доживееш дотогова, ела да пишеш по форумите. Пожелавам ти близки срещи с българското здравеопазване и българските "лекари"!
65
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бог да пази България и никога повече за Герб
64
0
 
7
 
! Отговори
Vasilev преди 13 години
Stranno, i nito edin komentar za MAFIOTA BOKO BORISOV. TO BIVA *** NAROD AMA TOVA E IZVAN PATJA. I PRI EDNI IZBORI PAK SHTE GLASUVAT JA ZA BOKO JA ZA JANE JANEV ILI ZA VOLEN..., SAMO I SAMO DA NE E STANISHEV. ZASHTO BE MALOUMNICI
63
0
 
14
 
! Отговори
оптимист преди 13 години
Бе хора няма повод за безпокойство - може да няма лекари, може да закриват болници, но поповете няма да ги съкращават, и в гробищата все още има място!Лошото е само че в моргите е претъпкано и недостигат патолози, ама то нали пак е свързано със здравеопазването - навсякъде има липса на лекари. Е, поне всеки може да се надява на опело, така че и да се разболеем, няма страшно! Ще ни приемат в Рая!
62
0
 
12
 
! Отговори
тити преди 13 години
тази жена знаели че няма доктори масово напускат тя кого плаши
61
0
 
20
 
! Отговори
Peko преди 13 години
По 2 лева медиците получават за нощно дежурство -е извинете ама...да не спя и да поемам супер много отговорност за 2лева?!!!!!!И като се прибера вкъщи как да се престоря че не ми се спи и как да им обърна внимание и любов вкъщи и а да как да им купя дори храна?!!!
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не може да се ограничат социалните помощи, трябва да се ограничи здравеопазването! Ако се ограничат, знаете ли колко електорат под формата на полуграмотни и лесноманипулируеми *** ще изгубят политиците... Това никой политик няма да го направи...
59
3
 
13
 
! Отговори
нервна преди 13 години
Боже,тая женица да не се мисли за Роми Шнайдер,та постоянно натрапва на публиката деколтета от 50`те.Мислех,че е здравен министър,и ще се занимава с разрешаване на проблемите в здравеопазването,а се напъва да се представя пред медиите като холивудска звезда.Много показност,малко мисъл.
58
1
 
10
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
Ти пък чие образование си платил бе, ***? Ти ли си им плащал таксите, учебниците, ти ли си ги издържал? Плати си първа твоето, пък след това плямпай глупости...
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАПЙТАИТЕ СЕ КАДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ СПЕСТЕНИ ПАРИ ?
56
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 13 години
34 - какво се чудиш, че 43 000 за една година са минали през клиниката за кожно-венерически болести? Ха познай от кой етнос са над 90% от тях? Дали не от тоя, чийто представители се къпят веднъж на две години, почват да се пръцат от 11-годишни и да дрискат чаавета от 12-годишни, които проституират от същата възраст, не знаят какво е презерватив и разнасят трипер, сифилис и СПИН?
55
8
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Ана М.Б. каза :"Решили сме да поемем пътя към Европа и това е начинът"тоест ще се лекувате там аз цяла седмица водя родителите си по спешни отделения щот една линейка неискат да пращат от тапанарите 112 които нищо неразбират от нищо .... не че докторите са проблема а политиката , та част от докторите " утидете на излседвания толкова струват .... и елате в часният ми кабинет " алуууу кой ви плаща обрзованието !!! Извенете че пиша така неграмотоно ...
54
3
 
18
 
! Отговори
asdasdwe преди 13 години
ДОЛО БОЙКО !!!!!!!!
53
1
 
17
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 13 години
1 милиард евро за пътища и инфраструктурни проекти иска България от Световната банка. На 8 август у нас идва шефът на институцията Робърт Зелик.Целта е да подпишем споразумение за парите, които ще се използват за кофинансиране и проектиране. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за "Стандарт".ДЯНКОВ, ДОБРЕ СА ТЕ ОБУЧИЛИ, СЕГА МАСА ПАРИ ЩЕ ИМ ЗАРАБОТИШ И ПОСЛЕ НИЕ КАТО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ТИ ЩЕ СЕ ВРЪТНЕШ ПАК В АМЕРИКА И ЩЕ НИ ОСТАВИШ В МИЗЕРИЯТА!
52
3
 
13
 
! Отговори
киро преди 13 години
закриване,закриване,закриване=============ПРИЗЕМЯВАНЕ,ПРИЗЕМЯВАНЕ,ПРИЗЕМЯВАНЕ следва преврат и смяна на властта.
51
9
 
1
 
! Отговори
Апвам преди 13 години
Тиква си ти , я кажи каква си,сладка или безсолна,да та апнем на закуска
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А иначе се оглеждат да купят нови "стари" Ф 16 от САЩ