КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите

Двойно ще скочат санкциите за превишена скорост
30 сеп 2010 07:37,
296
КАТ: Вдигаме глобите – няма да сме рай за нарушителите
Снимка: Булфото

Глобите в България са едни от най-ниските в Европа. Добре е да бъдат вдигнати, за да не стане България дестинация за шофьори, които идват тук, за да вършат нарушения, каза Алекси Стратиев, зам.-шеф на Охранителна полиция, пише Труд.

За превишена скорост глобите ще скочат двойно, предвижда готов проект за промени в Закона за движение по пътищата. За превишение до 10 км/ч над разрешените санкцията от 10 лв. ще стане 20 лв. За превишение над 50 км/ч вместо досегашните 250 лв. нарушителите ще плащат 450 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

Например, ако се мине покрай знак за ограничение 40 км/ч със 100 км/ч, санкцията ще е 550 лв. Сумата, която се плаща за същото нарушение в Гърция и Румъния, е трикратно по-висока.

“От година и половина в ЕС е подготвен проект на директива. Един от проблемите в нея е по кое законодателство да се санкционират нарушителите. Например колко трябва да плати румънски гражданин, заснет от радар в България и получил съобщение в родината си”, поясни Стратиев.

Катаджии от цяла България пристигат в София. В петък от 16 до 18 ч по столичните улиците ще излязат едновременно 27 патрула вместо обичайните 12. Пътните ченгета, освен да глобяват, ще имат за задача да отпушват кръстовищата. Два екипа ще бъдат пратени при тапата край село Драгичево.

Спецакцията е част от състезанието “Пътен полицай на 2010 година”. То ще приключи в събота след надпревара с патрулки и мотори на столичния площад “Александър Батенберг”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
5
 
! Отговори
ХХХХХ преди 13 години
@main_creator Не само в Гърция, ами навсякъде взимат в пъти над нашите заплати от по 500 лева примерно. А глобата искат да е 1000? Е как ще стане? Демек да им дадеш и колата направо и си оправил сметките и са ти взели книжката и аре чао. КАТ рекетьори ..Абе някоя ТВ да ги разнищи далавераджийте... примерно в "Темата на Нова".
235
0
 
7
 
! Отговори
препатил преди 13 години
ОТ КАТ искат да се завишат глобите,което автоматически ще вдигне и мизата на подкупите.И това означава че,вече няма да може да се минава със завидните 20лв. а ще трябва да се бръкнеме поне за 50лв.
234
0
 
3
 
! Отговори
ХХХХХ преди 13 години
Абе хора, трябва да се напълни касата и джоба на КАТ с доброволно даване на рекет. Нарочно е направено от години това.Тези от КАТ не разбраха, че книжката не кара колата. Тато забрани със закон катаджийте да се крият зад храсчета след случката с убития полицай от кортежа на УБО в края на 70-те, а те продължават.Утре ще ни рекетират още 30 в центъра на София. Това което искат е абсурд. В Европа гърмят камерите дистанционно, тук ги пръскат с боя да не снимат и тормозят за щяло и нещяло шофьорите.
233
0
 
5
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Само че дали си правят сметката че в гърция взимат трикратно по-високи заплати а тръгнали да радуват глобите като балон
232
0
 
7
 
! Отговори
Цв преди 13 години
Не мога да разбера нещо: четох някъде, че искали да направят глобите за цяла Европа едни и същи; тука също пише, че глобите в "еди къде си" били тройно по големи.... Да де, то хубаво така, ама някой замисли ли се нашите заплати какъв размер са за разлика от тези във Франция (например) ?! Пак се опитват да направят нещо и пак ние ще обереме всичко.....
231
0
 
7
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
всичко хубаво :))), ама кога в Бг ще видим наказателно постановление, срещу община, кмет или подуржаща фирма, за това че пътищата не са в нужното състояние за безопасно предвижване и по този начин са предизвикали катастрофа ????
230
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Европа било незнам си какво, ами дайте ни европейски заплати и тогава ще плащаме европейски глоби, тук като работя за 600 лв. на месец и като ми вземеш заплатата аз от какво ще живея познай дали ще платя пък, каквото ще да става!
229
0
 
6
 
! Отговори
до 233 преди 13 години
Прав си, но има една ВРАТИЧКА - чул ли си и видял си джип - хубав естествено, с як батко или руса девайка да са глобени реално от ченгетата??? Да си чул колко от посочените по-горе са глобени след заснемане с камера. Да си чул колко весели "абитуриенти", заснети висящи от колите да са глобени - аз не съм. Т.е. новите глоби отново ще са за простолюдието и отново ще ни питат - кво работиш и кво ше праим. Докаго не се въведе пълен контрол с камера, заснемаща колата, деня и часа - няма оправия.
228
2
 
2
 
! Отговори
ddt преди 13 години
zatvor i na stroejite posle da stroiat AEC Belene, puk da vidime kato stroiat 10 godini dali shte piat posle
227
3
 
3
 
! Отговори
horus преди 13 години
Значи като гледам някой коментари тук едно мога да кажа:На калпав и безотговорен шофьор все пътя и маркировката му пречи ! Карат с 120 в населено място, изпреварват без грам мозък на завой, не преминават на къси при разминаване и прочее, да не говорим за червеите които се качват пияни и после - пътищата лоши, маркировка няма, знаци няма - То като има знак за намаляване на скороста - някой пък го спазва !!! Я престанете вече с тия глупости. Караш съ 100 в населено или пиян - ЗАТВОР и това е !
226
0
 
3
 
! Отговори
се преди 13 години
Вече няма пари в хазната .
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбрах само каква е наградата в състезанието "Пътен полицай на 2010 годината" - най-много събрани подкупи или най-много събрани пари в държавната хазна ???Просто трябва оставка на цялото правителство, не само на някои министри с ментални проблеми.
224
1
 
7
 
! Отговори
ddt преди 13 години
Emi kolkoto po visoki sa globite, avtomatichno skachat i podkupite mejdu dokumentite , to si e ravnosilno - nai niski zaplati v EU = nai niski globi v EU. Znachi neka da napravim neshto za zaplatitye purvo a ????????
223
1
 
5
 
! Отговори
flyyy преди 13 години
Това няма да реши проблемите.Трябва да се изключи човешкият фактор на пътя.При 500лв глоба ,всеки ще каже я да дам 50лв и вс да е ок. А принципните и ,,честни,, катаджии срам за МВР ще си ги прибират е много ясно,че ще има и глобени но в повечето случай,отново ще се плаща под масата.За това като в ЕВРОПА с камери по пътищата стационарни и с катаджии но само за проверка на оборудването.И всичко ще е ок.Плащаш си за снимката и толкова ако не искаш,не можеш да правиш гражданска.Това е.
222
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се наядоха тези ***!!!(*** не е нецензурна дума!!!!!! Мнението да не се трие!!!)Не стига, че само ограбват народа и искат рушвети, слагат нови знаци на *** места, изнудват, крадат, бият... ами и още пари искат!!!***!!!
221
0
 
7
 
! Отговори
40 преди 13 години
некадърния администратор само измисля нови административни глупости , увеличава глоби , назначава и уволнява . вместо това да помисли за по добра организация на движението , за събираемостта на глобите и за правилно разходване на средствата . но ... но при пакъв министър председател , който не надрасна пожарникарставнето и все още се мисли за кмет , но на българия , който МЕЧТАЕ да е президент . ако стане , не ми се мисли какви гафове ще сътвори .
220
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Глобите в България са ЕДНИ ОТ най-ниските в Европа"А заплатите са НАЙ-НИСКИТЕ в Европа!И пътищата са НАЙ-лошите, а КАТ са НАЙ-безмозъчните!
219
1
 
4
 
! Отговори
besen potrebitel преди 13 години
"Глобите в България са едни от най-ниските в Европа." ami napravetigi troino po soleni togava da *** va6ta mama ! ami 4e zaplatite ni koito sa nai niski v Evropa azgi nira4am podobie za6toto v 21 vek nemoje 4ovek dajivee normalno sas takiva dohodi i da izkame da gonim standart a prokletiete izmekiari ot gore gledat samo kak dana cediat ida spekulirat sas nai razli4ni nespravedlivi zakon4eta 4e zada senamali proiz6estviata po patia 6te uveli4im globite troino a4e niamame pati6ta !
218
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Страхотен пост! Възхитен съм! Взимат пари за винетки, но пътища няма:) КАТ обаче не ги интересува дали има пътища, а и дори да си влезнал с 20 в дупка и от това е произтекло произшествие си с несъобразена скорост:) И в двата случая кой е потърпевшия, че не разбрах:))))))))))))))) Абе да попитав вие да не сте катаджия:))))))))))))
217
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо трябва да се направи.. на челните места сме по загинали на пътя.. и не само пътищата са виновни...а и шофьорите.. без мозъци...