Борисов успя да усмири лекарите

БЛС и правителството подписаха споразумение, протестите се отменят
Обновена: 6 окт 2010 20:21 | 6 окт 2010 19:17,
210
Борисов успя да усмири лекарите
Снимка: БГНЕС

Правителството и Българският лекарски съюз подписаха споразумение, с което лекарските протести се отменят.

"Парите за здраве отиват за здраве, на практика се увеличават доста – някъде около 600 млн. лв", подчерта премиерът, като добави, че това става с изричното настояване на министър Симеон Дянков.

„Досега всички правителства "шикалкавеха", но ние незабавно предприехме мерки”, похвали се още Борисов.

По думите на министър-председателя пенсиите са били плащани с пари от здравни вноски с елементарен трик - увеличаване на вноската от 6 на 8 %, като с разликата от 2 % са целели да финансират частните осигурителни фондове.

"На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резерв и те не се пипат" обясни Борисов. Същността на трика бил, че са вземали пари от натрупания фискален резерв.

"Този вот, който искаха в парламента, затова го неглижирахме, защото истинските наши партньори не са тези, които са ни го причинили всичко това. Вие видяхте – бяха се подготвили с плакати, да им раздавам автографи, както във всички училища и детски градини, където ходя", коментира Борисов дебатите в парламента за вота на недоверие.

Промените в бюджета на НЗОК ще се направят между първо и второ четене в Парламента.

Документът, който усмири лекарите, съдържа 10 точки.

Още по темата

Най-важните текстове на споразумението с БЛС се отнасят до запазването на размера на здравноосигурителната вноска от 8%, а освен това се приема в бюджета на НЗОК разходната част да бъде не по-ниска от приходната с гаранция средствата да се ползват само за здравноосигурителни и други плащания от НЗОК.

В документа се казва, че се гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и Министерството на здравеопазването към изпълнителите на медицинска помощ.

Утвърждава се трипартитният модел на управление на НЗОК след промени в ЗЗО и при спазване на квотния принцип. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов се изважда от състава на надзорния съвет.

Изненадата за лекарите беше, че документът беше подписан и от финансовия министър Симеон Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
3
 
! Отговори
vesi преди 13 години
лекарите са интилигентни хора , не е нужно някой да ги усмирява , за да бЪдат част от обществото .ББ да се обърне с цяло лице към етносите - на ромите работа и да спазват законите , а към онези , дето са хем българи , хем мохамедани - да НЕ СЕ ПРАВИ , ЧЕ НЕ ВИЖДА КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ ! КАКВО УЧАТ В АРАБИЯ , ДА ИДАТ В ХУМБОЛТ , В СОРБОНАТА , ЩОМ СА ТОЛКОЗ УЧЕНОЛЮБИВИ ! ЗАЩО В САУДИТСКА АРАБИЯ ? ЗНАЧИ АЗ 10 ЧАСА НА ДЕН ЩЕ БАЧКАМ , А ТЕ ПО 5 ПЪТИ ЩЕ ЛЯГАТ НА ЧЕРДЖЕТО ДА СЕ МОЛЯТ ...
164
2
 
2
 
! Отговори
Бай Ташо преди 13 години
АХАХАХ!!!Баце, колко ти дават на ден? Преди 3 часа беше написал същото. Поне смени кво пишеш, че вече много си личи. хах е как ме накара да се смея по нощите сам пред компа
163
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1. Обещание. Поддържане на балансиран бюджет. Неизпълнено!2. Обещание. Намаляване на осигуровките с 5%. Неизпълнено!3. Обещание. 15% ДДС. Неизпълнено!4. Обещание. Намаление на пенсионната осигуровка от 23 на 10%. Неизпълнено!5. Обещание. 7% данък върху доходите и 1000 лева необлагаем минимум. Неизпълнено!6. Обещание. Мораторим на строителството върху гори, придобити чрез замяна. Неизпълнено!7. Обещание. Ревизия на всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии. Неизпълнено!8. Обещание. Премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено!9. Обещание. Развитие на зелен бизнес и данъчни стимули за инвестиции в енергоспестяващи технологии. Неизпълнено!10. Обещание. Инвестиции в земеделието, бърза комасация, ефективно усвояване на парите от Европейския съюз. Неизпълнено!11. Обещание. Финансова децентрализация на общините. Неизпълнено!12. Обещание. Конкурсно начало и при избора на научни изследвания, които да бъдат финансирани с пари от бюджета. Неизпълнено!13. Обещание. Върховенството на закона и независимата съдебна система. Неизпълнено!14. Обещание. Премахване на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено!15. Обещание. 10-12% икономически растеж годишно. Неизпълнено!16. Обещание. 20% ръст на доходите годишно. Неизпълнено!17. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнено!18. Обещание. Премахване на данъци върху наследството и дивидентите. Неизпълнено!19. Обещание. Отпадане на минималната работна заплата. Неизпълнено!20. Обещание. Нови системи за оценка на труда на учениците и учителите, засилване на връзката между потребностите на реалния сектор и образованието. Неизпълнено!
162
0
 
2
 
! Отговори
нещастник- комплекса преди 13 години
до163как ми се иска да видя колко чиниш!?!хаха ха
161
3
 
17
 
! Отговори
nakato преди 13 години
Сладки приказки. Лекарите пак ще са по новините дайте им само 6 месеца да се усетят как са ги прекарали с голи обещания за пореден път!
160
1
 
14
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
Борисов даже усмири и Волен Сидеров , Атака днеска бяха счерни усмирителни ризи
159
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО БОЙКО
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Letiastiat start na nowiat ministyr zapo4na s usmiriavaneto na lekarite.Reformat ste byde 100% provedena kogato batko Boiko zaedno s batko Cecko ste usmiriat pacientite
157
0
 
3
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
как с усмирителни ризи хехехехехехех
156
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Партия ГРОБ с централен офис на адрес 2м. под земята ЕООД!!!!
155
5
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Бойко говорихме си вчера с Цветито по тел., оплаква се *** от теб бил си импотентен....., ако нещо аз съм свободен вечерите мога да върша твоята работа.... за плащането е лесна работа, ..... Цветелинка да ми отстъпи едно от нейните хотелчета на Слънчев бряг е едно на Пампорово......
154
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГРОБ това е партията
153
6
 
15
 
! Отговори
БолтМъди преди 13 години
ЕЙ ЖУРНАЛЯТА, И ВИЕ СТЕ ЗА *** СЕХ! АМА ВИЕ ДА УЧАСТВАТЕ *** В НЕГО. ПРЪДНАЛ БОЙКО - И ВЕДНАГА МАЩАБЕН МАТЕРИАЛ. УМИЛ СИ ЗЪБИТЕ - РЕПОРТАЖ. НЕ МИ СЕ ГОВОРИ АКО СЕ ВИДИ С НЕКОЙ ИЗВЪН ГРАНИЦА - СЕДМИЦИ НАРЕД - КАКВО Е ЯЛ, КОГА Е ***, КАК ЛЕВИЯ ЧОРАП СИ Е ОБУЛ НА ДЕСЕН КРАК. МИ ВСИЧКИ ТИЯ НЕЩА ДЕТО ГИ ПРАВИ СА МУ Р А Б О Т А! АРЕ СТИГА С ТОЯ БИБИГЕР! АМАН ОТ ТОЯ БОЙКО, ПИСНА МИ ПОВЕЧЕ ОТ ОНИЯ ЖИВКОВ НАВРЕМЕТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
152
1
 
3
 
! Отговори
ТКЗС преди 13 години
Абе ти пък къде сложи полицаите до лекарите ???
151
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вън тиквите от парламента, тиквите единствено стават за ***!
150
2
 
16
 
! Отговори
БолтМъди преди 13 години
е стига с тия мегаломански заглавия! Звучат като юнакът срещу триглавата ламя! Успял да усмири???? Кое точно е успял да усмири? Некви стихии ли е овладял? Ми не разбира се! Отишъл да се надлъгва с група гащници!!! Тия от лекарския съюз са смърдели отсекъде! дА ГИ ПРЕЕБЕШ ПРОБЛЕМ ЛИ Е????
149
4
 
16
 
! Отговори
тримата от РМС преди 13 години
Разделяй и владей, ще ги превика един по един, почна от лекарите после тъпите ченгета, после пенсионерите, ще им даде някакви мижави лъжливи обещания и това е. Незнам дали е останал някой в България, който да вярва още в детските приказки на еничара Бойко?!!!
148
8
 
14
 
! Отговори
Свиреп преди 13 години
Е, господа лекари ?! За какво да ви уважавам ? Дайте ми една причина ? По какво вие се различавате от българските полицаи ? Еднакво продажни и лакоми. Да, малко по образовани, но полицаите ни са ***. Ако това ви кара да се чувствате умни ... жалко за вас. Вие сте просто едни ПРОСЯЦИ !
147
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко Углу Ефенди пак ли клекна пред някой, женичка си ти със пилешко сърце!
146
1
 
8
 
! Отговори
a преди 13 години
Тия ги усмири а другите като ревнат,ко ще ги прави,незнам.

Спонсорирани публикации