Борисов успя да усмири лекарите

БЛС и правителството подписаха споразумение, протестите се отменят
Обновена: 6 окт 2010 20:21 | 6 окт 2010 19:17,
210
Борисов успя да усмири лекарите
Снимка: БГНЕС

Правителството и Българският лекарски съюз подписаха споразумение, с което лекарските протести се отменят.

"Парите за здраве отиват за здраве, на практика се увеличават доста – някъде около 600 млн. лв", подчерта премиерът, като добави, че това става с изричното настояване на министър Симеон Дянков.

„Досега всички правителства "шикалкавеха", но ние незабавно предприехме мерки”, похвали се още Борисов.

По думите на министър-председателя пенсиите са били плащани с пари от здравни вноски с елементарен трик - увеличаване на вноската от 6 на 8 %, като с разликата от 2 % са целели да финансират частните осигурителни фондове.

"На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резерв и те не се пипат" обясни Борисов. Същността на трика бил, че са вземали пари от натрупания фискален резерв.

"Този вот, който искаха в парламента, затова го неглижирахме, защото истинските наши партньори не са тези, които са ни го причинили всичко това. Вие видяхте – бяха се подготвили с плакати, да им раздавам автографи, както във всички училища и детски градини, където ходя", коментира Борисов дебатите в парламента за вота на недоверие.

Промените в бюджета на НЗОК ще се направят между първо и второ четене в Парламента.

Документът, който усмири лекарите, съдържа 10 точки.

Още по темата

Най-важните текстове на споразумението с БЛС се отнасят до запазването на размера на здравноосигурителната вноска от 8%, а освен това се приема в бюджета на НЗОК разходната част да бъде не по-ниска от приходната с гаранция средствата да се ползват само за здравноосигурителни и други плащания от НЗОК.

В документа се казва, че се гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и Министерството на здравеопазването към изпълнителите на медицинска помощ.

Утвърждава се трипартитният модел на управление на НЗОК след промени в ЗЗО и при спазване на квотния принцип. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов се изважда от състава на надзорния съвет.

Изненадата за лекарите беше, че документът беше подписан и от финансовия министър Симеон Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
8
 
! Отговори
Калин преди 13 години
какво предлага бойкуту, вместо наложащо преструктуриране на болнични звена .. финансиране на частните фондове .. нема друга страна в която така безобразно, корупционно да се управляват публичните финанси .. каквито са тези в здравеопазването!добитъка да внася .. онея да шляпат!кога ще ми върнете парите? т.нар държава ми виси .. с хиляди лева, за годините от които внасям а не потребявам!като ми върнете парите искайте и от мен да шляпам т.е да пляскам на политиките ви, болшевики мръсни!
144
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За батман или добро или нищо:)))
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скрихте коментарите, защо?
142
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сестричката на Бойко май трябва да я подгонят за източване на касата.
141
1
 
11
 
! Отговори
До пост № 148 преди 13 години
Ако и ченгетата изкарат по някой лев отгоре от Боко , значи останалите сме големи будали. За това , че си траеме.
140
12
 
8
 
! Отговори
breg преди 13 години
eeeee BOIKO si e BOIKO ei tova e 4oveka na naroda BRAVO
139
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо сте гракнали всички? Не е ли това едно добро решение - Парите, събрани от всички нас за здравеопазване, да отиват за здравеопазване, а не за магистрали, спортни зали, формула 1 и какво ли още не. Сега остава да го изпълнят, и да видим последствията. Ако лекарите и пациентите са недоволни и след това, значи проблемът е в тях. Ако обаче се окаже, че управляващите не могат да съберат достатъчно пари и да проведат реформите, ще трябва да си ходят.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
коиа са бедни 7000000000 евро 10% 700000000 евро много ясно и аз да сам ще смачкам наркотици трафик и тем подобни само и само да има пари от фондовете
137
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми вони на червено блатонали е пълно с хора на боко тикватакойто, да напомним, реши че е по-важно да си запази членската книжка в комунистическата партия, отколкото да остане да работи за благото на народа в полицията.....кво викаш? доктор боко тиквата борисов бил некачествен матриял, така ли?въъй въй въй.... че ще ти платат ли днешната надница след такива писания, чиче?
136
2
 
6
 
! Отговори
Поздравявам БТВ преди 13 години
Браво на БТВ. Тази телевизия обще да излъчи утре сунтрин цялото интервю със сестрата на г-н Борисов. Тази вечер тя каза , че парите на болниците се източват от лекарите. Тя също е лекар. За да бъде по широко разкравчането, БТВ трябва да излъчи интервю ( в петък) с приятелката на инж. ген. Борисов. Поздравявам ръководството на БТВ, този път вие победихте дори Нова ТВ. Браво.
135
8
 
6
 
! Отговори
чичо преди 13 години
ТУКА Е ПЛАТЕНО ЧЕРВЕНО БЛАТО.ВОНИ УЖАСНО НА ИЗГНИЛ ПОЛУЖИВ БОЛШЕВИШКИ НЕКАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ.АКО ИМА НОРМАЛНИ ХОРА ТУКА НЕКА НАПУСНАТ ТОЯ *** ...СЕГА...
134
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахахха пак го натиснаха Бипчо и пак клекна. Пак няма да има реформи, а само приказки. За нищо не стават герберите бедни.
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не са ченгета,и те стягат за протест ...и тях ще усмири с 400-500 милки,и после пак дигане на нещо с 3-5-7-9-19%.Честито
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
145ааа не се безпокой, дежурния екип банва периодично всички, които не са приели по подразбиране бокогъзолизна поза....плашете тиквите и тиквениците, хората не се плашат от такива милиционерщини....
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
господа драскачи колко от вас познават боико шефа на ипон от аякс
130
4
 
6
 
! Отговори
ADMIN преди 13 години
Участниците в този форум са двама. Единият ползва 12 ника , а другият 17. След 22.00 часа ще Ви уведомим и за населените места откъдето те пишат. Г-н Цветанов също проявява интерес.Дежурният екип им пожелава успех в писането.
129
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1. Обещание. Поддържане на балансиран бюджет. Неизпълнено!2. Обещание. Намаляване на осигуровките с 5%. Неизпълнено!3. Обещание. 15% ДДС. Неизпълнено!4. Обещание. Намаление на пенсионната осигуровка от 23 на 10%. Неизпълнено!5. Обещание. 7% данък върху доходите и 1000 лева необлагаем минимум. Неизпълнено!6. Обещание. Мораторим на строителството върху гори, придобити чрез замяна. Неизпълнено!7. Обещание. Ревизия на всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии. Неизпълнено!8. Обещание. Премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено!9. Обещание. Развитие на зелен бизнес и данъчни стимули за инвестиции в енергоспестяващи технологии. Неизпълнено!10. Обещание. Инвестиции в земеделието, бърза комасация, ефективно усвояване на парите от Европейския съюз. Неизпълнено!11. Обещание. Финансова децентрализация на общините. Неизпълнено!12. Обещание. Конкурсно начало и при избора на научни изследвания, които да бъдат финансирани с пари от бюджета. Неизпълнено!13. Обещание. Върховенството на закона и независимата съдебна система. Неизпълнено!14. Обещание. Премахване на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено!15. Обещание. 10-12% икономически растеж годишно. Неизпълнено!16. Обещание. 20% ръст на доходите годишно. Неизпълнено!17. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнено!18. Обещание. Премахване на данъци върху наследството и дивидентите. Неизпълнено!19. Обещание. Отпадане на минималната работна заплата. Неизпълнено!20. Обещание. Нови системи за оценка на труда на учениците и учителите, засилване на връзката между потребностите на реалния сектор и образованието. Неизпълнено!
128
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бъдещето на България без бойко ще е прекраснобъдеще България с бойко няма. ще има няква държава телемутристан...и да, ако нормалните хора излезнем от сайта щу се видят тутакси платените дласкачи - бойкогъзолизци....
127
8
 
4
 
! Отговори
Бай Ташо преди 13 години
Радвам се, че виждам и позитивни коментари. В България /а и извън нея/ има много млади, умни, амбициозни българи, които гледат реално на нещата. Точно заради тези хора съм ОПТИМИСТ. Врънкащи неудачници винаги ще има...
126
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ ИМА БЪДЕЩЕ САМО И ЕДИНСТВЕННО С БОЙКО И ГЕРБ.ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГЛАСУВА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ТОЗИ КОГОТО ГЕРБ ПОДКРЕПИ.А ТИ СИ ЗАРАБОТВАЙ МРЪСНИТЕ ПАРИ ПЛАТЕНИН ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ---БСП И ЦЯЛАТА ИМ БАНДА

Спонсорирани публикации