Борисов успя да усмири лекарите

БЛС и правителството подписаха споразумение, протестите се отменят
Обновена: 6 окт 2010 20:21 | 6 окт 2010 19:17,
210
Борисов успя да усмири лекарите
Снимка: БГНЕС

Правителството и Българският лекарски съюз подписаха споразумение, с което лекарските протести се отменят.

"Парите за здраве отиват за здраве, на практика се увеличават доста – някъде около 600 млн. лв", подчерта премиерът, като добави, че това става с изричното настояване на министър Симеон Дянков.

„Досега всички правителства "шикалкавеха", но ние незабавно предприехме мерки”, похвали се още Борисов.

По думите на министър-председателя пенсиите са били плащани с пари от здравни вноски с елементарен трик - увеличаване на вноската от 6 на 8 %, като с разликата от 2 % са целели да финансират частните осигурителни фондове.

"На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резерв и те не се пипат" обясни Борисов. Същността на трика бил, че са вземали пари от натрупания фискален резерв.

"Този вот, който искаха в парламента, затова го неглижирахме, защото истинските наши партньори не са тези, които са ни го причинили всичко това. Вие видяхте – бяха се подготвили с плакати, да им раздавам автографи, както във всички училища и детски градини, където ходя", коментира Борисов дебатите в парламента за вота на недоверие.

Промените в бюджета на НЗОК ще се направят между първо и второ четене в Парламента.

Документът, който усмири лекарите, съдържа 10 точки.

Още по темата

Най-важните текстове на споразумението с БЛС се отнасят до запазването на размера на здравноосигурителната вноска от 8%, а освен това се приема в бюджета на НЗОК разходната част да бъде не по-ниска от приходната с гаранция средствата да се ползват само за здравноосигурителни и други плащания от НЗОК.

В документа се казва, че се гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и Министерството на здравеопазването към изпълнителите на медицинска помощ.

Утвърждава се трипартитният модел на управление на НЗОК след промени в ЗЗО и при спазване на квотния принцип. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов се изважда от състава на надзорния съвет.

Изненадата за лекарите беше, че документът беше подписан и от финансовия министър Симеон Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
7
 
4
 
! Отговори
Една българка преди 13 години
Познавам един свестен лекар от ГЕРБ и това е Даниела Дариткова. Тя е личен лекар на семейството ми и съм с отлични впечатления от нея. Кадърна, внимателна към пациентите си, загрижена за състоянието на всеки от тях, върши си работата отговорно и безкористно.
124
0
 
7
 
! Отговори
До постинг № 125 преди 13 години
Споделям твоето желание ,че "Българският народ има право да знае истината за прехода през последните две десетилетия". Ама не трябва да е цялата истина.Защото на нас двамата ( а и не само на нас) няма да ни е хубаво ако узнаем истината за дейността на д-р Борисов за първите пет години през последните две десетилетия. Засего хорото върви добре и не бива да ровим. Да живее ГЕРБ - организатор, ръководител и вдълновител на всички наши победи.Още по дълго да живее ген.секретар на ГЕРБ доц. Борисов.
123
9
 
4
 
! Отговори
13 преди 13 години
НЯЙ ВАЖНОТО Е ЧЕ СЕРГЕЯ И БАНДАТА МУ СА В *** НА ПОЛИТИКАТА И НА ИСТОРИЯТА.В ТОЗИ *** ГИ НАВРЯ БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ.СЕГА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОТИ ЩЕ ИМА ОЩЕ ПО ЯК ГЕРБЕРСКИ ШУТ И НИКОГА НЯМА ДА ИЗПЛУВАТ ОТ ТАЯ КЛОАКА.ТАМ ИМ Е МЯСТОТО ЗАЩОТО СА КРАДЦИ,ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ.БСП ВИНАГИ Е БИЛА ТЕРОРИСТИЧНА ПАРТИЯ.СРАМНО Е ДА КАЖЕШ ЧЕ СИ ОТ БСП.БСП=ДПС=ТЕРОРИЗЪМ---ТОВА Е СТАР ВСЕИЗВЕСТЕН ФАКТ.ТРЯБВА ДА СМЕ НАЙ-МАЛОУМНИЯ НАРОД АКО НЯКОГА ГИ ИЗВАДИМ ОТ ТОЯ ***---ДА ГНИЯТ ТАМ --ДОЛНА БОЛШЕВИШКА ***
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам чувството, че в този форум герберите са ченгета.. Някяк си позната праволинейна мисъл съзирам.. и основно някакви псалми и лозунги.. Дайте да ходим да си гледаме волейбола. Щото ще се задавим с простотия, честно..
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОЙКО ЗАЛЪГА ЛЕКАРИТЕ, НО ТОВА Е ВРЕМЕННА РАБОТА, ЗАЩОТО НЕ СЛЕД ДЪЛГО НЕЩАТА ПАК ЩЕ ЛЪСНАТ. А ОТ ТЕЗИ ТРИКОВЕ ЗА МЕСТЕНЕ НА СРЕДСТВА ОТ ТУК НА ТАМ НЕ СЪМ ОЧАРОВАН И НЕЩАТА СЕ СЕ ОПРАВЯТ КОГАТО ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ,- - ТОВА САМО ЗА СЕГА Е ОТ ЯСНО ПО-ЯСНО ЗА ЖАЛОСТ.
120
6
 
4
 
! Отговори
правдолюб преди 13 години
джипитата са излишни! Там потъват парите ни !
119
2
 
6
 
! Отговори
Runners преди 13 години
Е, как бе?! Пребил е тези дето са му поставили диагнозата?! Нищо чудно. Милиционерите като чуят думата "култура" и се хващат за кобура! Много са прости! А тия от снимката, са като $$ формирование от концетрационен лагер.
118
1
 
5
 
! Отговори
охо-бохо преди 13 години
Мдааа,ами сега?Трябва да си изземат проекто-бюджета за 2011,за да го актуализират,заради парите за здраве,ми те още не са го внесли и ХОП,актуализация,а догодина......ще бъде мани-бегай,ама и ние на какво ли сме се надявали лани,като гласувахме??Да не са ни облъчили с някакъв нов лазер,да гласуваме за тези?офффф
117
3
 
0
 
! Отговори
drago преди 13 години
Да се премахнат джипитата -това е решението . За какво са ?!Как това не го разбраха!Иначе лекарите ще разплачат не само нас ,но и майките ни!
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахааполудеха, полудеха на боко тиквите и тиквениците във форумапочнаха да копват и пействат писания отпреди две годиниальооу.... ка стана тя?питаме ви за сегашните простотии на тиквата, вие ми правите копи-пейст от предишните простотии на тикватая ся обяснете, като сте такива правоверни бокомъдолизци как така хем са изхарчени парите за здраве за пенсии (боко тиквата каза вчера) и не са изхарчени парите за здраве за пенсии (боко тиквата каза днес)и обяснете членоразделно, моля...
115
3
 
5
 
! Отговори
Насакото Ревера преди 13 години
Мили родни картинки. За сетен път се убеждаваме, че в България прокопсват само некадърните, а именно тези некадърници, които се ползват с протекции на висши еврочиновници. Лекарите сключват споразумение с дявола. Съвсем скоро пак ще пропищят.
114
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не съм гласувал за герб, ама сериозно се замислям на следващите избори да ги подкрепя!никога досега никое правителство не е идвало на власт и не е поддържало подобен хъс за работа.никога досега мвр не е било толкова безкомпромисно в борбата си с уличната и с организираната престъпност!колко са случайте на разкриване и оповестяване на корупционни схеми по министерства в предишните правителства?...и то още през първата им година, и то не след масиран медиен протест, а ей така, рутинно?!!!а виждам, все още има ***, които нещо все им криво, все им напреки.....знаят ли какво всъщност искат? ...сигурно полицията да бездейства и полицаите да се кутат из храстите, докато бандюгите си веят байряка на воля
113
2
 
5
 
! Отговори
До 108 преди 13 години
Ползваш за ник име срещу което не мога да пиша. И така добър вечер , ти до кога ще живееш в лъжливия свят на тиквите? Стачки при Боко няма да има защото той "плаща" за да няма. От страх. Строят се пътища ама не в България. Всички караме в дупките. Хората сами си правят пътеки с отделни пари от данъците. Пульо събуди се, огледай се и ще видиш , че от това което пишеш няма нищо вярно. Ако не вярваш на ушите си попитай хората около теб.
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков=ЦРУ!
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
През 2008 г., при управлението на правителството на С. Станишев и формираната Тройна коалиция Европейската комисия спря фондовете за България поради корупция по висшите етажи на властта и злоупотреба с европейски средства безпрецедентна мярка за страна- член на Европейския съюз. Последните разкрития доказват, че през периода 2005- 2009 г. страната наистина е станала обект на мащабни разхищения и кражби от страна на БСП и правителството на Тройната коалиция. Към това следва да добавим и неадекватната реакция на правителството по повод на глобалната икономическа криза. В Доклада на МВФ от 2009 г. се посочва че правителството на С. Станишев не е дооценило силата и мащаба на икономическата криза. Обратно на действията на всички други правителства, кабинетът на С. Станишев започна през 2007- 2008 г. масово разхищение на средства:- за неефективни проекти, или такива с много продължителен срок на възвръщаемост;- за необезпечени от бюджета инвестиции за около 2,5 млрд. лева;В разрез с прогнозите на всички световни институции правителството на БСП прие за 2009 г. бюджет с прираст на Брутния вътрешен продукт от 4,7 на сто. Тази погрешна политика не беше следствие само на некадърност, а по скоро на измама. В края на 2009 г. се разбра, че брутният вътрешен продукт е намалял с над 5 на сто. Така приетият фалшив бюджет, обаче позволи на бившето правителство да харчи безконтролно бюджетни пари, които така и не бяха покрити от данъчните приходи.Общият политически извод е очевиден:При всички свои управления през последните 20 години, БСП е водела страната към кризи, причинила е на народа колосални загуби. Да се обяснява това с грешки на отделни ръководители, да се омаловажават тези грешки, да се оправдават с външни фактори и заговори е цинично и безотговорно. БСП трябва да понесе отговорността за тези провали.Българският народ има правото да знае истината за прехода през последните две десетилетия.
110
2
 
5
 
! Отговори
Нина преди 13 години
А обсъдил ли го е внимателно с американския посланник или говори на лекарите на своя глава?:)))
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, Бай Тошо ли си, Бай *** ли си, не знам, но че си *** е очевидно! Би ли ни казал, ако не те притеснявам, твоя жалък животец какво го грее, че на някой си му взели мерцедеса, бе? Такива като тебе докараха тези нещастници на власт и децата ти ще се срамуват от теб!
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ха ха ха ха ха бокогъзолизците пак приритват на умряло и *** с главни буквиевалата пич, кефиш :) беж да ти плати цуцка надницата...може там са се срамуваш малко, като се гушнеш със фидоска - каквито сте си лики - прилики умни и стройни и красиви....
107
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Аз не видях дори и обещаване за решаване на РЕАЛНИЯТ проблем в здарвеопазването - а той е, че около 2 000 000 в тая държава плащат осигуровки, но 7 000 000 ползват здравна помощ - и то най-много ползват тия, дето не плащат.Докато ТОВА не се промени, здравеопазването ще бъде катастрофално !!!
106
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БСП МАЙ ТРЯБВА ДА СПРЕ ДА УЧАСТВА В ИЗБОРИ ПОНЕ ДА НЕ СТАВАТ ЗА РЕЗИЛ АМА ТЕ И ТОВА НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ САМИ СИ ВЯРВАХА ЧЕ НАРОДА Е ГЛАСУВАЛ 99.99%ЗА ТЯХ ТАКА И СЕГА СИ МИСЛЯТ ЧЕ ИМ Е ОСТАНАЛ НЯКАКЪВ ШАНС ЗА В БЪДЕЩЕ------НЯМААААА НАМАТ И МИНИМАЛЕН ШАНС ПАК НЯКОЙ ДА ИМ ПОВЯРВА ДОКАТО В ПАРТИЙКАТА ИМ НА ПЪРВА ЛИНИЯ СА КРАДЦИ И МАФИОТИ-----БРАВО НА ГЕРБ И СЕГА ОСТАВА ДА ГИ ПРЕГАЗИ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Спонсорирани публикации