Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"

Министерството ще защитава българската ракия
Обновена: 27 окт 2010 10:38 | 27 окт 2010 10:38,
95
Найденов отсече: Нито грам соя в "Стара планина"
Снимка: БГНЕС

Както сме правели колбаси преди 10 ноември 1989 г. – само от месо, без абсолютно никаква соя, така ще ги правим и сега. Аз настоявам да се върне този стандарт и това ще стане. Тази категорична позиция заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

По думите му от Асоциацията на месопреработвателите настояват да се позволят някакви минимални количества на соя, които биха могли да попаднат от подправки например.

“Това обаче няма да стане, защото ако позволят сега да има дори грам, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има, това би било вредно“, категоричен е Найденов.

„Когато се установи допинг в кръвта на някой спортист, никой не пита дали е над или под нормата – той веднага получава наказание“, отсече той.

Според Найденов в момента има недостиг на месо в магазините. Трябва да се стабилизира българското животновъдство, смята той. В голямата конкуренция на европейския пазар България трябва да има добра суровинна база, включително и стандарт "Стара планина".

Още по темата

„Искаме да защитим българската ракия не като географско понятие, а като традиционен продукт, за да може да се възползваме от едно европейско законодателство, а именно акциз наполовина“, заяви още министър Найденов.

В момента акцизът на ракията е 4,40 лв. на литър, ако се приеме акциз наполовина, той ще стане 2,20 лв. на литър.

Найденов вече е разпоредил на Агенцията по лозята и виното да започне работа по процедурата.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
УФСЪ преди 13 години
без соя - добре, въпреки, че тя е най безвредна от съставките.но никъде не прочетах, че трябва без: оцветители(боя), стабилизатори(Е-та), подобрители и т.н.е к'ва е файдата
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tova sme go sly6ali i predi i mai pak no6to nq da stane
86
1
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 13 години
Това е един от малкото министри ,които си е на мястото ! Другия е Плевненлиев! На такива хора шапка свалям ! Сполаи им!Да са живи и здрави , дано успеят във всичко с което са се захванали! Успех и здраве ти желая господин Найденов !
85
5
 
1
 
! Отговори
Salam преди 13 години
Ай стига бе, натегач?!?! Нали имаше соя, после нямаше и сега предизборно сваляме акциза на ракията. То народа без това е *** а сега ще е и пиян. За да гласува правилно за европейско развитие на банъустана ?!?!
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кво става с агентите от дс които са на директорски постове,до кога-вергил байкалов-агент ОДЕСА,дайте му и орден СТАРА ПЛАНИНА,тоя е за затвора.
83
0
 
1
 
! Отговори
me преди 13 години
Но с кълняемите ГМО фуражи проблем няма нали?"Парламентът разреши вноса на ГМ-фураж" bnews.bg/article-17165
82
2
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 13 години
БРАВО, ГЕРБ!!!каквото и да пишат и приказват червените крадливи бабички, вие сте първите, които въвеждат РЕД в тая държава!!!
81
2
 
7
 
! Отговори
пещерняк преди 13 години
Браво! Моето уважение! Нашето семейство е ваш фен от дълги години. Продължавайте в същият дух! Браво! И понеже съм фен на ракиджока, като традиционно българско лечителско средство, ще бъда ваш верен фен, докато мога. Мисля, че самият господ ви е благословил с това производство? И най-важното, то е здравословно (ако не се прекали) и екологично съобразено (прави се от натурални блага). Браво на вас! Само така!
80
0
 
5
 
! Отговори
V преди 13 години
Браво спонги! И аз това казвам, да си пишат точния състав, а всеки да си решава кой какво да купи. Да плащаме повече, но да ядем месо, НЕ карантия! Освен липсата но соя и нишестета, "Стара планина" трябва да гарантира че продуктът е направен от месо и е напълно безвреден и натурален - ето това трябва да гарантира стандарта, щом ще има такъв.
79
0
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Винаги се е работило с консерванти. Трайните колбаси и луканката, дори шунката се обработваха с натриев нитрат. В КРЕНВИРШИТЕ ПЪЛНИТЕЛЯТ БЕШЕ КАРБО-МЕТИЛ-ЦЕЛУЛОЗА( за непосветените лепилото за тапети е подобно). Соя се използваше също за някои малотрайни колбаси. Обаче останалото беше месо, а не кожа , кости и карантия. За мен този стандарт е излишен. Достатъчно е на етикета да е написан точен състав. Който лъже за състава - глоба. Соята сега е внос от Китай и Бразилия-100% ГМО.
78
0
 
9
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Прав е министър Найденов никаква соя в колбасите така трябва да е.Ако ми трябва соя ще си купя соя. Нямало животни,сега са сетеха ,а защо ги затриха овцифермите , кравифермите и свинефермите имахме предоволно и изнасяхме ,а сега само внасяме ***.А какво мляко и сирене правяхме ,а сега внасяме сухо мляко и правиме мляко и сирене.А за ракията- Българин без ракия неможе особенно от село.
77
0
 
2
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 13 години
Абе можем и сами да си гледаме прасенце на балкона и агънца пред блока, ама нали разбираш...
76
0
 
10
 
! Отговори
зори преди 13 години
г-н Найденов, не е трудно да се намерят БДС стандатртите от преди 1989 г. Тогава наистина се работеше без соя, консерванти. Който говори противното лъже. Има хора които са работели в бившите Месокомбинати и знаят как е било. Аз съм една от тях. УСПЕХ
75
10
 
8
 
! Отговори
СОЯТА та СОЯТА преди 13 години
Тоя па охранения образ с неговата соя, то държавата пропада,а той соя та соя. Я да ходи да става технолог в някой свинекомплекс !!!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
busy body - samo plqmpane i nishto nasreshta!
73
0
 
27
 
! Отговори
до 77 преди 13 години
Правила:1. Купете си машинка за меляне на месо2. Окомплектовайте я с два на решетката(3 и 8)3.Купете си свинско месо за готвене, а при възможност и малко телешко4.Прекарайте месото през машинката и заложете в него подправките5.Оставете го в хладилника(не в камерата) да втаса около 10-15 часа, като с мокри ръце го загладите прецизно6.Изпържените кюфтенца поливайте с червено вино или тъмна бира и споменавайте близките на производителите на кайма.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Iskam da spodelq neshto s VAS DRAGI SAFORUMNICI-parvo izvinete za latinicata!Vchera imahme semeen praznik i izparzhih kufteta ot kaima KUPENA OT GOLQM STOLICHEN HIPERMARKET NA PROMOCIQ-NIKOGA,NIKOGA,NIKOGA POVECHE i vie ne go pravete!Gnus me beshe ,gnus go beshe i deteto ,za chiito imen den prigotvihme praznichna vecherq!!!PO-DOBRE PO-SKAPO,OTKOLKOTO "PROMOCIONALEN"***,a tezi,koito 20godini ni trovqt "da budat blagosloveni"!SKAPANI BEZOCHLIVI PECHALBARI,UBIICI I OTROVITELI NA DECATA NI!DOLU
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До " Лизачев 75" : Няма значение кой яде и пие - важнотое да си принципен иперфекционист а не п.тка ***?????
70
13
 
6
 
! Отговори
Министър на Рушвета преди 13 години
Г.н министър Вие сте един *** ,който само яде и пие.... и отидете на козметик, от *** Ви се е зачервила брадата...
69
0
 
3
 
! Отговори
REAL преди 13 години
Това обаче няма да стане, защото ако позволят сега да има дори грам, утре някой ще поиска да има повече. Соята не е вредна за здравето, но ако човек е алергичен към нея, ако в даден продукт е написано, че няма соя, а всъщност има, това би било вредно, категоричен е Найденов."Соята не е вредна, но ако хората са алергични към нея...За това няма да я има като пълнеж.