Кабинетът, синдикатите и бизнесът запяха в един глас

Най-сетне пенсионната реформа стартира от 2012 г.
Обновена: 1 ное 2010 16:08 | 1 ное 2010 15:47,
232
Кабинетът, синдикатите и бизнесът запяха в един глас
Снимка: БГНЕС

Правителството, синдикатите и работодателите подписаха национално споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация и усъвършенстване на пенсионното законодателство, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

От 1 януари 2012 г. се увеличава стажът на работещите трета категория труд с по 4 месеца всяка година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

От 1 януари 2021 г. нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 г. и 65 години за мъжете през 2024 г.

Условията за пенсиониране на категорийните работници няма да се променят до края на 2014 г.

Предвижда се удължаване на периода за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до края на 2014 г. Пенсиите на тези лица за периода 2011-2014 г. ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12% и 7% ще постъпват в НОИ. Във фонд „Пенсии“на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 г.

От 1 януари 2015 г. ранни пенсии за работещите първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

Още по темата

От 1 януари 2014 г. отпада таванът на новоотпуснатите пенсии и постепенно ще се увеличава таванът на старите пенсии, е заложено още в споразумението.

„Ако се направи всичко, което сме се разбрали, 2015-2016 г. излизаме на нула дефицит и до 2035 г. гарантираме стабилност на пенсионната система“, коментира Борисов.

"За нас споразумението е възможният добър компромис след 2 месеца преговори", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него този вариант за промени в Кодекса за социалното осигуряване е по-добър и по-балансиран от изтегления от парламента.

"Реформираме системата с визия до 2035 г.", отбеляза и социалният министър Тотю Младенов.

Той добави, че още от утре ще започне запознаването на депутатите от всички парламентарни групи с постигнатия консенсус. Премиерът пък гарантира, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят в парламента споразумението. 

Позицията  на Българската стопанска камара е, че не трябва и не е полезно да се отлага пенсионната реформа и затова приветства решителното поведение на премиера за провеждането й, каза председателят на БСК Божидар Данев.
 “Допълнително приветстваме готовността на правителството да приеме в предложенията на Международния валутен фонд. Бих допълнил още едно предложение – до 2028 година трябва да мислим как да ликвидираме ранното пенсиониране“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МЕМЕДЧО ТИ НЕЩО СЕ УЛЯ СТОВА ВИЦЕПРЕЗИДЕНСТВО НА дЯНКОВ НА СВЕТОВНАТА БАНКА. Ти нещо ни лъготиш майка, също както ни лъготи и твоя болник Дянков, че кризата свършва, свършва май само в неговата глава.
180
0
 
7
 
! Отговори
vanka7a преди 13 години
Как ги правят тези сметки ... до 15 години *** ще са 2 милиона, пенсионерите 3 милиона и работещите 1 милион. Тази пенсионна система само надолу ще затъва.
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бИЛ Е БИЛ ТОЙ БЕШЕ И ПРЕЗИДЕНТ НА ЩАТИТЕ ПРЕДИ ОБАМА НЕ ПОМНИШ ЛИ. тО НА 4 КИЛОМЕТЪР СА ВСЕ ТАКИВА СЪБРАНИ
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ахмеде къде го прочете че е бил вице президент на световната банка. Ей това ми е много интересно. Между другото да не е бил и вице на щатите БЕЗ ДА СМЕ ЗНАЕЛИ.
177
4
 
4
 
! Отговори
Еxjoy преди 13 години
Фактите са следните: -През 1990г. се установява, че парите от пенсионния фонд липсват. Дейвид Копърфийлд едва ли е намесен. Пенсиите на сегашните пенсионери се изплащат от нашите осигуровки. -Нацията ни е застаряваща. Това означава, че постъпленията от осигуровки нарастват във времето с по-бавни темповете отколкото разходите за пенсии. Това поражда постоянно нарастващ дефицит във времето. Направете си изводите какъв огромен капан са ни завещали другарите комунисти.
176
1
 
6
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Симеон Дянков е дребно подобие на тези които докараха световната финансова криза - а те все бяха велики финансови специалисти с много титли и публикации. Още първите му действия в новото правителство - да отложи разплащанията към фирмите за следващата година ги вкараха в цикъла на взаимната задлъжнялост и те започнаха да съкращават служители. Затова единствената резултатна антикризисна мярка на Бойко Борисов е да го отпрати там откъдето е дошъл. Тогава наистина може да започнем да изплуваме.
175
14
 
3
 
! Отговори
Ахметъ Станишевъ преди 13 години
Дянков е наистина най-големия специалист и професионалист ръководил финансовото министерство. За разлика от всички свои предшественици (изключвам Милен Велчев) той е ДОКАЗАН и ПОЗНАТ в международните финансови среди. Без да му адвокатствам - това са фактите. Вице-президент в Свтовната Банка, с многобройни публикации в международни издания, завършил западни университети, а не ВИИ "Карл Маркс" (УНСС) където в момента доцент е "икономиста" Ал. Петров, Проф. Юлиан Вучков, Милчо Стоименов и други.
174
5
 
5
 
! Отговори
Ахметъ Станишевъ преди 13 години
Ами поправи ме ако греша, но за мен ти и всички тези, които плюят с повод и без повод правителството не изразявате личното си мнение, вие сте пряко свързани с предишните управления (не визирам само тройната коалиция) и сте част от сценария, които те изпълняват за изкуствено дестабилизиране на държавата. След освобождаването на Ал. Петров синхронизирано и методично се нагнетява напрежение в държавата, което по мое мнение е неоснователно и напълно излишно. Това не е в полза на никой!
173
2
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 13 години
Бойко Бащицата пак е спасител. Спаси едновременно и пенсионната реформа, и социалния мир.
172
1
 
9
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Изобщо не считам Дянков за голям финансов специалист. Но според мен той крие информация за истинското състояние на държавните финанси и като фокусник прехвърля пари от една сметка в друга. Това обаче не може да се прави до безкрайност. Затова отиваме към заем от МВФ и Дянков се готви за това. Затова предложи от сега да изпълним техните препоръки за пенсионната ни система.
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На твоя Дянкожв нищо ама нищо не му е ясно. Като е толкова голям спец защо вече 3 пъти ни извежда от кризата. Все сме отличници по неговите думи пък накрая сме на дъното.
170
6
 
4
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Добре е, че са постигнали съгласие. Последната дума обаче ще има МВФ и напролет, когато се види, че без заем от МВФ няма да можем да минем, ще дойдат да ни кажат какво трябва да правим за стажа, пенсиите и за още доста неща. От правителството това засега това е ясно само на Симеон Дянков, а Бойко Борисов и синдикатите ще го научат след някой и друг месец.
169
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе ахмете, те на запад са така с възрастта за пенсиониране, но получават 6 пъти по-високи заплати, което значи ,че след работа си почиват, в събота и неделя също, ходят 2 пъти в годината на почивка, лекуват се когато са болни в клиники, а ние след работа копаем на лозето или работим на още 1 или 2 места, в събота и неделя ако не колата ремонтиламе вратата или покрива, за почивка почти сме забравили а лечението ни е само лечение с мехлемите на баба. Разбираш ли какво е износването на европееца и
168
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Давай ББ целия народ е с теб, а против теб са досегашните лапачи на държавните пари и сега лаят като бесни кучета, но ББ ще ги накаже много скоро. На първо време е достатъчно е да започнат да си плащат данъци, а по-нататък ще си плащат и борчовете към държавата. Както с години лапаха безнаказно, сега дойде време да го повръщат.
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако това е така, какво текара да мислиш, че аз не работя по специалността си (Безработни търтеи и некадърници).Може да не си милиционер, но логиката ти е милиционерска. Както и ника.
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цирк...Герберистки...ББ и СД прибират парите, ама другите са виновни, било какво европейско изискване??1) Средно в БГ очакването за живот е 70г, а в Ецропа е 80г. 2) професионалните пенсионни фондове са ЧАСТНА собственост, всеки се спестава в собствената сметка. А не в НОИ. Затова е КРАЖБА.
165
2
 
8
 
! Отговори
Ахметъ Станишевъ преди 13 години
Не не съм милиционер, работя по специалността си, която няма нищо общо с държавната администрация. Осигурявам се на пълната си заплата и искам да получавам пенсията от моята лична сметка, в която цял живот вкарвам пари. Не искам с моите пари да се плащат помощи на *** и да се храни некадърната и раздута администрация.
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тука има ли хора, които да имат професионален пенсионен фонд?те да му мислят...
163
9
 
3
 
! Отговори
Ахметъ Станишевъ преди 13 години
Абе вие *** ли сте? България е част от ЕС. Наавсякъде в ЕС се вдига стажа - това е европейско изискване, както и на Световната банка! Който и да беше на власт трябваше да направи реформата! По-добре да бъде от рано и плавно, от колкото сега да се запази статуквото и след 5-10 години да се реже месо до кокъл? Толкова ли е трудно за разбиране?! Ето, че правителството, синдикатите и работодателите постигнаха компромис и разбирателство как да стане реформата най-плавно и безболезнено!
162
0
 
5
 
! Отговори
до 160 преди 13 години
Не разбра ли простата истина, че пари за пенсии няма и осигуровките за пенсия се използват главно за заплати и т.н. на служещите в момента в обслужващите държавни и частни институции. Преливат ли, преливат пари в бюджета. Как ги обслужват тези ДП и ЧП фондове, и не могат да качват пенсиите поне през две години с няколко десетки левове?