Кабинетът, синдикатите и бизнесът запяха в един глас

Най-сетне пенсионната реформа стартира от 2012 г.
Обновена: 1 ное 2010 16:08 | 1 ное 2010 15:47,
232
Кабинетът, синдикатите и бизнесът запяха в един глас
Снимка: БГНЕС

Правителството, синдикатите и работодателите подписаха национално споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация и усъвършенстване на пенсионното законодателство, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

От 1 януари 2012 г. се увеличава стажът на работещите трета категория труд с по 4 месеца всяка година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.

От 1 януари 2021 г. нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 г. и 65 години за мъжете през 2024 г.

Условията за пенсиониране на категорийните работници няма да се променят до края на 2014 г.

Предвижда се удължаване на периода за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до края на 2014 г. Пенсиите на тези лица за периода 2011-2014 г. ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12% и 7% ще постъпват в НОИ. Във фонд „Пенсии“на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 г.

От 1 януари 2015 г. ранни пенсии за работещите първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

Още по темата

От 1 януари 2014 г. отпада таванът на новоотпуснатите пенсии и постепенно ще се увеличава таванът на старите пенсии, е заложено още в споразумението.

„Ако се направи всичко, което сме се разбрали, 2015-2016 г. излизаме на нула дефицит и до 2035 г. гарантираме стабилност на пенсионната система“, коментира Борисов.

"За нас споразумението е възможният добър компромис след 2 месеца преговори", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него този вариант за промени в Кодекса за социалното осигуряване е по-добър и по-балансиран от изтегления от парламента.

"Реформираме системата с визия до 2035 г.", отбеляза и социалният министър Тотю Младенов.

Той добави, че още от утре ще започне запознаването на депутатите от всички парламентарни групи с постигнатия консенсус. Премиерът пък гарантира, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят в парламента споразумението. 

Позицията  на Българската стопанска камара е, че не трябва и не е полезно да се отлага пенсионната реформа и затова приветства решителното поведение на премиера за провеждането й, каза председателят на БСК Божидар Данев.
 “Допълнително приветстваме готовността на правителството да приеме в предложенията на Международния валутен фонд. Бих допълнил още едно предложение – до 2028 година трябва да мислим как да ликвидираме ранното пенсиониране“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
15
 
34
 
! Отговори
кн преди 13 години
каквито ги надробите, такива ще ги сърбате. да му мислят глупавите българи, които гласуват, бед да се замислят, попарковции!!!