Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти

От МУ в Пловдив изпратиха сигнал за нехуманно отношение
Обновена: 19 ное 2010 13:17 | 18 ное 2010 21:27,
406
Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жестоки изтезания се правят редовно в Медицинския университет в Пловдив. За това алармираха студенти от висшето учебно заведение. Те са изпратили сигнал до Министерството на земеделието и храните, Националната ветеринарномедицинска служба и различни неправителствени организации заради нехуманното отношение към животните.

В сигнала студентите описват как четирите лапи на зайчетата се връзват в средата на стаята, а за врата им се закачат датчици, които отчитат пулса и други жизнени показатели. После задните лапи на зайчето се удрят с чук за пържоли, за да се измери нивото на болка и шок у животното. По преценка на преподавателя може да се направи и дисекция на заека, твърдят студентите.

Опитите се правели в катедрите „Патофизиология” и „Физиология”, където се обучават бъдещите медици.

От ръководството на Медицинския университет не отрекоха пред Dnes.bg за опитите, но уточниха, че те се правят със специално отглеждани за целта животни. Оттам поясниха, че се правят и опити с лабораторни мишки.

„Ако студентите не искат да гледат подобни опити, не е трябвало да записват при нас”, заявяват от ръководството на университета.

Студенти, пожелали анонимност, разкриха пред Dnes.bq, че преди години са правени опити дори с кучета и котки, но това било забранено, защото подобни експерименти с такива животни вече се считат за нехуманни.

„Сега в часовете се правят опити със зайци, жаби и мишки, ако ги няма, трудно ще можем да изучим учебния материал”, смятат възпитаници на Медицинския университет, които не са подкрепили сигнала на колегите си до различните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
0
 
0
 
! Отговори
VrV преди 8 години
До AmenhotepДа, все пак учат за лекари, не за ветеринари. А и дори и за ветеринар, такива процедури са ненужни и неефективни. Може да се снимат видеа, да се направят макети и да се четат схеми и примери от учебници. Тестването (правенето на опити) върху животни е въпрос на пари. Одавна е доказано, че такива практики с ненужни и даже опасни за човешкия животно. Но компании печелят много от развъждането и продажбата на "лабораторни животни".
369
0
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 10 години
Проклети и жестоки хора...изследвайте върху собствените си деца!!!!
368
0
 
0
 
! Отговори
Ех.. преди 10 години
До СпонгиБоже, каква велика глупост! Трябва да погледнеш резултатите от тестването на множество лекарства. Хиляди хора умряха, защото лекарствата действат различно на различни биологични видове. Доколкото си спомням имаше мащабен случай с бременни жени, които бяха употребявали лекарство, което при тестовете с бременни животни не показало никакви вредни ефекти..
367
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
съгласен съм изцяло с казаното...
366
0
 
0
 
! Отговори
- преди 13 години
395 стига си дрънкал глупости,ако нямаш какво да кажеш си спомни поговорката "мълчанието е злато". Не е нужно едно нещо,което е доказано милиони пъти да се доказва отново - веднъж доказано то се приема за факт!Така че опитите върху животни се правят еднократно.Ти като си се изгорил един път на горещия тиган да не би всеки път да си лепиш там ръката,за да установиш,че не трябва да пипаш?Ама като ти гледам умствения потенциал, може и да го правиш
365
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tova e pulna prostotiq i smotanite studenti koito sa pisali tova, da znaqt, 4e za ni6to ne stavat i izob6to ne sa za tamvmomenta tova e naj-udobniqt i to4en na4in za obu4enie i na kojto ne mu haresva, nqma rabota tam, a i izob6to v universitetavse 1 nqkoj da podade oplakvane za6to ima zakoleno svinsko ili drugo meso po magaziniteteq, deto sa podali tova oplakvane, sa pulni maloumniciaz su6to u4a v tozi unversitet i iskam da otbeleja, 4e to4no v katedrata po fiziologiq e N1 vuv vsqko otno6en
364
1
 
1
 
! Отговори
к'анибал преди 13 години
даа дайте вече схора
363
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така като студнет в същия ВУЗ гарантирам написаното по горе е 100% вярно, но да ви кажа нещо. Преди време опитите за изпитване на нови лекарства са се правили върху животни, тъй като сега за забранени защотот били"нехуманни" се правят върху ХОРА доброволци. Затова ще кажа на ''кифлите" (каквито са според мен оплакалите се) щом не искат да провят опити на зайци да се жертват те за науката и да се замислят от къде идват пържолите в стола!
362
1
 
2
 
! Отговори
ха преди 13 години
то това си е в програмата. а после в секционната режи на воля. като завършат всички доктори изглеждат малко особенно. тази травма им остава за цял живот, но за някой не е травма. те придобиват особен блясък в очите при вида на кръв
361
2
 
2
 
! Отговори
А4о преди 13 години
В САЩ още в 7 клас(по нашите стандарти) правят "аутопсия " на малки прасенца,а тези медицина тръгнали да учат ....
360
1
 
0
 
! Отговори
mnv yul преди 13 години
dytjkhgjbm,i;pohggdas
359
3
 
3
 
! Отговори
Х преди 13 години
........Рано или късно ще си платим за всичко това и така ни се пада,ние сме мръсни,егоистични ко***лета,дано само да не ни боли така както я боли Земята,когато всичко ни се върнеИ тогава всеки ще се пита защо на мен..ЗАЩО ЛИ.?????
358
3
 
3
 
! Отговори
Х преди 13 години
След коментарите които прочетох стигнах до извода,че хората не заслужават да живеят на тази хубава планета,която ако можеше да говори,не искам да си представям как щеше на пищи-АДСКИ сигурно.Не са виновни животните и природата за грешките на хората. Ако нямаше генетични опити,изкуствено създадени вируси,атомни бомби и какви ли не др. неща,нямаше и хората да имат нуждата да се опитват да оправят собствените си грешки на гърба на беззащитните същества..........
357
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
А бре итука ли сте се събрали ***?Забелязвам че когато нещо се остави без контрол,веднага връх вземат тъпаните.
356
0
 
5
 
! Отговори
Ели преди 13 години
със смъртта не се свиква НИКОГА.. като лекар ти го казвам..
355
3
 
3
 
! Отговори
Ели преди 13 години
в МУ София вече тези опити са забранени.. много рядко с мишки се правят някакви.. ние като студенти не сме гледали такива жестокости.. не знам, но според мен шока си е шок и на един средноинтелигентен човек (камо ли студент по медицина) му е ясно какво става.. не е нужно да го види.. Пловдив, много ви моля..
354
1
 
3
 
! Отговори
bate преди 13 години
спомням си,че през 90-години още в медицинска академия-София, събираха бездомни котки срещу 20 лв.,за да се правят опити от студентуте по физиология и патофизиология.Нищо ново под слънцето
353
7
 
6
 
! Отговори
JL преди 13 години
Както и още един факт, че в случая става въпрос за действие, не само неморално, но и незаконно, подлежащо на наказание. И естественото продължение на тази история е хората, които са си го допуснали, да СИ ПОНЕСАТ съответна ОТГОВОРНОСТ.
352
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук, наново почват глупците не прочели коментарите. Аз нали ви казвам бе ***, ходя на прасе, там го колим, пърлим и разфасоваме, не припадам и не повръщам, нито някой от присъстващите. Не искам пак да повтарям всичко на следващия като 375. Светльо, не знам уморен ли си или друго, ти как се отличаваш като биолог спец. от някой дядо на село дето може да повтори и получи същия разултат като теб?
351
4
 
7
 
! Отговори
JL преди 13 години
И да изтъкна факта, че има голяма разлика между това, да можеш издържиш да гледаш страданието и това да можеш спокойно и хладнокръвно да го причиниш. Ако един доктор не е в състояние да направи тази разлика, моля да го отрази във визитната си кратичка, за да съм предупредена и да не ходя да се лекувам при него никога.

Спонсорирани публикации