Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти

От МУ в Пловдив изпратиха сигнал за нехуманно отношение
Обновена: 19 ное 2010 13:17 | 18 ное 2010 21:27,
406
Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жестоки изтезания се правят редовно в Медицинския университет в Пловдив. За това алармираха студенти от висшето учебно заведение. Те са изпратили сигнал до Министерството на земеделието и храните, Националната ветеринарномедицинска служба и различни неправителствени организации заради нехуманното отношение към животните.

В сигнала студентите описват как четирите лапи на зайчетата се връзват в средата на стаята, а за врата им се закачат датчици, които отчитат пулса и други жизнени показатели. После задните лапи на зайчето се удрят с чук за пържоли, за да се измери нивото на болка и шок у животното. По преценка на преподавателя може да се направи и дисекция на заека, твърдят студентите.

Опитите се правели в катедрите „Патофизиология” и „Физиология”, където се обучават бъдещите медици.

От ръководството на Медицинския университет не отрекоха пред Dnes.bg за опитите, но уточниха, че те се правят със специално отглеждани за целта животни. Оттам поясниха, че се правят и опити с лабораторни мишки.

„Ако студентите не искат да гледат подобни опити, не е трябвало да записват при нас”, заявяват от ръководството на университета.

Студенти, пожелали анонимност, разкриха пред Dnes.bq, че преди години са правени опити дори с кучета и котки, но това било забранено, защото подобни експерименти с такива животни вече се считат за нехуманни.

„Сега в часовете се правят опити със зайци, жаби и мишки, ако ги няма, трудно ще можем да изучим учебния материал”, смятат възпитаници на Медицинския университет, които не са подкрепили сигнала на колегите си до различните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
2
 
2
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Оф, не ми се прави на дървен философ, на чукча писател, ми вземи прочети нещичко
349
7
 
5
 
! Отговори
Дидка преди 13 години
За пореден път се убеждавам, че няма по-голямо животно и изверг от човека. Нашата държава е толкова прогнила, изостанала и пълна с ***, че 100 години няма да ни стигнат да се оправим и да достигнем що годе някакво ниво. Отвратителната образователна система кара и малкото интелигентни и мислещи за своето бъдеще млади хора да се махнат от тук, защото първо не научават нищо и второ нямат никаква реализация. А що се отнася до медицината ни,лекарите и болниците-тук просто сме стигнали дъното.
348
2
 
3
 
! Отговори
JL преди 13 години
Да получиш КАКВИ резултати бе човек? питам какъв е дълбокия смисъл? Кой е "успешния" резултат и кой е "неуспешния"?
347
5
 
3
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
... тук не става въпрос за научни открития и за новости... Остава въпрос ти, бъдещият лекар (биолог, специалист) да преповториш сам експеримента и да получиш същите резултати. Ако не ги получиш, лошо...Ти там си отишъл като СТУДЕНТ... Не като УЧЕН. Докато станеш учен, много експерименти ще трябва да преповториш, много колби да строшиш.
346
2
 
4
 
! Отговори
JL преди 13 години
Или садо-мазо чувството е неповторимо? И "наученото" ще те кара с желание да тичаш винаги, когато чуеш за счупени крайници? това ли е целта, хъм?
345
4
 
7
 
! Отговори
JL преди 13 години
Обясни ми какво точно на рефлекса изучи ти? И какво по-различно научи от точно ТВОЯ експеримент, спрямо вече известните до момента факти? Какво голямо научно откритие направи, гледайки как се трошат краката на зайчето? Отговори ми, моля те!
344
4
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
задачка-закачка... по какъв начин ще изучиш условен рефлекс, ако не със живо животно?
343
4
 
4
 
! Отговори
JL преди 13 години
Ние си мислим, че хората се насочват към лекарската професия защото искат да облекчават страданието, а не да го причиняват.
342
1
 
8
 
! Отговори
JL преди 13 години
Оффф. Според една част от спорещите тук, Медицина = садизъм = цинизъм. Точно по тоя начин разбирам аз коментарите "Като не си искал да гледаш как трошат краката на зайчетата, да не си се записвал в тази специалност". То би било същото, ако за детски педагог психолог подлагам експериментално деца на извращения, за да съм професионално подготвен за деца с такива проблеми. АБСУРДНО Е БЕ ХОРА, толкова ли сте осакатени, че не го разбирате???
341
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не е задължително лекарите да са психопати и да гледат как някой умира както аз си гледам бтв новините, но трябва да са свикнали донякъде с тази мисъл затова точно тези протестирашите не са за там
340
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия заслужават да бъдат изключени от института! Какви доктори ще станат? А баба им, когато им коли кокошката или заека на село и те го ядят, на коя организация се обаждат? Български ***!
339
2
 
4
 
! Отговори
non patriot преди 13 години
Едно е да го правиш за научен експеримент друго е да го повтаряш пред публика, но ти явно не си достатъчно интелигентен, за да ме разбереш. Едното е наука, другото извращение. Колкото си компетентен, толкова си и мъж. Много от хората тук са били на българска "Коледа" и са участвали във разфасоването на прасе, но първо го убиваме и след това идва разфасоването. Това с музеят, което си видял по ТВ не е разфасоване. Разфасоването е в кварталната месарница. Ти си пример за ***.
338
5
 
3
 
! Отговори
\m/ преди 13 години
абе *** като ви е гнус и страх кви лекари ще ставате някой като катастрофира и го заведат при тези медузи да агонизира те ще изприпадат от страх а не умре... и ще умре защото няма да са адекватни тогава
337
3
 
2
 
! Отговори
non patriot преди 13 години
До Вед:***, знам за тези музеии, те са в Германия. На тези хора в музеите не е причинена насилствена смърт нито са измъчвани. Работата на Менгеле и Илзе Кох през Втората световна война няма научна стойност. Виж какви термини използваш "разфасовани", ти нямаш медицинско образование нито обща култура. Едно е да правиш дисекция на мъртво животно, а съвсем друго да измъчваш живо.И за сетен път ли да ти го повторя?
336
4
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Аз съм завършил биологическа специалност в биологически факултет на Софийски университет. Съжалявам, раними дами и ге... господа, но съм съгласен с позицията на ръководството на МУ.Ако не си искал да гледаш подобни опити, защо си записал такава специалност? През следването си рязахме жаби, убивахме плъхове и мишки, работихме с кокоши ембриони - все едни такива леко гнуснички експерименти... Тук гледам самозвани критици казват: това не е наука. Не е, но студентът е наложително да види и на живо
335
1
 
5
 
! Отговори
аб преди 13 години
Тази статия е написана съвсем провокативно и тъпо, според мен не е истина изобщо и даже лъжата е разкрасена доста!!!! ТОВА НЕ Е ИСТИНА!!!
334
1
 
9
 
! Отговори
хирург преди 13 години
Ами аз като учих не си спомням да сме млатили зайци с чук :))). До колкото си спомням май и дисекция на животно не сме правили. Виж иначе бая трупове сме издялкали, но това е вече друга тема.
333
4
 
9
 
! Отговори
Ruslana преди 13 години
Жал ми е за зайчетата, разбира се, но студентите трябва да се учат и да практикуват. Живота на хората зависи от това. Вие какво предпочитате, бъдещите хирурзи да влязат в хирургията добре обучени или тепърва да се обучават върху вас или недай Боже, върху децата ви?
332
2
 
11
 
! Отговори
az преди 13 години
Ха-ха-ха успя да ме разсмееш. Замислих се дали тия от ПУ-то ще им стиска да вържат някое грозно животно като крокодил например по средата на стаята и да го млатят с чук :))). Сигурен съм, че няма да има много мераклии за подобен експеримент, а ако крокодила пък не е и вързан съвсем ще изчезнат :))))
331
4
 
1
 
! Отговори
Мен преди 13 години
...предлагам за подобни експерименти да се подбират само грозни животни.. Щото всички знаем , че красотата ще спаси света...!