1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!

Протестиращите поискаха оставката на Симеон Дянков
Обновена: 20 ное 2010 00:35 | 19 ное 2010 15:30,
160
1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!
Снимка: Булфото

Над 1000 медици се събраха на протест пред сградата на Народното събрание под наслов "Стига експерименти със здравето на хората!".

Потестиращите носеха със себе си плакати с надписи "Мизерия в здравеопазването", "Лекуваме от собствените си заплати".

"Искаме яснота и прозрачност за това къде, защо и как отиват нашите пари. Повече пари не искаме, но предвидените три милиарда и пет милиона лева в бюджета за здравеопазване за следващата година да бъдат разпределени прозрачно, публично и в полза на хората".

Още по темата

Това заяви от трибуната пред Народното събрание председателят на БЛС Цветан Райчинов на днешния национален протестен митинг на медицинската общност от страната.

Евгени Душков от КТ "Подкрепа" съобщи, че медицинската общност настоява бюджетът за идната година да бъде предвидим и да даде възможност за нормална работа.

Той заяви, че трябва да се спре национализацията, която се извършва чрез трансфери към държавата на здравни вноски, както и да се гарантира адекватно финансиране на извършваната дейност.

В подкрепа на думите си Душков цитира управителят на НЗОК Нели Нешева, която била заявила: "Ще работите 100 процента, ще ви плащат за 60".

Протестиращите настояват още до края на месеца да се изпратят всички дължими суми на изпълнителите на медицинска дейност.

Организаторите на протеста поздравиха от трибуната министъра на финансите Симеон Дянков с песента "One way ticket" и го приканиха да си отиде.

В момента се подготвя нова методика за разпределение на средствата от здравната каса. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той допълни, че трябва да бъде решено какво се случва в първичната помощ, дали болниците са много или са малко. 

Константинов каза, че се надява до 2012 г. да отпаднат и клиничните пътеки и да се въведат т. нар. диагностично свързани групи.

По повод протестите на лекарите министърът коментира, че 27 000 са практикуващите лекари в страната, но само 200 от тях протестират в София. 

Той допълни, че основното е да има дискусия по проблемите, а не само да се настоява за финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
8
 
! Отговори
от 72 преди 13 години
Инвестициите в здравеопазване не трябва да бъдат "на парче", иначе се получава сегашната картина - няколко сфери добре, всичко останало под всякаква критика. Първото и най-важно условие е да има човешки ресурс. С двойкаджии нищо не става, а умните хора искат достойно заплащане. Второ, трябва техника. Само със слушалка и д-р Хаус не слага диагнози. Трето, трябват правила - за всяко заболяване в нормалния свят има алгоритъм на поведение. В България, каквото и да направи, докторът все е виновен.
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Минусите са ти за расистките коментари,и злобата,съдържаща в тях,мой човек!А за някои от другите неща си прав,но нали знаеш,покрай сухото гори и суровото.
78
0
 
9
 
! Отговори
от 72 преди 13 години
Има как да стане, но здравеопазването не е приоритет на управляващите. И никога не е било, независимо какво се говори по медиите. Причината за това е проста - резултатите от добре работещата система се виждат след 15-20 години непрекъснати инвестиции. Съвсем друго е положението с инфраструктурата, туризма, леката промишленост, енергетиката. Там резултат можеш да очакваш в рамките на 4-5 години, т.е. до края на мандата. А рейтингът е най-важното нещо за политиците, всичко друго е прах в очите.
77
3
 
13
 
! Отговори
Стоянов преди 13 години
Докато има такива коментари срещу лекарите (в случая) , утре срещу други тая държава никога няма да се оправи! Погледнете си коментарите и ще разберете че има 100 мнения и народа се дели и се кара помежду си. Когато в нормалните страни има протести и стачки всички са единни, защото ако някой не е добре днес това е знак че утре ти си следващият. Народа си се кара а политиците песен си пеят и го тъпчат.
76
1
 
8
 
! Отговори
от 72 преди 13 години
Я ми обясни ако имаше конкуренция, дали щяха да вземат в университетите куцо и сакато? Като знаят в каква среда трябва да работят, младите хора не избират медицината. Е, каквото сам си направиш, никой друг не може да ти направи.
75
0
 
8
 
! Отговори
от 72 преди 13 години
А защо не позволиха на конкурентните фондове да излязат на пазара? Защото от тях не могат да направят трансфер, който да плати пенсиите. Не могат да държат в тях резерв, който да крепи бюджета. Не могат с тях да договарят скъпи лекарства на цени три пъти по-високи от европейските. Не могат да ги накарат да плащат за лечението на някой, който не си внася редовно вноските. Това е проблем за всички управляващи!
74
10
 
3
 
! Отговори
Студентче преди 13 години
Ами ако куцо и сакато не ставаше доктор, може би щеше да има повече пари за наистина добрите специалисти. Сега какво е? Късат те на изпитите, отиваш в молдова за 1 семестър, връщаш се, даваш 42000 евро на ръка на ректора на МУ - Варна и хоп- студент си! Няма как и да те скъсат (златна кокошка си).А тия наглите типове дето протестират замислят ли се за колегите си,които заради некадърност и лакомия убиват хора? ***, ОПРАВЕТЕ СИ ПЪРВО СОБСТВЕНИТЕ РЕДИЦИ!Почивай в мир, Васко!
73
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
...не се учудвам, че някои ми слагат минуси - очевидно те са от тия, които осигуровки не плащат, а разчитат, ако се наложи да ги лекуват на аванта, с нашите пари и на наш гръб.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Здравнонеосигурените не могат да източват здравната каса, защото тя не плаща и стотинка за лечението им, плащат го работещите в здравните заведения. Здравната каса не плаща и за повече от 30% от извършените дейности, независимо от непрекъснатите проверки и липсата на открити нарушения. Извод - за какво ви е здравна каса? Да спонсорира магистралите на Бойко и пенсиите ли?
71
2
 
4
 
! Отговори
Валентин преди 13 години
Божеее, колко *** народ има по тоя Свят, Боже... Тези дето влачат изпити с години, по твоята логика, са свръххуманоиди... Ако измерваш социалния статус на един човек по семестрите, просто няма какво повече да коментирам...
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заглавие с правописна греша! Нямам думи!
69
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А ако искаме да имаме способни, компетентни и здраво работещи лекари - решението е само едно - те да бъдат много високо платени - в цял свят лекарската професия е с много висок морален и финансов престиж. Ако искаме болници с модерно оборудване, също трябват пари... но всичко това няма как да стане, когато 2 000 000 плащат осигуровки, а 7 000 000 ползват здравни услуги.
68
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Всички трябва да разберем, че здравеопазването, и то качественото, е скъпо удоволствие - затова не може едни само да плащат, а други да ползват на аванта.Потърсете данни и направете сметка само епидемията от морбили сред гнусната раса колко струваше на Здравната система. 98% от заболелите бяха здравно неосигурени *** (защото някой чистоплътен и живеещ между хората *** няма отде да се зарази), но въпреки това тия мръсни *** бяха лекувани безплатно, щото имали "права".
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали искахте правила сега какво искате
66
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Щом лекарите се чудят къде отиват "нашите пари" - да се разходят из собствените си отделения - ако не са забелязали, те са пълни със здравно НЕОСИГУРЕНИ *** !!!Защо не излязат и не заявят "Здравно неосигурените източват здравната система, няма да ги лекуваме повече !!!" ???НЗОК трябва да бъде закрита, здравеопазването - поето от частни фондове, принципът да е *** - ако си НЕосигурен, или плащаш на място и предварително, или - марш в къщи - самолекувай се или мри. Няма управия иначе !!!
65
7
 
14
 
! Отговори
вальо преди 13 години
БОЙКО БОРИСОВ ,ЦВЕТАНОВ И ДЯНКОВ - ИЗВРАТЕНИ ПСИХОПАТИ !!! ДОЛУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МУТРИТЕ И ПЪРВЕНЮТАТА !!! ДА НА ОБРАЗОВАНИЕТО!!!ДА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!!! ДА НА ДОСТОЙНИЯ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ !!! ГЕРБ В МОРГАТА !!!
64
6
 
2
 
! Отговори
fuckmedicine преди 13 години
тея цел живот се учат да побеждават,и кво правят - ликуват над пациента
63
13
 
13
 
! Отговори
Това не са лекари преди 13 години
Лекари заедно със Съдии, Прокури -- най-подкупните в България. Лекарите само за пари мислят -- да не говорим, че като завършат, после за цял живот остават горе долу със знанията с които са се дипломирали
62
8
 
6
 
! Отговори
Мина преди 13 години
За гражданско общество няма да говоря защото то отдавна не съществува.Защото никой не го интересува за това общество и затова и хората злобеят и са си прави както казват Хвърли на предя за да намериш подиря.И когато този народ е в тешко състояние може би в будна кома,кой трябва да му помогне...Къде бяха тези лекари до сега ,а сега искат поткрепа от хората ,но тези хора вече нямат вяра в никой защото много пъти са предадене даже и от лекарите които искат пари даже и от бедните.
61
12
 
10
 
! Отговори
God преди 13 години
Лекарите реват, защото искат да им спрат далаверката да позлваш безплатно държавната база, а да работиш на частно в нея и всички пари да се вземат под масата. Като са толкова кадърни защо не отидат в частните болници, както заплашват някои от тях? Защото в частната болница не можеш да крадеш и парите си ги получаваш на светло, т.е. плащаш данъци. Ако спрат да крадат болниците ще бъдат винаги с излишък.