1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!

Протестиращите поискаха оставката на Симеон Дянков
Обновена: 20 ное 2010 00:35 | 19 ное 2010 15:30,
160
1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!
Снимка: Булфото

Над 1000 медици се събраха на протест пред сградата на Народното събрание под наслов "Стига експерименти със здравето на хората!".

Потестиращите носеха със себе си плакати с надписи "Мизерия в здравеопазването", "Лекуваме от собствените си заплати".

"Искаме яснота и прозрачност за това къде, защо и как отиват нашите пари. Повече пари не искаме, но предвидените три милиарда и пет милиона лева в бюджета за здравеопазване за следващата година да бъдат разпределени прозрачно, публично и в полза на хората".

Още по темата

Това заяви от трибуната пред Народното събрание председателят на БЛС Цветан Райчинов на днешния национален протестен митинг на медицинската общност от страната.

Евгени Душков от КТ "Подкрепа" съобщи, че медицинската общност настоява бюджетът за идната година да бъде предвидим и да даде възможност за нормална работа.

Той заяви, че трябва да се спре национализацията, която се извършва чрез трансфери към държавата на здравни вноски, както и да се гарантира адекватно финансиране на извършваната дейност.

В подкрепа на думите си Душков цитира управителят на НЗОК Нели Нешева, която била заявила: "Ще работите 100 процента, ще ви плащат за 60".

Протестиращите настояват още до края на месеца да се изпратят всички дължими суми на изпълнителите на медицинска дейност.

Организаторите на протеста поздравиха от трибуната министъра на финансите Симеон Дянков с песента "One way ticket" и го приканиха да си отиде.

В момента се подготвя нова методика за разпределение на средствата от здравната каса. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той допълни, че трябва да бъде решено какво се случва в първичната помощ, дали болниците са много или са малко. 

Константинов каза, че се надява до 2012 г. да отпаднат и клиничните пътеки и да се въведат т. нар. диагностично свързани групи.

По повод протестите на лекарите министърът коментира, че 27 000 са практикуващите лекари в страната, но само 200 от тях протестират в София. 

Той допълни, че основното е да има дискусия по проблемите, а не само да се настоява за финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
12
 
! Отговори
Д-р В. Петров преди 13 години
Първо се научи да пишеш на български - "осигУровки", "иСкам" и тогава продължи да плюеш. Но потренирай още малко в плюенето, защото скоро в България наистина ще останат само най-некадърните и корумпирани лекари. С такова отношение от пациентите, със същото отношение от страна и на самата държава, аз не знам какъв *** трябва да си, да продължаваш да работиш в тия условия. КОЛЕГИ, БЪЛГАРИЯ НЕ ЗАСЛУЖАВА НАШИЯ ТРУД! Да се махаме по-скоро!!!
99
1
 
10
 
! Отговори
До 111 преди 13 години
Най-големият контрол е здравето на пациента! Ако аз разчитам изцяло на частния си кабинет да ме храни, а не на подаянията от НЗОК, ще се стремя да лекувам така хората, че да не им хрумва да идат при друг колега. Т.е. максимално добре. Когато обаче дори и денонощно да работя, парите отчислени ми от НЗОК не ми стигат дори за консумативите, за чий изобщо трябва да се старая...Е, ти на тебе в едно изречение нещата, разбирачо ***!
98
10
 
1
 
! Отговори
Деян Петров преди 13 години
Лекарите да го духат ***.Ваобще не ме интерисува мнението на никого.Но изкам да кажа,че сигурно няма човек в нашата пародия на държава който да не е пострадал по някакъв начин от тези ***.Хората не постъпват като тях,не са и лекари те помагат.А тези само гледат да се налапат.Преди някой да се помъчи да ми каже нещо.Изкам само да попитам да сте получавали касов бон за това че си плащате за щяло и нещяло въпреки здравните "осигоровки"?Те прикриват брутални доходи.КАКВО ИЗКАТ ПОВЕЧЕ?
97
0
 
8
 
! Отговори
До SP преди 13 години
Много си изостанал, човече. Това го мислехме, когато всичко беше държавно у нас, преди 20 години. Днес вече мнозина изпитаха на собствен гръб колко е тъпо да зависиш от *** частник. И тъй като в България повечето значими частници са ченгета или техни родини, тъпотата нараства хилядократно. Така че частната инициатива в България НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ. Няма значение КОЙ е собственик, а КАК управлява. Докато не го разберете това и гласувате само за сладки приказки, няма оправия.
96
4
 
4
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
"Недоумявам защо изобщо стоят още лекарите в Бългаия" - Защото не могат всички да се изнесат! Защото има хора на които им пука и остават, за да се борят. Карай си поршето, целувай на кралицата ръка и не смей да се наричаш българин!
95
1
 
6
 
! Отговори
SP преди 13 години
Много сте объркани всички. Много е просто - където има държава там има само кражби, хаос, разруха и безотговорност. Всъщност държавата изключително много пречи на здравеопазването - и на лекари, и на пациенти. Тя само прибира пари от тях и после нищо не дава!
94
0
 
3
 
! Отговори
smart преди 13 години
v bulgaria ima tapi,nahalni,al4ni,zlobni,niskointeligentni borsyci na4elo na tazi izstradala strana .tova e
93
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
79 - ей-това ни е един от най-големите проблеми, че се страхуваме от истината и я определяме като расизъм !!! Нима не е вярно, което съм написал - че *** масово не плащат осигуровки, но пълнят болниците, било защото поради гнусотията си боледуват много по-често, било защото симулират, за да са на топло и да ги хранят?Дай да си траем от толерастия, а после да плащаме осигуровки, за да ги лекуваме, а ако самите ние се разболеем, да плащаме втори път !!!Е, да - ама аз не искам така !!!
92
3
 
5
 
! Отговори
111 преди 13 години
Докторите протестират срещу глобите наложени им от НЗОК Това ги дразни щото има макар и малък контрол Друг въпрос е че паричките от глобите си ги разпределят служителите на касите под формата на премиики Нищо взето от доктори болници и аптеки от нарушенията им не се връща на пациента Колкото повече ги обрусиш после повече ще вземеш за Коледа
91
6
 
3
 
! Отговори
85 преди 13 години
Е хубаво, че се обади поне теб да не мислим :)))). Поршенце викаш :))) Къде ли бях чел, че това е свързано с влизането на мъжете в андропаузата :)
90
6
 
9
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 13 години
Лекарите заслужават да са добре платени, това са хора, учили здраво 5-7-8 години, през това време са били изцяло посветени на науката. Заслужават добри пари, но честно казано аз беден лекар не съм видял, та се чудя за какво аджеба протестират..
89
0
 
11
 
! Отговори
az преди 13 години
Ама какъв приоритет искаш да е здравеопазването на управляващите :))). Те си имат собствени болници с уреден статут и без финансови проблеми. Повечето вече управлявали и управляващи към момента са надиплили в касичките от закуски достатъчно, че да могат да си платят за адекватно лечение навсякъде по света. Ти му мисли, те са се оправили :)))
88
8
 
4
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Да, наистина е крайно време лекарите да спрат да се гаврят със здравето на хората !!! Чести им прави, че са излезли на авто-протест, крайно време беше....... :)Далеч съм от мисълта, че здравната ни система не е трагична, но ако бяхме нормална държава 80% от "лекарите" щяха да са по затворите с минимум 20 годишни присъди ............. За отрицателно време от символ на най-хуманната професия, лекар в БГ се превърна в символ на брутална корупция, безотговорност и мега - некадърност...
87
11
 
2
 
! Отговори
ммммм преди 13 години
мммммм каква е сладка оная русичката, като мокър сън сред кошмарни зомби, тя няма проблеми може с честен труд да си заработи, ама за ония покрай нея докат не бръкнат в касичката не знам, ама и те нали плакаха за боко , кво се дупят срещу таралежа, пардон правителството, айда дайте на едър план русичката и останалите да викат оставка/не знам защо на дянков/
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога е бил тоя лекарски протест с над 1000 души? В другите медии също пише, че имало протест но се събрали едва 300. За същия протест ли става дума?
85
2
 
32
 
! Отговори
РС преди 13 години
Лекар съм в UK. Плащата ми 80 паунда на час. След една година работа тук се пренесохме в жилище 230 квадрата на 2 етажа с малък двор. Аз карам Порше а съпругата ми Мерцедес. Децата от следващата година ще ги запишем в елитно частно училище. Недоумявам защо изобщо стоят още лекарите в Бългаия?
84
1
 
5
 
! Отговори
пипс преди 13 години
Ами и аз не зная честно за какви реформи става дума, но ми хареса думата? От 21 години все за реформи чувам, все реформи правят, и все недоволни всички? Та и аз барабар Петко с мъжете и аз правя проучване? Нямам цел, а да видя какво става по света? Щото така и не разбрах защо толкова просит работи за организация, се разтягат и не се подреждат както трябва ваче 21 години? каквото щеш гласувай все тая! Нас никой не ни пита. Но е готино да четеш и слушаш за такива неща, макар и да духаме супата.
83
0
 
12
 
! Отговори
от 72 преди 13 години
Писах ти минус, защото не си пояснил за коя реформа става въпрос. Ако това, което Дянков нарича реформа, го броиш, бих ти сложил 100 минуса. Това не е реформа, това е екзекуция.
82
6
 
3
 
! Отговори
пипс преди 13 години
А, сега моля драги дами и господа, вие се подредете в две колони и гласувайте! Който е за здравната реформа, да натисне плюс! Който е против здравна реформа, да маркира минус! Просто ми е кеф да разбера дали имате ясното съзнание какво всъщност искате? Щото аз така и не разбрах вече 21 години кой какво иска, освен пари, власт и интрига. Плий, дъ Уоманн анд дъ Бойс - гласувайте!
81
0
 
10
 
! Отговори
от 72 преди 13 години
Представянето на частното здравеопазване като панацея за българската здравна система също не е обмислено. Нека си спомним какво се случи в образованието, "реформирано" по същия модел. В момента има много частни гимназии и университети, но истински можещите и знаещите (и имащите :)) предпочитат да се образоват в чужбина. Проблемът със здравеопазването е, че можете да отложим социалните си планове, но болестите - не. Затова реформите трябва да се правят с мисъл за последствията от тях.