ЧНГ: 20 000 длъжници на GSM оператор отиват на съд

Делата ще се гледат във Варна, не е ясна общата стойност на исковете
Обновена: 29 дек 2010 14:49 | 29 дек 2010 13:04, Красимир Ангелов
313
ЧНГ: 20 000 длъжници на GSM оператор отиват на съд
Снимка: БГНЕС

20 000 дела срещу длъжници на мобилен оператор ще бъдат заведени през 2011 година във Варна, съобщи председателят на Варненския районен съд Ерна Якова.

По думите й писмото за предстоящото внасяне на искове е пристигнало преди ден и е от фирма, която е изкупила дълговете от оператора и сега завежда дела срещу длъжниците.

На този етап не е ясно на каква обща стойност са исковете.

През тази година броят на делата за разглеждане в Районния съд в морската столица достигна 33 000 при 27 000 през 2009 г., отчете Якова.

Тя изчисли, че на един съдия са се падат средно по 900 дела.

Делата, заведени от кредитори срещу длъжници, надхвърлят 12 500. Исковете са заведени основно от банки и мобилни оператори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти много хубаво го обясни но на практика не е така.ако не подадеш заявление за спиране на номера ти подновяват договора автоматично! което е незаконно.
200
3
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
глобул нямат никакво право да си играят или продават личните ми данни на трето лице без мое съгласие, ако пък тия мутри ме хвърлят на съд, аз ще съдя и глобул и самите тях, че са търгували личните ми данни, те просто няма да издържат в съда.
199
2
 
5
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
Когато срокът на договора изтече и двете страни продължават да изпълняват задълженията си(операторът предлага услугите си, а ти плащаш), то договорът автоматично се подновява. За да избегнеш автоматично подновяване е достатъчно да спреш да плащаш. След като ти спрат усугата все пак трябва да платиш за месеца, който си използвал извън срока на договора, но само след като се убедиш, че договорът е прекратен. Ако продължиш да си плащаш таксите, то ти се съгласяваш договорът да бъде продължен.
198
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 13 години
Глобул са най-големите мошеници.Не по-малки мошеници и некоректна е и варненската фирма, която е изкупила задълженията. Използват хората да работят за тях като разнасят покани по домовете на длъжниците, а после не им заплащат за труда. Не е коректен и Петър Станчев от Стара Загора, който работи за тях.
197
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами до колкото ми е известно в БГ вече е забранено автоматичното подновяване на договор!
196
0
 
4
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
За това съм съгласен, но на малък пазар, какъвто е българският е трудно конкуренцията да работи и само регулация на цените помага. Но в крайна сметка който има договор си е негова отговорност да го плаща.
195
4
 
3
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
Забранили са международното право със закон????? Не ме разсмивай, че ако знаеш каква глупост си написал, няма да се покажеш от вкъщи!
194
2
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 13 години
ГЛОБУЛ са най големите мошенници, първо те зарибяват, а после си правят каквото искат.
193
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само дето това международно право май го забраниха със закон!
192
1
 
6
 
! Отговори
zver4etooo преди 13 години
имам 5 карти на договор на мое име и ще ти кажа защо, защото в тази държава е така. Операторите си държат високи цените по между си и няма да ги намалят докато ЕС не им го наложи и това. В България винаги мобилните оператори са били монополисти. В Европа "новородил" се оператор има най-ниските цени на разговори с останалите докато не набере определена бройка абонати, докато тук всички цени са приблизително еднакво високи.
191
5
 
5
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
Автоматичното подновяване на договора е съгласно международното право. Това че хората не четат договорите си и нямат елементарна финансова и правна култура си е техен проблем. Който си е направил труда да прочете и да се информира, няма проблеми.
190
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обърнете внимание на писмата,че нямат мокър печат и подпис,а са преснимани..Съвета на моя адвокат е в никакъв случай да не плащам,а ако заведат дело ние ще съдим Глобул,че са ми дали на трети лица личните данни..
189
1
 
15
 
! Отговори
Експерт преди 13 години
Точно това мисля да направя с мтел сега .. да не им плащам и да ме хванат за дедовия .. скоро получих 6 различни фактури с 6 различни суми .. сега пък получавам фактури по пощата с факрути без детайлни разпечатки с космически суми .. от мтел по-големи мошенници няма .. !!!
188
0
 
6
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
За да има каквото и да е последствие, Глобул или тази измислена мутренска фирма, трябва в съда да докажат дали са прави или не. Май доста от исковете им ще олекнат. Преди месец по ТВ даваха репортаж точно за тази фирмичка как пратили на хора, че дължат пари. Сумите изобщо не бяха за пренебрегване. Хората възмутено казваха, че номера в Глобул никога не са имали, но платили. Хора, консултирайте се в подобни случаи. Не могат да ви осъдят за нещо, което не сте ползвали.
187
1
 
6
 
! Отговори
zver4etooo преди 13 години
ЧНГ! Операторът иска да почне новата година на чисто и си плаща за статия в един от най-четените сайтове. След днес колко според вас хорица ще тръгнат към касите да платят някоя и друга сметка за телефон, подплашени да не би да ги осъдят. Нито се споменава операторът, нито от кога датират тези задължения, просто е сплашване.
186
2
 
15
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
Винаги са ми били смешни и жалки хора, които нямат какво да ядат, обаче имат три телефона в джоба си от всеки оператор по един. Добре че няма четвърти... техен си е проблема. Като не можеш да плащаш, защо си го позволяваш?
185
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
99% от тези дългове са заради автоматично подновяване на договори и естествено клиента като не е съгласен спира да плаща и те му слагат неустойка! май е крайно време държавата да се намеси и да почне с душмаските глоби срещу операторите! да не говорим за защита на личните ни данни как всеки може да се добере чрез сметките ни за GSM в пощенските ни кутии или просто е нужно да има познат в дадения оператор дори на най ниско ниво. :(
184
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до: ядосан И аз съм като теб затова,че не бях в България и за 30 лв.сметка ми спрели телефона и трябва да платя неустойка на договора,а от Глобул ми продали дълга на някакво си фирма..С.Г.Груп и като им се обадиш ти казват да си платиш и пак да им звъннеш,а същата тази фирма има запор на сметките си и заведени дела срещу нея. И внимавайте с М-ТЕЛ миналата година точно по празниците ме надписаха сметката с 250 лв..искам разпечатка,а отговора,че не давали..и аз им казах,ами ще имат да вземат..
183
7
 
5
 
! Отговори
jiko преди 13 години
Всички протестират...Замислете се ако подобно неплащане се случи в страна от Западна Европа.Нямаше да ги чакат толкова,да ги канят,да им се молят.Директно или съд или някъде даже има такива извънсъдебни запори.Като осъдят няколко човека българина ще се научи да си чете договорите и да спазва законите.А ние какво...телефон на промоция...ама таксата била висока...ами като си подписал без да четеш сие твой проблем.
182
1
 
19
 
! Отговори
NoName преди 13 години
И защо точно във Варна ?Да не би нещо *** да събира банкнотките и да организира тоя фарс за сплашване ?