Водата в София и Пловдив поскъпва

С 9 ст. повече за кубик ще плащат в столицата
Обновена: 4 яну 2011 21:30 | 4 яну 2011 21:30,
7
Водата в София и Пловдив поскъпва
Снимка: Булфото

Водата в София и в Пловдив поскъпва от следващия месец. Предстоят повишения и в други големи градове на страната, съобщи bTV.

Засега за поскъпване се знае само за София и Пловдив – двата най-големи града у нас. Държавният регулатор е порязал драстично намеренията на ВиК дружествата, като им е дал много по-малко от това, което са поискали.

Например Софийска вода е заявили 25 процента поскъпване на цената на водата в столицата. Но дружеството е получило одобрение за малко над 6 процента. Така кубик вода в София ще поскъпне с 9 стотинки.

В Пловдив ВиК дружеството поиска цената на водата да се увеличи с почти 19 процента, но държавата е съгласна само с 3 на сто увеличение. Или тук поскъпването е с около пет стотинки на кубик.

В крайните, но престижни за живеене столични квартали, като Драгалевци например, абонатите смятат, че всяко едно поскъпване на водата е цинично. Хората там с десетилетия чакат канализация, а такава никой не им прави, но цените растат.

В Пловдив също не одобряват повишение на цените, според тях парите от увеличенията потъват в касите на дружествата и нищо ново не се прави по ВиК мрежата.

Концесионерът Софийска вода се е въздържал да коментира отказа на държавата цената на водата да се увеличи с една четвърт. ВиК дружеството в Пловдив предупреди обаче, че изпълняват едва една трета от плана си за ремонти и развитие на водоснабдителната градска мрежа.

"За нас ще бъде все по-трудно и по-тежко да отстраняваме аварии и да провеждаме нови мероприятия и всичко останало”, заяви Валентин Василев.

В Града под тепетата отчитат намаление на консумацията на вода и нарастване на просрочените задължения от бита и индустрията.

Поскъпване на водата се очаква също и във Варна и Стара Загора. В морската столица ВиК операторът иска 10 процента увеличение на цените. Горе-долу такова повишение искат и в Стара Загора.

Държавата обаче още не е гледала техните предложения. Засега водата няма да поскъпва в Бургас, Плевен, Русе, Враца и Благоевград. Но добрата новина е само до лятото.

Повечето ВиК оператори предупредиха, че, ако тогава цената на електричеството се увеличи драстично, те също ще поискат увеличение от второто полугодие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
ПИЧ преди 13 години
Абе другари, няма ли да се научите да пишете качествено. Повишава се с 9 ст., а знаете ли колко е в момента. Баси журналята
6
0
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Кажете има ли нещо, което не поскъпва?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е време беше малко и шопите да ги поизбоцкат
4
1
 
6
 
! Отговори
Честито преди 13 години
Нема да се плашите щото Дянков каза, че сме си много добре и пари си имаме достатъчно даже в САЩ нямало коледни добавки и Българина бил нахален ако си правел сметките за такива.
3
3
 
4
 
! Отговори
баси лицемерието преди 13 години
с цели 9 стотинки направо са за оплакване софианци при разход 10куб това прави колкото цената на 3 минути разговор по телефона
2
0
 
6
 
! Отговори
sasho преди 13 години
Браво на нашите мутри и мутреси, които ни управляват честно и почтено, както каза ББ??!
1
0
 
11
 
! Отговори
Румен Кашилски преди 13 години
А ве тия защо не вземат да си оправят преносната мрежа,да се опитат да спрат кражбите например.Нищо не искат да инвестират,а иначе:нова цена,нова цена и все така.