Защо да обичат България?

Take it easy! - това лого би ли подхождало на страната ни
Обновена: 11 мар 2011 11:30 | 10 мар 2011 20:00,
216
Защо да обичат България?
Снимка: Булфото

Българите са нацията, която оценява най-ниско собствения си живот, твърдят социолози. Може ли страна с неудовлетворени граждани да има добра репутация? Отговорът е "не" - защото добър имидж се изгражда отвътре навън, пише в анализ Дойче веле.

Сравнявайки се с Европа, България изглежда като едно мрачно и неприветливо място - без “нормални” институции, без нормални заплати, говори се дори за липса на нормални ценности.

Затова и всички образи, с които през последните години страната представя себе си навън, са всъщност образи от нейното минало, които се опитват да скрият настоящето й.

Кристо, море, хубаво вино, българска роза… България не е нищо от това за света. Страната си остава бяло петно на картата на Европа. Какъв е всъщност проблемът с образа на България? И какъв тип образ би бил ефективен?

Изкривеният образ

Още по темата
8 дек 2010 14:19
114

Отговор на тези въпроси дадоха преди няколко години 80 български организации и експерти в областта на политиката, бизнеса, културата, туризма, образованието и рекламата.

Техният проект “Запазена марка България” бе първият опит да се предложи стратегия за нов имидж на България пред света.

"България не страда от липса на образи, а от систематичен астигматизъм, от изкривено вглеждане в някакъв спретнат свят, който най-често е минал", уточнява пред изданието днес доц. Райна Гаврилова, една от авторките на първата стратегия за нов имидж на България.

"Не може за България да се разказва само покрай тракийското съкровище, а да се пропуска съвременността, която европеецът вижда, когато дойде тук. В 21 век този проект е утопичен", категорична е Гаврилова.

"Дори един ден в страна, в която има само минало, та било то и най-живописното, оставя след себе си единствено миризмата на нафталин в спомените. Кой би искал да отиде на такова място", пита риторично Гаврилова.

Наденица с боб

Страна, в която в един и същи ресторант сервират домашна наденица с боб и турнедо “Росини”, в която Бистришките баби пеят с хип-хоп групи, в която в един и същ двор са паркирани Опел и магарешка каруца, е еклектична, но истинска и любопитна.

”Запазената марка България” е в нейната противоречивост", обобщава Гаврилова.

Затова България се нуждае от нова стратегия за нейния образ, която диалогизира и със стереотипите, и с експеримента. И убеждава, че е място, където всеки може да се чувства комфортно.

Take it easy!

Take it easy! - това лого би подхождало на България. То съвпада с политическото желание на страната да бъде “остров на стабилност” на Балканите.

“Споко” днес в България е и всекидневен начин да кажеш, че тук животът е ценност. С такова лого българинът може да се обърне към чужденеца на неговия език като към приятел и да му каже: "Чувствам се добре в моята страна, заповядай, за да се почувстваш добре и ти".

Засега обаче единственото сравнително ново послание за България е, че тя е вече част от голямото европейско семейство.

Проблемът на това послание е, че не става ясно какво точно от актуалното й състояние прави страната част от Европа и света, завършва материала си Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
3
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Каквото има каже ПАРТИЯТА (ДПС), тове ще кажат по въпроса. Добре ще ти зазвуча, вече не на "комунист.***", а на бг патриот, че много лична стана работата. 1877-1878? помниш какво ти се случи на Отмонаската Мизерия? Ами 1912? Комунисти, даже тогава не са чували. Айде, към Анадола с Възродителният процес. От 1878 няма българи в Диарбекир, резачко. Замълчи!
130
4
 
3
 
! Отговори
dexter преди 13 години
По-хубаво нещо от управлението на Тодор Живков, не се случвало на тази жалка териториица. Дано комунистическото движение се завърне с пълна сила и никога да не напуска живота на бедния и озлобен българин....
129
0
 
1
 
! Отговори
до 142 преди 13 години
А кой беше обвързал така Бг с ъс СССР, та предателят Горбачов да ни унищожи по-твоята логика с един удар? Не беше ли твоята любима БКП!И каква е тази икономика, която разчита на приходи от реекспорт на нефт , а не акумулира никакви печалби? - НЕЕФЕКТИВНА!Въобще - до тук с тебе таварищ!Ти си в 1985 г. Аз в 2011г.А и нещо за домашно:Маркс - Комунизмът ще победи в най-развитата страна!Ленин - Комунизмът ще победи в най неразвитата страна!Чети Марк довечера!Може да ти помогне!
128
2
 
3
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Слушай СССР. Имам 6 год висше образование дано се сещаш какво работя .Заплатата през комунизма бе 125 лв ,а на миньорите които бяха около мен 700 .Има ли по голямо унижение от т. н. ДИКТАТУРА НА ПРАЛЕТАРИЯТА т.е .ръката управлява мозъка .Сега е почти същото.Цървулитеса милионери,интелигенцията смачкана.Освен ако не иска да прилича на ***.Когато нещата си дойдат на мястото децата ни ще се завърнат.
127
3
 
1
 
! Отговори
СССР преди 13 години
Марко-Селски, страшно е да се гледа какво пречиниха продажните ***(не си противереча, споко) и твоите демократчета, а реки от мед и масло са утопия,братче. И това дето идва след него, може да му се радваме ВСЕКИ ДЕН, ВСЕКИ ЧАС и тн. Познатоти е, нали? Аз съм тъжен,братле, тъжен съм от твоите пропагандни слова, жалко, че има много душевно празни люде. Но така е, ниска култура, чалгийка и така нататък. Много телевизие гледаш май. Запри се!
126
2
 
3
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"И ще злобея, защото съм българин и патриот,"-kato 4eta kakwi gi pi6e6 ne mi prili4a6 nito na balgarin nito na patriot ,a na komunisti4eska otrepka .Ne znam drugite kakwo 6te kajat po waprosa ??? !!!
125
1
 
4
 
! Отговори
Марк до СССР преди 13 години
Съжалявам приятел, че ще трябва да ти съобщя тъжната вест - СССР се разпадна преди 20 г.! Варшавския договор и СИВ се споминаха малко преди това!Това беше трагичния финал на комунистическото управление! А какво ни обещаваха .... - реки от мед и масло при комунизма!"Най-страшното на комунизма е това което следва след него!"- цитат от палски дисидент!Звучиш ми гротескно! Ако не си нещо болен !Дано не е второто!Натъжих се от твоите писания! Честно!Защото е страшно наистина да чета това в 2011
124
4
 
0
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Срина се. ще те затапя кратко,защото без туй всичко от мене е лъжа и помия,късогледо животно. Срина защото тов.Горбачев 85' СПИРА или жестоко намале доставките на суровини и прочее на БГ(не само,но говорим за нас)и вече планът за поредната 5етка е създаден и кам 86'тай прави мизерията и изведнъж държава става с непреразпределени разход,затъват проекти и тн.и почване да внасяме суровини на ПО-ВИСОКИ от СИВ цени,и бюджета се скапва,отделно корумпираните директориДСи други слуби събарят икономиката
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички обичате България.Проблема е че не се обичате помежду си. Дето се казва сами сме си врагове.
122
2
 
4
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Незнам дали знаеш, но последната година при която Б-я има положително салдо от 1 милярд долара от селското стопанство е 89 година"Mnogo pravilno-i kato izgonihte turcite,koito raboteha zemyata i ot togava tanete w glad i mizeriya.
121
2
 
2
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Иво,слушай,преди 44 колко са можели да си позволят образование ВИСШЕ даже в БГ?Вярно е,най-голямото престъпление е изгонването и избиванеето на буржоазната интелигенция, няма грам спор,но после новата интелигенция след 44 е не от богаташи а от бишите селяни и тези селски чада им се позволи да стана,доктори,инжинери,архитекти,геолози и всякакви други интелигенти хора.А къде са тези хора, които 89' са били м/у 20-35г.?Избегаха на запад, защото ДЪРЖАВА СЕ СРИНА- С Р И Н А !Коя интелигенция ебъдеща?
120
2
 
3
 
! Отговори
до 128 преди 13 години
1. Виж 118 - ако беше ефективен защо се срина? /От отговора на този въпрос комунистите бягат вече 20 г. Защото има и друго - Китай - тамошните комунисти направиха необходимите реформи и сега Китай е мощна държава с пазарна икономика и политдиктатура, което чугунените бг комунисти не можеха и да си помислят, щото бяха папагали на Кремъл!2. Изприщвам се като ми кажат какво е построено за 45 г.А да те питам - За същите 45 г какво е построено в една Гърция/да не е Австрия/!И какво щеше в бг без ко
119
2
 
3
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Радуйся поганьец!"E na kakvo da se radvam - na mizeriyata,w koyato jiwee Balgarina li? Ne sam zloben kato tebe.
118
3
 
7
 
! Отговори
Иво до СССР преди 13 години
До 1944 е имало висок стандарт за живот за умните предприемчиви българи но след 09 09 1944 год интелигенцията бе смачкана от пролетариата та до днес Затова младите българи учат в чужбина но не се завръщат ако спечелят образованието си в чужбина а до 1944 год не е било така Защо ли Тези млади българи знаеш ли как се чувстват докато получат доверие навънТе обичат България и милеят за нея но защо да се завръщат както ги кани Гоце и им предлага да ги управляват празни кратуни
117
2
 
0
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
A be hubavo e 4e si vyarva6 pone.Samo deto ne kaza kade si pro4el tova.W arhivite na armiyata nyama takiva danni.
116
1
 
1
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до :dexter: "с най-ниско образовано подрастващо поколение"А сега си прочети поста 121 и ми кажи, откри ли разликите?"чешате","пумия","Ае","ущръб".Така, почвай сега да се срамуваш.И каква е истината? Давай просветли ни светило на познанието.
115
2
 
4
 
! Отговори
до 118 преди 13 години
Дискусия не може да има по въпроса и аз с хора с парчета кремиковски *** в главата вместо мозък няма да споря!Самат история даде отговора - ако т.н. комунизъм беше жизнеспособен щеше да оцелее , а не да се скапе без нито един изстрел!Ееех къде живееш ти бе!Да не си в Сев. Корея!
114
1
 
9
 
! Отговори
vrv до 116 преди 13 години
Мисли и се огледай човече, недей да повтаряш глупости като папагал. Не защитавам социализма, но за 45 години бяха построени - АЕЦ, ТЕЦове, Нефохим, Девня, Балканкар, Кремиковци, БМФ, Прситанища, Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг,Авиокомпания Балкан, електрификация, канализация, пътна мрежа, хиляди заводи от леката промишленост. Незнам дали знаеш, но последната година при която Б-я има положително салдо от 1 милярд долара от селското стопанство е 89 година.
113
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кажи си българското име dexter?Ако те е срам да си го кажеш,то тогава вън от България!Стига си плюл по България!Но мисля,че не си българин а долен провокатор!България ще пребъде!
112
1
 
1
 
! Отговори
Марк до 117 преди 13 години
Ще ти кажа, макар че така ако почнем цяла лекция по история ще ти трябва!Та на въпроса:200 000 се стичат от българските територии останали извън Отечеството:Македония, Тракия, добруджа! Значителна маса доброволци идват и от Бесарабия!Ти сигурно си помисли, че става въпрос за българи от Европа и Америка!Идват и такива - студенти , но те са малък процент от тези 200 хил./просто защото действително не е имало много студенти българи там/!Та това е!