Защо да обичат България?

Take it easy! - това лого би ли подхождало на страната ни
Обновена: 11 мар 2011 11:30 | 10 мар 2011 20:00,
216
Защо да обичат България?
Снимка: Булфото

Българите са нацията, която оценява най-ниско собствения си живот, твърдят социолози. Може ли страна с неудовлетворени граждани да има добра репутация? Отговорът е "не" - защото добър имидж се изгражда отвътре навън, пише в анализ Дойче веле.

Сравнявайки се с Европа, България изглежда като едно мрачно и неприветливо място - без “нормални” институции, без нормални заплати, говори се дори за липса на нормални ценности.

Затова и всички образи, с които през последните години страната представя себе си навън, са всъщност образи от нейното минало, които се опитват да скрият настоящето й.

Кристо, море, хубаво вино, българска роза… България не е нищо от това за света. Страната си остава бяло петно на картата на Европа. Какъв е всъщност проблемът с образа на България? И какъв тип образ би бил ефективен?

Изкривеният образ

Още по темата
8 дек 2010 14:19
114

Отговор на тези въпроси дадоха преди няколко години 80 български организации и експерти в областта на политиката, бизнеса, културата, туризма, образованието и рекламата.

Техният проект “Запазена марка България” бе първият опит да се предложи стратегия за нов имидж на България пред света.

"България не страда от липса на образи, а от систематичен астигматизъм, от изкривено вглеждане в някакъв спретнат свят, който най-често е минал", уточнява пред изданието днес доц. Райна Гаврилова, една от авторките на първата стратегия за нов имидж на България.

"Не може за България да се разказва само покрай тракийското съкровище, а да се пропуска съвременността, която европеецът вижда, когато дойде тук. В 21 век този проект е утопичен", категорична е Гаврилова.

"Дори един ден в страна, в която има само минало, та било то и най-живописното, оставя след себе си единствено миризмата на нафталин в спомените. Кой би искал да отиде на такова място", пита риторично Гаврилова.

Наденица с боб

Страна, в която в един и същи ресторант сервират домашна наденица с боб и турнедо “Росини”, в която Бистришките баби пеят с хип-хоп групи, в която в един и същ двор са паркирани Опел и магарешка каруца, е еклектична, но истинска и любопитна.

”Запазената марка България” е в нейната противоречивост", обобщава Гаврилова.

Затова България се нуждае от нова стратегия за нейния образ, която диалогизира и със стереотипите, и с експеримента. И убеждава, че е място, където всеки може да се чувства комфортно.

Take it easy!

Take it easy! - това лого би подхождало на България. То съвпада с политическото желание на страната да бъде “остров на стабилност” на Балканите.

“Споко” днес в България е и всекидневен начин да кажеш, че тук животът е ценност. С такова лого българинът може да се обърне към чужденеца на неговия език като към приятел и да му каже: "Чувствам се добре в моята страна, заповядай, за да се почувстваш добре и ти".

Засега обаче единственото сравнително ново послание за България е, че тя е вече част от голямото европейско семейство.

Проблемът на това послание е, че не става ясно какво точно от актуалното й състояние прави страната част от Европа и света, завършва материала си Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
4
 
! Отговори
miro преди 13 години
НAЙ СМЕШНАТА ДЪРЖАВА,С НАЙ НАИВНИЯ НАРОД
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм за България!Ще се справим!
109
3
 
5
 
! Отговори
dexter преди 13 години
Докога ще си чешате *** его и ще използвате за защита на тая пумия, която ме срам да назовавам, единствено историята. Животът е тук и сега. А фактите май са достатъчно красноречиви- най-бедната ''държава'', с най-ниско образовано подрастващо поколение, с най-затлъстели деца, и още куп всевъзможни негативи. Ае стойте си тук и си мислете, че живеете изобщо., но сте твърде далеч от истината за много неща. Това, че човек е роден тук, е единствено в негов ущръб... СРАМММММММММ МЕ Е.............
108
1
 
0
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до: 116На колко години си? Та така смело се изказваш.
107
4
 
3
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Народна Република България и нейните огромни успехи във всички области"Osobenno w preimenuvaneto na pomaci,***,turci,4e i daje garci !!!
106
1
 
2
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Не ми се просвещава неукото, то ако беше умно само щеше да чете и пита. 3 фалита нали. Песни и сказки, митове и легенди. Закъсваме след 85', защото ооо няма да обяснявам на *** изкривен ***, така и няма нищо да възприемеш. Обянси ми колко фалита има Бг от 85' до 11' ? Сам си отговори, юнак!
105
3
 
2
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Става въпрос за Балканската война и последвалата я Междусъюзническа!Разчетите са били за армия от 250 хил., но под знамената се явяват още 200 хил. именно от чужбина!По тази причина не е имало оръжие и униформи и в началото са били с цивилните си дрехи, а поради липса на достатъчно патрони се е практикувала твърде често прословутата атака -"На нож"!За това става въпрос"I kade gi pro4ete tiya laji?W koya li 4ujbina e imalo tolkova mnogo bylgari?
104
3
 
7
 
! Отговори
до СССР преди 13 години
Моля ти се само за комунистическия фалит не ми приказвай!Обичам родината си безкрайно, но неистова мразя престъпната комунистическа шайка - единственият виновник зае страданията ни днес!Ако нямаше 45 г. неуспешен комуноексперимент сега щяхме да сме страна със стандарта на Австрия!Само тази тема не!!!!
103
1
 
6
 
! Отговори
Марк до 111 преди 13 години
Да те светна:Става въпрос за Балканската война и последвалата я Междусъюзническа!Разчетите са били за армия от 250 хил., но под знамената се явяват още 200 хил. именно от чужбина!По тази причина не е имало оръжие и униформи и в началото са били с цивилните си дрехи, а поради липса на достатъчно патрони се е практикувала твърде често прословутата атака -"На нож"!За това става въпрос!
102
4
 
4
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Разочарован съм от някои бастуни, коите ги е срам, че са родени българи. И затова ще ви каже това:Спомнете си нашето близко минало, Народна Република България и нейните огромни успехи във всички области, високият стандарт на живот и прочее,спомете си екотът на войните ни за обединението на нашите територии,тежки битки,спомнете си 1878-Освобождението ни!Спомнете си гръмът на черешовото топче и пукотът на чифтетата,помнете юнаци,хайдути,войводи!Не забравяйте и се гордейте с нашата славна история!!
101
3
 
7
 
! Отговори
Tina преди 13 години
За дребните душици е необяснима обичта, която българите изпитват към България. Те измерват всичко в пари и блясък, виждат всичко през очите на другите, чувстват чрез джоба си.Да, българите обичаме България и винаги ще я обичаме. Обичахме я, когато беше една от древните цивилизации, обичахме я, когато се раздели между Балканите и Волга, когато процъфтяваше, когато беше робиня, когато стана свободна, когато я разкъсаха отново, когато бе икономическо чудо. Колко народи обичат така?!
100
3
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 13 години
В природат има процеси на самоочистване!Същото се случва в момента в Бг, като определени индивиди доброволно се изнасят и престават да разпръскват характерното за тях излъчване!Диша се все по-спокойно!
99
6
 
2
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Прочетете в историята за периода - края на 19 и началото на 20 век. Истинските българи са се връщали от чужбина и са ставали доброволци във войните."Za towa li tsyaloto balgarsko opalchenie prez rusko-turskata voyna 1877-78 nabroyava6e samo 7000 4pwela
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не чета дойче веле, защото е анти българска агенция. Цинично е застаряващи *** да ръсят акъл и да дават квалификаций, от 2000км разстояние. Става дума за писачите в българската редакция. България загуби студената война а след това бе зверски разграбена от червената номенклатура (олигархия). Резултата го виждаме. Но България винаги е дърпала напред винаги.
97
2
 
8
 
! Отговори
vrv до dexter преди 13 години
Пише се България, ***. Сигурен съм, че те срам дори от роднините ти. Пожелавам се да устроиш където и да е и никога да не връщаш тук повече. Ако искаш се прекръсти и приеми друга религия, но ни освободи от присъствието си. Мижитурки и предатели като теб винаги са ме дразнели. Ще ти кажа само, че дори и да казваш Джон или Ахмет, ти мойто момче/момиче ще си останеш една гнида. Прав ти път..
96
1
 
6
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до:dexter Аз в *** имам *** майка която миналата седмица се опраси с 8 прасенца.Кое от всичките си ти?А и много интересно,защо да заличават България от картата? Ние не сме те обиждали а ония след "Капитан андреево". На тях се сърди.
95
2
 
6
 
! Отговори
Иво до Андреас Папан преди 13 години
Прочети малко история гръкоманино Когато сте идвали до Европа от бреговете на Африка българите са имали държава макар и не в Европа .Когато сте плагиатсвали шумерската писменост ,както винаги сте го правили, българите са имали своя руничиска писменост. За най голямо съжаление сме признали върховенството на Константинопол, а не на Рим .Затова сега приличаме на мързелановци като вас, а не на католическите народи .
94
2
 
6
 
! Отговори
104 преди 13 години
Това го четох и миналата година.DW - стар грамофон въртящ една и съща плоча.
93
2
 
4
 
! Отговори
Мърто преди 13 години
ТАКИВА КАТО Гаврилова, ЗАЩО СЕ КРИЯТ С ГОДИНИ ПО ИНСТИТУТИТЕ, А НЕ СЕ ВКЛЮЧИХА АКТИВНО В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ?! МНОГО ОБИЧАТ ДА ПРАВЯТ АНАЛИЗИ ПРЕД ЧУЖДИ МЕДИИ, НО АКО ГИ ПОПИТАТЕ, ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА ДА ПРОМЕНИТЕ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ? ЩЕ ЧУЕТЕ ЕДИН КУП ВИСОКОПАРНИ НЕРАЗБИРАЕМИ СОЦИОЛОГИЧЕСКО-ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРМИНИ... И НИЩО ДРУГО! А ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СИ СЕ РАДВАХА НА ФИНАНСОВОТО СИ СПОКОЙСТВИЕ И БЯХА КАТО НАБЛЮДАТЕЛИ НА ПРОЦЕСИТЕ В ДЪРЖАВАТА! КЪДЕ СА АКАДЕМИЦИТЕ, ДОКТОРИТЕ, ПРОФЕСОРИТЕ
92
11
 
3
 
! Отговори
dexter преди 13 години
Няма да съм единственият, а един от нормално мислещите хора в Европа, които смятат, че България трябва да се превърне в една територия, където всички да си извхърлят ***. Тогава поне ще бъде полезна с нещо...... Няма по-срамно нещо от това да си българин...