Защо да обичат България?

Take it easy! - това лого би ли подхождало на страната ни
Обновена: 11 мар 2011 11:30 | 10 мар 2011 20:00,
216
Защо да обичат България?
Снимка: Булфото

Българите са нацията, която оценява най-ниско собствения си живот, твърдят социолози. Може ли страна с неудовлетворени граждани да има добра репутация? Отговорът е "не" - защото добър имидж се изгражда отвътре навън, пише в анализ Дойче веле.

Сравнявайки се с Европа, България изглежда като едно мрачно и неприветливо място - без “нормални” институции, без нормални заплати, говори се дори за липса на нормални ценности.

Затова и всички образи, с които през последните години страната представя себе си навън, са всъщност образи от нейното минало, които се опитват да скрият настоящето й.

Кристо, море, хубаво вино, българска роза… България не е нищо от това за света. Страната си остава бяло петно на картата на Европа. Какъв е всъщност проблемът с образа на България? И какъв тип образ би бил ефективен?

Изкривеният образ

Още по темата
8 дек 2010 14:19
114

Отговор на тези въпроси дадоха преди няколко години 80 български организации и експерти в областта на политиката, бизнеса, културата, туризма, образованието и рекламата.

Техният проект “Запазена марка България” бе първият опит да се предложи стратегия за нов имидж на България пред света.

"България не страда от липса на образи, а от систематичен астигматизъм, от изкривено вглеждане в някакъв спретнат свят, който най-често е минал", уточнява пред изданието днес доц. Райна Гаврилова, една от авторките на първата стратегия за нов имидж на България.

"Не може за България да се разказва само покрай тракийското съкровище, а да се пропуска съвременността, която европеецът вижда, когато дойде тук. В 21 век този проект е утопичен", категорична е Гаврилова.

"Дори един ден в страна, в която има само минало, та било то и най-живописното, оставя след себе си единствено миризмата на нафталин в спомените. Кой би искал да отиде на такова място", пита риторично Гаврилова.

Наденица с боб

Страна, в която в един и същи ресторант сервират домашна наденица с боб и турнедо “Росини”, в която Бистришките баби пеят с хип-хоп групи, в която в един и същ двор са паркирани Опел и магарешка каруца, е еклектична, но истинска и любопитна.

”Запазената марка България” е в нейната противоречивост", обобщава Гаврилова.

Затова България се нуждае от нова стратегия за нейния образ, която диалогизира и със стереотипите, и с експеримента. И убеждава, че е място, където всеки може да се чувства комфортно.

Take it easy!

Take it easy! - това лого би подхождало на България. То съвпада с политическото желание на страната да бъде “остров на стабилност” на Балканите.

“Споко” днес в България е и всекидневен начин да кажеш, че тук животът е ценност. С такова лого българинът може да се обърне към чужденеца на неговия език като към приятел и да му каже: "Чувствам се добре в моята страна, заповядай, за да се почувстваш добре и ти".

Засега обаче единственото сравнително ново послание за България е, че тя е вече част от голямото европейско семейство.

Проблемът на това послание е, че не става ясно какво точно от актуалното й състояние прави страната част от Европа и света, завършва материала си Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
8
 
! Отговори
кат сълзи,кат сополи преди 13 години
Обичам България,но не и тъпите и крадливи политици!Един ден те ще разберат,колко много са загубили,но ще бъде късно!Примери в миналото колкото щеш!
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази статийка нищо не казва!
169
1
 
10
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Нова революция трябва това е истината!
168
0
 
16
 
! Отговори
народа преди 13 години
Истината е ,че трябва най напред да станем добри към себе си в каквото и време да живеем,да носим чуството си за отговорност,и да търсим силно справедливост.
167
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
обичам си българия въпреки боко станишев доган и цецо и фидосова и всички крадци и *** които се мислят и управляват.надявам се че все някой ден нещата ще се оправят че управляващите от дсигурност ще разберат че вече са ни изтупали гърбовете до край
166
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"защото добър имидж се изгражда отвътре навън, пише в анализ Дойче веле."Това е истината. Като си почисти всеки около дома си и си хвърля *** ,където трябва ще положи някакво начало.
165
2
 
12
 
! Отговори
до 184 преди 13 години
Ти като не разбираш или си на 20 и години или никой не може да ти обясни. През 70-те години ,след големите протести във Франция и други западни държави променят социалната си политика за "Капитализъм с човешко лице" взимайки модела от соц.държавите, защото дотогава не са имали такъв. Тази информация е за непредубедени ,а не за този по-долу.
164
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кое и беше добре социално уредено на България не разбирам ?
163
2
 
28
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Единствено,което може да се каже за бивша България е че сега е един ГОВНАРНИК НА ЕВРОПА И САЩ - жИВОТ ЗА ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК НЯМА ТУК - МИЗЕРИЯ,ГЕНОЦИД ДО 4-5 МИЛОНА ПО ПЛАНА РАН ЪТ - това са все още остатъци от една бивша добре уредена социална държава. СМЕНЕТЕ ИМЕТО И -КРАЙНО ВРЕМЕ Е! ДЪРЖАВА БЕЗ ИКОНОМИКА,БЕЗ ДЪРЖАВНОСТ - ИМА ЛИ ТАКАВА?
162
10
 
6
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 13 години
ПАТРИОТИЗМОС Е ГРЪЦКА ДУМА,вулгарите ползват много гръцки думи...патриарх-иа,митрополитос,астрологиа,астрономиа,шизофрениа,гео-графика,геодезиа,фото-графиа и много други
161
1
 
5
 
! Отговори
разград преди 13 години
'ЮРТ - РОДИНА ,ДОМ, а СЕВЕРЛИК - ОБИЧА, ОБИЧАЩ.
160
6
 
0
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 13 години
pitam turcite, нали думата ''ЮРТ СЕВЕРЛИК'' значи ПАТРИО-ТЕИЗМОС -(любов към отечеството ,ктм бащиното) на вулгарски язик!Доколкото виждам- вулгарският език нее алтаиско-турански,а е склавински!!ПРАВ ЛИ СЪМ...гивми фаив,ИАСОООССС
159
0
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
Nyama6 problem-vsi4ko e nared
158
1
 
2
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Пожелавам, лека вечер на всички, които участваха в този зверски дебат, и на тези, които четът, но не се месят-нека да помислят кой говори правдата. А относно, моите двама "другари", дано четат какво сме писали, след като те си обраха чукалата най-позорно. Лека "Турчин" пожелавам ти висчко най-добро и наминавай през Варна, самодивке, разбрахме се с тебе, нядявам си да си разумна и да си наистина жена :-Д ! По-късно мога да хвърля едно ока пак на форума, но засега до скоро или до утре вечер!
157
1
 
5
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Турчин, извинявам ти се за обидите в по-долу коментарите, виждам вече, че си оптимален и умен човек, и затова те моля за прошка. Ти си прав и както може да потвърдиш, говоря само истината за преди 89'. Остави това, че тиквите на ония не узряват, техен проблем. Видях. че не ги подкрепяш, защото знаеш за какво говоря. А, това, че те псувах жестоко е, че те мислех за един дето се пише Отоман и на него на п*тка да го псуваш е малко. И така.... Прощавай!
156
2
 
2
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Ето спор, няма. А за ония продажни *** Марко и Ивко, няка да видят какво казваш ти. За град Варна на пример. И за бастуни като тях ще кажа, като отидеш в един град на някоя страна, говоря за малък и видиш, че улиците са чисти, уредено, хората добре облечени и доволни, разбираш, че таки дръжава и ИКОНОМИКА бачкат ! ! ! Но тези презрели дини не искат да разберат истината, и винаги искат да ни изкарат, че сме били мизерна и скапана страна.БГ е отговаряла не гореказаните показатели!!!!!!!
155
3
 
2
 
! Отговори
sixth sense преди 13 години
"Tur4in" i "samodiva" sa edin isy6t FORUMEN TROL.
154
3
 
3
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Самодивке, нека да не се обиждаме за простотии, знаеш истината и без аз да ти я набивам в главата, а ако не знаем миналото, то бъдеще няма да има. Само умните хора осъзнават и осъждат грешките на миналото и няма да дадът да се повторят. А отностно Турчин, си е прав, но пак прочети 171 коментар. Мисля, че се разбрахме.
153
0
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Пред 89' нашите градове са били хубави като сегашните турски"Saglasen sam-izrasnah vav Varna i pomnya razlikata kato popadnah v Turcita prez 89 ,no tazi sutrin 02 4asa se varnah ot Turciya (razbira se ne v Bg ,a w edna mnogo"razwita" sewerna ewropeyska darjava. I za mi e drago 4e horata sa nadminali waw wsi4ki pokazateli Ewropata.
152
1
 
2
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
За съжаление Tur4in е прав :((((