Защо да обичат България?

Take it easy! - това лого би ли подхождало на страната ни
Обновена: 11 мар 2011 11:30 | 10 мар 2011 20:00,
216
Защо да обичат България?
Снимка: Булфото

Българите са нацията, която оценява най-ниско собствения си живот, твърдят социолози. Може ли страна с неудовлетворени граждани да има добра репутация? Отговорът е "не" - защото добър имидж се изгражда отвътре навън, пише в анализ Дойче веле.

Сравнявайки се с Европа, България изглежда като едно мрачно и неприветливо място - без “нормални” институции, без нормални заплати, говори се дори за липса на нормални ценности.

Затова и всички образи, с които през последните години страната представя себе си навън, са всъщност образи от нейното минало, които се опитват да скрият настоящето й.

Кристо, море, хубаво вино, българска роза… България не е нищо от това за света. Страната си остава бяло петно на картата на Европа. Какъв е всъщност проблемът с образа на България? И какъв тип образ би бил ефективен?

Изкривеният образ

Още по темата
8 дек 2010 14:19
114

Отговор на тези въпроси дадоха преди няколко години 80 български организации и експерти в областта на политиката, бизнеса, културата, туризма, образованието и рекламата.

Техният проект “Запазена марка България” бе първият опит да се предложи стратегия за нов имидж на България пред света.

"България не страда от липса на образи, а от систематичен астигматизъм, от изкривено вглеждане в някакъв спретнат свят, който най-често е минал", уточнява пред изданието днес доц. Райна Гаврилова, една от авторките на първата стратегия за нов имидж на България.

"Не може за България да се разказва само покрай тракийското съкровище, а да се пропуска съвременността, която европеецът вижда, когато дойде тук. В 21 век този проект е утопичен", категорична е Гаврилова.

"Дори един ден в страна, в която има само минало, та било то и най-живописното, оставя след себе си единствено миризмата на нафталин в спомените. Кой би искал да отиде на такова място", пита риторично Гаврилова.

Наденица с боб

Страна, в която в един и същи ресторант сервират домашна наденица с боб и турнедо “Росини”, в която Бистришките баби пеят с хип-хоп групи, в която в един и същ двор са паркирани Опел и магарешка каруца, е еклектична, но истинска и любопитна.

”Запазената марка България” е в нейната противоречивост", обобщава Гаврилова.

Затова България се нуждае от нова стратегия за нейния образ, която диалогизира и със стереотипите, и с експеримента. И убеждава, че е място, където всеки може да се чувства комфортно.

Take it easy!

Take it easy! - това лого би подхождало на България. То съвпада с политическото желание на страната да бъде “остров на стабилност” на Балканите.

“Споко” днес в България е и всекидневен начин да кажеш, че тук животът е ценност. С такова лого българинът може да се обърне към чужденеца на неговия език като към приятел и да му каже: "Чувствам се добре в моята страна, заповядай, за да се почувстваш добре и ти".

Засега обаче единственото сравнително ново послание за България е, че тя е вече част от голямото европейско семейство.

Проблемът на това послание е, че не става ясно какво точно от актуалното й състояние прави страната част от Европа и света, завършва материала си Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
7
 
12
 
! Отговори
мъдрец преди 13 години
На мрънкащите искам да кажа: "Хванете направте нещо. Няма кой да ви върши работата."Прочетете в историята за периода - края на 19 и началото на 20 век. Истинските българи са се връщали от чужбина и са ставали доброволци във войните. Без значение от имотното си състояние. Едва ли тогава се е живеело по- добре от днес.Помислете дали ще можете да направите това..
70
1
 
2
 
! Отговори
Марк до 222 преди 13 години
Тоя па?!?!
69
11
 
10
 
! Отговори
Милана преди 13 години
Защо да обичам България?България е моята Родина. Тук съм се родила, тук са родени родителите ми и дедите ми. Те са я защитавали с кръвта си и са умирали в бой за нея. ЗАТОВА обичам България.Българският език и българската писменост са едни от най-старите на света. Няма по-богат и по-изразителен, по-пъстроцветен и картинен език от нашия роден български език. По тази причина винаги ще я обичам. Нищо, че ще се намерят необозримо множество умници, които ще обясняват, че няма за какво да я обичам.
68
2
 
11
 
! Отговори
до 76 преди 13 години
Вече ще почна да вия и да бия, но докога ще ви повтаряв, че България е средоевропеска държава и по население/макар че намалява/ и по територия!!!По-малки са например:Албания, Македония, Хърватия, Босна и Херцоговина, Сърбия, Словения, Словакия, Австрия, Швейцария, Литва, Латвия, Естония, Малта, Ирландия, Дания, Холандия /по територия/ , Норвегия /по население/ и др.
67
12
 
7
 
! Отговори
222 преди 13 години
Българите са прибързано освободени от робство и неспособни да градят нещо значимо . За съжаление нищо свято не остана за тази изчерпана нация. Но да не драматизираме ,много велики народи са изчезвали :))
66
7
 
15
 
! Отговори
до Александрос преди 13 години
Гамимени,великата ти Елада защо не вземе да се върне и изконните си земи в Пелопонес и да не точи лиги по българските земи.Елада почва надолу от Ламия.А ние българите може да си живеем в кочинка,ама си е наша и си я обичаме.Живот назаем не щем.
65
3
 
3
 
! Отговори
edmon преди 13 години
Obichame Bulgaria,tova ne moje da se otricha.Samo ne mojem da se primirim s misalta,che jiveem v malka i skromna darjava.Trabva da se vijdame,taka kakto izglejdame otstrani,a ne kak bihme iskali da se vijdame
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАЩО ДА ОБИЧАТ БГ.ЛУДИ ЛИ СТЕ? БГ ИМА МНОГО ЗА ОБИЧАНЕ,НО КАТО *** ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА.
63
10
 
18
 
! Отговори
Марк преди 13 години
България е място за истински мъже и жени!Тук хилавите европейчета няма да издържат и месец!Въпросът е да си повярваме !А после ще започнем и да им натримваме носа!Първо на съседите гърчоляци и сърболяци , а след това и на цялата Юръп!
62
4
 
2
 
! Отговори
до Мария преди 13 години
Мариьо, ха ха ха разходите дето ги изброи...ха ха ха ...мислиш ли ,че ти вярва някой....или наемче някакво,а.
61
3
 
7
 
! Отговори
assss преди 13 години
Общо взето тука просперират такива ,които са проумяли георграфската ширина...Човек говореш 2 езика преспокойно може да си взема заплата 1500-2000 хиляди на месец....Примерно сега от ЕС отпускат субсидии за развиване на селски туризъм,след като построиш къща в старинен стил ти връщат 70% от инвестицията.....разбира се преди това експерти одобряват проекта...Но със сигурност никой няма да просперира ако се вслушва в оплакванията от сорта ,че някой си вземал 200 или 300 евро
60
1
 
14
 
! Отговори
Архиепископ Макариус преди 13 години
62Александрос тъкмос да станас гъркас и то взе це нещо се сбръцкас с Еладас!Как да се погърца като Еладас требас вратис 700 млрд. еврос?!?!По 70 000 еврос на човекос!Каквос се праис Александрос?
59
1
 
9
 
! Отговори
Омекотител преди 13 години
Никълъс, все ще съберем сребро колкото за твоя череп, провокаторче ;)
58
7
 
2
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 13 години
BG-Simvuli za Meni pirsunalnu sa:T.VLAYKOV,P.YAVUROVF,4ODOMIR,Zlatio BUIADJIEV,DORA GABE,BOIAN PENEVF,,VAZOVF,DIBILIANOV,NIDIALKA KIRANUVA/pivitca/ IANKA RUBKINA,,,Han KOBRAD,han ASZPARUH,,HRISTU BOTEV-/VASIL KUN4EV-NE),,,RAN BUSILEK,KARALII4EV,ILIN PILIN,YOFVKOFV,,VASIL DRUMEV,,PODVARZA4OVF....RILSKI+BA4KOVSKI MANASTIRI,,JERAVNA//,BG-LOKANKI+SODJUTZI....
57
4
 
22
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Обичам България, защото съм пенсионерка с 32 год трудов стаж и 202 лв пенсия. От тях 70 лв за ток, 40 лв за лекарства ,15 за кабелна ,15 за интернет, 20 за телафон ,останалите за храна, вода ,обувки и дрехи.Това очаква и вас.Обичам България.
56
3
 
4
 
! Отговори
sever преди 13 години
bravo alemania!!! varvarite tam da si GO talkuvat kakto iskat.DA celuvat dupetata na kradlivi upravnici oshte 20 godin
55
16
 
14
 
! Отговори
Mango ot Stolipinovo преди 13 години
nema bulgaria ima BULGARISTAN
54
11
 
5
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Тази госпожа дали се е сетила да си сложи лигавниче, за да не се намокри от толкова плювни.И какъв въпрос е това? Все едно да питаш "Защо да обичат майка си?"Едно нещо се забелязва: Когато българите започват да си връщат вярата и самочувствието, когато България наистина се оказва единствената стабилна страна на Балканите, когат ясно се показва, че е много привлекателна за туристи, всички наскачат срещу нея като бесни.Защо? България ще се справи с проблемите си. А вие със злобата си?
53
1
 
6
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до 35По принцип не чета постове на шлйокавица и не одговарям на анонимни, но по изключение...Първо прочети какво и как си го написал/ла и после прави забележки, защото е много трудно да ти се разбере "написаното".Форум е дума с латински корен и е възприета в съвременните езици, както думате - компютър,доктор,парламент идруги. Ползва се за улеснение на комуникацията.....
52
21
 
9
 
! Отговори
НИКЪЛЪС АЛЕКСАНДРОС преди 13 години
ставате ГЪРЦИ--ставате ЕЛЛИНЕС..обединяваме земя-тя по принцип сие изконно ЕЛИНСКА.-с маика ЕЛЛАДА.и готово КАКВО ИМА ДА МИСЛИТЕ, БРАТЯ ВУЛГАРИ.!!ЗАКРИВАМЕ ТАЗИ *** ВУЛГАРИА!!!