Защо да обичат България?

Take it easy! - това лого би ли подхождало на страната ни
Обновена: 11 мар 2011 11:30 | 10 мар 2011 20:00,
216
Защо да обичат България?
Снимка: Булфото

Българите са нацията, която оценява най-ниско собствения си живот, твърдят социолози. Може ли страна с неудовлетворени граждани да има добра репутация? Отговорът е "не" - защото добър имидж се изгражда отвътре навън, пише в анализ Дойче веле.

Сравнявайки се с Европа, България изглежда като едно мрачно и неприветливо място - без “нормални” институции, без нормални заплати, говори се дори за липса на нормални ценности.

Затова и всички образи, с които през последните години страната представя себе си навън, са всъщност образи от нейното минало, които се опитват да скрият настоящето й.

Кристо, море, хубаво вино, българска роза… България не е нищо от това за света. Страната си остава бяло петно на картата на Европа. Какъв е всъщност проблемът с образа на България? И какъв тип образ би бил ефективен?

Изкривеният образ

Още по темата
8 дек 2010 14:19
114

Отговор на тези въпроси дадоха преди няколко години 80 български организации и експерти в областта на политиката, бизнеса, културата, туризма, образованието и рекламата.

Техният проект “Запазена марка България” бе първият опит да се предложи стратегия за нов имидж на България пред света.

"България не страда от липса на образи, а от систематичен астигматизъм, от изкривено вглеждане в някакъв спретнат свят, който най-често е минал", уточнява пред изданието днес доц. Райна Гаврилова, една от авторките на първата стратегия за нов имидж на България.

"Не може за България да се разказва само покрай тракийското съкровище, а да се пропуска съвременността, която европеецът вижда, когато дойде тук. В 21 век този проект е утопичен", категорична е Гаврилова.

"Дори един ден в страна, в която има само минало, та било то и най-живописното, оставя след себе си единствено миризмата на нафталин в спомените. Кой би искал да отиде на такова място", пита риторично Гаврилова.

Наденица с боб

Страна, в която в един и същи ресторант сервират домашна наденица с боб и турнедо “Росини”, в която Бистришките баби пеят с хип-хоп групи, в която в един и същ двор са паркирани Опел и магарешка каруца, е еклектична, но истинска и любопитна.

”Запазената марка България” е в нейната противоречивост", обобщава Гаврилова.

Затова България се нуждае от нова стратегия за нейния образ, която диалогизира и със стереотипите, и с експеримента. И убеждава, че е място, където всеки може да се чувства комфортно.

Take it easy!

Take it easy! - това лого би подхождало на България. То съвпада с политическото желание на страната да бъде “остров на стабилност” на Балканите.

“Споко” днес в България е и всекидневен начин да кажеш, че тук животът е ценност. С такова лого българинът може да се обърне към чужденеца на неговия език като към приятел и да му каже: "Чувствам се добре в моята страна, заповядай, за да се почувстваш добре и ти".

Засега обаче единственото сравнително ново послание за България е, че тя е вече част от голямото европейско семейство.

Проблемът на това послание е, че не става ясно какво точно от актуалното й състояние прави страната част от Европа и света, завършва материала си Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
8
 
! Отговори
до 102 преди 13 години
Ще ми направиш лична услуга, ако по-скоро си биеш камшика!
90
18
 
9
 
! Отговори
dexter преди 13 години
Да обичам Булгария ли? НИКОГААААААА....Винаги ще сме е срам, че съм се родил в тая *** и в момента, в който се устроя напълно в чужбина само ще се моля по-скоро да я заличат от картата на света...........
89
1
 
4
 
! Отговори
до 98 преди 13 години
Мариьо,знам за пенсионери и с 136 лв.Е,кой е виновен...но мисълта ми е ,че има и не толкова зле пенсионери.
88
1
 
11
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до :АНДРЕАС ПАПАНДРЕУЗдравей гръко от индийски произход (малака).Ако нещо не ти пасва в България и не харесваш българите - моля, никой нете е вързал, невлизай тук. На никой от нас няма да липсваш, даже няма и да забележиме, че те няма.
87
0
 
16
 
! Отговори
Арх. Макариус до 90 преди 13 години
Андреас ти си ми многос близъкс!Затовас сте те питамс:Когас Еладас сте си пласта 700млр. еврос?В Атен веце цели улицис с магазинас са фалитас...Неее Папандреу, аз сте стана американос ...., а мазе и германос щото германос сте вземес остлови от вас глрокос, ка то не пласта дългос милиардос....Ласа лабота Еладос аут от еврозонас........Много мързеливас гракос и много узо и сиртакос, а после нема еврос платис кюфтакис , дето хам-хумчос....
86
1
 
7
 
! Отговори
Мария до 72 преди 13 години
Тъжното не e, че не вярваш в българската действителност ,защото има пенсионери с 150 лева, а това че у нас кравата сучи телето .Ти виждал ли си такова чудо. Дано никога не видиш.
85
2
 
1
 
! Отговори
мъдрец преди 13 години
предлагам1. Да се запишеш в 1-ви клас.2. Ако успееш да го завършиш да запишеш 2-ри клас. и така до 4-ти.После ще ти кажа какво да правиш след това.
84
2
 
2
 
! Отговори
do Милана #80 преди 13 години
Az obicam Bylgaria zastoto tuk jiveiat hora kato Милана i neinite rodnini i predci...
83
2
 
13
 
! Отговори
ИСТИНА преди 13 години
БЪЛГАРИНА Е НАЙ НЕЩАСТЕН В ЦЯЛ ЕС ЗАЩОТО Е СИРОМАХ И ЖИВЕЕ В НЕМОТИЯ.ЗАЩОТО Е БЕЗРАБОТЕН,БЕЗ ПРАВА,ХРАНИ СЕ НЕЗДРАВОСЛОВНО ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ ЗА ХУБАВА И НОРМАЛНА ХРАНА.ЗАЩОТО БЕДНОТИЯ ГО ИЗЯЖДА ОТ ВЪТРЕ ПСИХИЧЕСКИ,ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНО.В СЛЕДСТВИЕ НА ТЕЗИ НЕЩА БЪЛГАРИНА СЕ ОЗЛОБЯВА,ПОБЕСНЯВА И ЖИВЕЕ НЕЩАСТНО И СЕ ЧУСТВА ***..ВСИЧКО Е ОТ БЕДНОТИЯТА,МИЗЕРИЯТА И НИСКИТЕ ДОХОДИ КОИТО ВЗИМА.ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ НОРМАЛЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ,КАМО ЛИ ДА ИМА ЖЕНА И ДЕЦА.СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ИДВА ДЕПРЕСИЯТА И САМОУБИЙСТВОТО
82
0
 
7
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до :79В грешка си.Няма големи и малки държави, има големи и малки народи.А познай до три пъти към кои спадаме.
81
3
 
1
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Социализъм!
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
zatova ne Rodinata a Dyrjavata vliza v Shengniatazatova kato vidia Cwetanov vsepove4e go namiram da prili4a na 4eren fontanzatova stiskam palci na malkata zapalka da zadyrji za po-dylgo vreme i ne samo da se izpikae na Ceco-fontana ami da mu se izsere na glavata i go prati na maina si raina
79
13
 
4
 
! Отговори
АНДРЕАС ПАПАНДРЕУ преди 13 години
турците ви окрадоха..ТЕ СА СПЕЧЕЛИЛИ ВЕЧЕ--навсякаде класифицират вас като тюрки и татари..Искам дамо да ви питам -КОИ ЧУВСТВАТЕ ПО БЛИЗЪК И ЗНАЧИМ ЗА ВАС-КОИ ВИЕ ДАЛ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ЕВРОПА!!!ЕЛЛАДА И НЕИНИЯТ ОБРАЗ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО-ВИЗАНТИА..ИЛИ АЛТАИСКИТЕ ТЮРКО-МОГОЛИ МИКС-КАРАШИК?????
78
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз обичам Бълагария!
77
2
 
1
 
! Отговори
до мъдрец преди 13 години
Какво да направя бе ***? Да ти счупя главата освен,друго кво да направя?
76
4
 
2
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
До ***!Много моля г-н *** не позволявайте на този * от" Dead Space 2" KREMENA ST ZAG да пише тези глупости!
75
2
 
4
 
! Отговори
ISTINATA!!! преди 13 години
Защо обичат RODINATA Българияe mnooOOOoooo go po-razli4no ot:Защо HEобичат DYRJAVATA БългарияRodinata: towa sa prirodata, horata ( no niakoi ot tiah), istoriata, kulturata, dori Ico OsmicoDYRJAVATA: towa dnes sa onezi hora koito sa v zatvora za ubiistva i grabeji, Pravitelsvoto na4elo s mosennici kato Ceco, Boce i Diace, mitni4ariote, policaite i Geineral *** Analev-bahura-toio go napisah zastoto baba e bila syu4eni4ka s toai *** do 7 klas
74
2
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 13 години
222Сървайвър е театро!Тук е реалност и е интересно!Спокойствието е в гробищата и е вечноооо!
73
0
 
2
 
! Отговори
222 преди 13 години
Марко що не ходиш в Сървайвър :) На нас ни се живее нормално
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дайте на българина 1000 евро средна заплата и от най-нещастната нация на света ще станем най-щастливата. Много малко ни трябва, но явно някои имат интерес от събременния български геноцид и стандарт на живот и затова в тази зелена райска зема се шири такава мизерия.