С едничка мисъл за бензина

Правителството се зачуди как да намали цените
Обновена: 11 мар 2011 16:04 | 11 мар 2011 15:51,
230
С едничка мисъл за бензина
Снимка: Булфото

Правителството възложи на трима министри – на финансите, на икономиката и на транспорта, да извършат анализ и да предложат действия, които да сведат до минимум негативното влияние от увеличените цени на горивата.

Решението за този съвет е взето след доклад на министър Александър Цветков заради поскъпналия дизел.

Само преди дни Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите започнаха проверка за наличието на картелно споразумение при определянето на крайните цени на горивата.

Още по темата
От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време повишението на цената на дизеловото гориво в България е в рамките на 12%, но изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба, съобщават в писмо до медиите от „Лукойл”.

В него пише още, че в почти целия ЕС (с изключение на Швеция) дизеловото гориво без акциз и ДДС е по-скъпо от бензин А95.

Поради социалните функции на дизеловото гориво обаче повечето европейски страни са възприели такава данъчна политика, че след данъчно облагане крайната цена на бензина става по-висока от тази на дизела.

От нефтената компания допълват, че у нас почти половината от крайната цена на горивата (40–46%) се формира от държавни вземания – ДДС и акцизи.

"Тази тенденция може да се промени само чрез промяна в данъчната политика", твърдят от "Лукойл".

В същото време обаче продължава да зрее общественото недоволство срещу високите цени на горивата.

Поне 20 000 души в цялата страна ще се включат в гражданския протест, обяви Ирмена Кръстева, координатор на шествието в столицата.

То ще се проведе в неделя, 13 март, от 13,00 часа в цялата страна.

Протестиращите ще се съберат при Кино "Арена Запад", като шествието им ще стигне до площад „Народно събрание”.

Ето какви са цените на горивата в целия ЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
18
 
! Отговори
PENE преди 13 години
Правителството се чудило как да намали цените на горивата ....... ! ?Пореден цирк !? Достатъчно е Боко Тиквата да се обади на приятелят си Вальо Златев , и да му каже , че вече на може да си прави каквото иска ! Но как да стан е това , след като същият този Вальо му е и ОСНОВЕН СПОНСОР ! ! !
30
1
 
14
 
! Отговори
Правителството ни преди 13 години
Да се качват на Фалкона и до Люксембург, която е с най-високи заплати и стандарт в света. Но там продават горивото с 32 стотинки по-евтино от тук. Как става този номер. Или в Андора, цена на дизела 2,01 лева.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това за мен е поредната нечия предизборна кампания! Че горивото е скъпо за стандарта ни, скъпо е! Но горивото ни е най евтино в европа, пътувам доста и следя цените в различни държави. Не трябва да се гони понижаване на горивото, ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОВИШАТ!!! Всичко друго, протести и разни размисли как да се намали цената на горивото за мен са опити за залъгване на народа. Горивата никога няма да поевтинеят, напратив, вече само ще се повишават в цял свят! Решението е в по високи заплати!
28
1
 
2
 
! Отговори
АЛО, МАТЕМАТИКА... преди 13 години
..ПЕЧАЛБАТА НА "ЛУКОЙЛ" Е 18%........МААНИ АКЦИЗА, ДЕТО...... Е НАЙ-НИСКИЯ В ЕВРОПА!!!КОЙ ЩЕ ИМ СВАЛИ ПЕЧАЛБИТЕ НА "БРАТУШКИТЕ"...???!ТИ ,ЛИ....???!!
27
1
 
17
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
До едно бързо въпросче:Ще ти кажа как става тоя номер - от 1 януари вдигнаха акцизните ставки. Да не говорим, за пълния абсурд как акциз се облага с ДДС, демек - облагаш един данък с друг данък. Ей ти я разликата.
26
1
 
7
 
! Отговори
вангел преди 13 години
бинзиня 7.99лв килоту!!!
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
31 - Че Лукойл защо не си оптимизират прозводствените разходи:))
24
8
 
4
 
! Отговори
Ванга преди 13 години
Бойко е поръчал земетресението в Япония, за да свали цената на петрола!
23
1
 
47
 
! Отговори
едно бързо въпросче преди 13 години
Юли 2008г цена на петрола за барел 151$ цена на дизела на Лукойл 2,56лв.Март 2011г цена на петрола за барел 100$ цена на дизела на Лукойл 2,60лвЕ КАК СТАА ТОЗ НОМЕР БЕ???
22
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво ревете срещу Лукойл? Те ли са виновни за акциза?Тия превозвачи вместо да протестират, че им се вдига крайната цена да помислят как да си оптимизират разхода. Всеки знае да кара 15-годишна товарна трошка, да харчи безумни количества гориво и да бълва мръсотии. Така и баба ми знае да превозва.
21
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Споко нищо няма да стане! Цените ще растат, хората ще обедняват и ще умират тихо и кротко:) Гарантирано от ГЕРБ:)
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хайде като в Либия ..... НА ОРЪЖИЕ
19
2
 
9
 
! Отговори
национализация преди 13 години
Да се национализират тези мекерета Лукоил и всички останали
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахахаха! И как ще го направи Боко! Бюджета му е на червено за януари с над 400 млн, така, че с данъци няма да стане:))))
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В писмото на Лукоил се съдържа следното признание: "От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време повишението на цената на дизеловото гориво в България е в рамките на 12%, но изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба." разликата между 23 и 12 е 11% и тя е за сметка на търговската печалба, но не на цялата печалба - т.е. до сега печалбата е била минимум над 11%.
16
5
 
29
 
! Отговори
смеееееееееех преди 13 години
Поредния пиар на Боцо.Нищо нема да напраят само си чешат езиците.Оставка на правителството е тва е решението на проблемите в БГ.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NA 13 3MA GLUPACI PLATENI OT BSP STE PROTESTIRAT NA KRAK O PARI I PREZRENI NA KRAK PLATENI BUDALI
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
17 - *** нали и АЕЦ не щете! С какво ще ги зареждате:))
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що бе! Шел и ОМВ също ли са на руснаците:) Защо нещо не виждам да ги конкурират:))))
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Веднага предлагам решение - да се премине към електрически коли!