С едничка мисъл за бензина

Правителството се зачуди как да намали цените
Обновена: 11 мар 2011 16:04 | 11 мар 2011 15:51,
230
С едничка мисъл за бензина
Снимка: Булфото

Правителството възложи на трима министри – на финансите, на икономиката и на транспорта, да извършат анализ и да предложат действия, които да сведат до минимум негативното влияние от увеличените цени на горивата.

Решението за този съвет е взето след доклад на министър Александър Цветков заради поскъпналия дизел.

Само преди дни Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите започнаха проверка за наличието на картелно споразумение при определянето на крайните цени на горивата.

Още по темата
От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време повишението на цената на дизеловото гориво в България е в рамките на 12%, но изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба, съобщават в писмо до медиите от „Лукойл”.

В него пише още, че в почти целия ЕС (с изключение на Швеция) дизеловото гориво без акциз и ДДС е по-скъпо от бензин А95.

Поради социалните функции на дизеловото гориво обаче повечето европейски страни са възприели такава данъчна политика, че след данъчно облагане крайната цена на бензина става по-висока от тази на дизела.

От нефтената компания допълват, че у нас почти половината от крайната цена на горивата (40–46%) се формира от държавни вземания – ДДС и акцизи.

"Тази тенденция може да се промени само чрез промяна в данъчната политика", твърдят от "Лукойл".

В същото време обаче продължава да зрее общественото недоволство срещу високите цени на горивата.

Поне 20 000 души в цялата страна ще се включат в гражданския протест, обяви Ирмена Кръстева, координатор на шествието в столицата.

То ще се проведе в неделя, 13 март, от 13,00 часа в цялата страна.

Протестиращите ще се съберат при Кино "Арена Запад", като шествието им ще стигне до площад „Народно събрание”.

Ето какви са цените на горивата в целия ЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто..." Това са цените във виртуалните стокови борси, а не реалните цени на физически търгувания петрол. Цените на борсите се формират на база на спекулация и търговия с виртуални цифри. Реалния петрол се продава на твърди цени, а тези цени, които се повишават по еди колко си долара на барел са само за търговия с фючърси и деривативи, т.е. борсова електронна игра. И Лукоил го знаят, но народа не.
10
1
 
18
 
! Отговори
c0ldblooded преди 13 години
бързичко ще трябва да се чудите хубосници че на 13ти ще ви запари под задниците. А това е само началото...
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има нещо символично в цифрата три!В случая ми звучи като тимата ***!Ще им дам безплатен съвет-нещата ще се оправят когато подадат оставка!
8
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-ниският акциз !Най-ниските заплати в сектора !Най-ниският Данък печалба !Най-ниски останали данъци !Същите цени като навсякъде !Как става това ?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DA OBIAVIM VOINA NA LIBIA I DA IM VZEMEM PETROLA A R .OVCH DA POSTAVI POSREDNICI PO VERIGATA
6
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цените на горивата са нормални, заплатите са ниски
5
6
 
37
 
! Отговори
е преди 13 години
Абе- я у лево! Чудили се били- смешници! Стига имитирахте загриженност- на 13 сме на протест!
4
1
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 13 години
Значи от тези обясненийца разбирам следното:За да стане както в нормалните държави от ЕС, т.е. дизела да е с около 10ст по-евтин от бензина, то акциза му трябва да се намали с 200 лева от 615 на 415 лева. Защото в момента е с 10ст по-скъп при акциз 615 лева за дизел и 710 лева за бензин!!! За да не намалят чак с 200 лева акциза, може да понамалят ДДС-то върху акциза (данък върху данъка)!!! А да видим дали ще има някакви краткосрочни действия в близките 10 дни например!!! ВАЖНО Е! НАистина...
3
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леле! *** как го е грижа Боко за цените на авера му Златев! Вярно е!:)
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми може да врътнат още някоя далаверка с държавния резерв, например. То за това не са нужни трима министри, а само Бойко и Златев да се срещнат, ако могат да се удържат да не се напият до безпаметност.
1
4
 
15
 
! Отговори
Daytona преди 13 години
Вчера бг отново се показа като възможно най-смешния сайт!