Мизерия мори 55% от българите

Търпим най-много лишения от всички в ЕС според проучване
Обновена: 15 мар 2011 10:55 | 14 мар 2011 18:05,
422
Мизерия мори 55% от българите
Снимка: Булфото

Българският потребител търпи най-големи лишения от всички граждани в Европейския съюз. Това показва проучване на Европейската комисия, данните от което бяха представени от асоциация „Активни потребители“.

Повече от половината българи – 55%, са с мизерни материални възможности, показват данните. В дъното на класацията са още Румъния с 49% и Унгария с 41 на сто. За сравнение средната стойност за ЕС на процента на материални лишения е 17.

Най-добри материални възможности имат потребителите в Люксембург – там хората, които търпят материални лишения, са 4%, както и в Швеция и Холандия (с по 5%).

Степента на материалните лишения се измерва като процент от хората, които не могат да заделят пари за най-малко 3 от 9 показателя – непредвидени разходи, едноседмична годишна почивка далече от дома, погасяване на ипотека или битови сметки, храна с месо или риба всеки втори ден, поддържане на топлина в дома, пералня, цветен телевизор, телефон или личен автомобил.

България е на дъното на класацията по пазаруване в интернет – на предпоследно място преди румънците. Само 5% от хората са правили покупки чрез интернет през 2010 г.

Българите са сред най-недоверчивите в Евросъюза по отношение на безопасността на храните, показва още проучването – 46 на сто от анкетираните са заявили, че голяма част от храните, които се продават на пазара, не са безопасни. Само румънците вярват, че ядат по-лоша храна от нас.

Страната ни е на последно място по индекса „условия за потребителите“ с 42%. Индексът се формира от фактори като доверие в изпълнителната власт, дейност на потребителските организации, процент на жалбите, получени обезщетения и др.

България е на последно място и според средствата, които държавата отделя за финансиране на потребителските организации – едва 3 евро годишно на 1000 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
2
 
11
 
! Отговори
Хайдутин. преди 13 години
Само знаете да говорите. Някой от вас беше ли на протеста в неделя, не нали. То с такива страхливи същества няма как да стане истински протест в който да се чуе гласът на народа. Докълто си мълчите и се криете в къщи нищо няма да се промени, докато малобройно протестираме отново. Трябва да сме всички заедно и не да спорим помежду си, а да се обединим с една обща цел по-добър живот. Всички имаме проблеми причинени от глупавото правителство - варианта да се бием един срещу друг е изгоден за тях!
357
1
 
11
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА СА ТОВА - НЯМА ТАКИВА РАБОТИ - ВСИЧКИ В БГ СМЕ МНОГО БОГАТИ ...... И ТОВА В НАЙ-ГОЛЯМА СТЕПЕН ГО ДЪЛЖИМ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПРЕМИЕРЪТ-СЛЪНЦЕ - БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ... КАКТО И НА ЕКИПА МУ ...
356
7
 
15
 
! Отговори
giorgos papanikolaou преди 13 години
Последните 20 години "демокрация" най-голямото ви постижение като народ са "мизерията, чалгата, Азис и *** по-света", така ли беше по-време на ТОДОР ЖИВКОВ????????????????????????? Айде най-после, погледнете горчивата истина в очите, от нея най-много боли, признавам си!!!!!!!!!!!!!!!!!
355
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бъркайте българите с ***!!!
354
6
 
5
 
! Отговори
Ала- бала..... преди 13 години
Днес. бг оправете си процентите. Не стига, че злобните станаха още по- злобни и с тези проценти им засилвате още повече негативните емоции. И бълват екскременти из, целия форум. Вечно недоволните станаха още по недоволни, а всъщност не могат да си представят, дори, че има много по- големи нещастия и трагедии и проблеми от техните. Докато не изпатиш и не изпиташ болката на ближния няма как да станеш съпричастен и да осъзнаеш!
353
0
 
5
 
! Отговори
хммммммм..... преди 13 години
Ти тези заучини клишета си остави при старите книжки.... Не те знам на колко години си, но определено не цъфтиш от към възраст щом са ти такива разсъжденията. Докато делиш хора по етническа принадлежност и цвят и злобеeш по форуми, така ще бъде.
352
9
 
11
 
! Отговори
giorgos papanikolaou преди 13 години
КОЛЕЛОТО НА ИСТОРИЯТА СЕ ВЪРТИ И ЩЕ СЕ ВЪРТИ ДО ОКОНЧАТЕЛНАТА ПОБЕДА НА КОМУНИЗМА!!!!!!!!!!!!!! ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
351
1
 
4
 
! Отговори
!!! преди 13 години
И си оправете процентите, изобщо не са верни.
350
1
 
9
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Много тежко, кой оцелее. Овцете вместо да си живеят живота им се налага да оцеляват. Много дълъг период и много тежък!
349
3
 
38
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Какви 55% бе кой е правеил това изследване мизерия мори 95% от българите и ще става по-зле,защото сме ОВЦЕ!
348
2
 
27
 
! Отговори
ned преди 13 години
Тук има някаква грешка... не 55% а 95% !!!
347
1
 
17
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Това е най- тежкия и продължителен период! И друг път е имало подобно нещо, но като тази мизерия никога не е било! На, тези които им предстои да загубят работата си и прочие дупе да им е яко!
346
0
 
7
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
mnogo se govori i mnogo se piwe a polozenieto ot zle vse kam po zle varvi vav vsi4ki nasoki. balgarinat e umoren, kleknal na kolene. 4aka da svarwi i da umre. zalko , mnogo zalko. glad, mizeriq,niweta,ubiistva,mor i svarwek.tova e balgariq sega 22 godini ve4e.
345
0
 
13
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Не само пари, но без тях не може. Зависи за колко пари става въпрос или за нищо . Защото, ако нямаш никакви доходи, друга песен ще пееш. Парите са средство за преживяване.
344
7
 
4
 
! Отговори
Gen преди 13 години
Животът не е само пари.
343
3
 
7
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Нищо ново. Богатите стават още по- богати, бедните още по- бедни, това си всеизвестна закономерност. Коментарите на 362 и 363 са от един и същи човек, който води монолог. Пита се и си отговаря, мизерията до къде доведе хората до лудост и оскотяване и вечната мисъл за утрешния ден. Какво общо има лятото с тази новина? Вече се чудят някои хора, как да си запълват свободното време в писания освен, че са неграмотни и извън темата.
342
10
 
4
 
! Отговори
Клара преди 13 години
Българите сме най-великата и умна нация!
341
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
362 ти си *** бе"лиатото" що се излагаш да пишеш изобщо?
340
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
честито за старата нова новина -няма проблем идва лиатото и зелено ще има много...
339
2
 
6
 
! Отговори
dali преди 13 години
Говорейки за промените в обществената йерархия и социалния статус, Стийв Уилямс си припомни гледки на черни мерцедеси и волги, които сигнализират със светлините си, за да отбиеш и да мине "ВИП персоната"."24 години по-късно е потискащо, че същият феномен съществува. Големи черни автомобили, мигащи светлини и водачи, които смятат, че едни са правилата за тях, а други за "обикновените хора".Разликата е, че този път тези водачи обикновено не са от политическия елит, а водещи фигури от "сивата" икономика, меко казано, или "мутри"- ако се изразим по-малко учтиво" каза Уилямс, като добави, че не всички в големи черни автомобили са "мутри"."Българите са малко като британците. Проявявате склонност да сте много самокритични, да виждате "чашата" по-скоро "наполовина празна" отколкото "наполовина пълна", допълни британският посланик.