Мизерия мори 55% от българите

Търпим най-много лишения от всички в ЕС според проучване
Обновена: 15 мар 2011 10:55 | 14 мар 2011 18:05,
422
Мизерия мори 55% от българите
Снимка: Булфото

Българският потребител търпи най-големи лишения от всички граждани в Европейския съюз. Това показва проучване на Европейската комисия, данните от което бяха представени от асоциация „Активни потребители“.

Повече от половината българи – 55%, са с мизерни материални възможности, показват данните. В дъното на класацията са още Румъния с 49% и Унгария с 41 на сто. За сравнение средната стойност за ЕС на процента на материални лишения е 17.

Най-добри материални възможности имат потребителите в Люксембург – там хората, които търпят материални лишения, са 4%, както и в Швеция и Холандия (с по 5%).

Степента на материалните лишения се измерва като процент от хората, които не могат да заделят пари за най-малко 3 от 9 показателя – непредвидени разходи, едноседмична годишна почивка далече от дома, погасяване на ипотека или битови сметки, храна с месо или риба всеки втори ден, поддържане на топлина в дома, пералня, цветен телевизор, телефон или личен автомобил.

България е на дъното на класацията по пазаруване в интернет – на предпоследно място преди румънците. Само 5% от хората са правили покупки чрез интернет през 2010 г.

Българите са сред най-недоверчивите в Евросъюза по отношение на безопасността на храните, показва още проучването – 46 на сто от анкетираните са заявили, че голяма част от храните, които се продават на пазара, не са безопасни. Само румънците вярват, че ядат по-лоша храна от нас.

Страната ни е на последно място по индекса „условия за потребителите“ с 42%. Индексът се формира от фактори като доверие в изпълнителната власт, дейност на потребителските организации, процент на жалбите, получени обезщетения и др.

България е на последно място и според средствата, които държавата отделя за финансиране на потребителските организации – едва 3 евро годишно на 1000 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
4
 
! Отговори
Сульо преди 13 години
до Български Войни кога по-точно преди сме били богати, силни и обединени?би ли пояснилче аз нямам такива впечатления за такъв период в историята
317
5
 
7
 
! Отговори
Български Войн преди 13 години
Щом преди е можело да сме богати, силни и обединени, значи пак можем.Недей да знаеш, защото ТУрция по стандарт на живот е зад Албания даже!
316
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От турското робство насам българите се въртят по спиралата мързел-завист-злоба-ненавист-недоволство и винаги някой или нещо отвън се налага да ни побутне малко нагоре, но бързо след това влизаме в познатия ритъм и тръгваме да копаем отново надолу. Никога няма да се оправим с тази народопсихология, нещо страшно трябва да стане защото освен всичко българинът е и дебелокож, покорен темерут, който трудно се решава на промяна, но пък иначе има решения на всички проблеми, когато е само на приказки...
315
4
 
7
 
! Отговори
KOM6IATA преди 13 години
Uvajaemi kom6ii , pri vas nikoga i ni6to niama da se opravi , 6toto pri vas bulgarite niama ''obedinenie'' , vie ste strahliva i prosta natsia , jalko no e ISTINA!KERVANA VARVI , KU4ETO LAE ..... zavinagi 6te ste v mizeria.
314
1
 
25
 
! Отговори
112 преди 13 години
Какво стои зад красивите фрази днесДемокрация = мизерияПолитик = лешоядЕС = съюз за ограбване на населениеточовешки права = да нямаш правареформа = лишаване на множество хора от препитаниесоциални програми - подигравка с нуждаещите се
313
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма нужда от коментар,има нужда от действие!
312
1
 
2
 
! Отговори
Мазохист преди 13 години
Малкооо ни еее, малкооо още можеее. ГРЪЧЧЧЧ
311
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как няма да е мизерия, като комунисти, царисти и депесари и дъвкаха и плюха през последните двайсет години? Крадоха, крадоха, та се самозабравиха!! Герб да нямат магическа пръчка, че за 1 година да изчистят изсраното от Костов, Софиански, Доган, Симо Ментето и СерГея Станишев? Дано до 3-4г положението се оправи.
310
2
 
33
 
! Отговори
ники преди 13 години
От Ноември съм безработен. Дължа около 7000 лева. Не ме питайте, как се оправям! Да е жива и здрава жена ми, а съм на 30 години с лапе. Ако имам възможност, бих застрелял всички в Министерски съвет!!!!!!! Погледнете на въпроса от гледна точка, като глава на семейство, какъвто трябва да съм аз!
309
1
 
3
 
! Отговори
sofianets преди 13 години
bratia i sestri , za nas normalnite i 4estni grajdani , ve4e niama jivot tuk v Bulgaria. Samo edin izhod: imigratsia.
308
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи е виновен
307
13
 
7
 
! Отговори
Цвети преди 13 години
Това са глупости,няма такова нещо в България,нито мизерия,нито беднотия има.Поогледайте се зададе ли се повод за празнуване,какво се случва в хипермаркетите,пазари се като че ли идва краят на света.Ако един народ е бедентой няма да пазари в несвяст,нали?И още нещо,ако сме наистина толкова бедни,защо тротоарите са задръстени от леки коли и ако наистина сме бедстваща нация,ЗАЩО никой не протестира,а всеки се е свил и си чака мизерната заплатка.Бедните са на улиците и протестират,а не пред телевиз
306
1
 
5
 
! Отговори
315 преди 13 години
А на много неща сме на първо място :), ти новини не четеш ли? На първо място сме по смъртност, на първо място сме по заболявания от рак, на първо място сме по един куп данъци и цени :) Това не ти ли е достатъчно.
305
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
316,не, Станишев е виновен!Вече 2 години той и никой друг е виновен за всичко, различно от рязане на ленти пред камерите в тая държава!
304
1
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
То да беше само в ЕС да го глънтем :))) Проблемът е, че вече хич не останаха много страни, които да са по-зле и с по-мрачни прогнози за бъдещето :))) Още един мандат на някое комунистическо или неокомунистическо правителство и ставаме официално територия.
303
1
 
2
 
! Отговори
уйтате преди 13 години
до313 *** живеят по добре от теб.Фидосова е виновна изяде държавния резер и ся държавата няма скво да се намеси
302
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Умирам да прочета коментар колко зле бяхме по времето на социализма, когато ни мачкаше съветски ботуш, или да прочета как за всичко тройната коалиция е виновна.
301
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи е виновен, бе!
300
1
 
12
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Абе един път докато съм още жив няма ли да прочета:България е на първо място ! Или хайде някъде по средата! Все на последно място ! Бах ти държавата,бах ти чудото ! Убеден съм,че на *** ако им разрешат да си имат държава ,след 20-30 г. сигурно ще са по-напред от Бг. , то по-назад не знам изобщо дали може !
299
0
 
13
 
! Отговори
фуего преди 13 години
Преди 21г. БЪЛГАРИЯ не беше толкова бедна и окаяна държава.Разграбиха я ,разпродадоха я с цел лично облагодетелстване.Всички знаем на кого каква е вината.Въпросът е кога ще им се потърси сметка.Накрая трябва да си платят за нерадостния живот на българите.А те /новобогаташите-олигарси/ имат с какво.