АЕЦ "Белене" - най-големият провал на прехода

Гражданският комитет против централата убеждава Борисов
Обновена: 20 апр 2011 07:27 | 20 апр 2011 06:46,
304
АЕЦ "Белене" - най-големият провал на прехода
Площадката на АЕЦ "Белене" Снимка: Булфото

Проектът „Белене“ може да се окаже най-големия икономически и политически провал на българския преход.

Това заявява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов създадения на 11 април Граждански комитет против централата. В него се включиха 26 души – политици, общественици и експерти.

Сред членовете на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.
 

В пространното писмо от 15 страници експертите изразяват твърдото си убеждение, че реализацията на проекта АЕЦ „Белене” трябва незабавно да бъде прекратена поради нецелесъобразност. Само това можело да ограничи щетите, които ще претърпи България от този проект.

„Вие помолихте (премиерът Борисов-бел.ред.) дебатът по тази тема да се прекрати и да не се политизира повече. Това за съжаление е невъзможно, защото това е преди всичко политически проект“, обръщат се към Борисов експертите.  

Според тях реализацията на проекта би означавала пълна енергийна, а следователно и политическа зависимост на България от Русия.

Още по темата

Гражданският комитет изтъква някои от най-отрицателните страни и рискове от реализацията на АЕЦ „Белене“:

•          „АЕЦ „Белене” не е нужна като производител на електроенергия за бъдещия енергиен баланс до 2025 – 2030 г.  Разчита се на хипотетичен износ на електроенергия, без да се прогнозира енергийният пазар, такъв проект не може да бъде авантюра, цената за която да платят българските граждани.

•          В този проект няма Европейски инвеститор - въпреки многобройните Ви уверения, че ще стартирате проекта само при наличието на такъв.  Тази липса ясно говори за неговата икономическа неефективност.

•          Реализацията на АЕЦ „Белене” заплашва с прекратяване на производството в АЕЦ „Козлодуй”, което ще има крайно негативен ефект върху цената на електроенергията към края на това десетилетие – във вреда на икономиката и домакинствата.

•          Проектът не се развива по правилния начин, няма проектна компания и НЕК, бидейки страна по договора, може да загуби своите активи – а тази загуба има пряко отношение към националната сигурност на страната.

•          Този проект е в противоречие с приоритетите на  Европейската енергийна стратегия  - които предполагат диверсификацията като основа на енергийна независимост, намаляване на енергийната интензивност и повишаване на енергийната ефективност. 

В контекста на ядрената драма във Фукушима и предстоящото преосмисляне на критериите за сигурност в ядрената енергетика, неговото осъществяване ще има крайно негативни външнополитически последици за България“, предупреждват експертите.

Те подчертават, че проектът поставя България в енергийна, а следователно и в политическа зависимост от Русия както и че генерира корупция в опасни за страната ни размери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: АЕЦГраждански комитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
3
 
7
 
! Отговори
lll преди 13 години
СТИГА С ТОЯ ИЗНОС!!! НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВНАСЯ ТОК!!! На никого нищо няма да продадем, ***!!! Втълпете си го в тъпите тикви, няма нищо да продадем на никого!!!! Един ден ще произвеждаме много ток и само и само някой да го вземе, ще го продаваме на безценица! А ние потребителите ще плащаме скъпия ток от ВЕИ и ще изплащаме скъпия АЕЦ.Да е.а говедата сте значи!!!!
215
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
какви са комисионните при тези сделки2 редно ли е да се получават от определени лица? нали ако не бяха на тези постове нямаше кой да им ги предложи? не е ли това корупция по висшите етажи но с ново име и озаконена на най-високо ниво? въпроси без отговор...
214
1
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
214 На какава цена продава "тока" ТЕЦ-София?
213
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
214, с ТЕЦ-ове не можеш да осигуриш дори потреблението на държавата, а АЕЦ ти позволява да произвеждаш за износ навън. Освен това ТЕЦ-овете на газ са зависими от газа, утре ще ти го спрат от Украйна и от името на един ***, който е взел това решение България ще се хване за палците. В Япония има множество нарушения на производството във Фукушима и другата централа, те за това в момента имат проблеми.
212
0
 
4
 
! Отговори
до 212 преди 13 години
Разработките на Тесла са доста мъгляви. Нали последните години е работил за Пентагона и всичко е засекретено. А Браун е правир множество публични демонстрации. Карал е автомобила си по 1500 км. без да слиза от него и без гориво - само с т.н. "браунови батерии" 4 броя. Разграждал е за минути отработено ядрено гориво до естественият фон на Земята. И всичко заснето, документирано. И накрая ....... патентите отлежават с десетилетия. Оправданието - че не знаели какво точно става с атомите на кислорода и водорода от водата. Ами то и до днес не е напълно ясно какво точно става с електроните, когато протича ел. ток, но това не е причина електричеството да не се използва.
211
0
 
5
 
! Отговори
КЪРИ преди 13 години
до 208:Проектната цена на ел.енергията на турските АЕЦ е 12 евроцента.По какъв начин цената на нашата ще е 6 евроцента?Нали все руснаци ги строят...ОТГОВОРЪТ:Когато Турция подпише договор,той се спазва защото турците не прощават.Когато Русия и Б ългария подпишат договор го спазва САМО БЪЛГАРИЯ!
210
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изграждането на малки екологични ТЕЦ-ове на газ съобразени с нуждите на всеки град или регион е много по-ефективно и по-гъвкаво отколкото изграждане на опасните и огромни АЕЦ.
209
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дежурните поплювковци, провъзгласилите се за съвеста на нацията- ЕСугарев,КрСтанчев, зелени ..... специалисти по атомна енергия,космоса, шап, правата на кучетата и жителите на близкия изток, специалисти по....абе май са избягали от психиатричното.
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
209, всъщност откривателя, който би те интересувал, се казва Тесла. Той е управлявал лодка с дистанционно, години преди Попов и Маркони да "открият" радио сигнала. Тесла има много разработки, сред които пренасяне на ел. енергия на разстояние, нещо, което тепърва американци и французи се опитват да направят днес. Тесла е открил как да използваме ел. енергия от околната среда, но разработката е била унищожена.
207
0
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
На тоя с минуса-евтино ли ти се вижда 140лв от ТЕЦ-1 спрямо 62лв от ТЕЦ-2 и това е без ДДС?Ще кажеш-нова е.Добре де, а защо не може да заработи?Как Костов през 2001 е подписал за висока цена за дълъг период на изкупуване?Сега купуват и ТЕЦ-3.Как мислиш дали им е приятно, че се задава конкурент след 7-8г, макар че до тогава някои блокове от тяхните ще бъдат спрени?
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-интересното е, че много големи консорциуми (европейски) се подготвят за включването им на руския пазар. Те самите признават, че Русия е 2 пъти по-голяма като население, много пъти по-голяма по консумация на определени продукти - козметика, облекла и т.н., но не искат други да работят на този пазар, т.е. да са сами, да го запазят за себе си. А ние да прекупуваме през тях, нашите контакти с останалия свят ако може през други да минат.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аве, експерти, я ми кажете защо след като от толкова години Юл Браун е открил и патентовал брауновият газ, все още не се използва????????Енергийната осигуреност на света е гарантирана и след изчезрпването на петрола, дори и без АЕЦ и ВЕИ. Но многобройните патенти на Браун /разбирай великият български химик Илия Вълков/ са дълбоко в сейфовете на хамериканските концерни. Чакат своето време за да заробят отново светът.
204
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
206, това не е вярно. Да не коментираме мощността на "икономичния" ТЕЦ. Атомната енергия е най-евтината на всетовно ниво и това са го доказали немци, французи, руснаци, японци, американци. Всичко останало - ТЕЦ, ВЕЦ и т.н. е манипулативно пренасочване на вниманието на неразбиращите - те не знаят нищо за начините на получаване на ел. енергия.
203
2
 
0
 
! Отговори
Майтапи... преди 13 години
Голями лъжци са тия от "дежурната гражданска съвест" , Руски са проектите в АЕЦ -Козлодуй, Нефтохим, Марица изток, Бобов дол, заводите от оръжейната промишленост ..и какво попречи България да е член на ЕС и НАТО, и в България да има Американски военни бази, ами нищо. Турция също е член на НАТО ама стои АЕЦ по Руски проект
202
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки може да си види сметките за ток и да прецени колко пари плаща за пренос на електроенергия. Към това трябва да се прибави огромните средства да поддръжка на съоръженията за пренос и загубите по трасето плюс кражбите на медни проводници. АЕЦ е далеч от големите населени места поради високия риск от авария. Загубите по преносната мрежа надминават 50%, т.е. единия реактор в АЕЦ Козлодуй работи само да компенсира загубите.Един екологичен ТЕЦ на газ дава по ниска крайна цена от АЕЦ.
201
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Условията, които получаваме за централата са много добри. Дори немци искат да се включат, но не могат - според нашите договорености Русия си прибира отработеното гориво. Всички останали искат ние да го съхраняваме - американци, немци, фанцузи. Те не могат да ни предложат обратно приемане на горивото и поради тази си причина искат да развалят нашите спогодби с Русия. А енергийния пазар - за 5 години ще нарасне с 50-70%, за 10 години - поне със 130-150%.
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали казват, че през 2016-2018 затваряме Козлодуй. Токът ще стига ли?
199
3
 
5
 
! Отговори
tyo преди 13 години
"Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев" - експерт до експерта мила моя майно ле. Когато и последния от тези изчезне от общественото пространство, тогаво ще тръгнем нагоре.
198
0
 
2
 
! Отговори
русский энергетык преди 13 години
Я отишел на пазарда си купи самовар.Не намерил самовар,най намерил само вар... :)
197
2
 
2
 
! Отговори
до 195 преди 13 години
Работата е там, че когато се остави на експертите да си свършат работата, някои господа, виждайки, че губят почва под краката си, започват да провокират страховете на хората. Ще гръмне, токът ще поскъпне, ще плащаме и т.н.