АЕЦ "Белене" - най-големият провал на прехода

Гражданският комитет против централата убеждава Борисов
Обновена: 20 апр 2011 07:27 | 20 апр 2011 06:46,
304
АЕЦ "Белене" - най-големият провал на прехода
Площадката на АЕЦ "Белене" Снимка: Булфото

Проектът „Белене“ може да се окаже най-големия икономически и политически провал на българския преход.

Това заявява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов създадения на 11 април Граждански комитет против централата. В него се включиха 26 души – политици, общественици и експерти.

Сред членовете на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.
 

В пространното писмо от 15 страници експертите изразяват твърдото си убеждение, че реализацията на проекта АЕЦ „Белене” трябва незабавно да бъде прекратена поради нецелесъобразност. Само това можело да ограничи щетите, които ще претърпи България от този проект.

„Вие помолихте (премиерът Борисов-бел.ред.) дебатът по тази тема да се прекрати и да не се политизира повече. Това за съжаление е невъзможно, защото това е преди всичко политически проект“, обръщат се към Борисов експертите.  

Според тях реализацията на проекта би означавала пълна енергийна, а следователно и политическа зависимост на България от Русия.

Още по темата

Гражданският комитет изтъква някои от най-отрицателните страни и рискове от реализацията на АЕЦ „Белене“:

•          „АЕЦ „Белене” не е нужна като производител на електроенергия за бъдещия енергиен баланс до 2025 – 2030 г.  Разчита се на хипотетичен износ на електроенергия, без да се прогнозира енергийният пазар, такъв проект не може да бъде авантюра, цената за която да платят българските граждани.

•          В този проект няма Европейски инвеститор - въпреки многобройните Ви уверения, че ще стартирате проекта само при наличието на такъв.  Тази липса ясно говори за неговата икономическа неефективност.

•          Реализацията на АЕЦ „Белене” заплашва с прекратяване на производството в АЕЦ „Козлодуй”, което ще има крайно негативен ефект върху цената на електроенергията към края на това десетилетие – във вреда на икономиката и домакинствата.

•          Проектът не се развива по правилния начин, няма проектна компания и НЕК, бидейки страна по договора, може да загуби своите активи – а тази загуба има пряко отношение към националната сигурност на страната.

•          Този проект е в противоречие с приоритетите на  Европейската енергийна стратегия  - които предполагат диверсификацията като основа на енергийна независимост, намаляване на енергийната интензивност и повишаване на енергийната ефективност. 

В контекста на ядрената драма във Фукушима и предстоящото преосмисляне на критериите за сигурност в ядрената енергетика, неговото осъществяване ще има крайно негативни външнополитически последици за България“, предупреждват експертите.

Те подчертават, че проектът поставя България в енергийна, а следователно и в политическа зависимост от Русия както и че генерира корупция в опасни за страната ни размери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: АЕЦГраждански комитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
4
 
7
 
! Отговори
Минаващ преди 13 години
Да си призная честно допреди два/три месеца аз бях твърд привъженик за строежа на централата.Днес НЕ съм.БлагодарЕние на катастрофата в Япония, станах много по информиран за целият проек АЕЦ Белене. Преди два месеца нищо незнаех за него.Нищо не се и пишеше тук в България.Всичко беше тайно.Оказа се една голяма КОРУПЦИЯ.
235
2
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
236 браво!Само, че за да се внася "ток" ще трябва и доста износ, а само с бели лястовици няма да стане.
234
1
 
3
 
! Отговори
Deborah преди 13 години
Kakvo proizvodstvo imat balgarite ? Nikakvo!1. Proizvejdat chujdenci na balgarska teritoria zashtoto plashtat niski danaci. 2. Izpolzvat ni otvsiakade zashtoto niamame zakoni.3. Naroda e beden zashtoto bogatstvoto pri nas e beznakazano "prestaplenie" a bednostta e "spravedliva" i potarpevsha- rezultat ot slaba upravlencheska sistema.
233
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
224, скоро Русия няма да може да спира кранчето, всички нормални държави видяха че това е нелоялен партньор и си търсят алтернативи - в европейския парламент имаше дебати по въпроса и се взеха решения за разнообразяване на газовите доставки. Тези решения на ЕП се реализират дори и в България, но хора като теб не могат да четат западната преса защото знаят само развален руски.
232
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз произвеждан софтуер за износ. И парите ги внасям в България под формата на заплати, данъци и осигуровки. Проблем?
231
8
 
5
 
! Отговори
77777 преди 13 години
В България не остана производство, което да прави стоки за износ. Май електричеството е последния мохикан в това отношение. Очевидно е, че за да се внасят стоки в България, трябва да се плащат в валута, а не в български левове. Е, пита се в простата задачка, откъде ще дойде тази валута, ако не изнасяме нищо? Това означава отново фалит на България и бягство на хората от тук. Трябва да си голям ***, за да изкаш да обезлюдиш България за няколко години, като спреш и АЕЦ Белене.
230
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Европа в момента строи 19 нови АЕЦ-а!!!"В САЩ И ЕВРОПА В МОМЕНТА НЕ СЕ СТРОИ НИТО ЕДНА АЕЦ ВКЛЮЧИТЕЛНО И В БЪЛГАРИЯ.
229
5
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
То умните глави отдавна за го казали - екологично АЕЦ-а вреди по-малко от останалите начини за производство на ток, ама хората не обичат да четат какво са написали умните глави.
228
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
224Нали Турция щяла да строи 1 АЕЦ? После някой каза две, после три, а сега ти говориш за четири и то в строеж. Аз, доколкото знам, се говори за проекти, не за обекти в строеж.
227
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
#208,Електроенергията от АЕЦ никак не е евтина, СССР загуби повече от 4000 милиарда долара от аварията в Чернобил и сега Украйна проси пари за да закърпва положението.В Япония загубите от Фукушима вече надхвърлят вече 300 милиарда долара, а очакванията са загубите да надхрърлят загубите от Чернобил защото Япония е много гъсто населена.Вземи прочети нещо преди да обиждаш много по-умни хора от теб. Само изключително елементарни хора използват груб език в споровете защото нямат аргументи.
226
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв износ на ток, какви 5 лева, бе? Кой е луд да купува ток от нас -- най-бедните в Европа? На който му трябва ток, ще си построи централи! А ние за Африка ли ще го изнасяме нашия ток? С кораби?
225
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един русенец беше демонстрирал малка плаваща турбинка, която пуска в Дунава, закотвя я и прави ток. Но много малко ток прави. Ако всички си сложим такива, за рибата място няма да остане :) ха. ха.....
224
7
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Очевидно е, че всяка точка от това писание може да бъде оборена. Без инвестиции, няма разширяване на производството, а без ток, производството трудно ще се развива. Тези какво искат - първо да развием производството, да внасяме ток за него и чак тогава, когато видим, че ток ни е крайно нужен да започнем да строим АЕЦ Белене. Е, няма как да стане това. Ако ние не построим АЕЦ Белене, съседните държави ще го направят и ще внасяме ток от тях. Национални предатели спряха АЕЦ Белене след 1989-та.
223
6
 
3
 
! Отговори
Иван преди 13 години
В момента в Европа действат 195 ядрени реактора - 58 във Франция, 19 в Англия, 17 в Германия, 8 в Испания, 10 в Швеция и т.н., да не изброявам.Европа в момента строи 19 нови АЕЦ-а!!!Турция в момента строи 3 (три!) АЕЦ-а, единият от който на южната ни граница, на река Резово.Като ни спрат "Козлодуй" след някоя година откъде ще купувате ток, бе, *** ПРОДАЖНИ И НЕНОРМАЛНИ, от Турция ли?!!
222
2
 
1
 
! Отговори
до дом. тец преди 13 години
Те като те накарат да си сложиш пречиствателно съоръжение на тецчето и ще видиш колко ще струва :)
221
1
 
2
 
! Отговори
абе преди 13 години
пазарят се за комисионната, и кой да я вземе... останалото е прах в очите
220
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
217 ГАЗЪТ бе спрян от Русия.А за износа попрочети малко.Това не са картофи да ги уговаряш наесен.Основният бносител на ток Турция строи 4 АЕЦа и има 50000 мгвт мощности.От 2003 г не внасят енергия от България.Другият вносител Гърция е внесла за миналата година 300 мгвт .
219
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отвсякъде погледнато е престъпление да се строи АЕЦ Белене.Не само набутвация а престъпление.
218
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При производство на евтин ток за промишлени нужди, мощностите, които произвеждат с ток ще бъдат по-евтини от другите, т.е. крайната цена на пазара ще бъде по-ниска. Това до голяма степен прави западноевропейски и други външни производства неконкурентни на наши, което няма как да не ги дразни. Приятел финландец твърди, че целта е налагането на външна политика над нашата с цел прекъсване на договореностите с Русия. По държанието на публичните личности виждате потвържение на твърдението му.
217
1
 
5
 
! Отговори
домашен ТЕЦ преди 13 години
Домашен ТЕЦ (с габарити на пералня) - цената на устройството, което може да се монтира в мазето или гаража, е около 5000 евро, крайна цена 0.05евро на кВт/ч, без да пълним гушата на НЕК, ЕОН и т.н.В Германия ще се игражда мрежа от поне 100 000 локални малки електроцентрали. Общата мощност ще достигне 2 МВт/ч, което се равнява на АЕЦ Белене.Локални ТЕЦ - 100'000 * 5'000 Евро = 500 000 000 евраАЕЦ Белене ще струва 10 000 000 000 евра + разходи за инфраструктура + разходи за пренос