Мехмед ме помоли да си сменим местата, той загина!

Разказът на оцелялата при ужаса студентка Милена
17 юни 2011 07:27,
121
Мехмед ме помоли да си сменим местата, той загина!
Снимка: Булфото

"Личеше си, че автобусът е стар. Още щом се качихме, лъхна на мухъл. Спомням си, че седях на мястото до прозореца. Там трябваше да седне Мехмед Зюфекер (едно от загиналите момчета - бел. ред.), но сам ме помоли да седне от външната страна. Сега разбирам, била съм на крачка от смъртта".

Това разказа пред в. "Труд" от болничното легло 23-годишната Милена Димитрова от Бургас, която оцеля при катастрофата край Пловдив.

Младата жена е оперирана в неврохирургията на университетската болница “Св. Георги” заради счупен при сблъсъка прешлен на гръбначния стълб.

Милена е студентка в трети курс по право и международни отношения в СУ “Св. Климент Охридски”. Връщала се в Бургас да учи за изпит. Качила се на автобуса от централната автогара в София в 22,30 ч.

"Избягвам да пътувам с рейсовете на “Ентуртранс”, защото са западнали, но онази вечер се наложи. Спомням си, че когато излязохме от София, шофьорът спря на първата бензиностанция на “Шел” да зареди. Там никой не е слизал, останахме 10-ина минути и продължихме. Шофьорът караше бързо", разказва Милена.

Още по темата
След Пазарджик тя задрямала и се стреснала от писъците на хората и разтресения автобус. Когато возилото се обърнало, Милена усетила, че не може да мръдне от мястото си.

"Просто не мога да изкажа благодарността си към моя спасител, който ме извади на ръце. Разбрах, че се казва Васко от Македония, шофьор на ТИР, който е пътувал в същата посока", обяснява Милена.

Чужденецът измъкнал първо нея от автобуса, а като видял, че задната част се запалила, извадил пожарогасител и потушил пламъците. После изваждал и други ранени. Милена видяла водача на автобуса в болницата с окървавени дрехи. Затова предполага, че и той е помагал на хората да излизат.

Преди ден шофьорът на автобуса бе обвинен за неумишлено убийство.

Срещу 43-годишния Светослав Димитров започва разследване за нарушаване на правилата за движение и причиняване на смърт по непредпазливост на пътя.

Във вторник през нощта автобусът с 31 пътници се обърна на 126-ия км на автомагистралата. Загинаха 8 души и 20 бяха ранени. Девет пострадали останаха на лечение в университетската болница “Св. Георги”. Най-тежко е състоянието на 46-годишна жена от Бургас, която е на командно дишане с тежка черепно-мозъчна травма, наранявания по очите и лицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
13
 
! Отговори
narodna prikazka преди 12 години
pri takiva podobni situacii ne e vazno s fes li si ili s brasnata glava kakto mehmed li si ili vasko ili 4in 4an 4ui. vazno e 4e sme v kupa i sme ednakvi i stradame ednakvo ot zlopolu4iqta , koito e 4ovek vinagi postapva kakto go savetva savestta mu oba4e , koito e pomiqr nqma savest kakto nqkoi ot komentatorite tuk. da badem sapri4astni i da pomal4im ako sme hora.
25
1
 
50
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Не само това правителство ни докара до тука,а всички правителства от 22 години насам.Спомни си изгорелия спален вагон,река Лим-в държавата на корумпираните политици и мутри-"бизнесмени" и "бизнесмени-***",какво може да очакваш.И не обвинявай само правителствата,защото ние сме си ги избирали,обвинявай народа и обществото,че са гола вода и само пишат по форумите,вместо народа заедно да си защитава правата.
24
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изборен туризъм! Ама Бог си знае работата.....
23
46
 
17
 
! Отговори
Иво преди 12 години
А какво прави Мехмед в България?!!
22
1
 
21
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Виновен, невинен, не е важно! Важното е да има изкупителна жертва!
21
3
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-вероятно ще накиснат шофьора както направиха с автобуса на Пампорово АД с който се издавиха децата в река Лим. Тогава сръбското следствие откри, че проблема е бил в неизправния автобус (Според сръбското следствие причина за катастрофата е била техническа неизправност) и заради него са паднали в реката, но тук нашето каза, че автобусът бил наред... И си го вкараха човекът за години в затвора, за да не плати Пампорово АД обезщетение за убитите деца. А тая фирма, като гледам без лиценз, фалирала, с криминално проявен и за издирване в Европа, но въпреки това никой не само не я е барал, а дори напротив с протекции. Понеже не си плаща за автогара, като ги изгонят от там, моментално още следващия ден им звънят от София да ги пуснат обратно. Те тия работи не стават, ако не си много-много яко вързан с някой горе. И като гледам само турци началници - това 95 % е някой от фирмите на Доган. На никой горе във властта не му пука за умрелите плебеи, ще нагласят нещата, ще накиснат шофьора и готово. Бойко Истината ще си развали дослука с Доган заради "някакви си умрели"?! Едва ли!На мен обаче ми е интересно поведението на шофьорите - 3 месеца не им давали заплата, а те бачкат ли бачкат, вместо да напуснат и да набият някого за довиждане. Покорна глава сабя не я сечала. Да бе, да! А сега да видим - единия умрял, другия в затвора. Умрелия, дето 3 месеца не е вземал заплата имал и 3 щерки - И сега, ни пари, нито него го има - Щерките му директно в публичния дом да бачкат пак за някой горе и да му вадят пари, защото иначе глад. Ако починалия бе напуснал поне - като не му плащат и без това с месеци, щеше поне да е жив! А сега всички лицемери ще леят крокодилски сълзи - уж им е голяма мъка, а на маса ще му се присмиват. Да е........ и тъпака поговорка за главата и сабята и овчия му *** народ дето я измислил! Който е ***, служи за мост.преди 13 минути Харесва ми
20
1
 
70
 
! Отговори
Валери преди 12 години
Най малкото, което може властта да направи е да даде на Васко българско гражданство....от три години е подал молба !!! Наистина , ако не е бил тоя пич загиналите щяха да бъдат много повече !
19
30
 
20
 
! Отговори
ТОНИ преди 12 години
подкрепям коментар2-***(турците)ви избиват а вие драги българи" ги защитавайте още
18
4
 
40
 
! Отговори
666 преди 12 години
Българско мислене? Не. Мислене на ***. С израза "bilgarsko mislene" се включи в компанията му и стана бетер него. Турско мислене? Едва ли. *** нямат националност, вяра и религия. Те са едни и същи...
17
14
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
nestastnik mrisen целия свят мрази съществата с такива "именца" като вашите
16
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ако шофьора не е виновен,не е превишил скоростта ? Пак ли ще го съдят?Човека е направил всичко възможно, за да предотврати този ужасен инцидент,а сега освен съвестта/ако има такава/ му, ще го мъчи и затвор. Не мога да разбера правозащитната ни система! А Максим Ставийски уби човек и остави момиче в будна кома,на свобода е, след което го осъди за обещетение....Това е системата у нас! Нямало "наши" и "ваши"... кой го коза???!!!
15
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шоферчето ще опере пешкира сега....
14
7
 
45
 
! Отговори
до2 преди 12 години
никаква загуба щеше да бъде ако ти беше на неговото място *** нещастен
13
62
 
5
 
! Отговори
Макето преди 12 години
И ся кво, няма да има поне един признателен, мазен свирчок за моя сънародник, тъй ли да го разбирам? То ся докато са и избити зъбите свирката е перфектна, после с протезите-много бет...
12
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отидете интервюирайте жертвите на катастрофата с Йоската!Ако ви стиска,***!Тука е много лесно и безпроблемно.
11
2
 
78
 
! Отговори
ИВО преди 12 години
ДЪЛГОГОДИШЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН ВОДАЧ НА АВТОБУС СЪМ БИЛ ДО ПРЕДИ 3 ГОДИНИ ИЗКАМ ДА СПОДЕЛЯ ТУК ВЪВ ФОРУМА СЛЕДНОТО ,УЧАСТЪКА КЪДЕТО Е СТАНАЛО НЕЩАСТИЕТО МИ Е ДО БОЛКА ПОЗНАТО ТАМ ТОЙ НЕ Е РАВЕН А ОТ ГОДИНИ И ТЕЖКИТЕ ВОЗИЛА ИМА ЛЕКИ НО ОПАСНИ ТАКА НАРЕЧЕНИ ТРАМПЛИНЧЕТА И НЕ САМО ТАМ СЛЕД КАТО Е МИНАЛ АВТОБУСА ТЕЖЕСТА ВСИЧКИ ЗНАЕМ Е ОТЗАД ПРИ ДВИГАТЕЛЯ И ОТ САМОТО ТЛАСКАНЕ НАЗАД СЕ Е СКЪСАЛА ГРЕДАТА КОЯТО НАЙ ВЕРОЯТНО Е ИМАЛА ШУПЛА ,А СКЪСАЛИ СЕ ГРЕДАТА ТОЙ ПОЧВА ДА ТЕГЛИ С 1 МЕТЪР В РАЗЛИЧНА ПОСОКА
10
2
 
111
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърби, македонци и пр. спасяват нашите деца и сънародници. Още едно доказателство, че комшията много пъти е по-важен от роднините. Наскоро съседи помогнаха на детето ми в беда, въпреки неудобството което им струваше.За което цял живот ще им бъда благодарен.
9
3
 
131
 
! Отговори
от Israel преди 12 години
ИСКАМЕ ДА ВИДИМ ВАСКО МАЛЕДОНЕЦА ! Бог да благослови този смел човек. В такава ситуация е могло да се възпламени целия автобус и той да загине.Браво юнако ти си герой !
8
128
 
9
 
! Отговори
Макето преди 12 години
Миленче-сега бърза *** за Васко! Тъй с едно голо "мерси" не става номера!
7
3
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдба ! Бог да прости загиналите.Тук не е виновен шофьорът на автобуса а скапаната мшзерна и обрана държава. Всички знаем че возилата в България са много стари и на доизживяване. Всеки хукнал да прави пари в държава без закони,