ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
10
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
паметника беше доста скучен до момента на тунинговането му
58
5
 
7
 
! Отговори
ариец преди 12 години
Няма какви нови решения да се взимат , през 1992/3 на два пъти е взето решение за събарянето на този партиен обелиск. Ако искат до си го демонтират комунистите и да си го сглобят на частна земя и да му се кланят . Това е същия туч като този на Юзеировите , защо неговия събориха , а този стои. ГЕРБ напълно се разкриха , смешници , *** ниедни ! Има още един такъв болшевишки камънак в Борисовата градина наречен "братската могила" и на него ще му дойде ред .
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, има заговор срещу паметника, май? Някой може да е платил за провокацията с "неизвестния майстор". Някой от тъмносинята мъгла.
56
1
 
1
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Кои права са ти нарушени,любезни?Сподели с нас ако обичаш!
55
2
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
49. Комунистът е *** винаги. Колко трябва да си примитивен за да зададеш този *** въпрос. Паметникът на американските летци е също толкова неуместен, кокото и на съветските окупатори. Обаче, и двете страни (заедно с Англия и Франция) са воювали като съюзници срещу един и същи противник - нацистка Германия, фашистка Италия и Япония. Съветските "другари" също са избили много невинни хора тук. Ти драги, защо приемаш едните за антифашисти, а другите не.
54
1
 
15
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 12 години
Ток, газ, парно скачат от петък !!!Още от днес цените в хранителните магазини тръгнаха нагоре ...Айде спорете още за паметника, докато ви ограбват и докато съседния гръцки народ се бори за правата си.
53
2
 
8
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Абе някой може ли да ми каже, дали в столиците на Холандия или Норвегия има подобни паметници на Американската или Британска армия ???
52
6
 
6
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Откакто ГЕРБ си съдаде собствено парламентарно мнозинство,и вече не зависи от *** Сидеров, Иван и Мартин,поведението му става все по национално отговорно
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за по голямата част от партизаните които слизат от балкана на 9 септември се говори че са се криели но никой не ги е търсил
50
0
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Мерси много, братче. До сега се опитвах да се сетя как се казва, неуспешно. Живи и здрави.
49
3
 
11
 
! Отговори
Имали сме държава! преди 12 години
Някога цар Фердинанд е имал желание да построи със собствени пари истински дворец, в европейски стил, на същото място,на което сега се намира паметникът на Съветската армия.Но софийските общинари НЕ СА РАЗРЕШИЛИ това на царя.През Втората световна война,немците искали да им бъде предоставен достъп до катакомбите под София. Софийските общинари са им ОТКАЗАЛИ. Тогава е имало държавност,законност,национално достойнство.След 09.09.1944 г., овластените простаци се наду*пиха пред окупаторската армия.
48
0
 
12
 
! Отговори
Do 44. преди 12 години
Това е за бандитите от отряда Чавдар, където уж е бил партизанин Тодор Живков. За Тошо се казваше, че преди 09.09.1944 година е бил полулегален - никой не го е търсил, а той се е криел. Всъщнос е играел денонощно табла в село Подуене, сега квартал на София.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В центъра на София трябва да се сложи паметник който изобразява един голям *** заоблен и охранен......олицетворяващ наще бивши сегашни а може би и бъдещи политици,може и булевард да кръстят на тях ...бул.Дупедавец
46
6
 
10
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Долен Сидеров, *** Костов и Мартинчо Фъфлека искат да се събори паметникаНо нищо не казват за паметника на американските пилоти, избивали варварски мирните жители на столицатаИма ли още някой да вярва, чв Атака е на руска служба ?!
45
2
 
15
 
! Отговори
тъмносин преди 12 години
Естествено че комунистите ще си защитават паметника на армията която им е дала властта - а именно членовете на ГЕРБ и БСП.
44
2
 
12
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Докато ни занимават с паметника ...ДНЕС НИ ВДИГНАХА ЦЕНИТЕ на ТОКА, ГАЗТА и ПАРНОТОЕлементарно Уотсън !
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СИНЯТА И ЧЕРВЕНАТА ШАЙКА СЕ СЪЮЗИХА СРЕЩУ ГЕРБ ЗА ИЗБОРИТЕ.
42
3
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 12 години
*повечето дето пишете тука даже не знаете за какво е тоя паметник*Така написано лъжеш малките деца , видно е че само ти на знаеш Историята.Избили убили сложили - смешка си.Питай по - старите , или Гугъл .По - *** коментар не съм чел.Само можеш да пишеш на БГ.
41
1
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 12 години
Този паметник се нарича "Братска могила". Но да ме убиеш, не знам защо и при този паметник комунистите ходят да извършват някакви техни обреди и тем подобни абракадабри. Не знам на кои юнаци е посветен и дали те са партийно обособени.
40
1
 
1
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Докато ни занимават с паметника ...НАЙ-ПОСЛЕ от АТАКА СЕ ЗАГРИЖИХА ЗА НАРОДАСобствениците на апартаменти да плащат нов данък - за земята под жилищния блок. Това предлагат от партия "Атака". Ако законът бъде променен, освен земята под блоковете в панелните квартали, собствениците на апартаменти ще трябва да си поделят и пространството пред жилищната сграда. Общините ще се заемат със задачата да събират налога, който по предварителни изчисления ще бъде около 20 лева годишно.