АФП: Музей възкреси комунизма в България

Статуя на Ленин, лидери от СССР, екзалтиран пролетариат...
Обновена: 23 мар 2012 13:47 | 20 сеп 2011 09:30,
76

Снимка: БТА
 

 

Огромна статуя на Ленин, бюстове на лидери от съветската епоха и екзалтиран пролетариат: тази седмица комунизмът се завърна в България... но само в музея, пише АФП.

Две десетилетия след колапса на СССР, когато гладни стачници искаха махането на всички пропагандни статуи, червени петолъчки и емблемата със сърпа и чука, властите в България ги възкресиха чрез откриването на първия в страната Музей на социалистическото изкуство.

Още по темата

Извадени от мазета и складове, 60 картини и 25 статуи вътре в музея, плюс 77 огромни скулптури в градината възхваляват комунистическия режим, продължил 45 г., преди да се сгромоляса през 1989 г.

Експозицията е разположена на общо 7500 кв. м, като вътрешната изложбена площ е 550 кв. м.

Някои от творбите са наистина гигантски – скулптури на първия български комунистически лидер Георги Димитров, мавзолеят, с чиято мумия бе взривен през 1999 г., бронзови бюстове на Ленин, както и множество по-малки на диктатора Тодор Живков, управлявал най-дълго.

АФП отбелязва и скандала с паметника на Съветската армия в центъра на София, който това лято бе превърнат в образец на поп културата от анонимни артисти – съветските воини бяха преобразени в Супермен, Капитан Америка, клоуна Роналд Макдоналд и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
!!!??? преди 12 години
PAK,KAKTO WINAGI,KOGATO SI OTVORYAT 4ERVENOGNUSNATA USTA-LAJA-GOLYAMA OpA6ATA LAJA!!!...K O M U M I Z M A W BALGARIYA NE E "WAZKRASNAL"<ZA6TOTO NE E UMIRAL!!!...BALGARIYA SI OTIDE O6TE NA 09.09.1944 I OT TOGAVA E 4ERVIVO4ERVENA GNUSNAZ A D U N A I K A.JALKO ZA HORATA,4IYATO KRAV BANDITSKO PARTIZANSKOTO 4ERVENO KOTILO,NALOJENO OT KREMAL PIE.JALKO.PIRUVAITE 4ERVENI GNUSLYACI!!!...
73
1
 
2
 
! Отговори
до 73!!!! преди 12 години
Отговор:1.Но се работеше каквото ти е отредил някой отгоре2.Но на нивото на третия свят3.То и сега има безплатно (изкл. висшето)4.Да, в соц почивна станция, едно и също цял живот5.За това не ми пука въобще, ако искаш утре правим обмяна и 1 лев ства 10 долара.6.А в щатите галонът е бил толкова7.и 8.И сега децата ти плащат за това, защото сме строили без да имаме паритеНЕ ЛЪЖЕТЕ ДЕЦАТА!!! БЕШЕ СТРАШНО!Живееше се по-спокойно и по-лесно, НО САМО АКО СИ МИШКА и целуваш крака.
72
6
 
1
 
! Отговори
B преди 12 години
На входа на този музей трябва да се сложи табела, на която да пише1.Нямаше безработица2.Безплатно здравеопазване3.Безплатно образование4.Всяко нормално семейство и всеки нормален гражданин си позволяваха всяка година да ходят на море за по 14 дни-толкова дни бяха картите за почивка5.1лев беше по-скъп от 1 долар6.1 литър бензин беше около 30 стотинки7.1 кв/ч ток струваше 1 стотинка и половина8.България, която е една нищожна по площ и ресурси държава постои атомна електроцентрала инефтохим
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се пазят, че не се знае, може пак да потрябват. Знаете, българите са си пазили дълго време след освобождението фесовете - за всеки случай.
70
0
 
4
 
! Отговори
Agi преди 12 години
няма лошо - и това изкуство сигурно си има своята културна стойност. но е мега тъпо да се да наливат пари в един такъв проект, при положение, че десетки музеи, където се съхраняват безценни образци на древността, не могат да показват експозициите си заради липса на средства за изграждането на системи за сигурност и нормални условия за излагането на експонатите. и те си седят заключени в тъмни килери и мази на влага и се съсипват, вместо да "правят пари".
69
0
 
3
 
! Отговори
ronin преди 12 години
Откриването на този "музей " в най-бедната, най -мафиотската, най-психясалата държава в Европа, свенливо наречен "на социалистическото изкуство" е СРАМЕН акт на самозабравилата се комунистическа олигархия и циничен опит да се надсмеят над всичко ценно за нормалните хора!ХОРА,БДЕТЕ !Че след това ви чака 7-мо ноемврийската манифестация!
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С една дума- ПОЗОР. Или пък "музей" на бивши и сегашни извратени мозъци. Подигравка с милионите невинни жертви на тия "величия" в "музея". Незнам имали музей на жертви в конц. лагера Гулаг. Слънчев бряг" в Ловеч; Скравена, Белене. В градината при "величията" да сложат свне от Белене, които са се хранили с човешко месо на лагеристите. Мисля, че това е истинската причина в ЕС да ни смятат второ качество. И това е заради комунистите, патиме всички. Защо Бойко не откри музея на убииците на дядо му
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Музея е супер. Прекрасна атракция за разлика от пършивата градинка на мястото на мавзолея.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PREKRASNO MIASTO...BKP-BSP DA PROVEJDA MITINGI.TRIABVA DA NAPRAVIAT I GROBISHTE.KOGATO NIAKOI OT MITINGYVASHTITE YMRE DA GO POGREBVAT NA MESTO ..KATO IM GLEDAM IZBIRATELITE: NIAMA DA SA MALKO POCHINALITE
65
3
 
9
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
БСП няма АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО със комунистическата идея. Те са просто политическа СОЦ партия като всяка друга. Същото важи и за другите соц партии в Европа. Истинските комунисти не членуват в партии и не се занимават с политика. Политиката е продукт на капитализма.Диктатурата на пролетариата и национализацията са ГЛУПОСТИ. Комунизма ще дойде по друг начин, много по ефективен.БСП е БЕЗПОЛЕЗНА партия като всички други партии ще бъде премахната от народа(когато настъпи момента).
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прекрасен музей ще го посетя
63
3
 
5
 
! Отговори
БСП ? преди 12 години
Една посткомунистическа тоталитарна партия(каквато е БСП), която загуби идейните си ориентири се превръща в котерия , защитаваща групови и лични интереси и майка на мафията!!!Ако попиташ комунистите :БСП е ли Марксистка партия?БСП има ли за цел построяването на комунизма?Ако да , кога го предвиждат, ако не за какво се борят?БСП е ли за Диктатурата на пролетариата и национализация!Никой член на БСП не може за отговори!! Тогава какъв е смисълът от БСП ?
62
1
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
Ти много глупости си изписал бе човек,това да караш някой да мисли като теб е пак комунизъм,не чувстваш ли,свободното мислене никога няма да бъде променено, то се променя само в състояние на комунизъм,скривай се при червените мишки.
61
1
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
до 61 Защото новите поколения искат само да плюскат, да пият и да си тресат сланините в ритмите на "певиците" с по едно име. Чалга културата е ВСИЧКО за тях. Никой не се интересува от изкуство вече! Всички само искат да имат купища пари и да консумират.
60
2
 
4
 
! Отговори
художник преди 12 години
защо никой не се замисли и погледне на нещата от друга гледна точка? Тук не става въпрос само за комунизъм и изобщо за политически системи,а за изкуство.Големи творци - художници и скулптори имали лошия шанс да се родят през тия години все пак са дали нещо със своето творчество на народа си и това е,което трябва да се запази в тоя музей. Защо новите поколения да не могат да се запознаят с това изкуство,което показва две страни - таланта на твореца и пречупването му през политическата система
59
2
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 59: Ти си болен и заслужаваш да се лекуваш безплатно, за да не се чувстваш гузен, че си "взел от някого нещо".
58
4
 
1
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Всеки който е богат (материално) по един или друг начин експлоатира други хора. В момента начина за натрупване на богатство е да вземаш от другите. Ако например произвеждаш нещо за да станеш богат трябва или да плащаш на работниците по малко от реалната стойност на произведения от тях продукт или да продаваш продукта си на по висока от реалната стойност или и двете. Просто няма друг начин за печалба. Ако си търговец, купуваш евтино и продаваш скъпо (вземаш от клиентите си).
57
1
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 55: Значи щом си преуспял, 100% е станало благодарение на "далавери, лъжи и спекулация", така ли? ***. ;)
56
2
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Сега света е на принципа "вземам от другите за себе си" а във бъдеще ще се промени на "давам на другите заради тях". Общество в което всеки дава на всички води до мир и благоденствие. Общество в което всеки взема от другите води до война и разруха. Границата е тънка но съществена. Всичко зависи не от действието а от намерението с което се извършва това действие.
55
1
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
"Световната финансова пирамида" е необходима част от еволюция така както капитализма индустриализацията, и икономиката базирана на потребление (потребителско общество). Единствената цел на тези феномени на "прогреса" е да покажат и развия до край тъмната празна и егоистична страна на човека. Ако не знаеш какво е тъмнина няма как да знаеш какво е светлина (основен принцип на човешкия разум).