Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!

Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил
Обновена: 9 дек 2011 14:28 | 9 дек 2011 10:00,
284
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!
Линкълнът на дядо Кирил. Снимка: Булфото

В декларация Варненският и великопреславски епархийски съвет изрази подкрепата си за своя духовен лидер митрополит Кирил.

В документа е записано, че Линкълнът не е лукс, защото струвал само $36 000.

"Вий сте жалки, бе! Какви журналисти сте вий?!", сопна се отец Иван на събралите се медии по време на специална пресконференция в епархията, където бе прочетена декларацията.

Още по темата

Брифингът бе свикан снощи заради скандала с луксозната екокола на митрополита, която той използва от няколко дни.

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един aрхиерей да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!", обяви становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

Пак според него автомобилът "Линкълн", който струвал само 36 000 долара, не можел да бъде наречен лукс.

В подкрепа на думите си свещеникът цитира и евангелска притча, според която Господ е казал, че няма нищо лошо да се приеме богатство, ако то е заслужено.

Отец Дончо подчерта още, че Варненският и великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка от Светия синод, тя била само заявена.

"Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е aрхиерей! Така ли лесно се подава оставка от aрхиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!", допълни свещеникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как се тръшкаха вчера поповете по телевизията като ги питаха за колата ... как се обиждаха и правеха на засегнати ...ГРОЗНО !!! Изкушени са в КОРИСТИ тези наши попове ... ако не знаят какво е КОРИСТИ нека прочетат библията. Не бих се очудил и да не са я чели.
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа архиереи и духовни бащи наши, едно дарение от 36000 долара не във вид на автомобил, за да се возят меките чати на Кирил, а в парични средства нямаше ли стигнат, за да се завърши строежът на църквата "Св, прокопий Варненски", който се влачи вече сума ти години...?
155
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
"Синод ООД"Остава открит въпроса, "Кой ще изгони търговците от Храма?"....
154
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля Прокуратурата да го прочте това!Защото,когато обера Банка,ще кажа,че Господ това е казал!Да не ми приказват ала-бала!
153
1
 
6
 
! Отговори
@bachekiko преди 12 години
мУтрополит К*рил, и варненският епарГ*Йски съвет: строго ви съветваме да върнете колата на който ви я дал или да си отнесете последиците...@bachekiko
152
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tija amerikanski koli sa mnogo grozni
151
1
 
19
 
! Отговори
Данте Алигиери преди 12 години
Ей на такива попове е посветена скандалната книга "Декамерон".Писана е преди повече от 700 години от Джовани Бокачо.Но звучи актуално и сега,нали?
150
0
 
5
 
! Отговори
152 преди 12 години
Чадо мое, къде видя духовници?
149
0
 
16
 
! Отговори
християнин преди 12 години
Дреме ви за тия мишки поповете, най-голямото наказание за тях ще е забвението . Забравете ги , оставете ги , никакви дарения най-важното .Жалко за храмовете , но като се замисля , божия дом е в човешкото сърце , не в някаква постройка . Затова и църквата са хората , а не поповете и камъните .
148
0
 
3
 
! Отговори
Viktor преди 12 години
В материални придобивки ли се мерят заслугите на духовника, чадо?
147
1
 
22
 
! Отговори
Мартин Стронг преди 12 години
Проблема не е в дарените скъпи коли и вещи,а в лицемерието на владиците и въобще на повечето български попове!Да вземем например един пожарникар.Когато хората видят униформения огнеборец те знаят точно с какво се занимава този човек и какво би направил ако се запали къщата им!Проблема при така наречените български духовници е,че те са бездуховни и не служат на Христовото учение,проповядващо смирение,доброта,скромност,състрадателност и пр. библейски добродетели,а единствения Бог на когото се кланят е Бога на финикийските знаци и единствено при вида на тези знаци и благата,които дават тези знаци,се наблюдава блясък в очичките им!Църквата е толкова безочливо и арогантно богата на фона на мизерията на енориашите си,че да се чуди човек чии идеали проповядват служителите на Исус,след като Исус е бил с една роба на гърба си и едно магаре!?Разминаването е очеизвадно и не магарето в случая е проблема и който не го вижда също е с извадени очи!Ако всички тези несметни и потресаващи богатства Църквата и служителите й използваха до стотинка за милосърдие и да помагат на бедни болни и пр.никой нямаше да ги забелязва,както не са и забелязвали на времето магарето на Исус!Не е въпроса с какво се придвижваш,а какви са делата ти!"По делата им ще ги познаете" е казал Исус!Проблема на нашите духовници е,че правят всичко възможно да ги разпознават по лукса,който притежават единствено и само за себе си,забравяйки,че са наместници на НЯКОЙ,който НЕ е притежавал НИЩО,освен духовно просветление!
146
1
 
6
 
! Отговори
Манго от Селеметя преди 12 години
Дядо попе, цял Линкълн ти тал Господ на тебе, на мене нищу не далдай барем идната ризервна гума да продавам да нахраня чаветата за коледа
145
0
 
9
 
! Отговори
брей преди 12 години
Не знам , как така разбра, че на номер 130 животът му е кръгла нула, но Попе твоят е тръгнал в отрицателната скала. Хайде, коментиращи Весели празници и много усмивки:))) Манете ги тези попове, нека не помрачават хубавите дни, да си карат ако искат и совалки...безобразно ми е. Поздрави!
144
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Варна е типично латиноамерикански град. Малко много богати и много много бедни.
143
1
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
А бе посе*ко новогодишните концерти са нещо нормално във всяка една държава..., ама не във всяка една държава е нормално местния поп да кара такава кола..., но както и да е имал дал...
142
1
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Попове като тези са не нахални, а нагли. Лъжат и за парите, не може този автомобил да струва 50000 лв. Как да им вярваш, та и ръка да им целуваш. Вън от църквата и в ада!
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя и *** не устояла на изкушението и взела ябълката, ще видим.
140
0
 
6
 
! Отговори
Мирянин преди 12 години
Дедо ПОП проповядва да дадем едната риза на ближния сиа той има Линкълн който струва 100000 ризи, но нито една не дава
139
5
 
1
 
! Отговори
барото преди 12 години
Че се е олял, олял се е дядо владика. Можеше да си купи и по-малко показна кола.Ама се чудя защо всички викнаха против него. Защо не се запитате колко струват новогодишните концерти по площадите на големите градове и с какви пари се плащат?Ами програмните блокове по телевизиите, особено по БНТ. Колко пари се пръскат за хонорари на режисьори, продуценти, говорители и всякакви други лапачи. Десетки пъти повече от този 'Линкълн'
138
1
 
6
 
! Отговори
МутроПолити преди 12 години
В тази държава само МутроПолити... Като започнем със борците от ВИС,СИК,*** и т.н.,минем през парламентя и завършим с Линкълите...