Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!

Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил
Обновена: 9 дек 2011 14:28 | 9 дек 2011 10:00,
284
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!
Линкълнът на дядо Кирил. Снимка: Булфото

В декларация Варненският и великопреславски епархийски съвет изрази подкрепата си за своя духовен лидер митрополит Кирил.

В документа е записано, че Линкълнът не е лукс, защото струвал само $36 000.

"Вий сте жалки, бе! Какви журналисти сте вий?!", сопна се отец Иван на събралите се медии по време на специална пресконференция в епархията, където бе прочетена декларацията.

Още по темата

Брифингът бе свикан снощи заради скандала с луксозната екокола на митрополита, която той използва от няколко дни.

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един aрхиерей да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!", обяви становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

Пак според него автомобилът "Линкълн", който струвал само 36 000 долара, не можел да бъде наречен лукс.

В подкрепа на думите си свещеникът цитира и евангелска притча, според която Господ е казал, че няма нищо лошо да се приеме богатство, ако то е заслужено.

Отец Дончо подчерта още, че Варненският и великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка от Светия синод, тя била само заявена.

"Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е aрхиерей! Така ли лесно се подава оставка от aрхиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!", допълни свещеникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дядо попе богатството е от рогатия, приел си божия сан сега се сравняваш със обикновенните грешници и миряни, господ ще те накаже.
136
0
 
14
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
В Библията има няколко много поучителни истории. Първата е, когато Исус казва на един човек : "Ако искаш да видиш божието царство, трябва да продадеш имота си на бедните"... В същия контекст се казва: "Много по-лесно е да влезе едно корабно въже през игла, отколкото да види богаташ царството"... Но в Библията се казва, че и божието царство е вътре в нас - не е на някакви облачета с райски мушици.. Т.е. човекът го носи вътре в себе си...А този митрополит се съмнявам сърцето му да го носи.
135
8
 
2
 
! Отговори
Коко шест преди 12 години
до 130Доста злоба и агресия си насъбрала. Явно живота ти е кръгла нула.
134
3
 
8
 
! Отговори
Гери преди 12 години
Имах планове да сключа църковен брак това лято, но няма да го направя. Не желая парите ми да отидат за златни ланци, гориво за скъпия джип или ге й оргии...
133
0
 
13
 
! Отговори
do 130 преди 12 години
Това с ризите е остаряло, сега да се чете "Ако имаш два Линкъла - дай единия на владиката".
132
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако имаше два Линкълна отец Кирил, щеше да даде единия на ближния си отец Иванобаче Господ дал само един Линкълн
131
8
 
2
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Аман от тимаджииски простотии. Явно отеца им е отказал да им даде някое църковно имотче и сега искат да го ликвидират. Нищо лошо не е направил, че си е купил нова кола. Със стар москвич ли да пътува. Колата е среден клас и не е скъпа - към 50 000 лева. Клакьорите защо не погледнат мерцедесите на депутатите, които струват по 500 000 лева. Тоест 10 пъти повече от колата на свещенника. Нима той е по-малко заслужил от тях или е по маловажен.
130
1
 
12
 
! Отговори
базова цена преди 12 години
Абе хорааа, това е базова цена, кой от вас скоро си е купил кола и опитал ли е да го направи на Базова цена, - тя не включва елементарни неща. Освен това кой уважаващ себе си производител ще пусне автомобил извън завода преди официалната премиера само с базови неща - очевидно е че този е натъпкан с екстри за да излезе от там. Тъйче до тук с "евтин". А това че поведението им е нагло и надменно... нямам думи
129
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Църквата е отживяла и безполезна като институция. Не само православната, а всяка. Богът е вътре в човека - неговата съвест, милосърдие и грижа за другите, а не в църквата, обредите и песните на поповете. Или го носим в себе си, или не - църквата не може да ни го вмени, ако го нямаме. Лично на мен не ми е комфортно да ме призовава към смирение и скромност човек, по който висят 3 кила злато.
128
0
 
10
 
! Отговори
от въх до въх не въх преди 12 години
Ами, ние миряните не караме Линколни и не си правиме гуляи с мутрагени :), а се борим за стотинки за да си купим хляб и да платим на банката вноската за апартамента. Ние миряните също сме еко, пестим и ток и вода, и караме на метан. ТУк там пускаме смс-и за някое болно дете, защото нямаме много пари, но и не ти трябват повече, стига ни да образоваме децата си и да ги възпитаме в християнските ценности, да ги научим, че църквата е в сърцата им и да не се стремят само към материалното,като Поповет
127
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Ами той господ беше казал също: "Ако имаш две ризи дай едната на ближния си", но това не е важно, нали. Интерпретираме както ни изнася, нали отче митрополите!
126
0
 
23
 
! Отговори
МитроПолит Кирил преди 12 години
Господ е казал: - Когато получиш богатство, купи си скъп Линкълн HYBRID, за прослава на Църквата Божиянедей се тревожи за бездомниците, за тях аз ГОСПОД ще се грижатака е казал Господ, чада мои, в Евангелие на Лука, притча 32, стих 15
125
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
И двете страни са греховни.Този,който е предоставил колата смята,че по този начин ще си изкупи греховете,а ползвателят на колата е изкушен от Дявола-т.е по-важно за него е материалното.Далеч съм от мисълта,че 21 век трябва да се придвижва с магарешка каруца.Какъв пример дава духовният пастир
124
0
 
14
 
! Отговори
Мартин Стронг преди 12 години
Проблема не е в дарените скъпи коли и вещи,а в лицемерието на владиците и въобще на повечето български попове!Да вземем например един пожарникар.Когато хората видят униформения огнеборец те знаят точно с какво се занимава този човек и какво би направил ако се запали къщата им!Проблема при така наречените български духовници е,че те са бездуховни и не служат на Христовото учение,проповядващо смирение,доброта,скромност,състрадателност и пр. библейски добродетели,а единствения Бог на когото се кланят е Бога на финикийските знаци и единствено при вида на тези знаци и благата,които дават тези знаци,се наблюдава блясък в очичките им!Църквата е толкова безочливо и арогантно богата на фона на мизерията на енориашите си,че да се чуди човек чии идеали проповядват служителите на Исус,след като Исус е бил с една роба на гърба си и едно магаре!?Разминаването е очеизвадно и не магарето в случая е проблема и който не го вижда също е с извадени очи!Ако всички тези несметни и потресаващи богатства Църквата и служителите й използваха до стотинка за милосърдие и да помагат на бедни болни и пр.никой нямаше да ги забелязва,както не са и забелязвали на времето магарето на Исус!Не е въпроса с какво се придвижваш,а какви са делата ти!"По делата им ще ги познаете" е казал Исус!Проблема на нашите духовници е,че правят всичко възможно да ги разпознават по лукса,който притежават единствено и само за себе си,забравяйки,че са наместници на НЯКОЙ,който НЕ е притежавал НИЩО,освен духовно просветление!
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямам църковен брак и НЕ ИСКАМ,и си живея ЩАСТЛИВО със съпругата си!Напомняте ми оная поговорка:" Видяла жабата,че подковават коня и тя дигнала крак!"На кого е нужно всичко това?Оставете поповете да тръгнат да просят!
122
0
 
12
 
! Отговори
ined преди 12 години
При положение че библията е писана от евреи - винаги ще се намерят подходящи цитати оправдаващи лакомията и сребролюбието.
121
8
 
3
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Не мога да разбера каква е тая истерия с този автомобил за който всяка една мутра ще се чувства обиден че кара такава евтина кола.Но нали журналистите трябва да си изкарват хляба със сензации - ето ти новина и я дъвчат с такова озлобление че чак замирисва на поръчка.Макар че покрай тях минават коли на мутри с цена 5-6 пъти по-скъпи от този Линкълн.Но можеш да пишеш за църковна кола но стиска ли им да пишат за кола на борец.Защото можеш да изядеш пердаха а за църквата знаеш чи ще ти се размине.
120
0
 
2
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Hora ,abe samo govorite za popa a za sponsora zashto ne kajee neshto.Ne chuhte li toi s kakvo se e zanimaval gorkia -ami upravite a arhiereiskite imoti :))))).To az da imam tazi dlajnost ,i az hse im vemz ne edin a pet linkalna ;)))
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господ каза:"Чадо мое приеми богатство, то е заслужено!"
118
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
Как пък Господ разбра, че точно той е заслужил и му прати дарител! :DDD