Светият Синод: Ще преодолеем доносниците!

11 митрополоти се озоваха с картончета от ДС
Обновена: 21 яну 2012 18:25 | 21 яну 2012 18:18,
115
Светият Синод: Ще преодолеем доносниците!
Момент от литургията. Снимка: БТА

В тези дни Бог допусна за църквата ни поредно изпитание, но Светата ни църква ще преодолее и това изпитание.

Това се посочва в поздравлението от Светия Синод на Българската православна църква за днешния имен ден на патриарх Максим, прочетено от Пловдивския митрополит Николай.

Около три часа продължисветата литургия и молебенът за именния ден на Негово светейшество в столичната църква "Св. Неделя".

Още по темата

На празничните служби не присъстваха митрополитите Галактион, Неофит, Йосиф и Симеон, които бяха сред 11-е, за които Комисията по досиетата оповести през седмицата данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

"Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете", се казва в приветствието от Светия Синод до патриарха.

"Приемете и този кръст Светейши владико, защото само Вие, можете да го изнесете", заяви митрополит Николай.

Той е сред тримата митрополити заедно с патриарх Максим, за които бе оповестено, че не са сътрудничили на ДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГДБОП & БАРЕТИ МАЧКАТ В АКЦИЯ СРЕЩУ СЪЗДАТЕЛКАТА НА АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ! Сестрата на Ралица, която е създателка на групата във Фейсбук Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ Габриела специално за АФЕРА разказа, че в дома им в село Мировяне са нахлули около 30 полицаи с маски, кучета, барети и ГДБОП. Час и половина ме държаха на студа по фланелка, ритаха и блъскаха, четири часа преобърнаха къщата, не ни даваха никакви обяснения, бях в шок разказва Габриела
30
3
 
15
 
! Отговори
агент на щази преди 12 години
Не се заблуждавайте!Патриарха е завършил школата на ДС в Симеоново,но не е АГЕНТ на ДС!АБСУРД!Премиера също е завършил тази школа,но и той не е АГЕНТ!АБСУРД!Дядо Николай също е кадър на школата,но и той не е АГЕНТ!АБСУРД!ШМЕНТИ-КАПЕЛИ!
29
1
 
2
 
! Отговори
a преди 12 години
Патриархът сигурно не е доносник, но със своето угодничество и малодушие много спомогна за обезлияаване на Църквата. Това е един удобен егоист.
28
3
 
5
 
! Отговори
Независим преди 12 години
Усещате ли каква е играта който е бил или е доносник получава по-голям сан, длъжност, далавера, така се грижи партията майка за верните свои чеда. А другите честните дето са бъхтели по университети и работи кучета ги яли..... няма отървани от тази червена клика.....
27
3
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Бездарник, Светулката дай Богу всички да са като него!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво стана с приказките на Фори Светулката, че не било възможно Максим да е станал патриарх, без да е бил агент на ДС? Сега излезе, че е един от малкото, който не е сътрудничил. Защо не проверят досието на Христофор Събев?
25
2
 
5
 
! Отговори
Кръстоносец преди 12 години
Какъв кръст?Какво изпитание?Можем да се возим на последен модел коли.Да се разделяме на тази/онази църква.Да виждаме "прилично угоени" пастири по новините...ДУХОВЕНСТВО И ОБЕДИНЕНИЕ НА НАРОДА ТРЯБВА.С ПРИМЕР!Това е истинският КРЪСТ на църквата.
24
6
 
5
 
! Отговори
Вярващ преди 12 години
Максиме, дирник такъв- ние благодарение на евангелските църкви повярвахме в Бога, а не благодарение на осраното ти дъно!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
26така си мислиш от страх
22
6
 
0
 
! Отговори
Nostradamus преди 12 години
Maksim ti si kumunist i donosnik ! Koi kaza za Nikolai 4e nqma dosie , nqma razbira se zashtoto nqkaoi trqbva da ostane ot starata maq v novoto upravlenie ! Koi u4i v rusiq i nee verbuvan ! Vie ste sram za carkvata , a kakto kazvashe baba Vanga -trqbva da ste ot pamuk po meki i ot med po sladki
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21Кому са мили? Богу са мили. Елементарни езикови правила.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"До 1948 г. има няколко свещеника и монаха - членове на БРП(к) и РМС, официално членуващи и плащащи членски внос и участващи в партийни събрания и т.н. На V-я конгрес (1948 г.)на БКП вече се взема решение, повече да няма свещеници и монаси - партийци.Та дотогава - монахът Максим е член на РМС и дори е "издигнат" в околийското ръководство на РМС-Троян, тъй като е бил монах в Троянския манастир, а и родом е от близките села там."
19
2
 
4
 
! Отговори
ние преди 12 години
защо сме такива хора виждаме ги че не струват ама ги търпиме махаме с ръка и ..карай се едно че не става въпрос за нашта църква в която ходим да се кръстим и молим бог за помощ..ама той как да ни чуе като тези които трябва да му предадат нашите молби са ги предавали на любен гоцев и сие а не на него.защо не им кажем да се махат от нашите храмове защото те са наши и те нямат място там
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как да ги накажат тези като хората не искат да ги наказват.Много от хората още се тупат гордо по гърдите и крещят, че са комунисти.БКП още не се е извинила за престъпленията си.А гордо и подигравателно говори за вина и ракии.Покаянието е черта на хората.А от комунисти какво покаяние искате?Насила покаяние не става.Не може 20 г. да се укриваш и да укриваш престъплението си и после като излезе на яве да кажеш "Гордеш се, че съм служил на държавата" (агент Сава).Където няма морал, няма нищо
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе,да!Вярваме,че тия не са били в ДС!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
богУмил.. първоначално не схванах че се шегуваш. Да не практикуваш паневритмия?
15
1
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 12 години
Колко си прав на калпав народ синода му пречи българин= вечен роб
14
0
 
10
 
! Отговори
обща лудост преди 12 години
В България хората живеят в някакъв свой измислен свят.Ето в Русия след падането на комунизма се заговори за покаяние, за нравсвено очистване, за обща вина към последният Император Николай.А в България хората си мислят, че просто може да загърбят миналото и да продължат напред.Вие ще загърбите съвестта си, ще загърбите Бога, Ще загърбите престъпленията си, ще загърбите покаянието си, но само за пред себе си.И даже и за пред себе си няма да можете.Дълбоко в душата си ще знаете, че не сте прави.А за пред хората и Бога вие разбира се няма да сте прави.Бог не миоже да бъде бъде излъган и хората не са глупави.Но като някакви луди мнозина от българите си вярват, че може да се живее без прошка и без човечност.
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Православни оФФчици, събудете се! До 4 век никъде из света Спасителят не е изобразяван като т.нар. Исус, и на Балканите, и в катакомбите на Рим като Спасител е изобразяван Орфей!!! Туй е изначалното "християнство" - вярата, дадена ни от Орфей и Залмоксис, по-късни разпространители на която са богУмилите.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще, ще... А как ще преодолеете изначалното зло - налагането на гръко-"православието" у нас?