Ограничения за използването на сила от полицаите

С промени в закона за МВР приключва структурната реформа във ведомството
Обновена: 1 мар 2012 06:27 | 29 фев 2012 22:03,
52
Ограничения за използването на сила от полицаите
Снимка: Bulphoto

Предлагат се промени в Закона за МВР, с които да бъдат ограничени случаите на превишени полицейски правомощия. Това съобщиха от правиталствената информационна служба с уточнението, че с промените структурната реформа във ведомството трябвада приключи.

С предлаганите нови текстове в закона се въвежда стандарт „абсолютна необходимост” при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи. С тях се забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване на бягство на лице, което не извършва насилствено деяние. Изключения ще се допускат, само ако то застрашава живота и здравето на някого.

Употребата на оръжие и сила трябва да бъде спряна веднага след като е постигнала законната си цел. Въвежда се задължение за служителите на реда да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства.

Освен това в закона вече ще е разписано правилото за предварително планиране на полицейските операции и контролирането им по време на изпълнение, така че рисковете за здравето и живота на хората да са минимални.

Правните норми са разработени от експерти на МВР, прокуратурата, омбудсмана и на неправителствения сектор. Те отчитат необходимостта от постигането на два общозначими резултата – от една страна, да се гарантира, че полицейските органи ще упражняват своите правомощия своевременно и при необходимата активност, за да се осигурят ефективно противодействие на конкретни престъпни прояви, а от друга – необходимостта тези правомощия да отчитат съществуването на стандарти, установени в международни правни актове с всепризнато значение, които въвеждат прагове пред употребата на оръжие и сила.

Втората част от промените е свързана със завършването на структурната реформа в МВР чрез интегриране на две от главните дирекции – Криминална и Охранителна полиция, в нова главна дирекция „Национална полиция”. По този начин ще се постигне по-добра координация между звената на досегашните две дирекции.

Проектозаконът включва и други промени, чиято цел е усъвършенстване на действието на някои от правните норми или въвеждането на нови функции за част от дирекциите. С тях на законово ниво се регламентират правомощията на дирекция „АФКОС” да извършва административни проверки за идентифициране на нередности и измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

Регламентира се съдържанието на реквизитите на писмените полицейски разпореждания, доколкото те представляват индивидуален административен акт по смисъла на АПК. Усъвършенства се и правната база за работа с Шенгенската информационна система.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 юли 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Кой въобще вика полиция за нещо бе *** ?
21
9
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Интересно всички плюета а когата Ви е опряло яйцето на *** викате-помощ полиция.Престанете вече.
20
4
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Сричащите милиционери с основно образование не знаят и не са чели стария закон, тия им готвят нов :))) И структурната им реформа щяла да приключва. Кво приключване бе! Първо ги съкратете на половина като разкарате разните неграмотни фъфляци и всякакви търтей кютащи из съседните кафенета. После всички да покриват съответните нормативи за физическа и юридическа подготовка, плюс тест за интелегентност и който издържи остава, останалите начело с Цуци шут в *** и вън!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
побъркахте ги тия хора еййй. нали обикновеният служител е лесна плячка нападайте го. а кой го праща да върши тези глупости? дайте му една мизерна заплата,12ч.лете-зиме на вън. с дрипи от 30 години. после хейтърите да пишат и да вият като вълк пред тв-то и нета колкоса корумпирани,а лекарите и те.дали в великата Европа не е така,видят ли полицай стоят мирно и уважават,тези хора им пазят гъзовете.но в бг инфото винаги е изкривена,това го запомнете
18
2
 
9
 
! Отговори
arsov преди 12 години
предлагам направо да сераспусне полицията, да се премахнат затворите,закакво са ни у нас престъпност няма .също така и съдебната систеема да се раазпусне, тя и без това нищо не пра ви
17
5
 
18
 
! Отговори
Иван преди 12 години
С тая *** реформа се цели избиване зъбите на полицията!Ами вземете им всички правомощия за да са спокойни бандитите...е***бах ти смешната държава!Постоянно се нападат полицаи,а съда за това налага глоба 200лв.Няма такава държава!Жалко за народа-той ще го отнася.Питам се-защо направо не се изземат пистолетите от полицаите и да се свършва?!
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много интересно, как полицаят ще знае бягащото лице извършило ли е или ще извършва насилствено деяние? Никой не бяга от местопрестъпление с табелка "Убиец, моля заредете оръжието.". По подразбиране от сега нататък бягащите ще се приемат за спортисти или фитнес маняци. Ако се окаже друго, полицията ще има цялото време на света и цялата субсидия на държавата, да ги издирва, хваща и разпитва. Крайностите са еднакво неефективни!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
cvetanov ti si maloymnik ako nee zashtitish policiata na koi slyjite gospodine na prestapnicite li doly gerb.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e togava kakv policai shte bade bre ,ako my ydaria edin shamar toi shte stoi i shte me ziapa li ili shte mi dade i drygata byza ,tia darjava veche shte se izdyxali bre *** takiva .policaia tribva na ydara s ydar e tva e policai ,inache s onia papardak da .xodiat da pasat patkite cvetanov napred
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От превишаване на правомощията се жалват най -вече престъпниците - естественно,така че да вържем полицията и да оставим възрастните по селата и децата ни в училище на жалващи се бандити и нарко-пласьори !
12
7
 
18
 
! Отговори
Даниел преди 12 години
Вие представяте ли си, как полицаят ме спира за проверка и аз карам пиян и той почва: Господине, не е правилно да карате пиян. Моля ви се излезте от пътното превозно средство. Аз му казвам няма, а той пак така докато му излезне пяна от устата. *** и полицията. Или някой се барикадирал, а отвънка баретите му викат: Гошо излез, Гошо молим ти се излез. От два дена сме тука. Това не е истана!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полицейските правомощия и отговорности да се вземат от същите на ,,братските ни САЩ и Русия,а авторитета се постига с еднакво прилагане на закона към всички без изключения-няма интеграция ,няма педирация,няма ***,няма ***,няма властници има ЗАКОН.
10
4
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Като ти каже полицая стой и спираш като не щеш да спреш и речеш да бягаш да ти пусне един куршум в краката и ще видиш, а ако дойда да те коля полицая как ще те спаси ???
9
1
 
11
 
! Отговори
Бай Иван Пловдивски преди 12 години
Много ми е интересно каква ви е реакцията, когато минавате през дългата секция крими и хоп се пръхне подобна новина като тази. Според мен полицията трябва да има пълни правомощия, но на контрола трябва да има контрол. Пълно е престъпници по улиците и в полицейските управления. Предлагам много високи заплати за полицайте (1000-1500лв), но и строги санкции за корупция и нарушение. Винаги покай сухото, гори и мокрото, но трябва да се изчистим от тази престъпна ***!
8
6
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
А ако после се окаже, че не е бил бандит ??? Ако се окаже, че ченгето се е объркало и те е гръмнало в *** ???
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе какви са тия парадокси, полицая трябва във всеки един момент да може да задържи бандит ако се наложи с куршум в краката за какво ги имаме тия полицаи.
6
5
 
4
 
! Отговори
МУЦИ преди 12 години
А бе тия хора досега нямаха ли правилници по които да си вършат работата ами сега ще им ги създават.И .без това не са много от работните.хеле при новите директиви съвсем ще се изпокрият.
5
6
 
9
 
! Отговори
един добър чичко преди 12 години
Абе тези луди ли са.Те и сега нямат респект от милицията а от сега на татък ще ги взимат на подбив.И със стези предварителни задължителни планирания доста инфо ще истича.Няма такава полиция като нашата дори децата се базикат с нея.
4
3
 
10
 
! Отговори
Един среден айдук преди 12 години
Лабава им е работата на милицията и в момента! А с тия промени не ми се мисли. Чак срам ме хваща като ме викат да ме питат нещо и ми дават едва ли не и кафенце, само и само да не ме обидят. Че от лекарите има съвестни, ама има и меддицински за по 300 лева! Мъка ще е в тая държава с такива правила. Ама за много хора "демокрация" означава "безредие"!
3
3
 
9
 
! Отговори
до Даниел преди 12 години
Ако не правеха постоянно грешки бих се съгласил с теб. Освен това са ужасно и ненужно жестоки понякога.