Ограничения за използването на сила от полицаите

С промени в закона за МВР приключва структурната реформа във ведомството
Обновена: 1 мар 2012 06:27 | 29 фев 2012 22:03,
52
Ограничения за използването на сила от полицаите
Снимка: Bulphoto

Предлагат се промени в Закона за МВР, с които да бъдат ограничени случаите на превишени полицейски правомощия. Това съобщиха от правиталствената информационна служба с уточнението, че с промените структурната реформа във ведомството трябвада приключи.

С предлаганите нови текстове в закона се въвежда стандарт „абсолютна необходимост” при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи. С тях се забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване на бягство на лице, което не извършва насилствено деяние. Изключения ще се допускат, само ако то застрашава живота и здравето на някого.

Употребата на оръжие и сила трябва да бъде спряна веднага след като е постигнала законната си цел. Въвежда се задължение за служителите на реда да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства.

Освен това в закона вече ще е разписано правилото за предварително планиране на полицейските операции и контролирането им по време на изпълнение, така че рисковете за здравето и живота на хората да са минимални.

Правните норми са разработени от експерти на МВР, прокуратурата, омбудсмана и на неправителствения сектор. Те отчитат необходимостта от постигането на два общозначими резултата – от една страна, да се гарантира, че полицейските органи ще упражняват своите правомощия своевременно и при необходимата активност, за да се осигурят ефективно противодействие на конкретни престъпни прояви, а от друга – необходимостта тези правомощия да отчитат съществуването на стандарти, установени в международни правни актове с всепризнато значение, които въвеждат прагове пред употребата на оръжие и сила.

Втората част от промените е свързана със завършването на структурната реформа в МВР чрез интегриране на две от главните дирекции – Криминална и Охранителна полиция, в нова главна дирекция „Национална полиция”. По този начин ще се постигне по-добра координация между звената на досегашните две дирекции.

Проектозаконът включва и други промени, чиято цел е усъвършенстване на действието на някои от правните норми или въвеждането на нови функции за част от дирекциите. С тях на законово ниво се регламентират правомощията на дирекция „АФКОС” да извършва административни проверки за идентифициране на нередности и измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

Регламентира се съдържанието на реквизитите на писмените полицейски разпореждания, доколкото те представляват индивидуален административен акт по смисъла на АПК. Усъвършенства се и правната база за работа с Шенгенската информационна система.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 юли 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
проблема е че у нас има срастване на държава, полиция и съд с мафията!да бият *** и дребните риби но маджо отива с охрана и бият журналиста опитал се да снима нещо!Полицията и днес събира сведения срещу опонентите на боко и Герб!това е факт!Било заради държавната сигурност!но боко и като кмет имаше по-голяма охрана от министър председателя по онова време Сър Гей! И въобще защо не отнемат разрешителните за оръжие на криминално проявените или регистрирани босове на мафията маргини...нарко...
41
0
 
0
 
! Отговори
dddddd преди 12 години
абе аз предлагам да направят *** полицаи,и за малка заплата ще работят,как не са се сетили още управляващите,уверявам ви ще се чувствате много горди ,като ви спре ром с фуражка , и ви изкара кочана с актовете,сами ще се унищожите ей, ,,,,,с тези обидни коментари.
40
0
 
1
 
! Отговори
Бивш преди 12 години
Трябват ясни , кратки и точни правила при използване на оръжие и помощни средства от полицаите ! Съществуващите съ мъгляви , подлежат на тълкуване , което почти винаги води до субективизъм при вземане на съответните решения за превишаване или не на полицейските правомощия ! С новите промени няма нищо да се промени , към по-добро ! Всички нормативни документи се пишат от хора , които хал хабер си нямат от реално полицейска работа !
39
1
 
1
 
! Отговори
ЕДИН преди 12 години
Не е верно, има и други скрити реформи.Върви някакво прекатегоризиране на службите по някаква методика??? и ще има съкращения на хора, но никой не го съобщава официално, поне за пожарната де.Скоро ще бия камшика, щото каквото се говори - все е ставало, ще намалят отпуските, ще паднат заплатите при пенсиониране и за капак - ще въведат и възраст за пенсиониране.Просто е въпрос на време. Казва се на час по лъжичка за да не присяда. За себе си съм решил,другите да го мислят.Нека вярват и чакат добро
38
0
 
7
 
! Отговори
Олеее преди 12 години
И от мен едно предложение - като отиват да арестуват някой престъпник, да имат подръка каничка кафе и виенска кифличка. Освен това да изкарат и един курс в брачното, за да усвоят говора и ритуала при ареста. Може и погача и мед да носят при особено тежки случаи. ЕВАЛА ***!
37
0
 
1
 
! Отговори
Qsno преди 12 години
Kato gledam policaite sa vinovni za vsi4ko, emi da q zakrivat taq policiq i zakona na djunglata , ke se tepame kakto kazvat maketata , ama forumnite silovaci 6te umrat ot glad purvi .
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
рибата се вмирисва от главата, квото каже главата, това и правят полицаитеама няма кой да ограничи "главата"
35
1
 
3
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Полицаите ни са - коорумпирани, дебели, неграмотни, необразовани , неадекватни в голямата си част. В Грузия 2004та уволниха 40 000 за един ден и започнаха на чисто... сега грузинците имат полиция, която от 10 порцента доверие, сега е с 84 процента... конграчулейшън....
34
2
 
4
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Сега шкембаците ще ядат бой от *** не само налягане , ами и на ставане... конаграчулейшън...
33
1
 
3
 
! Отговори
куката преди 12 години
полицаите не са виновни за нищо лошото е че има политическо ръководство колкото до щатите господа за незаконен арест в щатите какво ще се случи??????? в БГ нищо!!!! аз предлагам да се разреши продажбата на оръжие и да станем каубойска държава само така ще се промени мисленето на всички
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
myxluvci ,kolko policai sa zaginali ,ne che gi yvajavam no prosto tr.da ima kontrol ima greshki .no na fona na prestapnia sviat v balgaria tva e nishto .vijte kak stoiat neshtata v italia francia i dr.darjavi i kakav statyt imat .moje da sa 20 xil no sas statyt na neprikosnovennost s zakon primer yrad nad policai 10 god zatvor ybistvo na policai 20 god zatvor .no nali na banditete nee xybavo da ima policia koi shte prenacia droga trafik i pravi ybistva .taka im otarva na ypravnicite predateli
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука трябва да отдадем "заслуженото"" на г-н Ъ-ъъъъъъъъ от канал 3,който въведи изразите"полицейска","полицейщина",използвани за-щяло и не-щяло и с разкъсана реч убеждаваше зрителите в това.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...те без това от нищо не ги е страх престъпниците ,а сега ще започнат и възпитано да се обръщат към тях.
29
1
 
9
 
! Отговори
Полицая преди 12 години
Стига с тези реформи в МВР.За толкова години реформи нищо не е направено и постигнато а само се затормозява работата на системата.Основната реформа която трябва да се направи е структурна и промяна на редица *** и измислени инструкций от псевдополицай дупелизници.Това е истината но никой не иска да е каже направо.Като се почне с измислената от без да казвам кой защото ги знам с какъв умствен багаж са инструкция за оперативната работа и стигнем до охраната.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и без това никого не могат да осъдят в България а сега дават и още възможности на престъпниците да се измъкнат.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха така... и да заменят бухалките и пистолетите на полицаите със щраусови пера и салам...Ако може и специален закон за ромите, *** и *** - всеки полицай да ги обгрижва, а не да ги арестува след законо-нарушение...На запад бият ама без хич да им мигне окото, елате да видите в САЩ за какво става въпрос - бият, а после питат. А тука отдавна полицията ни е беззъба... може само да лае, ама неможе да хапе. Нашенските престъпници отдавна не им пука и правят каквото си искат
26
2
 
8
 
! Отговори
малко преди 12 години
малко се бие в бг.трябва да ви спукват от бой в бг щото нищо не става от нас. елате на запад да видиш кво е полицейщина.
25
2
 
1
 
! Отговори
v преди 12 години
Хм, глупости. Нищо няма да се промени. Най-много милиционерите и по повод на това да излязат да пият по една вода и да изпушат фас... Гнила система с некадърен министър.
24
1
 
1
 
! Отговори
Mиро преди 12 години
Всички викат полицията,но това е нормално когато има ПТП
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това го има и в стария закон.....само прах в очите на хората....и усвояването на едни пари естествено.....