Проф. Вучков глобен заради "гейовщината по гаден начин"

Ще плати 250 лева заради хомофобски изказвания
Обновена: 14 мар 2012 14:57 | 13 мар 2012 10:31,
254
Проф. Вучков глобен заради "гейовщината по гаден начин"
Юлиан Вучков глобен с 250 лева. Снимка: Булфото

С глоба от 250 лв. е наказан известният български телевизионен водещ Юлиан Вучков, наричан често "професор Вучков".

Решението за това е на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), а причината — хомофобските изказвания на Вучков в ефира на предаването му в телевизия "Канал 3" от 8 февруари 2011 г. Тогава гост в студиото на "Времена и нрави" бе премиерът Бойко Борисов.

В рамките на предаването, прехвърляйки се от тема в тема, проф. Вучков критикува опростачването на нацията и навлизането на чалга културата.

Той обобщи групата на нехетеросексуалните и транссполовите хора с понятието "извратености" и обясни, че "гейовете [...] не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин".

Последва отговор от премиера Бойко Борисов:

"В наш’та партия си… сме си нормални и си… [...] Слава Богу, още сме нормални [кръсти се]. Така да продължиме, да не е на стари години да се окалпазаниме".

А Вучков вметва, че трябва да се издигнат паметници на тези, "които си вършат както трябва работата".

След предаването, което само в сайта на "Канал 3" е гледано над 30 000 пъти, ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев веднага сезират КЗД и пишат писмо до премиера и до г-н Антонио Лопес-Истуриц – генерален секретар на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ПП ГЕРБ. Не е последвал отговор от никой от двамата политици.

Сезиран е и Съветът за електронни медии (СЕМ), който обаче отрича да е компетентен да се произнася за случаи на дискриминация в медиите.

Пред Комисията за защита от дискриминация Юлиан Вучков посочва, че е "против гнусните (публично афиширани по неблагопристоен начин) манифестации на каквито и да е сексуални ориентации — и обратни и лицеви". Той е категоричен, че по никакъв начин не е засегнал правата на жалбоподателите и не е накърнил тяхното достойнство.

Според професора държавата трябва да защитава благоприличието.

"По същия начин, аз в никакъв случай не бих приел и мъжете (независимо от тяхната сексуална ориентация) голи или полуголи, разгащени да се натискат с жените, да ги мляскат и да се лигавят на публични места. Всички ние трябва да разграничаваме нашия личен от нашия обществен живот", заявява Вучков в становището си до комисията.

Още по темата

Според КЗД обаче принадлежността както на хетеросексуалните, така и на нехетеросексуалните индивиди към човешкия род, ги прави носители по рождение на едни и същи права, които следва да бъдат зачитани по един и същ начин от останалите членове на обществото.

Поради тази причина, ако за първите за нормално се счита интимното общуване с представители на противоположния пол, то за вторите това не е приемливо и противоречи на вътрешните им усещания.

Затова, както едните могат да намират за "гадно" излагането на показ чувствата между мъж и жена, каквито са нерядко срещаните гледки на размяна на милувки и целувки на улицата, така "гадно" за другите е усещането при същата или подобна ситуация, в която участниците са от един и същи пол.

Подобни прояви, доколкото те са реализирани в рамките на възприетата обществена търпимост, съвсем не ги прави извратени, както в единия, така й в другия случай, тъй като са израз на естествените нужди на съответните индивиди за изразяване на привързаност към партньора и на желанието за обществено приемане на тази взаимност, посочва в решението си комисията.

Решението на КЗД може да се обжалва пред Административен съд — София град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още по темата: Юлиан ВучковКЗД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
2
 
! Отговори
геЮви старс БГ преди 12 години
Ние сми готови да усъдим пруфесура Вучкоф в Страсбурк и Хага!
30
1
 
12
 
! Отговори
САМО В БГ преди 12 години
ФЪФ Бг ,има най-много *** и най-много *** ,на глава от населението,...................от ЕС!
29
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e как в това двама мъже да се целуват на улицата да няма нищо гнусно?! извинявайте, ама тва е точно толкова гадно, колкото публичното сране.
28
7
 
35
 
! Отговори
Кура Ми Янко преди 12 години
Проф. Вучков е един от най-интелигентните и ерудирани хора в тази селско-чалгаро-мутренска държава и когато потрастнете, скъпи хлапета , ще го осъзнаете. Просто е неудобен за много хора , защото казва болезнената ИСТИНА , такава , каквато е !И тая държава ще затъва все повече в *** , докато не го осъзнаете и продължавате да издигате в култ разни простаци , които са прочели 1 книга през живота си и прости *** които се женят за бездарните ни футболисти и всички пренебрегват СТОЙНОСТНИТЕ хо
27
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много уважавам професора, и мисля, че в случая е абсолютно прав.Доста често прави гафове в предаването си, но не мислете че на тези години е лесно да водиш живо предаване два часа и половина...
26
4
 
47
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Аз ЩЕ МУ ПЛАТЯ ГЛОБАТА .....ДА ПРОДЪЛЖАВА В СЪЩИЯ ДУХ ,....ПРАВО КУМЕ В ОЧИ!
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по Тошово време нямаше ***,а сега всички комунисти ***........мода какво да се прави
24
5
 
44
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Вучков е пич. А и 90% от нещата, които казва са самата истина.
23
4
 
5
 
! Отговори
Martin преди 12 години
Vu4eto neizdarja ei . "2012 parvo predavane Vu4kov : Zdraveite uvajaemi zriteli , bezbroi po4itateli , 4estita novata godina 2011 "
22
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да бъзикат проферсора, но в случая е бил абсолютно прав! Не знам колко комплексиран трябва да си, за да се засегнеш от подобно изявление, което между другото си е и самата истина!
21
6
 
31
 
! Отговори
ico преди 12 години
едно смислено нещо да вземе да каже Вучков и те да вземат да го глобят
20
6
 
36
 
! Отговори
22ГОДИНИ преди 12 години
СРАМУВАМ СЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ СЪД
19
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много правилно е мнението на Вучков за гейовете и напълно съвпада и с моето и за това мисля,че неправилно е наказан.
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да го духат толерастите...
17
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АКО НОРМАЛНО ОРИЕНТИРАНИТЕ СМЕ МНОЗИНСТВО НЕКА ИЗЛЕЗЕМ И СЕ ЗАЩИТИМ .ДА СЕ ОПЪЛЧИМ СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА ,НАРКОМАНИЯТА ,АЛКОХОЛА ,ЗАЩОТО ПРИ ТАЗИ ПОПУЛАЦИЯ НА ГЕЬОВЕ ,СЛЕД ВРЕМЕ СКЪПИ ДАМИ И ГОСПОДА ВАШИТЕ ДЪЩЕРИ НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ Е..
16
7
 
46
 
! Отговори
Калин преди 12 години
докачливите гейове .. са си чиста проба ***.. като се появяват мазни.. и направени ... как да не е гадно .. това интелектуален.. и естетически шок.
15
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
понеже сме много толерантни към какво ли не ,за нормалните хора не остана място на тази земя
14
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя дядка изпуши много сериозно последно време. Крайно време е да го свалят от ефир и да го пратят на принудително лечение.
13
4
 
48
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Не съм сред почитателите на г-н Вучков, но категорично подкрепям мнението му, че гейовете не бива да парадират сексуалната си ориентация и да я натрапват на околните. Манифестирането и пропагандирането на хомосексуалността нарушават правата на всички останали да се самоопределят сексуално. Реално гейовете правят точно това, което не искат останалите да правят с тях. Ако бях на мястото на "професора" с гордост бих си закачил акта за глобата в рамка в офиса.
12
6
 
46
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
И заради това са го осъдили??? *** гнусни са тия съдии!Но народа е казал - истината боли!